Arbetsgivardagen Göteborg

Arbetsgivarfrågor i fokus

NYHET Publicerad

ARBETSGIVARDAG Den 12 november bjöd Svenskt Näringsliv in länets arbetsgivare till en förmiddag fullspäckad med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten. Arrangemanget lockade över 170 deltagare från drygt 130 företag.

Dagen började med ett frukostmingel där Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv Västra Götaland, stolt kunde berätta att de deltagande medlemsföretagens bidrag till välfärden uppgår till över 6 miljarder svenska kronor. Pengar som finansierar skolor, vårdcentraler och poliser på våra gator.

Det var många olika frågor och utmaningar som avhandlades. Bland annat om tjänstepensioner, hur man hanterar kärlek på jobbet och hur företagare kan påverka den lokala kompetensförsörjningen. Störst publik drog föreläsningen om framtidens omställning och hur man hanterar misskötsel på arbetsplatsen.

Framtidens omställning leddes av Patrik Englund från TRR och Linda Lövgren från TSL som informerade om vilket omställningsstöd man har tillgång till som medlemsföretag, genom sitt kollektivavtal, och vilken hjälp man som arbetsgivare kan erbjuda sina anställda under en omorganisering.

— Vi erbjuder individuell jobbcoaching, utbildningsinsatser och kontaktmatchning med andra företag som genomgått liknande processer, så att man kan ta hjälp av varandras erfarenheter, berättar Patrik.

Patrik delade även lite skämtsamt med sig om hur bilden av branschen har förändrats över tid och hur den idag är mer positivt laddad hos arbetstagarna. 

— Runt 2003 så fick vi nästan smyga in genom bakdörren till företagen och undvika att skriva in oss i receptionen, men de senaste åren har det blivit ett helt annat bemötande och idag ses vi mer som ’the good guys’ och utgör ljuset i tunneln för arbetstagaren, berättar Patrik.

Teknikföretagens regionchef Susanna Bestelid avslutade dagen med att förklara hur man hanterar medarbetare som missköter sig på jobbet och gick igenom arbetsgivarens ansvar under processen.

— Det är viktigt att man som arbetsgivare varit tydlig och berättat för medarbetaren vad som inte fungerar, och att man gett medarbetaren goda chanser att åtgärda det bristande beteendet, förklarar Susanna.

Susanna betonade även vikten av dokumentation.

— Bevisbördan ligger hos er som arbetsgivare. Därför är det viktigt att man noggrant dokumenterar det bristfälliga beteendet samt att man redogör för vad som brister genom att presentera tydliga konkreta exempel, betonar Susanna.

Detta var det första tillfället av fyra i en arbetsgivardagsturné där nästkommande stopp är Skövde den 28:e januari, Uddevalla den 30:e januari och Borås den 4:e februari.

Svenskt Näringsliv vill rikta ett stort tack till samtliga föreläsare och deltagare för en intressant och lärorik dag.

Text: Moltas Kallur

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Skaraborg satsar på företagsklimatet 

FÖRETAGSKLIMAT 2018 presenterade Skaraborgs kommunalförbund projektet ”Stärkt företagsklimat i Skaraborg”. Ett år in i projektet har mycket hänt.
NYHET Publicerad:

Great minds don't think alike

FREDAGSKRÖNIKA Hur överbrygger vi kompetensgapet, vänder utanförskap till integration och mångfald till affärsnytta? Det skriver Rudolf Antoni om i dagens krönika.
NYHET Publicerad:

Industrinatt – för inblick och kompetensförsörjning

FÖRETAGSKLIMAT Götene kommun arbetar aktivt tillsammans med näringslivet för att skapa ett så gott företagsklimat som möjligt. Ett bra exempel är att de tillsammans med Näringslivsföreningen arrangerade Götene Industrinatt för andra gången, kvällen den 23 oktober.
NYHET Publicerad:

Så rustas Västra Götaland

FREDAGSKRÖNIKA Vi ser en oväntat snabb försvagning av konjunkturen och vi går en tuffare framtid till mötes. För att möta dessa utmaningar blir kommunernas arbete med att stärka de lokala förutsättningarna för företagande allt viktigare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Mathilda!

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Mathilda Ohlsson Larsson! Vi bad henne att svara på några snabba frågor för att lära känna henne lite bättre.