Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.

Eva Knoph, Viktoria Johansson, Ingrid Ploghed

Eva Knoph, rektor Bratteberg; Viktoria Johansson, rektor Hedenskolan och Ingrid Ploghed, rektor Betelskolan deltog under kvällen.

För att stärka kontakten och samarbetet mellan kommunens olika aktörer har Öckerö kommuns besöks- och näringslivsenhet initierat FOKUS Öckerö (företag, offentlig verksamhet, kompetens, utbildning, skola), som består av en arbetsgrupp med syfte att öka samverkan inom kommunen, bland annat mellan skola och näringsliv. Arbetsgruppen består av företagsföreningen ”Öckerö Företag”, chefen för besöks- och näringslivsenheten, skolchefen, rektorer från samtliga högstadieskolor i kommunen samt skolornas studie- och yrkesvägledare.

Öckerö är en företagsvänlig kommun som uppmuntrar entreprenörskap och som värnar om det lokala företagsklimatet, Säger Eva Knoph, rektor på Brattebergsskolan tillika en av arbetsgruppens medlemmar.

I jämförelse med andra kommuner i Västra Götalandsregionen stämmer Evas kommentar väl överens med årets resultat av Svenskt Näringslivs kommunranking för det lokala företagsklimatet. Bland Västra Götalands 49 kommuner är Öckerö kommun i topp vad gäller att starta och driva företag, och bland Sveriges 290 kommuner hamnar Öckerö på plats 13.

Öckerö är däremot inte bara ett bra exempel på en kommun som värnar om det lokala företagsklimatet,­ de är även ett positivt exempel på hur en kommun kan skapa en viktig plattform för samarbete mellan skola och näringsliv. Arbetet inom FOKUS Öckerö har bland annat lett till den nystartade yrkesmässan Arena Arbetsliv.

För snart en månad sedan samlades elever, föräldrar, företagare, skolor och kommunala verksamheter på Hedens skola i Öckerö kommun för premiären av yrkesmässan. Syftet med projektet är att skapa en spännande arena där företag och verksamheter möter elever och föräldrar tillsammans med skolledning och studie- och yrkesvägledare. Målet med yrkesmässan är att stimulera elevernas intresse för olika yrkes- och studieval utifrån direkt information från arbetsgivare som är verksamma inom Öckerö kommun.

Ronald Johansson, chef för besöks- och näringslivsenheten på Öckerö kommun, anser att Arena Arbetsliv skapar möjligheter till ökad kunskap om hur eleverna kan lära känna olika yrkesroller, samt dess utmaningar och möjligheter.

— I en framtid där arbetstagare väljer arbetsgivare är det både värdefullt och nödvändigt att tidigt förstå vilka attraktionskrafter som gäller för nästa generation av framtidens arbetskraft, säger Ronald.

Under kvällen deltog även flera lokala företag. På frågan varför familjeföretaget Lillings Cottage AB deltar under yrkesmässan svarar Christer Olofsson att det alltid är bra att visa upp sitt företag inom olika sammanhang, i synnerhet då företaget söker efter ett flertal olika yrkesgrupper, t.ex. florist, inredare och kök- och restaurangpersonal. Christer anser även att det är oerhört viktigt med samverkan mellan skola och näringsliv, både för att kunna hjälpa dagens elever till framtida yrken men också för att hjälpa att skapa framtidens entreprenörer och företagare.

— Alla kan ju inte arbeta inom storföretag och offentlig sektor utan intresset för att skapa företag och tillväxt är väldigt viktigt och inom detta kan vi företagare i Öckerö kommun förhoppningsvis bidra på ett bra sätt, säger Christer.

Per Simonsson från företaget RVB (Redovisningsbyrån i Öckerö) säger att RVB deltar under Arena Arbetsliv för att få en god kontakt med sina framtida arbetstagare.

— Eleverna är ju vår kompetensförsörjning på några års sikt. Vi tycker att det är viktigt att skolan jobbar i samverkan med näringslivet så att elever, men också lärare, får förståelse för verkligheten inom arbetslivet. Tillsammans bygger vi ett bra samhälle och en viktig del i det arbetet är att samarbeta, poängterar Per.

Mässan fick mycket positiv feedback från både elever och föräldrar. Arbetsgruppen planerar därför redan nu inför nästa års yrkesmässa, som är tänkt att äga rum på Brattebergsskolan.

Text: Hanna Waerland-Fager

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

109 företagsbesök på 109 dagar – för företagsklimatets skull

FÖRETAGSKLIMAT För att ytterligare förbättra näringslivsklimatet i Borås väljer nu staden att göra en storsatsning på dialogen med kommunens företag. Fram tills april månad ska representanter från kommunen göra hela 109 företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.