Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.

Eva Knoph, Viktoria Johansson, Ingrid Ploghed

Eva Knoph, rektor Bratteberg; Viktoria Johansson, rektor Hedenskolan och Ingrid Ploghed, rektor Betelskolan deltog under kvällen.

För att stärka kontakten och samarbetet mellan kommunens olika aktörer har Öckerö kommuns besöks- och näringslivsenhet initierat FOKUS Öckerö (företag, offentlig verksamhet, kompetens, utbildning, skola), som består av en arbetsgrupp med syfte att öka samverkan inom kommunen, bland annat mellan skola och näringsliv. Arbetsgruppen består av företagsföreningen ”Öckerö Företag”, chefen för besöks- och näringslivsenheten, skolchefen, rektorer från samtliga högstadieskolor i kommunen samt skolornas studie- och yrkesvägledare.

Öckerö är en företagsvänlig kommun som uppmuntrar entreprenörskap och som värnar om det lokala företagsklimatet, Säger Eva Knoph, rektor på Brattebergsskolan tillika en av arbetsgruppens medlemmar.

I jämförelse med andra kommuner i Västra Götalandsregionen stämmer Evas kommentar väl överens med årets resultat av Svenskt Näringslivs kommunranking för det lokala företagsklimatet. Bland Västra Götalands 49 kommuner är Öckerö kommun i topp vad gäller att starta och driva företag, och bland Sveriges 290 kommuner hamnar Öckerö på plats 13.

Öckerö är däremot inte bara ett bra exempel på en kommun som värnar om det lokala företagsklimatet,­ de är även ett positivt exempel på hur en kommun kan skapa en viktig plattform för samarbete mellan skola och näringsliv. Arbetet inom FOKUS Öckerö har bland annat lett till den nystartade yrkesmässan Arena Arbetsliv.

För snart en månad sedan samlades elever, föräldrar, företagare, skolor och kommunala verksamheter på Hedens skola i Öckerö kommun för premiären av yrkesmässan. Syftet med projektet är att skapa en spännande arena där företag och verksamheter möter elever och föräldrar tillsammans med skolledning och studie- och yrkesvägledare. Målet med yrkesmässan är att stimulera elevernas intresse för olika yrkes- och studieval utifrån direkt information från arbetsgivare som är verksamma inom Öckerö kommun.

Ronald Johansson, chef för besöks- och näringslivsenheten på Öckerö kommun, anser att Arena Arbetsliv skapar möjligheter till ökad kunskap om hur eleverna kan lära känna olika yrkesroller, samt dess utmaningar och möjligheter.

— I en framtid där arbetstagare väljer arbetsgivare är det både värdefullt och nödvändigt att tidigt förstå vilka attraktionskrafter som gäller för nästa generation av framtidens arbetskraft, säger Ronald.

Under kvällen deltog även flera lokala företag. På frågan varför familjeföretaget Lillings Cottage AB deltar under yrkesmässan svarar Christer Olofsson att det alltid är bra att visa upp sitt företag inom olika sammanhang, i synnerhet då företaget söker efter ett flertal olika yrkesgrupper, t.ex. florist, inredare och kök- och restaurangpersonal. Christer anser även att det är oerhört viktigt med samverkan mellan skola och näringsliv, både för att kunna hjälpa dagens elever till framtida yrken men också för att hjälpa att skapa framtidens entreprenörer och företagare.

— Alla kan ju inte arbeta inom storföretag och offentlig sektor utan intresset för att skapa företag och tillväxt är väldigt viktigt och inom detta kan vi företagare i Öckerö kommun förhoppningsvis bidra på ett bra sätt, säger Christer.

Per Simonsson från företaget RVB (Redovisningsbyrån i Öckerö) säger att RVB deltar under Arena Arbetsliv för att få en god kontakt med sina framtida arbetstagare.

— Eleverna är ju vår kompetensförsörjning på några års sikt. Vi tycker att det är viktigt att skolan jobbar i samverkan med näringslivet så att elever, men också lärare, får förståelse för verkligheten inom arbetslivet. Tillsammans bygger vi ett bra samhälle och en viktig del i det arbetet är att samarbeta, poängterar Per.

Mässan fick mycket positiv feedback från både elever och föräldrar. Arbetsgruppen planerar därför redan nu inför nästa års yrkesmässa, som är tänkt att äga rum på Brattebergsskolan.

Text: Hanna Waerland-Fager

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Ny undersökning: Här är Västra Götalands mest företagsamma kommun

STUDIE Andelen företagsamma individer ökar i Västra Götaland jämfört med föregående år. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. 
NYHET Publicerad:

Praktisera hos Svenskt Näringsliv Västra Götaland

PRAKTIK Under höstterminen 2020 söker Svenskt Näringsliv i Västra Götaland en praktikant till vårt kontor i centrala Göteborg. Är du den vi söker?
NYHET Publicerad:

Näringslivets reformagenda 2022 drog igång i Göteborg

NÄRINGSLIVETS REFORMAGENDA 2022 Inför och efter valet i Sverige 2022 ska det inte råda något tvivel om vilka reformer som näringslivet ser som prioriterade. Därför startar Svenskt Näringsliv ett treårigt projekt - Näringslivets reformagenda.
NYHET Publicerad:

Renovas medarbetare inspirerar högstadieelever

SAMVERKAN Vad finns det för olika jobb? Och hur hittar jag vägen dit? Renova har inlett samarbete med organisationen My Dream Now, som arbetar för att alla ungdomar ska känna sitt värde i samhället och hitta egna vägar till jobb och drömmar.
NYHET Publicerad:

Göteborgs kommunala bolag är inte kommunal kärnverksamhet

FREDAGSKRÖNIKA Låt politiker vara politiker - och företagare vara företagare.
NYHET Publicerad:

Mark och Lerum deltar i utvecklingsprogram för att stärka företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Mark och Lerum är två av ett fåtal utvalda kommuner som under 2020 deltar i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation och digitalisering.
NYHET Publicerad:

En pusselbit för en ljusare framtid

FREDAGSKRÖNIKA Vill vi utveckla företagandet så måste grunden läggas redan i skolan och här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll.
NYHET Publicerad:

Arbetskraftsinvandring till Västra Götaland – hur ser det egentligen ut? 

ARBETSKRAFTSINVANDRING Under de senaste veckorna har politiska diskussioner om arbetskraftsinvandring blossat upp. För det västsvenska näringslivet är möjligheterna att rekrytera kompetens från hela världen avgörande. Men, hur ser det egentligen ut med arbetskraftsinvandringen i länet? Vi reder ut statistiken. 
NYHET Publicerad:

Företag bygger välfärden

FREDAGSKRÖNIKA Nya jobb kan inte kommenderas fram. De uppstår när företag växer och företagare vågar anställa. Vi vill i samband med alla hjärtans dag uppmärksamma alla de underbara människor runt om i Västra Götaland som genom sina företag skapar jobb, skatteintäkter och välstånd.
NYHET Publicerad:

Miljövänlig innovation för vardagen 

JOBBSKAPARNA Ed i nordvästra Dalsland är främst känt som turistort med sitt fantastiska landskap och natur. På orten finns det såklart också företag, bland annat Artinova. Företaget arbetar med beläggning och konvertering av pappersprodukter och brinner för utveckling. Grunden i deras produktutveckling är att alltid kunna finna ett mer miljövänligt sätt att utföra vardagens sysslor.