Furetank.jpg

Banbrytande rederi från Donsö visar klimatsmart väg

NYHET Publicerad

KLIMAT. Det Göteborgsbaserade rederiet Furetank AB har fraktat oljeprodukter och kemikalier runtom i Europa sedan år 1950, men har anor tillbaka till 1800-talet. Företaget har från start varit i familjen Höglunds ägor och är idag ett banbrytande rederi som tidigt gått i bräschen för en mer klimatneutral sjöfartsbransch. Något som gynnat den egna konkurrenskraften.

Furetank bedriver sin huvudverksamhet på Donsö utanför Göteborgs kust, men man har även kontor i centrala Göteborg samt i danska Holbaek och Torshavn på Färöarna. Lars Höglund, VD på Furetank, är själv uppvuxen på Donsö och för honom har det alltid varit en självklarhet att fortsätta driva det familjeägda bolaget framåt.

I samband med EU:s miljömål 2030 som upprättades år 2014 miljöanpassade Furetank ett fartyg i sin flotta och konverterade till att ha flytande naturgas (LNG) som bränsle. Ett bränsle som medför betydligt mindre klimatpåverkan än tidigare bränslealternativ. De höga miljöambitionerna har gjort att Furetank på bara några år har uppfyllt och överträffat miljömålen, efter omfattande investeringar av sex nya fartyg på närmare två miljarder svenska kronor.

— Vår investering av nya fartyg med flytande naturgas som bränsle har minskat våra utsläpp av koldioxid och buller med över 50 procent. Dessutom har utsläppen av svavel och partiklar minskat med 99 procent. Fartygen är utformade och utrustade till mer energieffektiva genom ändrad skrovform, frekvensstyrda elektriska pumpar för lasthantering, värmeåtervinning från huvud- och hjälpmotorer, flytande frekvens 50–60 Hz, optimerade propellerkurvor och 100 procent ledbelysning, säger Lars Höglund, VD Furetank AB.

Incitamenten var dock inte fullt miljöpolitiska från början utan baserades mycket på vad som kan gynna den egna verksamheten. Det var i samband med rapportering om olyckor med oljefartyg som omställningen i Furetank tog sin fart. Det beslutades enligt oljebolagens säkerhetskrav att fartyg äldre än 20 år inte längre skulle användas och Furetank tog tillfället i akt att se långsiktigt och satsa smart inför framtiden.

Omställningen har således inte bara medfört minskad miljöpåverkan utan även långsiktigt hållbara konkurrensfördelar för svensk sjöfart. Minskad bränsle- och energiförbrukning har därtill inneburit ekonomiska fördelar för Furetank, trots den stora investeringen. Furetank har dessutom nått ut till globala intressenter med de nya fartyg vilket under våren resulterade i att man sålde ett fartyg till ett kanadensiskt rederi. I samband med försäljningen beställde Furetank ett nytt fartyg som förväntas levereras till hösten 2020.

Framöver vill Furetank fortsätta utveckla verksamheten och branschen till mer klimatneutral och framförallt övergå till biogas i större utsträckning. Utmaningen för Furetank och industrin är att tillgången av biogas är begränsad vilket hämmar branschens utvecklingsmöjligheter.

— Vi som ligger i framkant vad gäller omställning mot mer klimatneutral sjöfart bör få stöd från politiken. Om biogas hade varit mer tillgängligt hade det varit ett givet alternativ för oss, trots den dubbelt så höga kostnaden. Biogasproduktionen måste sättas igång, vi vill bli 100 procent fossilfria, säger Lars Höglund.

Text: Jessica Johansson

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Västra Götaland

CORONAKRISEN Nästan 8 av 10 företag i Västra Götaland upplever nu vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas fler än hälften av företagen av störningar i materialtillförsel och produktion och mer än en tredjedel kan behöva varsla personal. Det visar en ny undersökning bland 1528 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Västra Götaland står enade i krisen

FREDAGSKRÖNIKA Det är gripande att se hur vi i Sverige sluter upp när krisen slår till.
NYHET Publicerad:

Tillsammans håller vi igång Sverige

GÄSTKRÖNIKA Det gick så fort. Över en natt förändrades förutsättningarna för oss som driver företag inom besöksnäringen i grunden. Till en början tror jag inte folk förstod allvaret. Men i takt med att insatserna för att stoppa spridningen av Coronaviruset bidragit till att avbokningarna rullat in hos våra kollegor så har diskussionerna i mitt flöde förändrats. Nu känns det som att de flesta har förstått.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Prövande tider

FREDAGSKRÖNIKA Det är prövande tider vi befinner oss i. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, vare sig på det personliga planet eller i företagens verksamhet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.