”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

NYHET Publicerad

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.

Anna Karin Hammarstrand

"Just nu är vi inne i en akut fas och alla tänker nog inte på den ekonomiska kris som kommer sedan. Hur stor den blir beror på hur regeringen agerar", säger Anna Karin Hammarstrand.

Anna Karin Hammarstrand är entreprenör sedan 35 år och driver tillsammans med sin man Niclas Hammarstrand en rad olika verksamheter i Västsverige, bland annat hotell, restauranger och företagsbostäder.

Hon är kritisk till hur regeringen har skött arbetet med stödpaketen kring socialförsäkringarna i samband med corona. Bland annat är hon frågande till att inte sjuklöneansvaret lyftes av företagen samma datum som staten började stå för karensdagen för anställda, den 11 mars.

– Regeringen uppmanade på en presskonferens alla som kände minsta sjukdomssymptom att stanna hemma. Samtidigt sades det explicit att företagare inte behövde oroa sig för det eftersom staten skulle ta ansvaret för sjuklönen – och så visade det sig att det inte började gälla förrän den 1 april.

Hon tycker att det är ”skrämmande” att det kommunicerades så oklart vem som skulle stå för sjuklönen de tre sista veckorna i mars – särskilt med tanke på att sjukskrivningarna snabbt stack i höjden efter regeringens uppmaning att den som kände minsta symptom skulle gå hem.

Fortfarande är det många företag som tror att staten tar hand om sjuklönen retroaktivt från och med den 11 mars, det vill säga det datum som regeringen börjar ersätta anställda för karensdagen.

– Det kan bli en tuff smäll för företagen när de upptäcker att de inte får tillbaka pengarna som de hade räknat in, särskilt när allt är så tajt som det är just nu.

Företagen måste också anpassa sig till att kraven på att läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt har slopats. Just nu har cheferna i Anna Karin Hammarstrands verksamheter en tät dialog med alla medarbetare för att de ska må så bra som möjligt.

– Vi har in har turen att ha väldigt friska och lojala medarbetare. Jag förstår att det kan vara svårt i vissa verksamheter men jag tror bara att vi får acceptera det, för att inte öka sjukvårdens belastning. Vi försöker hjälpas åt för att ta oss ur det här på bästa sätt, och grunden är att vi har en god arbetsmiljö som skapar engagemang.

Många av de anställda stannar länge i företaget vilket Anna Karin Hammarstrand ser som ett tecken på att medarbetarna trivs och upplever att de får möjlighet att utvecklas.

– En god arbetsmiljö handlar mycket om att ha en dialog så att alla känner sig hörda och sedda. Att det finns ett öppet klimat där man kan prata om allt. Den som känner sig sedd och behövd blir automatiskt engagerad i sitt jobb.

I dagsläget har koncernen tappat omkring 70 procent av sin omsättning.

– Just nu är vi inne i en akut fas och alla tänker nog inte på den ekonomiska kris som kommer sedan. Hur stor den blir beror på hur regeringen agerar.

Det bästa för företag i alla branscher vore ett stöd där företag utifrån hur corona har påverkat omsättningen får bidrag som täcker fasta kostnader såsom hyra och personal, anser hon. Liknande system finns redan i bland annat Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Frankrike, där även direktstöd vid inkomstförlust är vanligt.

– Det är lite märkligt att vi inte har det i Sverige eftersom det är det enda som fungerar. Att företagen inte får mer stöd idag är en ekonomisk katastrof. Jag är jätteorolig om inte staten går in och agerar mer direkt.

Hon är övertygad om att kostnaden för ett sådant omsättningsbidrag är mycket lägre än vad det kostar samhället om arbetslösheten stiger kraftigt framöver.

– Staten riskerar att åka på enorma kostnader i form av a-kassa, bostadsbidrag, sjukbidrag, omställningsbidrag, ökad ohälsa och större kriminalitet.

Företagen är beredda att satsa men för att klara coronakrisen måste regeringen och hela Sverige göra det tillsammans, betonar Anna Karin Hammarstrand.

– Men insatserna behövs nu – inte sen! Vi kämpar så mycket vi kan för att våra verksamheter ska överleva och att allt ska återgå till det normala! Det vi och många andra företagare har byggt upp under många år är på väg att raseras.

– Händer det rasar även samhällets totala ekonomi. Det gäller att inte såga av den gren vi alla sitter på.

Ersättning månaden efter

Sjuklönekostnader i april och maj ersätts i efterskott av staten via kreditering av skattekontot.

Kreditering för aprils sjuklönekostnader sker efter den 12 maj, beroende på när Försäkringskassan beslutar om krediteringen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Fortsatt allvarligt läge

CORONAKRISEN Trots statistik som pekar på att vi börjar få bättre kontroll över smittospridningen kommer oroande statistik för företagens resultat. ”Vi kan inte slappna av nu om det ska finnas några jobb att komma tillbaka till efter semestrarna”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Företagen kommer att vara motorn i återhämtningen"

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv vill se en bred kraftsamling för jobben när Sverige lämnar den akuta fasen av den ekonomiska krisen. I dag presenteras därför ett första jobbpaket med åtgärder som lägger grunden för en återhämtning baserad på framtidstro, konkurrenskraft och hållbarhet.
NYHET Publicerad:

”Överlever företagen har fler ett jobb att gå till”

ARBETSMARKNAD Svensk arbetsmarknad är i gungning. Arbetslösheten ökar rekordartat, visar Arbetsförmedlingens senaste prognos. ”Det är viktigt att företagen överlever krisen, så att så många som möjligt har ett jobb att gå till”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Ny prognos: Ekonomiska krisen allt djupare

KONJUNKTUREN Trots tecken på en svag vändning uppåt, så räknar Svenskt Näringsliv med en fortsatt djup ekonomisk nedgång. BNP krymper med drygt sex procent under innevarande år, enligt en ny prognos. ”Situationen sätter en enorm press på våra företag och deras verksamheter”, säger chefekonom Bettina Kashefi.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
NYHET Publicerad:

Fortsatt osäkerhet hos campingföretagen

CORONAKRISEN Beskedet om friare resor inom Sverige har inte gjort att campingföretagen vågar blåsa faran över. Osäkerheten är fortfarande stor. Ingen vet hur sommaren kommer att se ut. "Vi har haft både avbokningar och nya bokningar de senaste dagarna. Sammantaget har det blivit en liten ökning, men vi känner oss fortfarande väldigt osäkra. Det gäller att avvakta", säger Maria Bootsman på Ljusdals Camping.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Tillförsikt i besöksnäringen efter slopade reserestriktioner

CORONAKRISEN Reserestriktionerna hävs och från och med den 13 juni bedöms symptomfria personer kunna resa i hela Sverige. Det meddelade statsminister Stefan Löfven på en pressträff den fjärde juni. Ett besked som välkomnas av flera företagare i besöksnäringen.
NYHET Publicerad:

Förslag: Rätt till förebyggande sjukpenning för högriskgrupper

CORONAKRISEN Kritik har riktats mot regeringen för att ersättningen dröjer till personer som är i riskgrupper och inte kan arbeta hemma. Efter förhandlingar i riksdagen presenterades nyligen ett förslag till ersättning som innebär rätt till förebyggande sjukpenning för riskgrupper.
NYHET Publicerad:

Försiktig optimism hos västmanländskt företag

CORONAKRISEN Kadesjös i Västerås med cirka 60 anställda går likt många andra företag just nu en osäker framtid till mötes. Företaget har trots krisen haft full beläggning under hela våren och bland annat hjälpt vården i form av att tillverka bågar till de skyddsvisir som används. VD Birgitta Lindblad berättar dock att osäkerheten inför hösten är påtaglig och att det måste råda en försiktighet i planeringen inför framtiden.
NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.