”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

NYHET Publicerad

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.

Anna Karin Hammarstrand

"Just nu är vi inne i en akut fas och alla tänker nog inte på den ekonomiska kris som kommer sedan. Hur stor den blir beror på hur regeringen agerar", säger Anna Karin Hammarstrand.

Anna Karin Hammarstrand är entreprenör sedan 35 år och driver tillsammans med sin man Niclas Hammarstrand en rad olika verksamheter i Västsverige, bland annat hotell, restauranger och företagsbostäder.

Hon är kritisk till hur regeringen har skött arbetet med stödpaketen kring socialförsäkringarna i samband med corona. Bland annat är hon frågande till att inte sjuklöneansvaret lyftes av företagen samma datum som staten började stå för karensdagen för anställda, den 11 mars.

– Regeringen uppmanade på en presskonferens alla som kände minsta sjukdomssymptom att stanna hemma. Samtidigt sades det explicit att företagare inte behövde oroa sig för det eftersom staten skulle ta ansvaret för sjuklönen – och så visade det sig att det inte började gälla förrän den 1 april.

Hon tycker att det är ”skrämmande” att det kommunicerades så oklart vem som skulle stå för sjuklönen de tre sista veckorna i mars – särskilt med tanke på att sjukskrivningarna snabbt stack i höjden efter regeringens uppmaning att den som kände minsta symptom skulle gå hem.

Fortfarande är det många företag som tror att staten tar hand om sjuklönen retroaktivt från och med den 11 mars, det vill säga det datum som regeringen börjar ersätta anställda för karensdagen.

– Det kan bli en tuff smäll för företagen när de upptäcker att de inte får tillbaka pengarna som de hade räknat in, särskilt när allt är så tajt som det är just nu.

Företagen måste också anpassa sig till att kraven på att läkarintyg under sjuklöneperioden tillfälligt har slopats. Just nu har cheferna i Anna Karin Hammarstrands verksamheter en tät dialog med alla medarbetare för att de ska må så bra som möjligt.

– Vi har in har turen att ha väldigt friska och lojala medarbetare. Jag förstår att det kan vara svårt i vissa verksamheter men jag tror bara att vi får acceptera det, för att inte öka sjukvårdens belastning. Vi försöker hjälpas åt för att ta oss ur det här på bästa sätt, och grunden är att vi har en god arbetsmiljö som skapar engagemang.

Många av de anställda stannar länge i företaget vilket Anna Karin Hammarstrand ser som ett tecken på att medarbetarna trivs och upplever att de får möjlighet att utvecklas.

– En god arbetsmiljö handlar mycket om att ha en dialog så att alla känner sig hörda och sedda. Att det finns ett öppet klimat där man kan prata om allt. Den som känner sig sedd och behövd blir automatiskt engagerad i sitt jobb.

I dagsläget har koncernen tappat omkring 70 procent av sin omsättning.

– Just nu är vi inne i en akut fas och alla tänker nog inte på den ekonomiska kris som kommer sedan. Hur stor den blir beror på hur regeringen agerar.

Det bästa för företag i alla branscher vore ett stöd där företag utifrån hur corona har påverkat omsättningen får bidrag som täcker fasta kostnader såsom hyra och personal, anser hon. Liknande system finns redan i bland annat Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Frankrike, där även direktstöd vid inkomstförlust är vanligt.

– Det är lite märkligt att vi inte har det i Sverige eftersom det är det enda som fungerar. Att företagen inte får mer stöd idag är en ekonomisk katastrof. Jag är jätteorolig om inte staten går in och agerar mer direkt.

Hon är övertygad om att kostnaden för ett sådant omsättningsbidrag är mycket lägre än vad det kostar samhället om arbetslösheten stiger kraftigt framöver.

– Staten riskerar att åka på enorma kostnader i form av a-kassa, bostadsbidrag, sjukbidrag, omställningsbidrag, ökad ohälsa och större kriminalitet.

Företagen är beredda att satsa men för att klara coronakrisen måste regeringen och hela Sverige göra det tillsammans, betonar Anna Karin Hammarstrand.

– Men insatserna behövs nu – inte sen! Vi kämpar så mycket vi kan för att våra verksamheter ska överleva och att allt ska återgå till det normala! Det vi och många andra företagare har byggt upp under många år är på väg att raseras.

– Händer det rasar även samhällets totala ekonomi. Det gäller att inte såga av den gren vi alla sitter på.

Ersättning månaden efter

Sjuklönekostnader i april och maj ersätts i efterskott av staten via kreditering av skattekontot.

Kreditering för aprils sjuklönekostnader sker efter den 12 maj, beroende på när Försäkringskassan beslutar om krediteringen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Åtgärdspaketen som ska ta företagen ur krisen

ÅTERSTARTA SVERIGE Svenskt Näringsliv tar ledningen i ett nytt, stort projekt för att återstarta ett coronadrabbat Sverige. Redan i juni, trots att krisen är långt ifrån över, kommer de första förslagen. ”Vi är i det här tillsammans. Om vi ska få fart på Sverige måste företagen få fart”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Återstarta Sverige med bättre villkor för jobb och företagande

CORONAKRISEN Förutsättningarna för företagande, arbete, forskning och utveckling, investeringar och handel avgör hur bra och hur snabbt Sverige tar sig tillbaka till ett nytt normalläge. Projekt ”Återstarta Sverige” bidrar med konkreta reformförslag och prioriteringar, skriver vd Jan-Olof Jacke på DN Debatt.
NYHET Publicerad:

”Fysiska möten värdesätts mer i framtiden”

ARBETSMARKNAD Företag och anställda kommer att jobba på ett annat sätt på andra sidan corona. Det säger Mattias Dahl, vice vd. ”Det som annars hade hänt under tio år händer på ett år när det gäller digitalisering, men samtidigt upptäcker vi hur mycket det mänskliga mötet betyder”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tappa inte greppet om lönebildningen

KRÖNIKA Vi är i den största kris som de flesta av oss upplevt och det är oklart hur länge den kommer att pågå. För att inte riskera att fler jobb går förlorade är det viktigt att hålla huvudet kallt i lönebildningen. Det skriver Edel Karlsson Håål, lönebildningsexpert.
NYHET Publicerad:

Utdelningsstopp tar företag tillbaka till ruta ett

STÖDPAKETEN Beskedet att permitteringsstöd inte får kombineras med utdelning gör förvirringen och osäkerheten hos företagen än större. I stället för att få hjälpen från staten lämnas de nu ensamma i kampen mot corona. ”Får vi inte permittera måste vi säga upp”, säger Joakim Nilsson på Triator.
NYHET Publicerad:

Jacke: "Beskedet om utdelningar och korttidsarbete kan leda till varsel"

CORONAKRISEN Företag som gör aktieutdelningar får inget permitteringsstöd. Det har Tillväxtverket kommit fram till i en utredning. ”Beskedet skapar en olycklig osäkerhet”, säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Förlängda krisåtgärder räddningen för kämpande företagare

STÖDPAKETEN Om regeringens stödåtgärder förlängs kan krisen mildras och företag komma igång snabbare. Annars befarar vartannat företag att konkursen är nära, visar senaste Företagarpanelen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Trygghetsfonden: Ta vara på tillfället

OMSTÄLLNING Trots att pandemin innebär stora utmaningar är det ett bra tillfälle både för företag och individer att stärka sin kompetens för att stå ännu bättre rustade när det lättar. Det menar Caroline Söder, vd på Trygghetsfonden.
NYHET Publicerad:

Nytt avtal öppnar för utbildning

BESÖKSNÄRING Ett nytt avtal inom besöksnäringen öppnar för att använda korttidspermitteringen till kompetensutveckling. Det kan göra att fler stannar kvar i branschen och ser chansen att komma tillbaka till något ännu bättre efter krisen, menar Kersti Wittén på Visita.
NYHET Publicerad:

Industrins parter överens: Utbilda personalen nu

AVTAL Både arbetsgivare och fackförbund inom industrin är överens om att det är bra att passa på att utbilda personalen nu. ”Jag tror att det blir mer fokus på kompetensen framöver”, säger Peter Kancans på Industriarbetsgivarna.
NYHET Publicerad:

750 miljoner till Yrkeshögskolan

STÖDPAKET Regeringen vill ge Yrkeshögskolan 750 miljoner kronor för kompetensutveckling i samband med corona. Det innebär 2000 fler utbildningsplatser, enligt Thomas Persson, generaldirektör, Myndigheten för yrkeshögskolan.
NYHET Publicerad:

”Coronakrisen får inte övergå i en kompetenskris”

HALLÅ DÄR Mia Bernhardsen, arbetsmarknadsexpert. Vad hände med Rekryteringsenkäten som skulle ha presenterats i början av april?
NYHET Publicerad:

Kraftig ökning av antalet företagsrekonstruktioner

CORONAKRISEN Företagsrekonstruktionerna ökar lavinartat och tre fjärdedelar misslyckas, visar siffor från Svenskt Näringsliv. ”Ofta är rekonstruktion den sista möjligheten för att undvika konkurs”, säger ekonomen Johan Kreicbergs.
NYHET Publicerad:

Så ska EU-länderna klara coronakrisen

EU Parlamentarikerna Sara Skyttedal, EPP, och Johan Danielsson, S&D, svarar på frågor kopplade till coronakrisen.
NYHET Publicerad:

Ny statistik: Alla stöd kommer inte företagen till del

CORONAKRISEN I debatten framstår det som om företagen har överösts med krisstöd, men det är inte sant, visar statistik som Svenskt Näringsliv har tagit fram.
NYHET Publicerad:

Dramatiskt sämre läge för företagen

CORONAKRISEN "Vi ser dramatiska effekter här och nu och lika dramatiskt fallande förväntningar hos företagen". Det säger chefekonom Bettina Kashefi om utvecklingen för företagen under coronakrisen utifrån siffror från Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet 2020.
NYHET Publicerad:

”Bra och nödvändigt med förlängt sjuklöneansvar”

CORONAKRISEN Regeringen och samarbetspartierna C och L förstärker fem krisåtgärder med ytterligare 14,7 miljarder kronor. Bland annat förlängs statens ansvar för sjuklönekostnaderna. ”I ett läge med både höga sjuktal och mycket svag ekonomi i många företag är det en helt nödvändig åtgärd”, säger Jonas Frycklund, biträdande chefekonom.
NYHET Publicerad:

Utbetalning av sjuklönekostnader till företagen dröjer

CORONAKRISEN Den första krediteringen till arbetsgivare för sjuklön kommer göras efter den 12 maj, enligt Cecilia Udin, nationell försäkringssamordnare för sjukförsäkring på Försäkringskassan. ”Högsta prioritet för oss är att se till så att livet fungerar för människor trots den kris som hela samhället nu genomlider.”
NYHET Publicerad:

Offensiv forskningsproposition krävs för att rädda näringslivets FoU

KOMMENTAR Coronakrisen har slagit hårt mot kunskapsintensiva företag och många FoU-projekt skjuts upp. För att dämpa krisens effekter på näringslivets FoU krävs både akuta åtgärder och insatser i den kommande forskningspropositionen, skriver Emil Görnerup, forsknings- och innovationspolitisk expert.