Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

NYHET Publicerad

En av de stora utmaningarna för det svenska samhället är integrationen och där spelar det första jobbet, möjligheten att försörja sig själv, stor roll. Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har nu släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.

Patrick Joyce - Almega

Patrick Joyce - Chefsekonom på Almega

Sverige har näst högst skillnad i sysselsättningsgrad mellan inrikes och utrikes födda i hela Europa och det tar längre tid för nyanlända flyktingar att få jobb i Sverige än i våra grannländer – åtta år innan hälften av flyktingarna har ett arbete, för kvinnorna tar det ännu längre tid.

I rapporten har Almega, tillsammans med Statistiska Centralbyrån (SCB), tagit fram statistik som visar på vilka yrken som är vanligast bland de boende i Göteborgs särskilt utsatta områden där majoriteten av de boende är födda utomlands. Majoriteten av de yrken man fann i statistiken var jobb inom den privata tjänstesektorn, så som städyrken och restaurangyrken. Enligt Almega är det också inom denna bransch stor brist på arbetskraft och framförallt behövs det personal med kompetens.

Almega menar i rapporten att integrationspolitiken måste sätta större fokus på villkoren för de yrken och de företag som skapar jobb åt utrikes födda. Kunskap om vilka yrken som är dominerande bland personer i särskilt utsatta områden borde ligga till grund för vilka reformer som ska tas fram för att ännu fler ska kunna få ett jobb. För att dessutom kunna säkerställa den kompetensförsörjning som krävs för tjänstebranschen måste fler personer som bor i särskilt utsatta områden gå från ingångsjobb till yrken som kräver utbildning. Vidareutbildning och kompetensutveckling är således avgörande.

I rapporten har Almega tagit fram fem förslag för att fler ska få jobb i de särskilt utsatta områdena. Patrick Joyce, chefsekonom hos branchorganisationen berättar mer om ett av förslagen, kompetensavdraget.

— Kompetensavdraget är viktigt för att ge människor möjlighet att utvecklas i sitt arbete. Exempelvis kan det vara en person som fått en anställning som städare som får möjlighet att utbilda sig till arbetsledare på arbetsplatsen.

Patrick Joyce beskriver vidare vad han ser som extra viktigt i kommande avtalsrörelse, för att fler ska kunna fortsätta komma i arbete.

— Vissa branscher anställer fler nyanlända än andra och städföretag, transportföretag och bemanningsföretag är extra bra på det. Jag tror därför det är extra viktigt att inte höja ingångslönerna i dessa branscher. Med högre ingångslöner kommer personer som inte ännu etablerat sig på arbetsmarknaden ha ännu svårare att hitta ett jobb.

I rapportens avslutande rader står det ”När det finns ett mångfacetterat och varierat näringsliv i regionen ökar sysselsättningen. Tjänstesektorn behöver tillverkningsindustrin samtidigt som det omvända är lika sant”. Och visst är det så – för med fler fabriker krävs fler städare och med fler industriarbetare behövs fler personer som lagar lunch. Man växer tillsammans och ju bättre företagsklimatet mår i helhet, desto fler har möjlighet att arbeta. Man måste bara få chansen.

Text: Mathilda Ohlsson Larsson

ALMEGAS FEM FÖRSLAG
 1. Bättre villkor för tjänstesektorn i Göteborg, att trösklarna in på arbetsmarknaden sänks, bland annat med hjälp av HEM-avdrag på alla tjänster som utförs i eller i anslutning till hemmet, vilket ökar utbudet av lediga tjänster på arbetsmarknaden.
   
 2. Aktivering av arbetslösa i insatser som leder till jobb i bristyrken, att Arbetsförmedlingen ska satsa på nyanlända och att dubbelt så många arbetslösa ska aktiveras i de mest effektiva utbildnings- och matchningsinsatserna.
   
 3. Reformering av etableringen av nyanlända, Almega vill se förändring i Arbetsförmedlingens etableringsprogram med mer intensiva och flexibla insatser.
   
 4. Uppmuntra nyföretagande bland nyanlända, att nyanlända som varit företagare i sitt hemland i högre utsträckning ska ha möjlighet att starta företag i Sverige.
   
 5. Kompetensavdrag för att hjälpa fler från ingångsyrke till bristyrke. Syftet med detta är att investera i personalutbildning i bristyrken. Avdraget ska rikta sig till företag som är i behov av personal i bristyrken. Avdraget fungerar även som integrationsverktyg då nyanställningar kan kombineras med utbildningsinsatser som höjer individens yrkeskompetens.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

109 företagsbesök på 109 dagar – för företagsklimatets skull

FÖRETAGSKLIMAT För att ytterligare förbättra näringslivsklimatet i Borås väljer nu staden att göra en storsatsning på dialogen med kommunens företag. Fram tills april månad ska representanter från kommunen göra hela 109 företagsbesök.
NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.