Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

NYHET Publicerad

BROTTSLIGHET Problematiken med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Mer än var fjärde företag uppger nu att deras verksamhet påverkas i hög utsträckning. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland.

Rudolf Antoni

Rudolf Antoni

Foto: Ernst Henry Photography AB

— Det är ett allvarligt, men dessvärre inte förvånande, resultat. Trygghetsfrågorna har för många företag blivit allt viktigare de senaste åren. Från att tidigare främst ha påverkat företag inom handel, besöksnäring, transporter och bygg ser vi nu större påverkan i alla branscher, säger Rudolf Antoni, regionchef för Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.  

Det är Svenskt Näringslivs årliga undersökning om det lokala företagsklimatet i landets alla kommuner som ligger till grund för resultatet. Totalt har cirka 33 000 företag från hela Sverige svarat i undersökningen, varav 5 592 i Västra Götaland.  

— I undersökningen uppger många företagare att stölder, inbrott och bedrägerier är stora problem för deras verksamheter. Samtidigt är många företagare uppgivna för att det inte lönar sig att anmäla brott då det inte leder någonstans, säger Rudolf Antoni.  
 
Det finns dock stora skillnader mellan kommunerna i länet. Tre kommuner som sticker ut är Lysekil, Göteborg och Uddevalla där över 40 procent av företagen anger att de påverkas i en hög utsträckning av brott och otrygghet. De kommuner med lägst andel företag som anger att de drabbas i hög grad är Karlsborg, Vårgårda och Öckerö. 

— När företagen får välja ett område som de tycker att kommunen bör prioritera för att förbättra företagsklimatet kan vi också se att ”minskad brottslighet och ökad trygghet” hamnar överst på önskelistan, säger Rudolf Antoni.  

Brottslighet och otrygghet hämmar företagens tillväxt- och utvecklingsmöjligheter. Deras direkta kostnader för ren brottslighet beräknades under 2018 till 55 miljarder kronor, enligt HUI Research. Till det kommer även indirekta kostnader för säkerhetsåtgärder (exempelvis larm, kameror och väktare) och utebliven tillväxt. 55 miljarder är alltså sannolikt en rejäl underskattning. 

Brottslighet samt den oro och otrygghet som tillkommer är dock svår att räkna på. Den effekten går inte fullt ut att mäta i kronor, men den påverkar hur både företag och människor agerar. 

— När coronakrisen väl är över är det tydligt att trygghetsfrågan måste vara ett område som kommunerna, polisen och företagen tillsammans sätter ökat fokus på. Ingen har råd med att låta frågorna fortsätta påverka redan hårt utsatta företag i den här utsträckningen, avslutar Rudolf Antoni.  

Andelen företag i kommunen som anser att de påverkas i mycket eller ganska hög grad av brottslighet eller otrygghet
Lysekil  

48% 

Uddevalla  

42% 

Göteborg  

41% 

Lilla edet  

40% 

Tidaholm  

40% 

Mellerud  

39% 

Hjo  

37% 

Bengtsfors  

36% 

Sotenäs  

36% 

Borås  

35% 

Trollhättan  

35% 

Vänersborg  

35% 

Åmål  

35% 

Dals-ed  

31% 

Härryda  

31% 

Munkedal  

31% 

Mölndal  

31% 

Kungälv  

30% 

Vara  

30% 

Mark  

29% 

Tanum  

29% 

Ale  

28% 

Lerum  

28% 

Töreboda  

28% 

Bollebygd  

27% 

Partille  

27% 

Skara  

27% 

Mariestad  

26% 

Tibro  

26% 

Färgelanda  

24% 

Stenungsund  

24% 

Svenljunga  

24% 

Falköping  

23% 

Herrljunga  

22% 

Orust  

22% 

Skövde  

22% 

Tranemo  

21% 

Alingsås  

20% 

Götene  

20% 

Lidköping  

19% 

Strömstad  

19% 

Ulricehamn  

19% 

Essunga  

18% 

Grästorp  

18% 

Gullspång  

18% 

Tjörn  

17% 

Öckerö  

16% 

Vårgårda  

14% 

Karlsborg  

12% 

Sverigesnittet är 26% 

Källa: Svenskt Näringsliv årliga undersökning om lokalt företagsklimat med 5592 svarande företag i Västra Götaland. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

En sommarhälsning

KRÖNIKA Vi går nu mot sommar och semestertider efter en vår som inte liknar någonting annat vi tidigare har varit med om. För oss på Svenskt Näringsliv har de senaste månaderna inneburit ett intensivt arbete med att förmedla företagens svåra situation till beslutsfattare och få till stödåtgärder på såväl nationell nivå som här i Västsverige.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

"Trygghetsfrågan måste högre upp på kommunernas dagordningar"

FÖRETAGSKLIMAT ”Brotten mot företag drabbar hela samhällsekonomin. Trygghetsfrågan måste upp på kommunernas dagordningar”, anser Rudolf Antoni, regionchef Svenskt Näringsliv i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

Var fjärde företag i Västra Götaland påverkas allvarligt av brottslighet och otrygghet

BROTTSLIGHET Problemen med brottslighet och otrygghet ökar för företagen i Västra Götaland. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv med över 5 500 svarande företag i Västra Götaland. 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Gabriella Nilsson, regionchef på TRR Trygghetsrådet, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Skolans verkliga utmaningar

KRÖNIKA För vår framtida samhällsutveckling, och inte minst våra företags framtida kompetensförsörjning, utgör skolan en viktig grund. Det är därför med bestörtning som jag läser den nya rapporten Skolans verkliga utmaningar som igår publicerades av Friskolornas riksförbund.
NYHET Publicerad:

Så satsar Västra Götalandsregionen på näringslivet

CORONAKRISEN Nya satsningar för att mildra coronakrisens konsekvenser för näringslivet samt bidra till en hållbar omställning.
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

Nyrekrytering till Svenskt Näringsliv i väst

NYREKRYTERING I augusti tillträder Susann Haggren som ny näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland.
NYHET Publicerad:

Näringslivspodden special: Framgångsrecept på företagsklimat

FÖRETAGSKLIMAT Hur utvecklar man som kommun ett långsiktigt stabilt företagsklimat? I veckans specialavsnitt av Näringslivspodden träffar vi företrädare för två kommuner som länge legat i topp i Svenskt Näringslivs undersökningar. Lyssna här!
NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i Västra Götaland

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Västra Götaland

DET EKONOMISKA LÄGET Framtiden ser mörk ut när företagen blickar framåt. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel om det ekonomiska läget.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Vår i krisens tid

FREDAGSKRÖNIKA Vi går nu in i maj månad och vi börjar räkna coronakrisen i månader istället för veckor. Vårsolen, fågelkvittret och vitsipporna påminner oss dock om att livet går vidare och det finns tecken på att det kan vara på väg att vända.
NYHET Publicerad:

”Otydlig kommunikation om sjuklönen”

STÖDPAKET Många företag får en kalldusch när de inser att de ska betala sjuklön till anställda som i mars lydde regeringen och stannade hemma vid minsta coronasymptom. Företagaren Anna Karin Hammarstrand är kritisk till den oklara kommunikationen och att stödet inte kickar in tidigare.
NYHET Publicerad:

Krisen cementeras bland de västsvenska företagen

CORONAKRISEN Det råder fortsatt kris bland näringslivet i Västsverige. Ett stort antal företag har fortsatt problem med likviditet, ser en kraftigt minskad försäljning och tvingas varsla personal om uppsägning.
NYHET Publicerad:

Många permitterade i Västra Götaland

CORONAKRISEN Sedan den 7 april har det inkommit 7272 ansökningar om korttidspermittering till Tillväxtverket från företag i Västra Götaland. Totalt innebär det att 42 292, eller 7,4 procent av de anställda inom näringslivet i regionen.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Västsverige

DEBATT Utan företag och jobb finns inga skatteintäkter att fördela.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.