En av Västra Götalandsregionens stora utmaningar är kompetensförsörjning och den ökande bristen på yrkeskunskap. Efterfrågan på yrkeskompetens, både gymnasial och eftergymnasial, är stor och många företag i regionen har stora svårigheter att hitta rätt kompetens. Svenskt Näringslivs rekryteringsenkät visar att den mest eftersökta kompetensen är yrkeskompetens och den visar också att nästan 6 av 10 företag anser att det är svårt att rekrytera medarbetare. De flesta yrkesutbildningar leder till jobb direkt efter avslutade studier men trots det är söktrycket till gymnasieskolans yrkesprogram oroväckande lågt. På grund av det sjunkande antalet tvingas därför flera utbildningar läggas ner. Det gäller program med goda framtidsutsikter där de allra flesta erbjuds jobb direkt efter avslutade studier. Inom ett flertal olika branscher finns det också stora möjligheter att både starta eget och jobba utomlands.
Vi måste aktivt arbeta för en attitydförändring. Det är viktigt att nå ut till alla som påverkar elevernas val. Här pratar vi om lärare, studie- och yrkesvägledare, rektorer, politiker och inte minst föräldrar. Många föräldrar har kvar en föråldrad bild av att om man väljer ett yrkesprogram begränsar man sina möjligheter vad gäller framtida val och karriärväxling. Det är precis tvärtom - väljer man ett yrkesprogram finns det goda framtidsutsikter oavsett om man vill stanna kvar i yrket eller vidareutbilda sig och ta ytterligare steg i karriären. Med både yrkeskompetens och högskolekompetens är man mycket attraktiv på arbetsmarknaden.
Vi vet att det är vanligt bland dagens unga att man vill hålla alla dörrar öppna, just därför är det så viktigt att göra kloka val och inte stänga några dörrar i onödan.