Vem blir först med en krångelombudsman i VG?

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

NYHET Publicerad

FREDAGSKRÖNIKA För många av våra företagare i Västra Götaland är regelkrångel ett av de största hindren för ökad tillväxt. För länets kommuner borde arbetet med att förenkla de lokala regelverken således vara högt prioriterat. Som första kommun i landet tar nu Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?

Trots att lagar och regler ser likadana ut på nationell nivå så spelar det fortfarande stor roll var i landet man driver sitt företag. Inte minst skiljer det sig åt i vårt län - Västra Götaland. Kommunala tolkningar och lokala regelverk gör det mer eller mindre enkelt att driva företag – vilket i förlängningen påverkar den lokala konkurrenskraften.

I Helsingborg tas nu ett nytt spännande initiativ för att förenkla och underlätta för de lokala företagen genom en ny tjänst för invånare, företag och föreningar. Den nya ”Krångelombudsmannen” infördes den 1 oktober och har i uppdrag att ta emot upplevt regelkrångel och föreslå förenklingar. En funktion som ska fungera som invånaren eller företagets röst i kommunen, vid besvärliga ansökningar, svårförståeliga regler eller onödigt krångel.

Självklart behövs regler och lagar som skapar stabila förutsättningar för vårt näringsliv. Ingen företagare är emot rimliga regler som fyller tydliga syften. Men, dagens regelmängd skapar stora problem i många företagares vardag. Den administration som följer, tillsammans med den tidsåtgång den kräver, stjäl tid från företagarens möjlighet att utveckla sin verksamhet. I förlängningen försämrar det möjligheterna till att anställa fler medarbetare. Förutom tid och krångel kostar regler också pengar genom skatter, avgifter eller investeringar som blir en konsekvens och som krävs för att uppfylla reglerna.

I en av våra undersökningar från 2017 uppgav över 60 procent av företagen att de upplever regelkrångel som en av de viktigaste frågorna att hantera. Lika många tror sig kunna spara mer än 6 timmar varje månad om reglerna blev enklare. Samtidigt framkommer det i en rapport från Svensk Handel, från mars 2018, att drygt 8 av 10 företag anser att regelbördan ökat de senaste 5 åren. Det går med andra ord åt helt fel håll.

Regler måste vara förutsägbara, fylla sitt syfte och vara konstadseffektiva. Annars riskerar de att försämra förutsättningarna att driva företag runt om i landet. Ett stort ansvar vilar på kommunerna i Västra Götaland, vars regelverk och myndighetsutövning våra medlemsföretag möter varje dag. Här finns stor potential att förenkla för företagande och bidra till att bryta den negativa trend kring regelbördan som vi sett under de senaste åren.

Besvärliga ansökningar och/eller onödigt krångel försvårar för företag och är något som kommuner måste prioritera högt. Helsingborgs initiativ att införa en krångelombudsman är därför ytterst välkommet. Självklart ska inte alla kommuner anställa personal i syfte att endast arbeta med dessa frågor. Funktionen, syftet och andemeningen borde dock alla kommuner i Västra Götaland låta sig inspireras av. Tillsammans kan vi fortsätta förenkla för våra lokala företag och utveckla välståndet i vår del av landet.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ett bra val för framtiden

FREDAGSKRÖNIKA Nu är det dags för Västra Götalands niondeklassare att välja gymnasieprogram. En vanlig myt är att man ska välja ett högskoleförberedande program för att hålla alla dörrar öppna men valfriheten är minst lika stor vid ett yrkesprogram.
NYHET Publicerad:

Vet du verkligen hur mycket du betalar i skatt?

FREDAGSKRÖNIKA Om någon vecka trillar lönen in på kontot och som vanligt dras drygt 30 procent i skatt. Eller? Har du verkligen koll på hur mycket du betalar i skatt? Och hur stor kostnaden för din lön är för din arbetsgivare? Då är du en av få.
NYHET Publicerad:

Här höjs skatten i Västra Götaland – så mycket får du betala där du bor

SKATT Kommunalskatten påverkar alla med en inkomst och är den enskilt största utgiften för svenska familjer. 2020 fortsätter den genomsnittliga kommunalskatten att öka och med ökande behov i välfärden spås skattesatsen öka ytterligare i framtiden, vilket får stor påverkan på det lokala företagsklimatet. Här är hela listan som visar hur skatten förändras i din kommun.
NYHET Publicerad:

Ett händelserikt år och en företagsam framtid

KRÖNIKA Julen står för dörren och det är dags att runda av året 2019. Det har varit ett händelserikt år för oss på Svenskt Näringsliv i Västra Götaland, inte minst för min egen del. I augusti tog jag över rodret som regionchef och kom in i en verksamhet med full fart framåt och många saker på gång.
NYHET Publicerad:

En västsvensk gasell som springer snabbast i branschen

GASELLFÖRETAG Plint är branschledande och arbetar med flera stora företag. Främst satsar de på streamingtjänster och arbetar exempelvis med Netflix och Amazon. Nu är de utsedda till ett av Västra Götalands gasellföretag 2019.
NYHET Publicerad:

Där integration och kompetensutveckling går hand i hand

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Kristina Christofferson, Hotelldirektör på Nääs Fabriker Hotell och Restaurang hade flertalet nyanlända som arbetade i restaurangen och på hotellet under hösten 2018. Kristina ville göra mer och såg också stor utvecklingspotential hos sina medarbetare.
NYHET Publicerad:

Klimatet - en fråga om konkurrenskraft

FREDAGSKRÖNIKA Sverige behöver aktivt arbeta för ett gott näringslivsklimat och en stark konkurrenskraft. Med starka och framgångsrika svenska företag ökar vår möjlighet att uppnå klimatmålen väsentligt.
NYHET Publicerad:

Arena Arbetsliv – samverkan mellan skola och näringsliv

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Öckerö kommun, en ö-kommun strax utanför Göteborg med cirka 12 000 invånare, har länge arbetat aktivt med att öka samverkan mellan kommun, skola och det lokala näringslivet.
NYHET Publicerad:

En något annorlunda julkalender

FREDAGSKRÖNIKA Snart är mörka november till ända. Framför oss har vi en lite ljusare tid fylld med adventsmys, adventskalendrar och julbestyr. Vad passar då bättre än en kalender fylld med riktigt bra tips inför jul? Vår kalender är dock en något annorlunda sådan. Med start den 1 december ger vi er våra 24 bästa tips för ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Så får fler i Göteborgs utsatta förorter jobb

Branschorganisationen för tjänsteföretag, Almega, har släppt en rapport över vilka yrken som är vanligast bland boende i Göteborgs utsatta områden och presenterar fem förslag för hur fler ska komma i arbete.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för morgondagens beslutsfattare

FREDAGSKRÖNIKA Att unga engagerar sig i samhällsutvecklingen är av stor vikt. Dels för deras personliga utveckling men framförallt för att det är en viktig demokratisk byggsten för ett bättre framtida samhälle.  
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Näringslivsakademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringsliv i Västra Götaland startar en spetsutbildning för unga – Näringslivsakademin Väst. Utbildningen ger deltagarna en chans att fördjupa sig i näringslivsfrågor och bli riktigt duktiga på vad som krävs för att skapa ett välmående företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Är vi redo för framtidens arbetsmarknad?

FREDAGSKRÖNIKA Trots att vi vet hur trenderna ser ut återstår frågan, hur ska vi egentligen rusta oss för framtiden? I dagens fredagskrönika skriver Christina Riksén om hur vi förbereder oss för framtidens arbetsmarknad.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarfrågor i fokus

ARBETSGIVARDAG Över 170 personer från 130 företag deltog under en förmiddag fylld med givande föreläsningar och erfarenhetsutbyten.
NYHET Publicerad:

Vilken kommun i Västra Götaland blir först med en krångelombudsman?

FREDAGSKRÖNIKA Som första kommun i landet tar Helsingborg ett spännande initiativ och inför en ”krångelombudsman”. Vilken kommun i Västra Götaland blir först att följa efter?
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen - så sparar vi 70-100 miljarder

UPPHANDLING I TV, tidningar och på sociala medier pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Simon Påhlman

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Västra Götaland välkomnar en ny studentmedarbetare – Simon Påhlman! Vi bad Simon att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.