Bristen på kockar är så stor att många företagare tvekar att öppna eller expandera sin restaurang, enligt bransch- och arbetsgivarorganisationen Visita.
Det råder akut brist på personal i restaurangbranschen. Svårast är det att hitta kockar. Läget är så allvarligt att restauranger tvingas stänga vissa dagar eller tider, enligt Arbetsförmedlingens prognos om framtidens jobb.
Visitas vd Jonas Siljhammar bekräftar bilden och konstaterar att företagare tvekar att öppna eller expandera sin restaurang.
– Vi har gott om medlemmar som vill växa, men tvingas avstå för att de inte kan få tag i kompetent personal, säger han i ett pressmeddelande.
Även företagen upplever att personalbristen är ett hinder för tillväxt. I den senaste prognosen från Konjunkturinstitutet är det en rekordstor andel som säger sig ha kompetensbrist.
– Det är frustrerande att se hur våra medlemmar vill växa och anställa fler samtidigt som ytterst få av de arbetslösa har rätt kompetens, säger Jonas Siljhammar.
kompetensbrist