EU-kommissionen prioriterar digitaliseringen av den inre marknaden. Reglerna bör vara enhetliga och enkla, så att företagen får en tydlig överblick av vad som gäller, enligt Svenskt Näringsliv.
I maj 2015 lanserade EU-kommissionen sin strategi för att stärka den digitala inre marknaden. Teknikutvecklingen går rasande fort och innovationsmöjligheterna är stora inom hela näringslivet. Givet den globala konkurrensen var initiativet mycket välkomnat. Syftet med strategin var att riva regelmurarna fram till 2019, utlovade EU-kommissionär Andrus Ansip.
Arbetet med att förverkliga strategin är ett ypperligt tillfälle att förenkla och förtydliga de digitala spelreglerna för att fler företag skulle kunna, vilja och våga ge sig ut på den europeiska marknaden. Halva tiden har nu gått och det är dags att se över hur Kommissionen har lyckats hittills.
Kommissionens förslag styr bort från nationell särreglering, ett steg i rätt riktning för att underlätta för företag som vill pröva lyckan på en större marknad. Men även harmoniserade regler kan ställa till det om de i slutändan leder till en tyngre regelbörda. Istället för att ha tilltro till marknaden och den tekniska utvecklingen har Kommissionen föreslagit regler som är både komplexa och överlappande.
Günther Oettinger, en av de kommissionärer som stod bakom strategin för den digitala inre marknaden, underströk för två år sedan att ”vår hantering av den digitala omvandlingen är avgörande för vårt framtida välstånd.”
För att nå dit krävs investeringar, innovation och tillväxt. Företagen behöver lägre trösklar till såväl den europeiska som den globala marknaden. Fokus bör ligga på enhetlig lagstiftning för försäljning av varor och tjänster både offline och online. Dessutom behövs teknikneutrala och enkla regler som företag mäktar med att överblicka och följa. Det är dags för Kommissionen att riva regelmurarna på riktigt!
DataskyddEu/Emu/Euro