TT/Puffbild
Foto: Pontus Lundahl/TT

It-teknikern Rashid Khan

It-tekniker tjänade för lite – nekas fortsatt arbetstillstånd

NYHET Publicerad

ARBETSKRAFTSINVANDRING Snabbväxande Clipsource mister en viktig it-tekniker i Rashid Khan sedan han nekats fortsatt arbetstillstånd. Orsaken: Han tjänade för lite pengar som tidningsbud under sin studietid. ”Det är orimligt. Vi mister en viktig medarbetare på grund av Migrationsverkets stelbenta regelverk”, säger Johan Wiklund, vd Clipsource.

Johan Wiklund, vd Clipsource

Johan Wiklund, vd, konstaterar att företaget lagt ned mycket tid på att sätta ihop en ansökan utifrån Migrationsverkets uppställda krav.

I början av maj fick Rashid Khan avslag på sin ansökan om förlängt arbetstillstånd av Migrationsverket. Då hade han väntat i över 18 månader på att få en handläggare till sitt ärende för att kunna fortsätta sitt arbete som it-utvecklare på Clipsource. Varken Rashid Khan eller arbetsgivaren Johan Wiklund, vd på Clipsource, trodde att ansökan skulle avslås. Och skälet till att arbetstillståndet inte förlängs får Johan Wiklund att häpna; under sin studietid arbetade Rashid extra som tidningsbud och tjänade då under 13 000 kronor i månaden, vilket är för lite för att få stanna, enligt Migrationsverkets regler.

– Det är helt orimligt att Rashids extra arbete under sina studier ska spela in på hans möjligheter att fortsätta arbeta i Sverige. Om han bara studerat hade han fått förlängt arbetstillstånd. Jag har kommunicerat med massor av handläggare och avdelningschefer på Migrationsverket. Men det är svårt att ha en vettig konstruktiv diskussion om ärendet då de hela tiden slentrianmässigt hänvisar till sina regler, säger Johan Wiklund.

Han konstaterar att de lagt ned mycket tid på att sätta ihop en ansökan utifrån Migrationsverkets uppställda krav.

– Vi har skaffat kollektivavtal, sett till att följa alla ställda regler, skaffa efterfrågade försäkringar för att inte riskera att gå miste om Rashid Kahn som är en av våra nyckelpersoner när vi nu expanderar, säger Johan Wiklund.

Clipsource är en marknadsplattform för TV- och filmbolag som startade 2010. Bolaget finns i Skandinavien och expanderar just nu till övriga Europa. Rashid Khan anställdes i november 2015 och fick under ett år utbildning i företagets plattform. Johan Wiklund konstaterar att de haft tur som lyckats anställa Rashid KHAN som är från Pakistan och som studerat och arbetat som it-utvecklare i fem år i Sverige.

 – Det är stor brist på it-utvecklare i Sverige. I den nisch vi verkar SLÅSS arbetsgivarna om folk med rätt kompetens. Förutom att detta är en personlig tragedi för Rashid bromsar det vår verksamhet ordentligt. Våra anställningsprocesser tar uppemot sex månader OCH därför har vi börjat leta efter ny personal, vilket känns oerhört tråkigt.

Beslutet har vänt upp och ned på Rashid Khans liv.

– Förutom att det påverkat hela mitt och min familjs liv så får det efterverkningar på folk i min närhet som min arbetsgivare. Eftersom jag just nu är i Pakistan så kan jag inte heller få min lön, vilket innebär ett stort ekonomiskt avbräck för vår ekonomi, säger Rashid Khan.

Både Rashid Khan och Johan Wiklund är kritiska till Migrationsverkets hantering av arbetstillstånd. Johan Wiklund beskriver ansökningsprocessen som krånglig med ett otydligt regelverk och handläggare som inte finns eller byts ut ofta. 

– Det måste gå att göra den här processen smidigare för oss som anställer människor med höga utbildningar. Jag förstår att det finns de arbetsgivare som missbrukar systemet men det borde gå att göra en uppdelning där kontrollinstanserna är hårdare i utsatta branscher som till exempel byggbranschen.

Rashid Khan vet inte när han kan återvända till Sverige. Utsikterna att vinna vid en överklagan bedömer han som små, därför har han istället valt att göra en ny ansökan.

– Om jag gör en ny ansökan kommer man inte längre att ta hänsyn till mitt extrajobb under studierna, eftersom det då ligger längre än fyra år tillbaka i tiden. Jag har sett alltför många vänner som fått sina överklaganden avslagna. Jag vill arbeta i Sverige och på sikt få ett permanent uppehållstillstånd och därför planerar jag nu för att göra en ny ansökan. Det är det snabbaste sättet för att få jobba i Sverige igen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.