Topptalang tvingas lämna landet

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Tayyab Shabab från Pakistan är hett eftertraktad för sin spetskompetens inom IT. I våras fick han jobb på snabbväxande mobilutvecklaren Dynamo, men en miss av hans förre arbetsgivare gör att han nu utvisas. ”Det är helt galet”, säger Dynamos vd Mathias Plank som står inför att tappa en av sina bästa utvecklare.  

Tayyab Shabab från Pakistan

Tayyab Shabab har svårt att tänka sig att åka tillbaka till Pakistan och börja om från början.

Sommaren 2013 kom Tayyab Shabab från Pakistan till Sverige. Han läste en ettårig masterutbildning i Växjö och fick jobb på ett it-företag i Växjö.

I april bytte han jobb till en fast anställning som utvecklare på företaget Dynamo i Stockholm. Han ansökte om förnyat arbetstillstånd. Men till hans och arbetsgivarens förvåning och bestörtning fick han avslag och Migrationsverket meddelade att han måste lämna Sverige inom fyra veckor.

Skälet är att den förra arbetsgivaren missat att betala in tjänstepension, men trots att företaget kompenserade för det i efterskott räckte det inte för att Migrationsverket skulle ändra sig. De 2,2 procent av lönen som betalades var för lite, trots att det är vad som betalas in för alla anställda på företaget. För att vara ”kollektivavtalsenligt” bör det vara 4,5 procent. 

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Det är inte mitt misstag men det är jag som får betala för det – med min framtid, säger Tayyab Shabab.

Han förstår inte varför Migrationsverket ger honom skulden och frågar varför han inte haft rätt försäkringar.

– Hur det fungerar vet inte jag. Varför frågar de inte arbetsgivaren? Ingenting i det här är ju mitt fel.

Sedan årsskiftet är även hans fru i Sverige och han var nöjd med att ha hittat ett bra jobb med bra lön och en bra bostad.

– Jag tycker verkligen om Sverige och alla trevliga människor. Nu har jag tagit körkort och lär mig mer och mer svenska. Jag gör allt jag kan för att bli en del av det svenska samhället.

Han konstaterar också att det är roligt att hans kompetens är så eftertraktad.

– Systemutveckling är min passion och jag tycker verkligen om att jobba här. Men nu vet jag inte vad jag ska göra.

Dynamo Digital Ventures utvecklar appar och mobila lösningar och bland kunderna finns HM, Apple och Spotify. Företaget har 55 anställda och växer med 6-8 nya utvecklare varje månad.

– Vi handplockar de bästa utvecklarna från företag som Minecraft och Spotify. Idag har vi 25 nationaliteter och Sveriges verkliga topptalanger inom det här området, säger vd:n Mathias Plank.

Eftersom företaget arbetar med stora internationella kunder är det viktigt att även medarbetarna har sitt ursprung i olika länder, påpekar han.

För att hantera arbetstillstånd, uppehållstillstånd och visum för de som kommer hit och jobbar anlitar Dynamo ett företag med professionell rådgivning. Men trots att Dynamo har gjort allt enligt reglerna ska Tayyab Shabab alltså utvisas. Mathias Plank anser att det är på väldigt konstiga grunder Migrationsverket fattat sitt beslut.

– Man blir frustrerad och uppgiven över att ha staten som sin största motståndare. Det skulle innebära att vi tappar en av våra bästa utvecklare. Han jobbar idag med utveckling av ett komplext börssystem i realtid och har en väldigt specifik kompetens som det är få som har i Sverige.

Med dagens underskott på 60 000 systemutvecklare i Sverige behöver personer med den typ av kompetens som Tayyab Shabab har verkligen välkomnas, anser Mathias Plank.

– Han har pluggat i Sverige och jobbat här i flera år. Vi har ju jobb åt honom och betalar lön, skatt, pension och försäkringar. Jag förstår inte hur man kan göra så här. Det är helt galet.

Tayyab Shabab har svårt att tänka sig att åka tillbaka till Pakistan och börja om från början.

– Det skulle kännas som att jag kastat bort tre år här i Sverige. Jag vill stanna men det verkar inte som att jag har någon framtid här.

Hans intryck är att svenska myndigheter inte prioriterar folk som jobbar. Trots att han jobbat, betalat skatt och gjort allt som han ska, bryr de sig inte om honom.

– De som kommer hit som flyktingar får alla bekvämligheter. De får till och med betalt av svenska staten fast de inte jobbar. Min fru kan inte få ett personnummer och därmed kan hon inte gå på svenska för invandrare, öppna bankkonto eller besöka sjukhus, säger Tayyab Shabab.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.