Utvisas för att ha följt Arbetsförmedlingens råd

NYHET Publicerad

INTEGRATION Yahya ”Iza” Damlkhi från Jordanien har bott i Sverige i 13 år. Nu hotas han, hans fru och deras två små döttrar av utvisning. Anledningen är att de följde Arbetsförmedlingens råd när han tog ett jobb. ”Jag trodde man kunde lita på vad myndigheterna säger i Sverige. Jag förstår inte hur det kunde bli så här”, säger han.

IZA2

Yahya ”Iza” Damlkhi

Sedan Yahya ”Iza” Damlkhi kom till Sverige för 13 år sedan har mycket hänt. Under åren har han tidigare sökt asyl men fått avslag. Han har även fått uppehålls- och arbetstillstånd i flera omgångar. Han har lärt sig svenska, hans fru har kommit hit, de har blivit tvåbarnsföräldrar och framgångsrika företagare. Idag äger Iza en pizzeria i Söråker utanför Sundsvall, och hans fru äger en annan. Nu hotas paret och deras två döttrar, som föddes i Sverige, av utvisning.

Gjorde fel på inrådan av Arbetsförmedlingen

Anledningen till utvisningen är att Izas jobb på fruns pizzeria inte utannonserades- på inrådan av Arbetsförmedlingen i Timrå. Där menade man att eftersom pizzerian drivs i enskild firma av frun, skulle en utannonsering inte behöva göras. Det visade sig vara fel instruktioner.

– Vi gick till Arbetsförmedlingen och frågade hur vi skulle göra, och litade på vad de sa. Men när jag senare skulle söka uppehållstillstånd sa Migrationsverket att det hade blivit fel, och vi fick besked om utvisning, säger Iza.

Regelverket säger att en tjänst som ska fyllas av en icke EU-medborgare måste utannonseras så att alla EU-medborgare kan söka den. Det gör man genom att annonsera genom Arbetsförmedlingen eller på motsvarande sätt, enligt Migrationsverket.

Arbetsförmedlingen i Timrå erkänner misstaget. I ett brev skriver Arbetsförmedlingen till Iza: ”Hade det framkommit att det även rörde en ansökan om arbetstillstånd hade vi gjort en annan bedömning”. Men trots att Iza och hans familj inte gjort något fel, så tvingas de att betala det högsta priset.

På Arbetsförmedlingen i Timrå beklagar man det som har hänt, och ser nu över sina rutiner för att inget liknande ska hända.

– Det som skett är naturligtvis tragiskt för alla inblandade. Vi tar detta på största allvar och har lyft frågan med kontorets personal för att minimera risken att en liknande händelse sker igen, säger Mikael Eriksson, enhetschef på Arbetsförmedlingen i Timrå.

Han menar att personalen på Arbetsförmedlingen inte kände till all information, och att man på myndigheten alltid fattar beslut utifrån gällande regelverk och den informationen man har för stunden.

– Vi kände inte till, och hade inte anledning att tro, att det även gällde en ansökan om arbetstillstånd. Hade vi känt till detta hade vi kunnat agera på ett annat sätt. Vi har även haft samtal med Migrationsverket som är beslutande myndighet vad gäller arbetstillstånd, säger Mikael Eriksson.  

Olika regler ur olika perspektiv

En direkt följd av att jobbet inte utannonserades blev ett avslag på ansökan om förlängt arbets- och uppehållstillstånd och ska därför utvisas. Men det blir mer komplicerat än så. Om man ser på frågan ur ett skatterättsligt perspektiv, så ska inte Iza räknas som anställd, menar hans advokat Terfa Nisébini.

– Eftersom pizzerian drivs i enskild firma i Izas frus namn, så borde Iza inte ses som anställd. Han ska ses som medhjälpare som får dela på vinsten med sin fru. Då hade han inte behövt söka jobbet och inte utvisats. När reglerna ser annorlunda ut ur olika perspektiv, så förstår man att lagen är i stort behov av förändring, säger hon.  

Avslaget och beskedet om utvisningen kom under vintern 2014. Sedan dess har Iza och hans familj tagit hjälp från vänner och bekanta i Sverige för att överklaga besluten som kommer skicka dem till Jordanien, ett land han döttrar aldrig ens har varit i.

– Jag vill inte åka tillbaka, min fru vill inte åka tillbaka. Våra barn är svenska och vi har byggt upp vårt liv här. Vi betalar skatt och driver företag. Det är jättejobbigt för vår familj, jag förstår inte hur det kunde bli så här, säger Iza.

Asyl är sista hoppet

Sedan det första avslaget kom har Iza och hans familj gått igenom alla instanser i rättsväsendet, utan att få gehör. Nu har de sökt asyl, den sista utvägen att få stanna i landet. Livet som asylsökande innebär stora omställningar för familjen.

Bland annat kan de inte lämna Sverige under tiden som processen pågår, för då får de inte komma tillbaka. Det gör att Iza inte kan åka till Jordanien för att hälsa på sin svårt cancersjuka far. Han har bara månader kvar att leva, så Iza har vädjat till Migrationsverket om ett snabbt beslut i sitt fall. Efter flera månader har ärendet fortfarande inte fått en handläggare.

Eftersom Iza och hans fru numera är asylsökande var de även tvungna att säga upp den personal de hade på pizzeriorna. Två personer och flera praktikplatser har nu gått förlorade.

– Nu jobbar jag själv, ibland kan vi ta in någon på timlön när det blir för mycket. Det är kul att få så stort stöd från orten att jag måste göra många pizzor varje dag, men det känns inte bra att de var tvungna att lämna oss.

Och stödet från orten har varit enormt. Namnlistor med flera tusen underskrifter har upprättats i kampen att få Iza med familj att stanna i Sverige. De politiska partierna i Timrå kommun skrev under ett brev till migrationsminister Morgan Johansson (S) och till Migrationsverket, där de krävde att utvisningen skulle stoppas (SVT Nyheter 22/5 2015).

Nu står familjens hopp till att asylansökan godkänns.

– Familjen söker asyl i Sverige av ganska självklara anledningar. De har verkligen anpassat sig till samhället, deras båda barn är födda här. De talar svenska, driver företag framgångsrikt och de var arbetsgivare fram till nyligen. Efter 13 år i Sverige kan man tycka att det är på sin plats att de ska få stanna kvar, säger Terfa Nisébini.

Iza hoppas nu på ett beslut som gör att familjen kan planera sin framtid.

– Just nu lever vi nästan i ett fängelse, jag kan inte ens hälsa på min döende pappa. Och vi kan inte börja om i Jordanien, vi har satsat allt på vårt liv i Söråker. Där finns inget för oss, eller för våra två små döttrar. Jag fattar inte varför vi inte kan få stanna, alla här står på vår sida, säger han. 

Nu har Iza fått veta från Migrationsverket att beskedet om familjen får stanna eller inte förmodligen kommer i september.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Positivt att utredning ser över kompetensutvisningar"

ARBETSMARKNAD Regeringen och samarbetspartierna L och C tillsätter en utredning om arbetskraftsinvandring. Svenskt Näringsliv välkomnar att arbetskraftsinvandringen ska värnas och att utredningen inte ska lämna förslag om återinförd arbetsmarknadsprövning.
NYHET Publicerad:

Mer måste göras för att bekämpa brottsligheten på arbetsmarknaden

BROTT Åtta myndigheter har på uppdrag av regeringen utrett ändamålsenliga och effektiva metoder för myndighetsgemensam kontroll för att motverka fusk, regelöverträdelser och brottslighet i arbetslivet. Ett välkommet, nödvändigt och bra initiativ anser Svenskt Näringsliv. "Tyvärr är brottsligheten på arbetsmarknaden en realitet idag. För näringslivet innebär det ett direkt hot", säger Mattias Dahl vice vd.
NYHET Publicerad:

Rapport: Sverige tjänar miljarder på arbetskraftsinvandring

ARBETSMARKNAD Arbetskraftsinvandringen ökade rekordstort under 2018 och bidrog med 34 miljarder till BNP och 12 miljarder i skatteintäkter, visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

Jacke: Inte rimligt att utvisas för små misstag

KOMPETENS Vd Jan-Olof Jacke slår vakt om möjligheten att rekrytera personer från länder utanför EU. ”Vi behöver förklara för de ännu inte övertygade partierna och facken hur viktigt detta är för vår kompetensförsörjning”, säger han.
NYHET Publicerad:

Ny rapport: Arbetskraftsinvandring föremål för förbättring

ARBETSMARKNAD Sverige har drabbats av kompetensutvisningar under senare år. I en rapport presenterar Svenskt Näringsliv konkreta förslag till Migrationsverket och kommande regering på hur arbetskraftsinvandringen kan fungera bättre.
NYHET Publicerad:

Jacke: Utbildningssystemet måste förbättras

UTBILDNING Svenska företag letar med ljus och lykta efter medarbetare med rätt kompetens. Vd Jan-Olof Jacke vill se över utbildningssystemet, från grundskola till högskola men också yrkesutbildning och förutsättningarna för ett aktivt livslångt lärande.
NYHET Publicerad:

Utvisades – nu har han röstat för första gången

VALET 2018 För några år sedan utvisades Syed Latif från Sverige för att han hade fått jobb via Linkedin och inte via Arbetsförmedlingen. Men han kom tillbaka. Igår röstade han för första gången. "Det är en historisk dag för mig", säger han till Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanställd men nyanländ – nu utvisas han till Afghanistan

INTEGRATION Företaget Gårö Plåtprodukter i Gnosjö skulle just tillsvidareanställa maskinoperatören Ali Khademi från Afghanistan. Men efter ett utvisningsbeslut tvingas han lämna landet, trots att hans kompetens är starkt efterfrågad. Arbetstillstånd måste enligt reglerna sökas från hemlandet.
NYHET Publicerad:

Politiker kräver lagändring efter utvisning av ABB-ingenjör

KOMPETENSUTVISNINGAR ABB-ingenjören Ali Omumis historia är den senaste i raden av Sveriges många kompetensutvisningar. För en dryg vecka sedan tvingades han och familjen lämna landet på grund av en försäkringsmiss som en tidigare arbetsgivare gjort. Men nu reagerar flera politiker och kräver en lagändring.
NYHET Publicerad:

ABB-ingenjör riskerar utvisning trots vägledande domar

KOMPETENSUTVISNINGARNA Affärsutvecklaren och ingenjören Ali Omumi på ABB i Ludvika riskerar utvisning till Iran. Anledningen är en försäkringsmiss som hans förrförra arbetsgivare gjorde för tre år sedan. Trots flera vägledande domar i Migrationsöverdomstolen ser det mörkt ut. ABB har engagerat sig mycket för att Ali ska få stanna i Sverige och arbeta vidare i företaget.
NYHET Publicerad:

Ny dom gör slut på orimliga kompetensutvisningar

ARBETSMARKNAD Hundratals arbetskraftsinvandrare kan ha utvisats i onödan. I många fall även deras familjer. En ny dom från Migrationsöverdomstolen visar att Migrationsverkets hantering av utvisningsärenden av arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäker, enligt Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Nyanlända sprider företagsglädje

INTEGRATION Sju nyanlända blev en vitamininjektion för Skellefteåbaserade Berco Produktion. ”Vi har blivit ett mycket gladare företag”, säger produktionsledaren Nicklas Berglund.
NYHET Publicerad:

Spotify om kompetensutvisningarna: "Gjort det svårt att konkurrera"

ARBETSMARKNAD De senaste årens kompetensutvisningar, där företagen har tvingats se på när medarbetare utvisats på grund en alltför snäv tolkning av regelverket, har satt en törn i Sveriges rykte som arbetsland.
NYHET Publicerad:

S bild av arbetskraftsinvandringen är verklighetsfrånvänd

KOMMENTAR Socialdemokraterna vill strama upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Att en myndighet beslutar vilka arbetsgivare som ska få rekrytera från länder utanför EU, är en utgångspunkt som är verklighetsfrånvänd. Arbetsgivaren har den naturliga kunskapen om verksamhetens kompetensbehov, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA  Johannes Tovatt som driver en arkitektbyrå riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Migrationsverkets nya rutiner saboterar svensk forskning

KOMPETENSUTVISNINGARNA Migrationsverkets nya rutiner innebär att utländska studenter tvingas åka hem för att förnya uppehållstillstånd. Det slår mot ett 70-tal studenter årligen. Nu överväger professor Staffan Strömblad med fleraatt sluta rekrytera doktorander från vissa länder för att undkomma vad som beskrivs som ”absurda procedurer”.
NYHET Publicerad:

Topptalangen återvände till Sverige efter utvisningen

KOMPETENSUTVISNINGARNA Safinaz Awad har återvänt till Sverige och sitt programmerarjobb efter att ha blivit utvisad till Grekland. Arbetsgivaren Bodil Ekström Hilberth, vd på Sweet Systems, är tacksam för beskedet men kritisk till det stelbenta regelverket.
NYHET Publicerad:

"Rättsosäkert med skadestånd för arbetsgivare"

KOMMENTAR En ny utredning föreslår att arbetskraftsinvandrare kan begära skadestånd av sin arbetsgivare, om man utvisas på grund av felaktigheter i anställningen. Men bakgrunden till bestämmelsen är inte tillräckligt rättssäker. Regelverket måste utformas så att företagare inte avskräcks från att rekrytera utländska kompetens, skriver experten Amelie Berg.
NYHET Publicerad:

Sänkta trösklar minskar klyftorna

ARBETSMARKNAD Antalet utlandsfödda har ökat kraftigt och många har väldigt låga inkomster. Anledningen är att de inte kommer in på arbetsmarknaden. Lösningen är att sänka trösklarna till arbetsmarknaden, inte att höja skatterna. Det skriver Svenskt Näringsliv i rapporten ”Ett verkligt samhällsproblem”.
NYHET Publicerad:

Språkkurs på jobbet skapar anställningar

INTEGRATION En skräddarsydd språkkurs hjälper Säters Snickerifabrik att nyanställa. Personalen hjälper till med att ta fram ord och meningar som är nödvändiga i jobbet. Hittills har tre fått jobb. ”Det är en investering i företagets framtid”, säger vd Malin Hedlund.