Brexit: prognoser för 2020

NYHET Publicerad

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.

Brexit 2020

Enigheten på EU-sidan kommer att sättas på stora prov när Storbritanniens utträdesavtal träder ikraft 31 januari, skriver Jonas Berggren, internationell analyschef.

”Detta är inte slutet. Det är inte ens början till slutet. Men kanske är det slutet på början.”

Churchills bevingade citat från andra världskriget är nog en ganska träffande beskrivning av Brexit efter Boris Johnssons valseger. Av allt att döma kommer ett utträdesavtal att träda ikraft 31 januari. Då går också startskottet för förhandlingarna om vilken relation Storbritannien ska ha med EU framöver.

Vad har vi då att se fram emot? Utträdesavtalet ser till att det blir en övergångsperiod fram till december 2020 då allt utom Storbritanniens deltagande i EU:s beslutande organ förblir som vanligt. Därefter är tanken att ett handelsavtal, som utgör kärnan i regleringen av den framtida relationen, ska finnas på plats och vara godkänt av det brittiska parlamentet, Europaparlamentet och EU:s 27 medlemsstater.

I praktiken innebär det här att ett färdigförhandlat avtal behöver finnas på bordet i början av hösten för att man ska hinna med den ratificeringsprocessen innan årsskiftet. Det finns möjlighet till förlängning, men då måste parterna vara överens.

Huvudfrågan är om Storbritannien kommer att ligga nära EU och EU:s inre marknad eller om man kommer gå sin egen väg. Med andra ord, ska vi skiljas som nära vänner eller bryta helt eller delvis. Och det i sin tur beror på hur stor del av EU:s regler Storbritannien kan tänka sig att följa.

Här finns många olika drivkrafter.

Att uppemot hälften av brittiska befolkningen är för ett fortsatt medlemskap skulle tala för en nära relation. Liksom att ett för stort gap till EU skulle kunna späda på redan starka strömningar för självständighet i Skottland och Irland. Näringslivet lär också trycka på för att få så friktionsfri handel med EU som möjligt.

I andra vågskålen ligger hela Brexitretoriken, som gått ut på att britterna ska vara helt självständiga gentemot EU och som Boris Johnsson varit en ledande företrädare för. Men också bland annat USA, som, för att gå med på ett frihandelsavtal, lär ställa krav som är svårförenliga med nära tillträde till den inre marknaden för Storbritannien. Och det gäller nog inte bara USA:s intressen att få sälja genmodifierade grödor och klorintvättade kycklingar.

En joker i leken är också hur olika nationella intressen på EU-sidan kommer att spela in. Om inte alla 27 medlemsstater ratificerar avtalet blir det inget. I färskt minne finns hur Belgiens delstat Valloniens parlament tvingade fram ändringar i frihandelsavtalet med Canada för att det skulle kunna godkännas. Det enda som kan sägas säkert är att den hittillsvarande enigheten på EU-sidan kommer att sättas på stora prov.

Slutligen har vi tidsaspekten. Det är helt orealistiskt att ett genomarbetat skräddarsytt frihandelsavtal ska kunna vara färdigt och antaget under året. Samtidigt har Boris Johnsson varit tydlig med att han inte kommer begära en förlängning och har till och med lagstiftat mot detta på den brittiska sidan. Tanken med det torde väl vara att stärka Storbritanniens svaga förhandlingssits gentemot EU. Hur effektivt det kommer att vara kan dock ifrågasättas, då kostnaderna för en avtalslös Brexit – som drabbar alla – kommer vara störst för Storbritannien.

Då kvarstår antingen ett mycket enkelt handelsavtal som tillförsäkrar nolltullar och inte mycket mer, eller att planka en färdig avtalsmodell. I det förstnämnda fallet skulle man – kanske – slippa att behöva få godkänt från alla enskilda medlemsstater, men å andra sidan skulle ett stort antal frågor behöva regleras i nya avtal. Problemet med det sistnämnda är bara att alla tillgängliga modeller – Norge, Turkiet, Canada – har av olika skäl redan sågats av britterna.

Och så har vi förstås alternativet att Storbritanniens kraschar ut ur EU utan handelsavtal nästa nyårsafton.

Välkommen till ytterligare ett år med följetongen Brexit.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.