De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

NYHET Publicerad

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.

I torsdags träffades Boris Johnson och Irlands premiärminister Leo Varadkar och konstaterade efteråt att de såg en möjlig väg framåt för att nå ett avtal. Sedan dess har tongångarna blivit mer försiktiga.

Den brittiska regeringen menar visserligen fortsatt att ett avtal denna veckan är möjligt men konstaterade så sent som i morse att man fortfarande har långt kvar. Med anledning av detta ställde Johnson in ett planerat regeringssammanträde under morgonen för att ge förhandlarna ett sista dygn att förhandla klart.

Under dagen kommer Storbritanniens chefsförhandlare Stephen Barclay också att träffa EU-ländernas EU-ministrar i Luxembourg. Ministrarna har tidigare idag träffat EU:s chefsförhandlare som menar att ett avtal ör möjligt men att det är hög tid att goda intentioner överförs till juridisk text”. Finlands statsminister Annti Rinne har dock uttryckt sig mer skeptiskt och menar att det helt enkelt inte finns tillräckligt med tid för att nå ett avtal denna veckan.

I morgon träffas EU-ländernas ambassadörer för att besluta huruvida ett avtal är möjligt eller inte. En möjlig lösning som nu börjat diskuteras är att hålla ett extrainsatt toppmöte någon gång i oktober. Samtidigt finns det en lag i Storbritannien som säger att Johnson måste be att brexit skjuts upp ifall man inte når ett avtal innan lördag den 19 oktober.

Igår träffades också oppositionspartierna i brittiska parlamentet för att diskutera sin inställning till de pågående förhandlingarna. Gruppen kommunicerade att man ”avvaktar de kommande 48 timmarna” men att man kan vara beredda att kräva en folkomröstning kring ett nytt utträdesavtal. Oppositionsledaren Jeremy Corbyn har sedan tidigare sagt att det är osannolikt att Labourpartiet stöttar ett omförhandlat utträdesavtal. Även om regeringarna i EU27 och Storbritannien når ett avtal är det inte säkert att detta får stöd i det brittiska underhuset.

Oavsett om man träffas på lördag eller inte väntas brittiska underhuset träffas på lördag för att antingen rösta om ett avtal eller rösta om nästa väg framåt.

Samtidigt pågår förberedelserna för en hård brexit. Inte minst i Sverige där regeringen nu föreslagit att barnbidrag, föräldrapenning och andra sociala förmåner till svenskar i Storbritannien ska fortsätta betalas ut i åtminstone sex månader efter det att Storbritannien lämnat EU.

Huruvida brexit sker den 31 oktober, och om det i så fall sker under ordnade eller oordnade former, är med andra ord fortfarande oklart. På Svenskt Näringslivs Brexitsida hittar du mer information kring brexit och hur du kan förbereda dig inför en eventuell avtalslös brexit.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.