Theresa Mays brexitavtal föll med stor marginal. ”Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien", säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet.
Det brittiska parlamentet har sagt nej till utträdesavtalet mellan EU och Storbritannien. Röstsiffrorna blev 202 för och 432 emot. Samtidigt finns det inget alternativ som samlar en tydlig majoritet av parlamentet.
– Osäkerheten är närmast total kring vad som kommer att gälla för handel och investeringar efter den 29 mars. Det är ett mardrömsscenario för företag som handlar mycket med Storbritannien, säger Jonas Berggren, chef för Internationella sekretariatet.
EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker konstaterade att riskerna för en hård Brexit ökar och uppmanade Storbritannien att klargöra sina intentioner snarast möjligt.
Jonas Berggren tror att EU är beredda att ge britterna mer tid om man ser en möjlighet att inom kort få till stånd ett ordnat utträde. Men det förutsätter att britterna blir tydliga med vilken brexit man vill ha.
– Den komplicerade och utdragna processen är en följd av EU:s stora betydelse även för ett stort land som Storbritannien. Det är inte möjligt att gå ur ett sådant långvarigt och nära samarbete utan negativa konsekvenser.
En hård brexit blir kännbar också för svenska företag. Förseningar, högre kostnader, oklarheter kring transporter, tillstånd, dataöverföring och anställda kan få stora negativa effekter, enligt Jonas Berggren.
– Blir det däremot ett utträde med avtal kommer handeln under en övergångsperiod att fortgå enligt nuvarande villkor.
Premiärminister Theresa May har fram till måndag, 21 januari, på sig att föreslå en plan B.
Bedömare är oeniga vad som kommer att hända. Just nu diskuteras allt från att senarelägga utträdet till att hålla en andra folkomröstning. Med klockan tickande kan man i vart fall konstatera att risken för en avtalslös brexit inte har minskat, anser Jonas Berggren.
– Under slutdebatten poängterade många parlamentariker att de vill se en omförhandling av avtalet med EU, men detta har avfärdats från övriga EU-länders regeringar, säger han.
I en kommentar betonar vd Jan-Olof Jacke att alla goda krafter, såväl inom som utanför Storbritannien, nu gör allt för att undvika en avtalslös Brexit med svåröverskådliga effekter.
– För de företag som ännu inte gått igenom hur deras verksamhet kan komma att påverkas är det hög tid att göra detta.
BrexitBrexit