Johnsons sista drag?

NYHET Publicerad

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.

Junker och Johnson

Johnson säger att den nya planen är en kompromiss som Storbritannien lägger fram och hoppas att EU nu också är redo att kompromissa, enligt flera medier.

Förslaget innebär att Nordirland stannar inom EU:s inre marknad under fyra år efter det att övergångsperioden mellan EU och Storbritannien är över. Enligt förslaget ska man då upprätta två gränser, en mot resten av Storbritannien och en mot Irland, men för att undvika oroligheter föreslår Storbritannien att kontrollerna av varor ska ske långt bort från landsgränserna och göras så smidiga som möjligt. För att underlätta handel och minska behovet av kontroller föreslår man också att Nordirland ska följa EU regler kring exempelvis jordbruksvaror, däremot tycker man inte att Nordirland bör behöva följa regler kring miljöstandarder eller arbetsrätt. Detaljerna kring hur kontrollerna ska genomföras och exakt vilka regler som ska gälla vill man utarbeta under övergångsperioden som ska gälla fram till slutet av 2020.  

Johnson har sagt att detta är Storbritanniens slutgiltiga förslag men EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker svarade under gårdagen att det fortfarande finns ett antal oklarheter som behöver reda ut. Även den irländska regeringen uttryckte oro kring förslaget men konstaterade samtidigt att förslaget är ett steg i rätt riktning och att man ska studera förslaget djupare.

För att förslaget ska gå igenom krävs att Johnson får stöd av brittiska parlamentet, Europaparlamentet och samtliga EU-länders regeringar. Såväl den brittiska oppositionsledaren Jeremy Corbyn som EU-parlamentets Brexitkoordinator Guy Verhofstadt har uttryckt sig skeptiskt kring förslaget vilket innebär att det inte är självklart att förslaget går igenom även om EU:s regeringar skulle ställa sig bakom det.

Den 17 oktober möts EU:s ledare för att diskutera och besluta kring förslaget. Till dess lär samtalen mellan London och Bryssel pågå för fullt samtidigt som den brittiska regeringen försöker förankra förslaget i sitt eget parlament.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.
NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.