Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

NYHET Publicerad

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare. 

Valet av partiledare för det konservativa partiet får stora konsekvenser för Brexit, nästa partiledare kommer ta över som premiärminister tre månader innan ett eventuellt utträde. Möjligheterna att omförhandla utträdesavtalet med EU lär vara begränsade och mycket tyder på att de andra EU-länderna inte kommer vara positiva till att förlänga utträdet ytterligare.

Den favorittippade kandidaten Boris Johnson sa i helgen att Storbritannien bör lämna EU i oktober, med eller utan ett avtal, och att han inte tänker betala den överenskomna utträdessumman till EU innan man når en överenskommelse om gränsen på Irland. Även kandidaten och tidigare Brexitministern Dominic Raab säger sig vara ovillig att skjuta upp Brexit ytterligare och har dessutom sagt sig vara villig att kringgå det brittiska underhuset ifall det krävs för att få igenom Brexit. 

Kandidaten Michael Gove har en försiktigare inställning och har sagt sig vara beredd att skjuta upp Brexit ytterligare om det krävs för att nå en överenskommelse med EU. Även kandidaten Jeremy Hunt kan tänka sig att skjuta upp Brexit och har beskrivit ett avtalslöst Brexit som politiskt självmord. 

En person som sagt sig vara villig att omförhandla utträdesavtalet för att på så sätt åstadkomma ett mjukare Brexit är kandidaten Rory Stewart, och kandidaten Sam Gyimah går ännu längre genom att lova en andra folkomröstning. 

Åsiktsskillnaderna mellan kandidaterna är med andra ord mycket stora. Innan klockan 17.00 idag brittisk tid måste de som vill kandidera ha lämnat in sina kandidaturer och visa att de har stöd av åtminstone åtta andra parlamentariker.

På tisdag vet vi vilka som klarat den första milstolpen och på torsdag den 13 juni genomförs den första omröstningen bland konservativa ledamöter i underhuset där man steg för steg ska rösta tills det bara återstår två partiledarkandidater som partimedlemmarna får ta ställning till. 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.