Skilsmässan kommer att kosta svenska företag

NYHET Publicerad

EU Svenska företag är överens. Storbritanniens skilsmässa med EU blir dyr. Prislappens storlek återstår att se.

video spelare

Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, konstaterade att … ”bunkringen har börjat”. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren vill att Sverige blir bättre på att skapa nya EU-vänner. Vd Jan-Olof Jacke pekade på minskad handel och ökad administration i spåren av brexit.

Det var några ingångar under ett seminarium nyligen.

Brexit påverkar allt ifrån varutransporter, forskningsprojekt till människors fria rörlighet. Det slår mot företag som har verksamhet i Storbritannien eller handlar med brittiska företag eller har underleverantörer där, men också de som har brittiska medborgare anställda i andra länder.

Möbelföretaget Ikea beskrev hur organisationens förberedelser har tagit tvära kast sedan brexitomröstningen 2016.

– Vi väntade på de tidiga och klara beskeden, när vi förstod att de inte skulle komma överförberedde vi oss”, sade Stina Wallström, Director Regulatory Affairs Ikea.

Eftersom Ikea är ett företag som är vana att handla med tredje land, så har man förberett sig på det mesta. 

– Vi räknar med trubbel” sade Stina Wallström och förklarade hur företaget bunkrat upp med storsäljarna på de engelska hyllorna. Åtminstone Billy bokhylla kommer det initialt inte råda någon brist på i Storbritannien.

Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, berättade att de noterat att oron i Storbritannien ökat under det senaste halvåret.

Han menade att dialogen som företaget haft med brittiska myndigheter under de senaste två åren, varit bra. De brittiska myndigheterna är, liksom rederiföretaget, bekymrade hur det ska fungera efter brexit. Däremot har man inte haft motsvarande kontakt med EU där man ”inte mötts av samma förståelse” och det har inte heller funnits någon att prata med initialt.

Trots alla de omedelbara problemen som väntas uppstå i samband med brexit var de närvarande storföretagen eniga om att det inte är de kortsiktiga utmaningarna som är svårast att hantera.

– Om ett år har vi löst de initiala problemen, köerna på vägarna är borta, sade Claes Berglund och pekade på att de långsiktiga konsekvenserna av brexit, där en av EU:s största medlemsländer lämnar, är det allvarligaste.

Vd Jan-Olof Jacke pekade på Storbritanniens roll som ”vetenskaplig hub” och att EU tappar flera toppuniversitet när Storbritannien lämnar unionen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.
NYHET Publicerad:

Risken för en hård Brexit ökar igen

TORY Nyligen hölls den första utslagsomröstningen för att utse partiledare i Storbritanniens konservativa partiet  och Boris Johnson vann stort med 114 röster mot tvåan Jeremy Hunt som fick 43 röster.
 
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Storbritannien har börjat

AKTUELLT I fredags avgick Theresa May som partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, och idag påbörjas processen med att välja en ersättare.
NYHET Publicerad:

Partiledarvalet i Tories påskyndas

AKTUELLT Det konservativa partiet i Storbritannien, Tories, meddelande under tisdagen att man kommer snabba på processen med att hitta en efterträdare till Theresa May.
NYHET Publicerad:

Europaparlamentsvalet och Brexit

AKTUELLT Många menar att Europaparlamentsvalet i Storbritannien skulle kunna tolkas som en folkomröstning kring Brexitfrågan. Resultatet kan tolkas på många sätt, och olika sidor gör olika tolkningar.
NYHET Publicerad:

Theresa May avgår 

AKTUELLT Storbritanniens premiärminister Theresa May har meddelat att hon avgår som partiledare för Tories den 7 juni, men att hon sitter kvar som premiärminister tills dess att hennes efterträdare är utsedd.
NYHET Publicerad:

Theresa May öppnar för en andra folkomröstning 

AKTUELLT Under tisdagseftermiddagen presenterade premiärminister Theresa May upplägget inför omröstningarna som kommer ske i början av juni i det brittiska underhuset.
NYHET Publicerad:

Början på slutet för May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu lovat att hon kommer avgå som partiledare och premiärminister efter att det brittiska underhuset röstat om hennes utträdesavtal.
NYHET Publicerad:

Fjärde gången gillt för Theresa May 

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har nu annonserat att den brittiska regeringen kommer lägga fram utträdesavtalet för en fjärde omröstning i det brittiska underhuset i början av juni.
NYHET Publicerad:

Brexitlösning i sikte? 

AKTUELLT Brexitdiskussionerna är inne i ännu ett avgörande skede, men det är fortfarande osäkert om premiärminister Theresa May och oppositionsledaren Jeremy Corbyn kommer kunna nå en överenskommelse de kommande dagarna.
NYHET Publicerad:

Optimistiska tongångar från den brittiska regeringen 

AKTUELLET Premiärminister Theresa May har gått från förlust till förlust och få förväntar sig att de pågående samtalen mellan regeringen och oppositionen ska leda någonstans, nu hörs dock alltmer optimistiska tongångar.
NYHET Publicerad:

Ny vecka och nya förhandlingar om Brexit

AKTUELLT Konservativa partiets ordförande Brandon Lewis fortsätter samtalen med Labour denna vecka, än så länge har man inte kunnat presentera några framsteg.
NYHET Publicerad:

Fortsatt skakigt i Storbritannien

AKTUELLT Med knappt en månad kvar till europaparlamentsval ser det mörkt ut för Theresa Mays planer att lämna EU under våren.
NYHET Publicerad:

Brittiska partier förbereder sig för Europaparlamentsval  

AKTUELLT Påskledigheten är över och samtalen mellan regeringen och oppositionen i Storbritannien har återupptagits. Nu är frågan om de kommer hitta en lösning innan Europaparlamentsvalet.
NYHET Publicerad:

Förhandlingarna i Storbritannien fortsätter

AKTUELLT Premiärminister Theresa May har köpt sig mer tid att förhandla om brexit, men hindren är fortfarande många och det krävs kompromisser om brexit ska kunna genomföras.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 oktober

AKTUELLT En uppgörelse om en förlängning av brexit till 31 oktober är klar efter krismötet sent i natt.
NYHET Publicerad:

EU-toppmöte om brexit i kväll

AKTUELLT Ikväll träffas EU:s ledare för att diskutera huruvida brexit ska skjutas upp, och hur länge man i så fall bör skjuta upp utträdet.
NYHET Publicerad:

Allt eller inget för Theresa May

AKTUELLT Det här kan bli veckan där Storbritannien lämnar EU, det kan också bli veckan där Brexit skjuts upp med flera månader och Storbritannien tvingas börja förbereda för Europaparlamentsval.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp ytterligare, frågan är hur länge

AKTUELLT Flera källor har i dagarna rapporterat att EU-rådets ordförande Donald Tusk föreslår att Brexit skjuts fram med upp till 12 månader, samtidigt ber Theresa May istället att Brexit skjuts upp till 30 juni.