Skilsmässan kommer att kosta svenska företag

NYHET Publicerad

EU Svenska företag är överens. Storbritanniens skilsmässa med EU blir dyr. Prislappens storlek återstår att se.


Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, konstaterade att … ”bunkringen har börjat”. Sveriges EU-minister Hans Dahlgren vill att Sverige blir bättre på att skapa nya EU-vänner. Vd Jan-Olof Jacke pekade på minskad handel och ökad administration i spåren av brexit.

Det var några ingångar under ett seminarium nyligen.

Brexit påverkar allt ifrån varutransporter, forskningsprojekt till människors fria rörlighet. Det slår mot företag som har verksamhet i Storbritannien eller handlar med brittiska företag eller har underleverantörer där, men också de som har brittiska medborgare anställda i andra länder.

Möbelföretaget Ikea beskrev hur organisationens förberedelser har tagit tvära kast sedan brexitomröstningen 2016.

– Vi väntade på de tidiga och klara beskeden, när vi förstod att de inte skulle komma överförberedde vi oss”, sade Stina Wallström, Director Regulatory Affairs Ikea.

Eftersom Ikea är ett företag som är vana att handla med tredje land, så har man förberett sig på det mesta. 

– Vi räknar med trubbel” sade Stina Wallström och förklarade hur företaget bunkrat upp med storsäljarna på de engelska hyllorna. Åtminstone Billy bokhylla kommer det initialt inte råda någon brist på i Storbritannien.

Claes Berglund, Director Public Affairs Stena, berättade att de noterat att oron i Storbritannien ökat under det senaste halvåret.

Han menade att dialogen som företaget haft med brittiska myndigheter under de senaste två åren, varit bra. De brittiska myndigheterna är, liksom rederiföretaget, bekymrade hur det ska fungera efter brexit. Däremot har man inte haft motsvarande kontakt med EU där man ”inte mötts av samma förståelse” och det har inte heller funnits någon att prata med initialt.

Trots alla de omedelbara problemen som väntas uppstå i samband med brexit var de närvarande storföretagen eniga om att det inte är de kortsiktiga utmaningarna som är svårast att hantera.

– Om ett år har vi löst de initiala problemen, köerna på vägarna är borta, sade Claes Berglund och pekade på att de långsiktiga konsekvenserna av brexit, där en av EU:s största medlemsländer lämnar, är det allvarligaste.

Vd Jan-Olof Jacke pekade på Storbritanniens roll som ”vetenskaplig hub” och att EU tappar flera toppuniversitet när Storbritannien lämnar unionen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Storbritannien lämnar EU – Vad händer nu?

EU Idag ämnar Storbritannien EU. Svenska företag lär inte märka några större skillnader på kort sikt men de långsiktiga förändringarna riskerar att bli desto större.
NYHET Publicerad:

Brexit: ”Nu börjar det svåra”

EU De komplicerade turerna i brexitförhandlingarna är bara en försmak av vad som väntar, enligt Anna Stellinger, chef för internationella- och EU-frågor. ”Storbritannien är en av Sveriges främsta handelspartners, därför måste det bli ett djupt och ambitiöst frihandelsavtal.”
NYHET Publicerad:

Brexit: prognoser för 2020

KRÖNIKA 31 januari 2020 är nästa datum för Brexit. Frågan som många inom EU grubblar på är vilken väg Storbritannien väljer. Jonas Berggren, internationell analyschef, siar om framtiden.
NYHET Publicerad:

Brittiska valet: "Sverige förlorar en allierad i arbetet för ett konkurrenskraftigt EU"

EU Storbritannien lämnar EU senast den 31 januari nästa år. Anna Stellinger, chef för internationella och EU-frågor, menar att nästa steg blir oerhört viktigt. Förhandlingarna om vår framtida relation med Storbritannien måste fokusera på så smidiga handelsflöden som möjligt, anser hon. 
NYHET Publicerad:

Nyval i Storbritannien

STORBRITANNIEN Efter många om och men fick Boris Johnson igår stöd för sitt förslag om att hålla nyval i Storbritannien den 12 december.
NYHET Publicerad:

Brexit skjuts upp till 31 januari 2020

EU Efter att det brittiska underhuset ännu en gång misslyckats med att enas kring ett utträdesavtal med EU väljer EU att skjuta upp Brexit till den 31 januari 2020.
NYHET Publicerad:

Brittiska utträdesavtalet dröjer

EU Efter några intensiva dagar i det brittiska underhuset tyder det mesta på att Brexit skjuts upp ännu en gång, frågan är hur länge. 
NYHET Publicerad:

Kamp mot klockan i London

EU Ännu en kamp mot klockan har börjat efter Boris Johnsons nederlag i underhuset i helgen.
NYHET Publicerad:

Brexitdramat fortsätter

EU Den brittiska regeringen har bett EU om att senarelägga Brexit samtidigt som bett EU att inte senarelägga Brexit. Så kan man sammanfatta resultatet av en händelserik lördag i brittisk politik.
NYHET Publicerad:

Brexitavtal klart mellan EU och britterna

EU En uppgörelse om brexit har nåtts mellan EU och Storbritanniens regering, uppger EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. Svenskt Näringsliv välkomnar beskedet.
NYHET Publicerad:

De sista avgörande timmarna i brexitförhandlingarna

EU Den senaste veckan har samtalen mellan Storbritannien och EU intensifierats och förhandlingarna mellan de båda sidornas diplomater är nu inne på sina sista dygn inför torsdagens toppmöte.
NYHET Publicerad:

Ett väldigt litet ljus längst in i tunneln kring Brexit

EU EU-kommissionen lät under fredagseftermiddagen hälsa att man ännu inte nått någon uppgörelse med Storbritannien men att man nu intensifierar förhandlingarna.
NYHET Publicerad:

Johnsons sista drag?

BREXIT Brittiska regeringen har lämnat ett förslag till EU för att komma vidare i Brexitdiskussionerna, så att landet kan lämna EU den 31 oktober.
NYHET Publicerad:

Envis Johnson gjorde parlamentet ursinnigt

BREXIT En intensiv arbetsvecka börjar närma sig sitt slut, men det osäkra läget kring Brexit fortsätter.
NYHET Publicerad:

Brexitförhandlingarna intensifieras

EU Brexitförhandlingarna fortsätter men än så länge utan framgång.
NYHET Publicerad:

Så kan Boris lösa upp Brexit-knuten

EU Ännu en vecka utan att Brexit-härvan är löst. Premiärminister Johnsons försök att få till ett nyval har misslyckats, en skotsk domstol har dömt att hans suspendering av parlamentet är olaglig och samtidigt har regeringen tvingats offentliggöra en rapport där de varnar för konsekvenserna av ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Nej till både avtalslöst Brexit och nyval

BREXIT Veckan som gått har varit intensiv. Brittiska underhuset har röstat för att skjuta upp Brexit men också röstat nej till premiärministerns förslag om nyval.
NYHET Publicerad:

Brittiska parlamentets sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit?

BREXIT Idag återsamlas det brittiska parlamentet efter sitt sommaruppehåll och veckan som kommer kan vara deras sista chans att stoppa ett avtalslöst Brexit.
NYHET Publicerad:

Så ser Hunt och Johnson på Brexit 

AKTUELLT 11 kandidater ställde upp till partiledare för det konservativa partiet i Storbritannien, nu återstår bara den tidigare utrikesministern Boris Johnson och hans efterträdare Jeremy Hunt.
NYHET Publicerad:

Tonläget kring Brexit hårdnar

AKTUELLT Mycket tyder på att Boris Johnson blir en av de två kandidaterna som konservativa partimedlemmar kommer få välja mellan om några veckor, frågan är vem som blir den andra.