Afrika växande marknad för svenska företag

NYHET Publicerad

TILLVÄXT Den afrikanska kontinenten börjar bli het för svenska företag. Länderna ses inte längre som biståndstagare utan som handelspartners. Det senaste året har den svenska exporten till Afrika ökat med 22 procent och Exportrådet öppnar nya kontor på löpande band.

Hermelin_opt

Exportrådets Carl Hermelin, region-chef för länderna söder om Sahara, beskriver Sydafrika, Angola, Kenya, Nigeria, Egypten och Marocko som marknader med tillväxtpotential.

Foto: Håkan Flank

Afrika är stort med sina 53 länder. Fortfarande finns det många länder som det definitivt inte är läge att investera i, men flera länder börjar mogna för att ta emot utländska företag. Framförallt gäller det Sydafrika, Angola, Kenya, Nigeria, Egypten och Marocko, som är intressanta marknader. Det säger Carl Hermelin, som arbetar som regionchef för länderna söder om Sahara på Exportrådet.

– Intresset för Afrika som exportmarknad är enormt och det blir allt lättare för svenska företag att etablera sig, säger han.

Och statistiken bekräftar bilden. Det senaste året har den svenska exporten till kontinenten ökat med 22 procent. De senaste tio åren är ökningen 234 procent.

Det stora intresset har även fått Exportrådet att öka antalet anställda, från sju personer i januari 2007 till att vara 40 personer i sommar. Fem nya kontor har också öppnats i Angola, Nigeria, Kenya, Botswana och Namibia.

Många länder i Afrika har gått från att vara beroende av bistånd till att ha en egen ekonomisk tillväxt och demokratin ökar på flera håll. Redan 2006 började den afrikanska marknaden bli intressant för utländska investerare, men det var först under 2007 som utvecklingen på allvar tog fart.

– Idag är investeringarna mer seriösa och realistiska, i början kom det ena överdrivet optimistiska förslaget efter det andra. Investerarna har sansat sig lite nu vilket är bra och visar på en mognad, säger Carl Hermelin.

Idag har 100 svenska företag dotterbolag i Sydafrika och ungefär 40 företag om året startar verksamhet i hela Afrika.

Carl Hermelin framhåller att företagen måste ha tålamod och långsiktighet för att verka i Afrika. Allting tar längre tid och byråkratin är inte lika utvecklad som i Sverige.

Och det finns fortfarande risker med att ge sig in på de afrikanska marknaderna. Ett sätt att gardera sig mot oseriösa företag är att alltid ta ut förskottsbetalning.

– Det går inte att driva företaget från Sverige, man måste vara på plats och skapa personliga relationer, säger Carl Hermelin.

Fyra tips för etablering:

  • Lokal närvaro
  • Ha tålamod
  • Kontakta Exportrådet
  • Gör besök


Tänk på riskerna:

  • Ta alltid ut förskottsbetalning, redan innan varorna skickas från Sverige. Om du inte kan få förskott på hela beloppet, se till att du åtminstone täcker dina kostnader.
  • Tänk på säkerheten. Håll koll på UD:s hemsida om du ska åka till ett land och var noga med att ha personer som hämtar och lämnar vid flygplatsen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så sätter Kina press på konkurrenterna

GLOBAL KONKURRENS Kinas plan är att senast år 2049 vara globalt ledande militärt, ekonomiskt, vetenskapligt och kulturellt. Metodiskt och målinriktat jobbar Kina på för att komma ikapp USA och Europa inom ett efter ett av framtidens stora teknikområden – och ta täten, enligt journalisten och Kinakännaren Ola Wong.
NYHET Publicerad:

Afrika växande marknad för svenska företag

TILLVÄXT Den afrikanska kontinenten börjar bli het för svenska företag. Länderna ses inte längre som biståndstagare utan som handelspartners. Det senaste året har den svenska exporten till Afrika ökat med 22 procent och Exportrådet öppnar nya kontor på löpande band.
NYHET Publicerad:

Strikt liv i Singapore

UTBYTESKORRESPNDENTERNA Singapore med dess invånare är hårt styrt av staten. Skolsystemet är även det strikt. Studenterna jobbar stenhårt för toppbetyg och ingångslönen på första jobbet sätts efter deras medelbetyg, skriver Yonna Henriksson, utbytesstudent i Singapore.
NYHET Publicerad:

I Japan är jobbet ditt liv

UTBYTESKORRESPONDENTERNA Balans mellan jobb och privatliv finns inte i Japan. Trots att mycket håller på att förändras har livstidsanställningssystemet fortfarande stor inverkan på det japanska arbetslivet. Mina kvinnliga kursare måste välja mellan familj och karriär, skriver Hannah Gustafsson, utbytesstudent i Japan.
NYHET Publicerad:

Öst möter väst - Hur ser kineser på svenskar?

KINASAMTAL 2 "Många kineser uppfattar Sverige som socialistiskt eller kommunistiskt. En del kineser menar att vi i Sverige lyckats med det Kina länge försökt åstadkomma via kommunismen", skriver kinesiske professorn Tony Fang vid Stockholms Universitet.
NYHET Publicerad:

Hon säljer snö över hela världen

GLOBALISERING Snö of Sweden tillverkar smycken i Kina som säljs i Norden och i England. Hemmabasen ligger dock i norra Sverige. "Det är lätt att vara företagare i Östersund. Låga kostnader, korta restider och bra stöd från kommun och myndigheter. En perfekt språngbräda för export", säger företagets vd Lena Näslund.
NYHET Publicerad:

"Globaliseringen bra för både fattig och rik"

–Det går inte att hålla fast vid de jobb som existerar idag, tryggheten måste ligga någon annanstans, menar globaliseringsexperten Jagdish Bhagwati. Han talade vid ett seminarium på tisdagen.