kontor
Foto: Pontus Lundahl/TT

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

NYHET Publicerad

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.

Patrik Karlsson

Patrik Karlsson

Foto: Ernst Henry Photography AB
Annelie Gustavsson, Caverion.jpg
Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen

Foto: Ola Hedin

Kompetensutveckling har blivit en av de stora frågorna i den arbetsmarknadspolitiska diskussionen. Globalisering, snabb teknikutveckling och digitalisering driver på omvandlingen i det svenska näringslivet.

Nästan alla företag erbjuder i dag kompetensutveckling av något slag. För företagen ger det positiva effekter på konkurrenskraft, lönsamhet och produktiviteten, visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.

– Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer. Vi har även internationellt sett hög andel som deltar i kompetensutveckling. Företagen investerar mycket i medarbetarnas kompetens. Arbetsmarknaden förändras och kompetensutveckling blir allt viktigare för både arbetsgivare och medarbetare, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert Svenskt Näringsliv.

För Annelie Gustavsson, head of talent management Caverion Sverige AB, har kompetensutvecklingen hög prioritet inom företaget.

– För oss handlar det om att hänga med. Att se var och en som individer med olika ambitioner och mål är viktigt för att kompetensutvecklingen ska fungera, sa hon på ett seminarium nyligen.

På Caverion finns förutom obligatoriska utbildningar som styrs av regelverk, även ett brett utbud av kompletterande lärande.

– Vi som ett större företag har fördelen att vi faktiskt kan utveckla interna system för kompetensutvecklingen. Efter att ha sett behoven av att vi alla lär oss på olika sätt valde vi att erbjuda en blandad utbildning. Bland annat har vi klassrumsutbildning men vi har även utvecklat en egen e-learningportal.

I våras tillsatte regeringen en utredning om arbetsrätten där bland annat arbetsgivarnas ansvar för kompetensutveckling och anställdas omställningsförmåga ingår. Rasmus Cruce Naeye, statssekreterare på Arbetsmarknadsdepartementet, påpekade under ett seminarium nyligen att en utmaning kommer att bli att hitta lösningar som kan fungera oavsett anställningsform.

– Om du till exempel har en visstidsanställning, kanske inte heltid, så är inte behoven av kompetensutveckling där för att kunna etablera sig på arbetsmarknaden inte mindre, utan kanske tvärtom större.

Han tog även upp ansvarsfördelningen.

– Det är klart att staten ska ha ansvar för utbildningsväsendet i stort men i frågor om kompetensutveckling ligger en stor del av ansvaret på arbetsgivaren. Men det är inte givet att arbetsgivare ska ta ansvaret för hela branschen.

Martin Wästfelt, förhandlingschef på Unionen påpekade under seminariet att det har blivit allt vanligare att man ser att den viktigaste anställningstryggheten är att vara anställningsbar.

– Från fackens roll ska vi såklart pusha våra medlemmar att kompetensutveckla sig. Men det kommer uppstå frågor kring om det skulle gå att söka tjänstledigt för att vidareutbilda sig och om arbetsgivaren ska ge ledigt för en utbildning som kan leda till att medarbetaren blir anställd hos en konkurrent.

Men trots att nästan alla företag arbetar aktivt med kompetensutveckling redan i dag finns det fortfarande utmaningar.

– Enligt företagen finns det behov av ekonomiska incitament och ökat engagemang från medarbetare, säger Patrik Karlsson.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Komvux: Positiv signal från regeringen

UTBILDNING Regeringen satsar på vuxenutbildningen. Den som har störst behov av studier ska ges förtur och språk blir en naturlig del av yrkesutbildningen. ”Förändringarna är ett steg i rätt riktning för en mer effektiv kompetensförsörjning”, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Tafatt regering hämmar kompetensförsörjningen

DEBATT Arbetsgivare skriker efter rätt kompetens. Samtidigt konstaterar privatanställda tjänstemän att svårigheten att intyga sin kompetens för en ny arbetsgivare är det största hindret för att byta jobb. Att regeringen i det läget väljer att inte hörsamma ett enda av de förslag som presenteras i Valideringsdelegationens utredning är olyckligt, skriver företrädare för Svenskt Näringsliv och Unionen.
NYHET Publicerad:

Så tog sig byggjätten ur machokulturen

STRATEGI En missad storaffär gjorde att Skanskas mångfaldsarbete tog fart på allvar. "Ledningen hade nog inte förstått att det kunde vara affärskritiskt", säger Monica Westerberg på Skanska Sverige där andelen kvinnor nu har ökat markant.
NYHET Publicerad:

Ica:s toppkvinnor tar för sig allt mer

MÅNGFALD Fokusera på jämlikhet och inkludering så får ni mångfalden på köpet. Rådet kommer från Emma Nyquist, mångfaldsstrateg inom Ica-gruppen. Koncernen fick nyligen ta emot priset som den europeiska detaljhandelns mest jämställda företag.
NYHET Publicerad:

De är techbranschens hetaste kvinnor 

HALLÅ DÄR Livia Moore, marknadschef på riskkapitalbolaget Antler, som har varit med och tagit fram en lista på 50 tongivande kvinnor i techbranschen. Varför behövs det?
NYHET Publicerad:

Kvinnorna tar Volvo Cars ur kompetenskrisen

MÅNGFALD Målet är att ha lika många kvinnor som män på ledande positioner. Att öka mångfalden är ett måste för att vinna kampen om kompetensen, konstaterar Katarina Matson på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

”Lär av dem som blickar framåt”

HALLÅ DÄR Maria Norberg, vd och grundare av Teknikkvinnor, nyss hemkommen från konferensen Move The Dial i Toronto. Varför var du inbjuden dit?
NYHET Publicerad:

Hyllad kampanj lockar kvinnor till Semcon

JÄMSTÄLLDHET När företaget Semcon gick ut och bad om tips på produkter som fungerar dåligt för kvinnor kom över 500 förslag in. En konsultgrupp, med enbart kvinnor, utvecklade en dragkrok som är enklare att hantera och samtidigt nåddes kampanjens mål – fler kvinnliga sökande.
NYHET Publicerad:

Här tar kvinnorna plats

JÄMSTÄLLDHET Stena Line gör en rejäl satsning på ökad jämställdhet i hela koncernen. Om tre år ska 30 procent av företagets chefer vara kvinnor, liksom 30 procent av alla som nyrekryteras, enligt hr-ansvariga Margareta Jensen Dickson.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivaren satsar på jobb till utsatta grupper

KOMPETENS Att ta in utlandsfödda och personer med funktionsnedsättning är ett sätt för FM Mattsson Mora Group att ta sitt samhällsansvar och få in ny kompetens.
NYHET Publicerad:

Städbolaget där nio av tio är utlandsfödda

MÅNGFALD På Stockholms Städsystem är 90 procent av medarbetarna utlandsfödda och det är något som företagets vd Emma Unevik är mycket stolt över. ”Det är fantastiskt att handgripligen vara en del av integrationen. Vi pratar inte bara om det – vi gör det.”
NYHET Publicerad:

Unga inspirerar i energibranschen

HALLÅ DÄR Neval Bilic, ansvarig för frågor kring kompetensförsörjning på Energiföretagen Sverige. Ni har startat initiativet Qraftsamling. Vad är det?
NYHET Publicerad:

Rapport: Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna

ARBETSMARKNAD Företagen är Sveriges största utbildningsaktör för vuxna. Det visar en ny rapport från Svenskt Näringsliv. ”Företagen är inte bara välfärdsskapare utan också stora utbildningsaktörer”, säger Patrik Karlsson, arbetsmarknadsexpert.
NYHET Publicerad:

McDonalds: Inställningen avgör vem som får jobbet

MÅNGFALD Här jobbar svensk- och utlandsfödda sida vid sida. Alla pratar svenska och har en positiv attityd till jobbet. Det är framgångsreceptet när Eva Dunér, ägare av flera McDonaldsrestauranger, anställer ungdomar. 
NYHET Publicerad:

”Våga testa mångfald på riktigt”

HALLÅ DÄR Delal Apak, vd på rekryteringsföretaget Novare Peritos, med fokus på personer med neuropsykiatriska funktionsvariationer som exempelvis autism, adhd eller add. Hur ser deras arbetsmarknad ut?
NYHET Publicerad:

Så ska unga tjejer behålla sitt teknikintresse

JÄMSTÄLLDHET Unga tjejer följer äldre tjejer på sociala medier, där de delar med sig av vardagen på en teknisk utbildning. Teknikföretagens senaste grepp är ett försök att få fler tjejer att behålla sitt teknikintresse.
NYHET Publicerad:

Uppskattad jubilar fyller 10 år

KOMMENTAR Yrkeshögskolan fyller tio år. Värna skolans särart och låt den stå modell för fler utbildningsformer, skriver Mia Bernhardsen, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Fyra svenska medaljer vid yrkes-VM

WEBB-TV Sverige kammade hem ett silver, tre brons och sex Medallion for Excellence vid yrkes-VM i ryska Kazan.
NYHET Publicerad:

Med principen "en av tre" stärker Siemens mångfalden

MÅNGFALD Attityder, envishet och empatiska ledare är centrala faktorer i Siemens satsning på mångfald. Norden-vd:n Ulf Troedsson betonar att arbetet är långt ifrån klart men med några enkla konkreta grepp har företaget på senare år lyckats ta rejäla kliv framåt. 
NYHET Publicerad:

Rekryteringsroboten ger alla samma chans

KOMPETENS Roboten Tengai har inga känslor. Den ställer utmanande frågor under intervjun utan att tveka och rapporterar sedan exakt vad kandidaten svarat.