Egen platsbank kopplar samman utbildning med yrke

NYHET Publicerad

YRKESHÖGSKOLAN Vad ger utbildningen? Finns det jobb att få efteråt? De är de två vanligaste frågorna från studenterna på yrkeshögskolan Nackademin. Svaret blev att inrätta en egen platsbank, nischad direkt mot de jobb som de egna utbildningarna leder fram till.

Kommunikatör för Miljöpartiet de Gröna, driftsingenjör till Akademiska Hus, systemutvecklare till Elastic Mobile.

Det är några av de jobb som finns på arbetsplatsen.nu, en ny sajt som skall guida studenter på Nackademin in på arbetsmarknaden.

– Det är helt enkelt ett redskap som hjälper de med ambition att plugga hos oss, att se hur arbetsmarknaden ser ut efter att utbildningen är klar, säger Martina Lindgren, marknadsansvarig på Nackademin.

Sajten har bara varit igång några korta veckor och kom till som ett svar på de frågor som oavbrutet dyker upp, särskilt i tider när det är dags att söka till fem olika yrkesutbildningar som Nackademin har: Vad blir jag? Finns det jobb?

– Vi är ju en yrkeshögskola med utbildningar tydligt riktade mot olika yrken, trots det var frågorna om det verkligen finns jobb att få, väldigt vanliga. Jag kan förstå den oron som unga känner inför valet av utbildning och då är det bra att kunna se hur efterfrågad man kommer att bli efter examen.

Tillsammans med Rodolfo, en byrå med fokus på innovationer, genomfördes en serie intervjuer med studenter på de olika utbildningsprogrammen, hur de tänkt innan valet av utbildning, vad de funderade på under utbildningen och vilka frågor de hade inför framtiden.

– Det visade sig att just frågan om var jobben finns, var det viktiga. Och det trots att det finns gott om sajter, vid sidan av Arbetsförmedlingen som publicerar jobbannonser, säger Ludwig Jonsson på Rodolfo.

Framför allt var det möjligheten att snabbt hitta lediga jobb som var direkt matchade mot de egna kunskaperna, som studenterna saknade. Det blev därför utgångspunkten när arbetsplatsen.nu började byggas. Informationen om lediga jobb hämtas från AMS, Monster, IDG, Blocket Jobb och Mediejobb.info. Dessutom kommer ytterligare uppgifter från andra sajter som i sin tur är anslutna till dem. De olika platsannonserna sorteras sedan efter både område och utbildning.

– Vi filtrerar helt annonserna så att de direkt passar Nackademins fem utbildningsområden design, IT, bygg och business, säger Ludwig Jonsson.

Den direkta kopplingen till Nackademin till trots, är sajten inte förbehållen deras framtida studenter, utan öppen för vem som helst som letar jobb inom de ramar som sajten arbetar med.

– Vi lever på att de utbildningar vi har verkligen matchar utbudet av jobb, direkt efter examen men också efter att par år ute i yrkeslivet. Sajten ska vara en digital plattform för alla dem som söker sin framtida yrkesroll, säger Martina Lindgren som är övertygad om att den här typen av yrkesmässigt nischade sajter kommer att bli allt vanligare.

– Vad jag vet är vi bland de första men alla utbildare får samma typ av frågor som vi. Då är det värdefullt med ett verktyg som visar på vilka möjligheter som finns på arbetsmarknaden med den kommande utbildningen i botten.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Långliggarna äventyrar kompetensförsörjningen

KOMMENTAR Studenter tar god tid på sig innan de kan kvittera ut sin högskoleexamen. ”Det är en viktig bugg att lösa för att förbättra kompetensförsörjningen”, skriver Mikaela Almerud, högskolepolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

EU måste prioritera forskningen

KOMMENTAR Gapet mellan tillväxtekonomierna och Västvärlden minskar. Det ställer stora krav på Europas konkurrenskraft. Ökade satsningar på forskning är vägen framåt för att klara utmaningen, skriver Emil Görnerup, policyexpert forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Djärva mål kan lyfta svensk forskning

FOU Svenskt Näringsliv vill öka FoU-investeringarna med 50 miljarder kronor på tio år, enligt ett remissvar till regeringens kommande forskningsproposition.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Sverige behöver en samlad FoU-politik för akademi och näringsliv

KOMMENTAR Svensk forskningspolitik kräver en uppryckning. Bland annat måste näringslivet involveras i större utsträckning. Regeringen har möjlighet att göra något åt situationen i nästa forskningsproposition. Det skriver Tobias Krantz och Emil Görnerup.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Efterlängtad dialog mellan högskolan och yrkeshögskolan

KOMMENTAR Idag presenterar Sveriges universitets- och högskoleförbund (SUHF) och Myndigheten för yrkeshögskolan en utredning där man lyfter ett antal förslag för att öka rörligheten mellan yrkeshögskolan och högskolan. Det är ett efterlängtat initiativ som välkomnas av näringslivet.