Brotten mot företag ökar

NYHET Publicerad

SÄKERHET Brottslighet är en del av många företagares vardag och problemen ökar, visar en ny undersökning från Svenskt Näringsliv. Åtta av tio företag har utsatts för brott under de senaste tre åren. "Våra medlemsföretag är hårt drabbade. Det är framförallt stöldbrott som är det stora bekymret, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Per Geijer

Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Foto: Bjorn Mattisson

Trots att bluffakturorna minskar är det vanligaste brottet som svenska företag utsätts för fortfarande falska fakturor: 61 procent har drabbats under de senaste tre åren. Samtidigt har mer allvarliga typer av brott som stöld, snatteri och inbrott ökat.

– Inbrotten har ökat sedan förra året. I år svarar 23 procent av företagen att de drabbats, mot 18 procent förra året. Skadegörelse har också ökat, från 18 till 25 procent, säger Jonatan Hedin, ansvarig för opinionsanalys.

Siffrorna kommer från Svenskt Näringslivs företagarpanel, där 2 700 företagsledare svarat på frågor om bland annat brottslighet och kriminalitet. Åtta av tio företagsledare svarar att verksamheten utsatts för någon typ av brottslighet under de senaste tre åren.

Värst drabbade är företag inom hotell, handel och restaurang där 86 procent har utsatts för brott. 59 procent har drabbats av stöld och snatteri, 31 procent av skadegörelse och 23 procent har haft inbrott.

– Våra medlemsföretag är hårt drabbade och angreppen ökar, är mitt intryck. Det är framförallt stöldbrott som är det stora bekymret, säger Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel.

Varje år begås cirka två miljoner stöldbrott i svenska butiker, då är stölder som begås av butikspersonal borträknat. Värdet för de stulna varorna uppgår till 4,6 miljarder kronor, enligt Svensk Handels beräkningar. Det ekonomiska avbräcket är ett stort problem, men ännu värre är att brottsligheten försämrar arbetsmiljön för butiksanställda, berättar Per Geijer. Han får medhåll av livsmedelshandlaren Erik Schartau, som driver en ICA-butik i Västerås sedan tolv år tillbaka.

– Vår vardag i butiken har blivit tuffare på senare år. Klimatet i samhället har hårdnat och vi möter dagligen personer som är hotfulla eller påverkade av droger eller alkohol. Det är väldigt svårt att prissätta vad det gör för arbetsmiljön. Vissa anställda påverkas mycket mer negativt än andra, säger Erik Schartau.

Stölder och snatterier hör till vardagen i hans butik, även om han upplever att den är förskonad från organiserad brottslighet. Butiken håller öppet mellan 7-22 varje dag och Erik Schartau kan förstås inte vara på plats hela tiden. För att skapa en trygg arbetsplats satsar han mycket på information och utbildning av personalen samt förebyggande åtgärder som kameraövervakning och kontanthanteringssystem. Han anlitar ett vaktbolag som är med vid öppning och stängning och kan rycka in på kort varsel om något händer.

– Jag har ett stort ansvar som arbetsgivare för att min personal ska uppträda på ett klokt sätt om något händer. Det finns medarbetare som går ut för hårt om de upptäcker ett snatteri, men vår policy är att vi ska vara väldigt försiktiga.

Stödet från polisen är svagt, tycker Erik Schartau. Det kan ta 40 minuter innan polisen kommer och även om personalen lyckats få tag i tjuven kan det vara svårt att hålla kvar personen så länge. Inte minst därför att det innebär en säkerhetsrisk.

– Jag skulle önska att det fanns fler patrullerande poliser. Polisen skulle kunna organisera sig bättre för att vara mer tillgängliga än idag, säger Erik Schartau.

I ett fåtal fall leder polisanmälda stölder till fällande domar där påföljden ofta är dagsböter. Men böterna betalas sällan, så straffen är verkningslösa menar Per Geijer.

– Domstolarna vet att personerna inte kan betala. Det är bara ett spel för gallerierna; om man inte har sanktioner som påverkar de som begått brott kan man lika gärna strunta i det.

– Frustrationen ökar över samhällets oförmåga att ta hand om detta. Många företagare har gett upp, de tror inte längre på rättssystemet. Polisen tror inte heller på systemet – vi ser att polisen lägger ner massor av ärenden som vi vet skulle ha lett till fällande domar, säger Per Geijer.

Läs mer på Svensk Handel.

 

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stoppas brottsvågen mot företagarna

SÄKERHETSPODDEN ”Nu måste polis, övriga myndigheter, civilsamhälle och näringsliv tillsammans ta tillbaka områden som är hårt drabbade av brottslighet”. Det säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, i senaste avsnittet av Svenska säkerhetspodden.
NYHET Publicerad:

Tips för att undvika en it-attack

SÄKERHETSPODDEN Rensa bort gamla appar och programvaror, se till att virusskydd och brandvägg fungerar. Se där, några tips från säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder för att slippa it-attacker.
NYHET Publicerad:

Så undviker du internetbedragare

SÄKERHETSPODDEN Bedragare ringer, mejlar och sms:ar för att försöka lura av oss uppgifter. Kunskapen och förståelsen för internetbedrägerier måste öka, anser bedrägeriexperten Jan Olsson.
NYHET Publicerad:

Dags att återuppbygga civilförsvaret

KOMMENTAR Satsningar på totalförsvaret är ett sätt att få fart på svensk ekonomi i kristider, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor. Han varnar också för att budgeten för den civila delen inte räcker när behoven blir tydliga under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Bedrägerierna du behöver hålla utkik efter

SÄKERHETSPODDEN I första avsnittet av Svenska säkerhetspodden listar Nigel Iyer, internationell bedrägeriexpert, sju olika typer av bedrägerier och korruption och berättar om vad som kännetecknar brotten och vad man kan göra för att undvika dem.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Näringslivets roll i totalförsvaret

KOMMENTAR Folk och försvars nyss avslutade rikskonferens i Sälen lade stor tonvikt vid behovet av att bygga upp ett nytt totalförsvar. Näringslivet kommer att behöva ges en tydlig roll i detta arbete. Men vad får det kosta?
NYHET Publicerad:

Finansieringen av civilförsvaret måste säkras

KOMMENTAR Notan för det framtida totalförsvaret lär bli högre än vad politiken räknar med. Regeringen och riksdagen måste ta sitt ansvar för rikets säkerhet och säkra finansieringen av det civila försvaret, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

EU-kampanj: Digital brottsvåg ska stoppas

SÄKERHET Hot, cyberattacker och dataintrång. It-brotten ökar, småföretagare är en vanlig måltavla. Vd-bedrägerierna kostar årligen hundratals miljoner kronor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson, vid Nationellt It-Brottscentrum.
NYHET Publicerad:

Brotten mot företagare måste prioriteras

DEBATT Att driva företag ska vara tryggt. Så är det inte i dag. Bland annat överväger var femte handlare att sälja eller stänga butiken. Ansvaret vilar tungt på politikerna. Det är hög tid att prioritera den lågprioriterade mängdbrottsligheten som kostar svenska företag stora summor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

SÄPO:s nya vägledningar inom säkerhetsskydd

SÄKERHET Säkerhetspolisen har publicerat nya vägledningar inom säkerhetsskydd.
NYHET Publicerad:

MSB:s säkerhetsskyddsutbildningar

I och med den nya säkerhetsskyddslagen som trädde i kraft 1 april vill vi passa på att uppmärksamma NSD-nätverket på följande utbildningar som MSB erbjuder.
NYHET Publicerad:

Elefanten i rummet – hur ska totalförsvaret finansieras?

DEBATT Det sägs ofta att ”säkerhet måste få kosta”. Detta är helt korrekt, men frågan är för vem? Näringslivet ställer gärna upp och gör sin bit, men staten måste ta sitt ansvar som garant för säkerheten och allmännyttan. Det finns inga gratisluncher eller magiska genvägar, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

Akut att stoppa cyberbrottsligheten – så ska det gå till

IT-SÄKERHET I ljuset av den stora säkerhetsläckan från 1177 Vårdguiden är frågan hur Sverige ska stärka sin IT-säkerhet viktigare än någonsin. På Näringslivets Säkerhetsdelegations årsmöte diskuterades hur svenska företag och myndigheter kan arbeta för att stå emot den växande cyberbrottsligheten.
NYHET Publicerad:

Anförande om totalförsvar på Rikskonferensen i Sälen

Jag har blivit ombedd att tala om ”offentlig-privat samverkan”. Då finns det ett ämne som är större och viktigare än alla andra, och det är det framtida totalförsvaret.
NYHET Publicerad:

”Vi är på väg att förlora rättssäkerheten”

KOMMENTAR Brotten är brutalare, ökar i antal och kostar samhället stora summor. Ett sätt att bryta den negativa utvecklingen är att tillsätta en "Säkerhetsberedning", skriver Karl Lallerstedt, säkerhetsexpert.
NYHET Publicerad:

Tuffare policy ska avskräcka från industrispionage

EU Svenskt Näringsliv har, inom ramen för Business Europé, varit med och tagit fram en policy om industrispionage.
NYHET Publicerad:

Sämre skydd för företagshemligheter

KOMMENTAR Första juli börjar en ny lag att gälla som skyddar företagshemligheter. Den inkluderar inte straffansvar för anställda. Jurist Christina Wainikka undrar varför företagens viktigaste instrument för att skydda innovationer inte värnas.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag

KOMMENTAR Informationsutbyte med det offentliga, rimlig ersättning för åtaganden och likvärdiga förutsättningar mellan företag. Det är näringslivets krav för att engagera sig i totalförsvaret, skriver säkerhetsexpert Karl Lallerstedt.