Ica-handlare stoppar inbrottstjuvar med rökmaskin

NYHET Publicerad

SÄKERHET Jenny Stenberg tog över en Ica Nära butik i Norrhult för sex år sedan. Hon har redan haft fem inbrott och har varit tvungen att installera säkerhetsutrustning för 450 000 kronor. "Jag polisanmäler inte längre. Det tar bara tid och jag tappar fart", säger hon.

Jenny Stenberg

Jenny Stenberg har lagt ut 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna.

Det tog inte lång tid efter det att Jenny Stenberg hade tagit över en Ica Nära butik i det småländska samhället Norrhult förrän tjuvarna kom på besök. Sex år senare är det dystra facit två inbrott via taket, två genom bakdörren och ett inbrott utifrån via framdörren.

– Det sista inbrottet skedde i november, men då kom dom inte så långt. Securitas var nära och jag kunde se på filmen från övervakningskameran tillsammans med polisen hur de pratade med varandra på ett headset innan de stack iväg.

De uppmonterade kamerorna är bara en del i det paket av säkerhetsutrustning som hon varit tvungen att investera i. Det handlar också om ett larmsystem, stark belysning på butiken på kvällstid, ett kontanthanteringssystem samt en rökmaskin.

– Ja, rökmaskinen installerade vi för några år sedan. Om någon bryter sig in utlöses den och man ser ingenting.

Men säkerhetsutrustningen har inte varit gratis. Jenny uppskattar att hon lagt ned ungefär 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna. Utslaget på de sex år hon drivit butiken blir det cirka 75 000 om året.

– Det får ju företaget står för.

Den närmsta polisstationen ligger i Växjö ungefär 4,5 mil från butiken. Det är för lång för att polisen ska hinna dit. Tidigare polisanmälde hon inbrotten men det har hon slutat med. Det lönar sig inte. Men hon anmäler alltid till Icas säkerhetscenter

– På filmen från det senaste inbrottet såg man bara två maskerade män. Det är omöjligt att komma någon vart med det. Då är det bättre att få allt snabbt överstökat och gå vidare. Annars tappar jag bara fart.

Men efter alla investeringar tror hon att det kommer att bli färre inbrott nu.

– Vi har verkligen gjort det krångligt för tjuvarna. Sen har vi talat med ett par säkerhetsvakter på äldreboendet mitt emot och bett dem att hålla lite koll på kvällarna.

En dyster betraktelse är att hon som handlare tänker att hon haft tur som "bara haft inbrott"

– Ja, egentligen ska man ju inte tänka så men vi har sluppit rånförsök mot butiken och det är jag glad för. konstaterar Jenny Stenberg.

Fakta: Stölder och svinn i detaljhandeln

Det kriminella svinnet i detaljhandeln räknat i stölder och snatterier

uppgick till 7,9 miljarder kronor under 2017.

De externa stölderna uppgick till 6 miljarder kronor och de interna stölderna, som begås av personal och chefer, uppgick till drygt 1,9 miljarder.

Det totala svinnet i detaljhandeln motsvarar drygt 170 000 kronor per butik.

Källa: Svensk Handel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Så stoppas brottsvågen mot företagarna

SÄKERHETSPODDEN ”Nu måste polis, övriga myndigheter, civilsamhälle och näringsliv tillsammans ta tillbaka områden som är hårt drabbade av brottslighet”. Det säger Magnus Lindgren, generalsekreterare för stiftelsen Tryggare Sverige, i senaste avsnittet av Svenska säkerhetspodden.
NYHET Publicerad:

Tips för att undvika en it-attack

SÄKERHETSPODDEN Rensa bort gamla appar och programvaror, se till att virusskydd och brandvägg fungerar. Se där, några tips från säkerhetsexperten Anne-Marie Eklund Löwinder för att slippa it-attacker.
NYHET Publicerad:

Så undviker du internetbedragare

SÄKERHETSPODDEN Bedragare ringer, mejlar och sms:ar för att försöka lura av oss uppgifter. Kunskapen och förståelsen för internetbedrägerier måste öka, anser bedrägeriexperten Jan Olsson.
NYHET Publicerad:

Dags att återuppbygga civilförsvaret

KOMMENTAR Satsningar på totalförsvaret är ett sätt att få fart på svensk ekonomi i kristider, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor. Han varnar också för att budgeten för den civila delen inte räcker när behoven blir tydliga under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Bedrägerierna du behöver hålla utkik efter

SÄKERHETSPODDEN I första avsnittet av Svenska säkerhetspodden listar Nigel Iyer, internationell bedrägeriexpert, sju olika typer av bedrägerier och korruption och berättar om vad som kännetecknar brotten och vad man kan göra för att undvika dem.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Näringslivets roll i totalförsvaret

KOMMENTAR Folk och försvars nyss avslutade rikskonferens i Sälen lade stor tonvikt vid behovet av att bygga upp ett nytt totalförsvar. Näringslivet kommer att behöva ges en tydlig roll i detta arbete. Men vad får det kosta?
NYHET Publicerad:

Finansieringen av civilförsvaret måste säkras

KOMMENTAR Notan för det framtida totalförsvaret lär bli högre än vad politiken räknar med. Regeringen och riksdagen måste ta sitt ansvar för rikets säkerhet och säkra finansieringen av det civila försvaret, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

EU-kampanj: Digital brottsvåg ska stoppas

SÄKERHET Hot, cyberattacker och dataintrång. It-brotten ökar, småföretagare är en vanlig måltavla. Vd-bedrägerierna kostar årligen hundratals miljoner kronor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson, vid Nationellt It-Brottscentrum.
NYHET Publicerad:

Brotten mot företagare måste prioriteras

DEBATT Att driva företag ska vara tryggt. Så är det inte i dag. Bland annat överväger var femte handlare att sälja eller stänga butiken. Ansvaret vilar tungt på politikerna. Det är hög tid att prioritera den lågprioriterade mängdbrottsligheten som kostar svenska företag stora summor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

SÄPO:s nya vägledningar inom säkerhetsskydd

SÄKERHET Säkerhetspolisen har publicerat nya vägledningar inom säkerhetsskydd.
NYHET Publicerad:

MSB:s säkerhetsskyddsutbildningar

I och med den nya säkerhetsskyddslagen som trädde i kraft 1 april vill vi passa på att uppmärksamma NSD-nätverket på följande utbildningar som MSB erbjuder.
NYHET Publicerad:

Elefanten i rummet – hur ska totalförsvaret finansieras?

DEBATT Det sägs ofta att ”säkerhet måste få kosta”. Detta är helt korrekt, men frågan är för vem? Näringslivet ställer gärna upp och gör sin bit, men staten måste ta sitt ansvar som garant för säkerheten och allmännyttan. Det finns inga gratisluncher eller magiska genvägar, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

Akut att stoppa cyberbrottsligheten – så ska det gå till

IT-SÄKERHET I ljuset av den stora säkerhetsläckan från 1177 Vårdguiden är frågan hur Sverige ska stärka sin IT-säkerhet viktigare än någonsin. På Näringslivets Säkerhetsdelegations årsmöte diskuterades hur svenska företag och myndigheter kan arbeta för att stå emot den växande cyberbrottsligheten.
NYHET Publicerad:

Anförande om totalförsvar på Rikskonferensen i Sälen

Jag har blivit ombedd att tala om ”offentlig-privat samverkan”. Då finns det ett ämne som är större och viktigare än alla andra, och det är det framtida totalförsvaret.
NYHET Publicerad:

”Vi är på väg att förlora rättssäkerheten”

KOMMENTAR Brotten är brutalare, ökar i antal och kostar samhället stora summor. Ett sätt att bryta den negativa utvecklingen är att tillsätta en "Säkerhetsberedning", skriver Karl Lallerstedt, säkerhetsexpert.
NYHET Publicerad:

Tuffare policy ska avskräcka från industrispionage

EU Svenskt Näringsliv har, inom ramen för Business Europé, varit med och tagit fram en policy om industrispionage.
NYHET Publicerad:

Sämre skydd för företagshemligheter

KOMMENTAR Första juli börjar en ny lag att gälla som skyddar företagshemligheter. Den inkluderar inte straffansvar för anställda. Jurist Christina Wainikka undrar varför företagens viktigaste instrument för att skydda innovationer inte värnas.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag

KOMMENTAR Informationsutbyte med det offentliga, rimlig ersättning för åtaganden och likvärdiga förutsättningar mellan företag. Det är näringslivets krav för att engagera sig i totalförsvaret, skriver säkerhetsexpert Karl Lallerstedt.