Ica-handlare stoppar inbrottstjuvar med rökmaskin

NYHET Publicerad

SÄKERHET Jenny Stenberg tog över en Ica Nära butik i Norrhult för sex år sedan. Hon har redan haft fem inbrott och har varit tvungen att installera säkerhetsutrustning för 450 000 kronor. "Jag polisanmäler inte längre. Det tar bara tid och jag tappar fart", säger hon.

Jenny Stenberg

Jenny Stenberg har lagt ut 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna.

Det tog inte lång tid efter det att Jenny Stenberg hade tagit över en Ica Nära butik i det småländska samhället Norrhult förrän tjuvarna kom på besök. Sex år senare är det dystra facit två inbrott via taket, två genom bakdörren och ett inbrott utifrån via framdörren.

– Det sista inbrottet skedde i november, men då kom dom inte så långt. Securitas var nära och jag kunde se på filmen från övervakningskameran tillsammans med polisen hur de pratade med varandra på ett headset innan de stack iväg.

De uppmonterade kamerorna är bara en del i det paket av säkerhetsutrustning som hon varit tvungen att investera i. Det handlar också om ett larmsystem, stark belysning på butiken på kvällstid, ett kontanthanteringssystem samt en rökmaskin.

– Ja, rökmaskinen installerade vi för några år sedan. Om någon bryter sig in utlöses den och man ser ingenting.

Men säkerhetsutrustningen har inte varit gratis. Jenny uppskattar att hon lagt ned ungefär 450 000 kronor på att göra det svårare för tjuvarna. Utslaget på de sex år hon drivit butiken blir det cirka 75 000 om året.

– Det får ju företaget står för.

Den närmsta polisstationen ligger i Växjö ungefär 4,5 mil från butiken. Det är för lång för att polisen ska hinna dit. Tidigare polisanmälde hon inbrotten men det har hon slutat med. Det lönar sig inte. Men hon anmäler alltid till Icas säkerhetscenter

– På filmen från det senaste inbrottet såg man bara två maskerade män. Det är omöjligt att komma någon vart med det. Då är det bättre att få allt snabbt överstökat och gå vidare. Annars tappar jag bara fart.

Men efter alla investeringar tror hon att det kommer att bli färre inbrott nu.

– Vi har verkligen gjort det krångligt för tjuvarna. Sen har vi talat med ett par säkerhetsvakter på äldreboendet mitt emot och bett dem att hålla lite koll på kvällarna.

En dyster betraktelse är att hon som handlare tänker att hon haft tur som "bara haft inbrott"

– Ja, egentligen ska man ju inte tänka så men vi har sluppit rånförsök mot butiken och det är jag glad för. konstaterar Jenny Stenberg.

Fakta: Stölder och svinn i detaljhandeln

Det kriminella svinnet i detaljhandeln räknat i stölder och snatterier

uppgick till 7,9 miljarder kronor under 2017.

De externa stölderna uppgick till 6 miljarder kronor och de interna stölderna, som begås av personal och chefer, uppgick till drygt 1,9 miljarder.

Det totala svinnet i detaljhandeln motsvarar drygt 170 000 kronor per butik.

Källa: Svensk Handel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tuffare policy ska avskräcka från industrispionage

EU Svenskt Näringsliv har, inom ramen för Business Europé, varit med och tagit fram en policy om industrispionage.
NYHET Publicerad:

Sämre skydd för företagshemligheter

KOMMENTAR Första juli börjar en ny lag att gälla som skyddar företagshemligheter. Den inkluderar inte straffansvar för anställda. Jurist Christina Wainikka undrar varför företagens viktigaste instrument för att skydda innovationer inte värnas.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag

KOMMENTAR Informationsutbyte med det offentliga, rimlig ersättning för åtaganden och likvärdiga förutsättningar mellan företag. Det är näringslivets krav för att engagera sig i totalförsvaret, skriver säkerhetsexpert Karl Lallerstedt.
NYHET Publicerad:

Brottsligheten kostar 55 miljarder om året

KOMMENTAR För att hitta rätt strategi behöver den övergripande bilden av vilka brott som kostar samhället mest vara tydlig. Det menar säkerhetsexpert Karl Lallerstedt som pekar på möjligheten att myndigheter som Brottsförebyggande rådet och Statistiska centralbyrån får i uppdrag att kartlägga olika typer av brott och samhällskostnaderna för de samma.
NYHET Publicerad:

55 miljarder om året – så mycket kostar brotten företagen

SÄKERHET En ny studie som HUI Research gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att brottsligheten kostar 55 miljarder om året. 58 procent av de tillfrågade i undersökningen har utsatts för brott under de senaste två åren och mer än varannan företagare tror att brottsligheten kommer att öka.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare stoppar inbrottstjuvar med rökmaskin

SÄKERHET Jenny Stenberg tog över en Ica Nära butik i Norrhult i Småland för sex år sedan. Hon har redan haft fem inbrott och har varit tvungen att installera säkerhetsutrustning för 450 000 kronor. "Jag polisanmäler inte längre. Det tar bara tid och jag tappar fart", säger hon.
NYHET Publicerad:

NSD:s säkerhetsstipendium 2018 tilldelas Anne-Marie Eklund Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder har varit en av Sveriges synligaste profiler när det gäller IT-säkerhet under ett flertal år. För att uppmärksamma ett gott och gediget arbete under många år, på ett område som är av yttersta vikt för näringslivet, utnämner Svenskt Näringsliv Anne-Marie till 2018:s säkerhetsstipendiat.
NYHET Publicerad:

Varning för bluffmakare

FAKTUROR Det väller in klagomål mot bolaget Företagsopinion till Svensk Handels Varningslista. ”Vi ger rådet att bestrida men inte betala fakturan”, säger Per Geijer, säkerhetschef.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv och Business Europe kräver bättre skydd mot cyberspionage

Business Europe har nu släppt sin position angående det Europeiska förslaget till en Cyber Security Act. Svenskt Näringsliv har säkerställt att just problematiken att företag i allt större uträckning är utsatta för stöld av företagshemligheter och immaterialrättsliga intrång lyfts fram som ett prioriterat problem.
NYHET Publicerad:

Artikel om totalförsvar

Ny artikel i Svenska Dagbladet om behovet av ett bredare totalförsvar, som även skyddar konkurrensutsatt verksamhet: Ny artikel i Svenska Dagbladet om behovet av ett bredare totalförsvar
NYHET Publicerad:

Dataintrånget ökar – så här skyddar du dig

HALLÅ DÄR Allt fler företag utsätts för dataintrång, och lurendrejarna blir allt skickligare. Ofta vet man inte ens om att man drabbats, menar Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolitik och Näringslivets Säkerhetsdelegation (NSD).
NYHET Publicerad:

Näringslivets roll i totalförsvaret

Försvarsberedningens seminarium om näringslivets roll i totalförsvaret finns nu tillgängligt på nätet: Näringslivets roll i totalförsvaret
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Ökande brottslighet drabbar företagare

ALMEDALEN En tredjedel av Sveriges företagare upplever ett ökande problem med brott mot sina verksamheter jämfört med för två er sedan. Bedrägerier, inbrott, rån och skadegörelse är de vanligaste brotten som företagen drabbas av. ”Det är en extremt oroande utveckling och politikerna verkar inte förstå hur krisartat det är”, säger Karl Lallerstedt, ansvarig för Näringslivets Säkerhetsdelegation.
NYHET Publicerad:

NSD:s nya temagrupp med fokus på Geopolitisk Risk

Den nya arbetsgruppen för Geopolitisk Risk har haft sitt första möte, och utvecklat en ”concept note” som finns att ladda ner här nedan.  Arbetsgruppen inkluderar representanter från Volvo, Ericsson, SEB, Saab, Consilio International, Sandklef Asia Insights, och Svenskt Näringsliv. Gruppens internationella fokus innebär att den huvudsakligen kommer att använda engelska som arbetsspråk.
NYHET Publicerad:

Innan Molnhopparen kommer till just din dator

Cyberkriget tilltar. Aktörerna är förmögna att genomföra storskaliga aktioner. Stora värden står på spel när datatjuvar och sabotörer bryter igenom skalskydden, konstaterar tre internationella experter.
NYHET Publicerad:

Företagare upplever en ökad brottsvåg

ENKÄT Företagare upplever att bedrägeri, rån och skadegörelse är vanliga brott mot företag. Eslöv, Höör, Båstad och Sölvesborg är de kommuner som bedöms vara mest utsatta, visar en enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Företagare upplever en ökad brottsvåg

ENKÄT Företagare upplever att bedrägeri, rån och skadegörelse är vanliga brott mot företag. Eslöv, Höör, Båstad och Sölvesborg är de kommuner som bedöms vara mest utsatta, visar en enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Embattled Companies, States Should Join Forces Against Cyber Attacks

Industry is under continuous attack, with state-sponsored actors stealing research and development material and other industrial secrets.