Lastbil lämnade företräde för barnfamilj – fick böter

NYHET Publicerad

REGELTILLÄMPNING Kontrollerna av tunga transporter saknar sans och vett, anser flera företagare. När en av Bengt Söderstens chaufförer flyttade sin timmerbil några meter under en lagstadgad rast fick han 3000 kronor i böter. ”Ingen kan gå fri”, säger Bengt Södersten.

Bengt Södersten, åkeriägare, står utanför ett rött hus och håller i böteslappar.

"Jag räknar med att avsluta min åkarkarriär på Tillbergaanstalten", säger Bengt Södersten. Han är kritisk till de hårda kontrollerna av åkerier.

Chauffören hade tagit den ena av dagens två raster som yrkesförare är skyldiga att ta under ett arbetspass. Timmerbilen stod parkerad när en mamma som var på väg till skolan med sina barn kom körande och behövde komma förbi. Chauffören flyttade då bilen några meter och fortsatte sedan rasten. Några veckor senare stoppades timmerbilen av en trafikpolis som gav honom 3000 kronor i sanktionsavgift.

– Jag tyckte inte att han skulle behöva betala för att jobba, så jag betalade boten med skattade pengar, säger Bengt Södersten.

Han är inte kritisk mot regelverket i sig, men tycker att kontrollanterna måste ha mer förnuft.

– De som kört dygnet runt är de som ska hållas efter, att vi åker på böter för sådana här småsaker är rena dumheten.

Ulrika Dorsch, vd för UT Transport i Norr, har också fått erfara nitisk regeltillämpning. En förare som flyttar på ett fordon inne på företagets terminal utan att registrera sitt förarkort åker på 3 000 kronor i sanktionsavgift. Den som missar att ange start- eller stoppland efter arbetsdagen får böta 1000 kronor.

– Jag håller med om att det är ett grovt brott att köra utan förarkort, om du gör det i mer än tio minuter. Nu bötfälls man för tre minuter, det är inte rimligt, säger Ulrika Dorsch.

Hon väntar med bävan på resultatet av den företagskontroll som Transportstyrelsen genomfört på hennes företag. Det innebär att myndigheten begär in samtliga data och underlag från åkeriet under två månader och kontrollerar hur företaget levt upp till regelverket. När böter läggs på böter är det inte ovanligt att kontrollerade företag åker på maxbeloppet i sanktionsavgifter: 200 000 kronor.

– Så länge du har anställda är det en omöjlighet att inte begå några brott. Enligt vår branschförening är det bara ett åkeri som klarat sig hittills, säger Ulrika Dorsch.

Regelverket är komplicerat, bekräftar Lars E G Andersson som är expert på kör- och vilotider på Transportföretagen.

– Det finns möjlighet att göra rätt, men det är fruktansvärt svårt. Transportstyrelsen har låg branschkunskap och tillämpar reglerna på annat sätt än det är tänkt, säger han.

Transportstyrelsen tog över ansvaret för företagskontrollerna för några år sedan. Det är sedan dess problemen med regeltillämpning har ökat, menar Lars E G Andersson.

– Det som inte beivrats tidigare blev det helt plötsligt dödsstraff på. Något som gav 10 000 kronor i böter tidigare gav helt plötsligt 200 000 kronor i sanktionsavgifter.

– Många företag går i konkurs, flera gånger på grund av felaktig rättstillämpning, fortsätter Lars E G Andersson.

Han understryker att det har blivit lite bättre på senare tid. Transportstyrelsen har själva kommit fram till att Sverige inte lyckats så bra i tillämpningen av regelverket, som är detsamma inom hela EU.

Bengt Södersten upplever att regeltillämpningen blir alltmer orimlig.

– Man kan undra vilken kriminell verksamhet det är vi bedriver. Jag räknar med att avsluta min åkarkarriär på Tillbergaanstalten, säger han med en suck.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver företagen på ännu fler rapporter

REGELKRÅNGEL Regeringen vill införa ytterligare rapportskyldighet för företagen. Det medför orimliga kostnader, menar Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Engagerade företag gjorde Strömstads strategiarbete framgångsrikt

FÖRETAGSKLIMAT 2016 började Strömstad ta fram en ny näringslivsstrategi. Två år senare fick kommunen utmärkelsen ”Årets klättrare” i Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Mod och nyfikenhet lyfter företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT "Mod, nyfikenhet och vilket perspektiv vi väljer är avgörande faktorer i arbetet med att förbättra företagsklimatet. Här gäller det att lära av varandra, att lära av de bästa", säger Christer Östlund, ansvarig för Svenskt Näringslivs kommunrelationer, på inspirationsdagen på Arlanda för 150 politiker och tjänstemän från kommuner runt om i Sverige.
NYHET Publicerad:

Gotland sätter fokus på företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Gotland har länge suttit fast i bottenskiktet i Svenskt Näringslivs ranking av företagsklimatet. Vid den senaste mätningen blev det placering 253 bland landets 290 kommuner. Ungefär i detta härad har Gotland befunnit sig under en lång rad år.
NYHET Publicerad:

Riksdagen flaggar för förändringar om ”gold-plating”

EU-DIREKTIV Sverige är överdrivet lydigt när man inför hårdare lagar än EU kräver. Fenomenet "gold-plating", får nu riksdagen att agera.
NYHET Publicerad:

Jacke: Näringsministern måste minska regelkrånglet

REGLER OCH KRAV Regelförbättring är ingen svensk paradgren. Lär av Österrike och undvik ”goldplating”, uppmanar vd Jan-Olof Jacke. ”Näringsminister Ibrahim Baylan kan göra en viktig insats genom att på allvar ta itu med regelkrånglet.”
NYHET Publicerad:

Regelförbättringsarbetet får underbetyg

DEBATT Regelkrånglet fortsätter för svenska företag. Inga förbättringar har skett de senaste åren, enligt rapporten Regulatory Policy Outlook. 22 företrädare för näringslivet uppmanar regeringen att ta initiativ till möten för att vända den negativa trenden.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.
NYHET Publicerad:

Företagsamheten växer snabbast i Jokkmokk

FÖRETAGSKLIMAT Jokkmokk kan stoltsera med Sveriges snabbast växande företagsamhet. Dessutom har kommunen landets sjunde högsta nyföretagsamhet och den tolfte högsta överlevandegraden. "Kommunens uppgift är att möjliggöra, inte att vara ett hinder", säger Stefan Andersson, tillväxtchef i Jokkmokks kommun.