Yrkeslandslaget
Foto: WorldSkills Sweden

Yrkeslandslaget som reser till Budapest för att representera Sverige på yrkes-EM.

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

NYHET Publicerad

YRKES-EM Den 26–28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.

Johan Olsson

Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Annie Widerberg, lagledare.

Annie Widerberg, lagledare för det svenska landslaget.

Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Yrkes-EM organiseras av WorldSkills Europe, en ideell medlemsorganisation som lyfter kompetens inom olika yrken. Organisationen strävar efter att öka ungdomars vilja att bli bäst inom sitt fält. WorldSkills Sweden, som organiserar det svenska mästerskapet inom yrkeskunskap, är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkesskolan.

Fördelarna med yrkestävlingar är flera menar Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv och styrelseledamot i WorldSkills Sweden.

– Framförallt finns det två skäl till att det är så bra att ungdomar tävlar i yrkesskicklighet. För det första är det är kvalitetsskäl. Ungdomarna motiveras till att utvecklas och fokuset blir ett kvalitetsmässigt hantverk. Idag när det finns stor kompetensbrist inom de flesta yrken hjälper tävlingar att belysa vad kvalitet är och hur mångfacetterade olika yrken kan vara, säger Johan Olsson.

– Det andra skälet är ur attraktionsperspektiv: alla tävlingar, SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status. Vi behöver mycket fler elever på våra yrkesutbildningar och tävlingarna är ett utmärkt sätt att göra dem mer attraktiva. De tävlande blir fantastiska förebilder för skolungdomar som står inför valet av vidareutbildning. Dessutom är det bra för Sverige, det främjar bilden av det svenska arbetssättet och våra yrkesutbildningar. 

Annie Widerberg är lagledare för det svenska landslaget på uppdrag av Svenskt Näringsliv och har hjälpt till att coacha laget inför den kommande tävlingen. Tillsammans med två andra lagledare har de förberett ungdomarna på allt som har med tävlingarna att göra men som inte är yrkesspecifikt, exempelvis regler för de tävlandes uppträdande.

– Laget har tränat stenhårt på sina respektive yrken och vi har även jobbat massor med teambuilding. Det är superviktigt att ha en bra lagkänsla och vi har också gjort vårt bästa för att peppa och förbereda dem mentalt, säger Annie Widerberg.

Sist det var europeiskt mästerskap hölls det i Göteborg och landslaget kammade hem 6 medaljer. Annie Widerberg ser positivt på deras medaljchanser i Budapest.

– Jag tror på goda chanser för laget i år. De är väldigt yrkesskickliga och det svenska landslaget brukar ta många Medals of Excellence, utöver de vanliga guld-, silver- och bronsmedaljerna. Medal of Excellence får man för att ha visat stor yrkesskicklighet och att man tagit över 500 poäng.

Under EuroSkills så får även publiken delta och prova på några av grenarna. Detta kan vara ett viktigt steg i att locka dem till yrkesutbildningar.

– Förhoppningen med evenemang som EuroSkills är att unga ska lockas till olika yrken men även att fler ska starta och driva företag. De tävlande ungdomarna är superbra ambassadörer och vi hoppas att de kan inspirera!  

Linn Ålund Thorgren

Om Yrkes-EM

Plats: Papp László Budapest Sportaréna i Budapest, Ungern.
Datum: 26–28 september 2018

Organisatör: WorldSkills Europe

Deltagande länder: 28, totalt deltar över 500 personer i tävlingarna.

Bakgrund: Första gången yrkes-EM organiserades var det i Rotterdam 2008. 5 yrkes-EM har hållits sedan dess.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.
NYHET Publicerad:

Jacke: Yrkeshögskolan behöver mer resurser

UTBILDNING "I den stundande budgetbehandlingen finns en utmärkt möjlighet för riksdagen att besluta om att skjuta till de resurser som behövs för att säkra yrkeshögskolans expansion", säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Ny sajt ska locka unga till transportnäringen

KOMPETENS Den som väljer gymnasieskolans fordons- och transportprogram eller sjöfartsutbildningen går en ljus framtid till mötes. Men trots detta väljer få ungdomar yrkesutbildningar idag. Det vill Transportföretagen ändra på.
NYHET Publicerad:

Fokuserar på elevens framtid i yrkeslivet

SAMVERKAN På NTI Gymnasiet i Umeå har ett framgångsrikt samarbete med den lokala IT-branschen resulterat i att allt fler elever på skolans IT-program får jobb direkt efter studenten.
NYHET Publicerad:

Tre guld och ett brons till svenska yrkeslandslaget

YRKES-EM Lina Andersson, bagare från Uppsala, Viktor Thulin, kock från Genarp, och Martin Lindelöw, industrielektriker från Hässleholm. Så heter de svenska guldmedaljörerna från Yrkes-EM i Budapest i helgen. Bronsmedalj togs av Emil Fäldt, hotellreceptionist från Malmö.
NYHET Publicerad:

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

YRKES-EM Den 26-28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.
NYHET Publicerad:

Antalet kvinnor som söker bygg ökar kraftigt

KOMPETENS Årets preliminära statistik om sökande till gymnasieskolan 2018/19 visar att antalet kvinnor som söker till Bygg- och anläggningsprogrammet har ökat med 13 procent jämfört med 2017/18. "Denna ökning har vi längtat efter", säger Elin Kebert, projektledare för branschrekrytering på Sveriges Byggindustrier.
NYHET Publicerad:

Gymnasiekommission ska råda bot på kompetenskrisen

UTBILDNING Näringslivet har tröttnat på att gymnasieskolan saknar relevans för behoven på dagens och framtidens arbetsmarknad. ”Näringslivets röst måste höjas. Därför tillsätter vi nu Gymnasiekommissionen”, säger Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

Goda erfarenheter av ex-jobb ger blodad tand

SAMVERKAN För Wugang Tailored Blanks i Olofström har samarbete med Blekinge Tekniska högskola blivit en riktig framgång. "Det är verkligen en win-win-situation när vi kan bidra till att studenterna når sina mål, samtidigt som vi får chans att testa nya projekt", säger produktionschefen.
NYHET Publicerad:

Samarbete med hotellbranschen lockar elever

SAMVERKAN För hotellbranschen är det en stor utmaning att hitta personer med rätt kompetens. Det påskyndar nya sätt att samarbeta med skolan. Till hösten kommer Quality Hotel Globe att ha 20 elever från Realgymnasiet i sin verksamhet.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivarna positiva till obligatorisk prao

UTBILDNING Dags för prao på högstadiet. Återigen får åttor och nior pröva på arbetslivet ute på arbetsplatser. ”Jättebra!”, tycker Karin Rebas på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Samarbete gör Nobelgymnasiet starkare

YRKESUTBILDNING Nyrenoverad verkstadslokal, utbildningsutrustning, övningsbilar och kompetensutveckling. Det var några av nyheterna när Nobelgymnasiets samarbete med Volvo Car Sverige och Helmia Bil invigdes nyligen.