Yrkeslandslaget
Foto: WorldSkills Sweden

Yrkeslandslaget som reser till Budapest för att representera Sverige på yrkes-EM.

Svenska landslaget hoppas på storslam under Yrkes-EM

NYHET Publicerad

YRKES-EM Den 26–28 september anordnas EuroSkills – ett europeiskt mästerskap där ungdomar tävlar i olika yrken och visar upp sina färdigheter. Det svenska landslaget består av 32 ungdomar under 25 år. ”SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status”, säger Johan Olsson, utbildningspolitisk expert.

Johan Olsson

Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv.

Annie Widerberg, lagledare.

Annie Widerberg, lagledare för det svenska landslaget.

Foto: Viktor Fremling, WorldSkills Sweden

Yrkes-EM organiseras av WorldSkills Europe, en ideell medlemsorganisation som lyfter kompetens inom olika yrken. Organisationen strävar efter att öka ungdomars vilja att bli bäst inom sitt fält. WorldSkills Sweden, som organiserar det svenska mästerskapet inom yrkeskunskap, är ett samarbete mellan Svenskt Näringsliv, LO, Skolverket, Utbildningsdepartementet och Myndigheten för yrkesskolan.

Fördelarna med yrkestävlingar är flera menar Johan Olsson, utbildningspolitisk expert på Svenskt Näringsliv och styrelseledamot i WorldSkills Sweden.

– Framförallt finns det två skäl till att det är så bra att ungdomar tävlar i yrkesskicklighet. För det första är det är kvalitetsskäl. Ungdomarna motiveras till att utvecklas och fokuset blir ett kvalitetsmässigt hantverk. Idag när det finns stor kompetensbrist inom de flesta yrken hjälper tävlingar att belysa vad kvalitet är och hur mångfacetterade olika yrken kan vara, säger Johan Olsson.

– Det andra skälet är ur attraktionsperspektiv: alla tävlingar, SM, EM och VM är en fantastisk möjlighet att visa upp de olika yrkena och höja deras status. Vi behöver mycket fler elever på våra yrkesutbildningar och tävlingarna är ett utmärkt sätt att göra dem mer attraktiva. De tävlande blir fantastiska förebilder för skolungdomar som står inför valet av vidareutbildning. Dessutom är det bra för Sverige, det främjar bilden av det svenska arbetssättet och våra yrkesutbildningar. 

Annie Widerberg är lagledare för det svenska landslaget på uppdrag av Svenskt Näringsliv och har hjälpt till att coacha laget inför den kommande tävlingen. Tillsammans med två andra lagledare har de förberett ungdomarna på allt som har med tävlingarna att göra men som inte är yrkesspecifikt, exempelvis regler för de tävlandes uppträdande.

– Laget har tränat stenhårt på sina respektive yrken och vi har även jobbat massor med teambuilding. Det är superviktigt att ha en bra lagkänsla och vi har också gjort vårt bästa för att peppa och förbereda dem mentalt, säger Annie Widerberg.

Sist det var europeiskt mästerskap hölls det i Göteborg och landslaget kammade hem 6 medaljer. Annie Widerberg ser positivt på deras medaljchanser i Budapest.

– Jag tror på goda chanser för laget i år. De är väldigt yrkesskickliga och det svenska landslaget brukar ta många Medals of Excellence, utöver de vanliga guld-, silver- och bronsmedaljerna. Medal of Excellence får man för att ha visat stor yrkesskicklighet och att man tagit över 500 poäng.

Under EuroSkills så får även publiken delta och prova på några av grenarna. Detta kan vara ett viktigt steg i att locka dem till yrkesutbildningar.

– Förhoppningen med evenemang som EuroSkills är att unga ska lockas till olika yrken men även att fler ska starta och driva företag. De tävlande ungdomarna är superbra ambassadörer och vi hoppas att de kan inspirera!  

Linn Ålund Thorgren

Om Yrkes-EM

Plats: Papp László Budapest Sportaréna i Budapest, Ungern.
Datum: 26–28 september 2018

Organisatör: WorldSkills Europe

Deltagande länder: 28, totalt deltar över 500 personer i tävlingarna.

Bakgrund: Första gången yrkes-EM organiserades var det i Rotterdam 2008. 5 yrkes-EM har hållits sedan dess.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

"Teknikföretagen behöver unga som söker en teknisk utbildning”

TEKNIK Nya teknologier kräver kvalificerade medarbetare. Därför är unga som gått tekniska utbildningar eftertraktade på arbetsmarknaden, säger Maria Rosendahl, Teknikföretagen.
NYHET Publicerad:

Rekordstort intresse för ingenjörsyrket bland unga

TEKNIK Aldrig tidigare har så många unga visat intresse för att testa ingenjörsyrket. Det visar Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademiens, IVAs, nationella praktikprogram Tekniksprånget, som tagit emot ansökningar till ingenjörspraktik i höst från hela 2 300 gymnasiestudenter.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens bildbank blir utställning på Arbetets museum

TEKNIK Oftast är det män som syns på bilder som ska illustrera teknikindustrin. Det är bakgrunden till Teknikföretagens Bredda bilden, en gratis bildbank som består av närmare 200 bilder på kvinnor som studerar på teknisk högskola eller arbetar med teknik.
NYHET Publicerad:

ProMeister Fordon kör praktik i verkstad via videomöten

YRKESPROGRAM ProMeister kör videomöten som undervisningsform på gymnasieprogrammet ProMeister Fordon. Initiativet är en åtgärd för att säkerställa elever och handledares hälsa samtidigt som verkstadspraktiken kan fortsätta även under rådande omständigheter.
NYHET Publicerad:

Ny mattebok lanseras av Mathivation och SKF

MATEMATIK Många studier visar att intresset för naturvetenskap och teknik sjunker bland ungdomar både i Sverige och inom EU. Därför lanseras nu matteboken Knep och Knåp med Sixten och Mira som är framtagen av Mathivation tillsammans med SKF Sverige.
NYHET Publicerad:

Flickor i Teknik bryter stereotyper

TEKNIK Gymnasiearbetet Flickor i Teknik (FLIT) vill få fler tjejer att intressera sig för en teknikutbildning. Projektet har funnits i många år på Sundsvalls Gymnasium och drivs just nu av 8 tjejer som går sitt sista år på Teknikprogrammet.
NYHET Publicerad:

Förebilder ska locka fler tjejer till elbranschen

SAMVERKAN Elbranschen är fortfarande mycket mansdominerad. För att råda bot på det arbetar rektor Jenny Tydén på Lindholmens tekniska gymnasium med att tjejer på el och energiprogrammet ska få möta kvinnor i elbranschen.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagens matteserie prisas för nytt grepp

MATEMATIK När tidskiften Resumé utser årets första omgång av ”Månadens content” är det Teknikföretagen och Transportföretagen som står högst upp på pallen.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogrammen nyckelfaktor för kompetensförsörjningen

KOMPETENS TMF:s årliga undersökning av trä- och möbelindustrins rekryteringsbehov visar ett fortsatt stort arbetskraftsbehov. "Närmare samarbete mellan utbildningar och näringsliv behövs för att utbildningarna bättre ska matcha företagens kompetensbehov", säger Henrik Smedmark, utbildningsansvarig hos TMF.
NYHET Publicerad:

Tusentals yrkeslärare behöver utbildas

UTBILDNING 1 130 yrkeslärare. Det är så många som behöver slutföra sina studier varje år för att det inte ska råda brist de kommande elva åren, varnar en ny rapport från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Teknikföretagen vill stärka självförtroendet i matte

MATEMATIK Cirka tio procent av eleverna som går ut nionde klass har underkänt i matematik. Det vill Teknikföretagen ändra på. Genom humoristiska filmer, som illustrerar vardagsproblem unga stöter på, är syftet att avdramatisera matematikämnet bland högstadieelever.
NYHET Publicerad:

Årets praoplats utsedd: Tidaholms Sparbank tar hem priset

PRAO På en praoplats får ungdomar en första inblick i arbetslivet. För att uppmärksamma företag som på ett engagerat sätt ger ungdomar en försmak av detta delades för första gången priset Årets praoplats ut under Näringslivsfesten i Tidaholm.
NYHET Publicerad:

Närhet till industrin enorm fördel för student

SAMVERKAN Nu öppnar ett nytt teknikcenter i Eskilstuna där studenter, forskare och näringslivet i regionen kommer att arbeta med gemensamma projekt under ett och samma tak. Fokus är framtidens industriutveckling samt att lära av varandra.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

Flygtekniker David tävlar i WorldSkills

YRKESTÄVLINGAR David Petersson vann grenen Flygteknik på Yrkes-SM förra året. I slutet av augusti är det dags att packa väskan och ta sig ända till Kazan i Ryssland och WorldSkills 2019. Sverige har drygt 30 tävlande med i årets WorldSkills.
NYHET Publicerad:

Material om rymden ska väcka intresse för matematik och programmering

TIPS TILL SKOLAN Myndigheten Rymdstyrelsen släpper tillsammans med de ideella föreningarna Kodcentrum och Mattecentrum elev- och lärarmaterialet ”Leia och björndjuren knäcker rymdkoden” – ett spännande rymdäventyr med kluriga uppdrag för elever i åk 4-6.
NYHET Publicerad:

Kvinnor väljer bort teknikutbildning trots starkt intresse

TEKNIK Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademiens praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor, trots ett initialt teknikintresse, tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får veta vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

NTI Gymnasiet i Karlstad vill locka fler tjejer till teknikbranschen

TEKNIK Idag bjuder NTI Gymnasiet i Karlstad in till TECH GIRLS – ett evenemang för att stärka och uppmuntra tjejers intresse för teknik. Under dagen får tjejer i årskurs 8 och 9 delta i workshops som leds av skolans elever.
NYHET Publicerad:

Kvinnors starka teknikintresse behöver backas upp

TEKNIK IVAs praktikprogram Tekniksprånget har undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier. Resultaten visar att unga kvinnor trots ett initialt teknikintresse tvekar att välja högre teknisk utbildning – om de inte först får testa vad utbildningen kan leda till genom exempelvis praktik.
NYHET Publicerad:

Fast jobb och bra lön lockar till industriutbildning

YRKESUTBILDNING Allt fler ungdomar vill läsa industriteknik på Volvogymnasiet i Skövde. Nästan alla som går ut utbildningen får direkt en fast anställning med bra lön. Det tror rektorn Hans Karlsson bidrar till intresset. "Samhällsdebatten går allt mer mot att vi behöver duktigt yrkesfolk även framöver”.