Ett internt diskussionsdokument från organisationen Business Europe har de senaste dagarna givit upphov till en rad missuppfattningar och ett antal i sak felaktiga artiklar som lyfter frågan om Svenskt Näringslivs arbete med klimatfrågor.
Dokumentet var ett underlag inför ett möte i veckan som gick där EUs målsättningar för klimatet till 2030 och vilka konsekvenser det skulle få på annan nyligen beslutad lagstiftning skulle diskuteras .Tanken med dokumentet var att inleda en diskussion om en eventuell skärpning av målet till 2030. Business Europe – eller Svenskt Näringsliv som medlem i Business Europe - driver ingen lobbykampanj mot skärpta klimatmål i EU.
Svenskt Näringsliv och dess medlemmar är mycket oroade av klimatförändringarna och dess effekter. Det extrema väder vi haft sommaren 2018 skärper allvaret i frågan. Den rapport som väntas under hösten från den internationella klimatpanelen kommer att peka på vikten av snabba åtgärder och vad som behövs för att hejda klimatförändringarna, och vikten av internationell samverkan.
För Svenskt Näringsliv är det en självklarhet att en ambitiös klimatpolitik i EU är positiv och nödvändig. Det behövs internationella regelverk och överenskommelser med förutsägbara styrmedel och regler. Det svenska näringslivet ligger långt framme och har produkter och lösningar som bidrar aktivt till att minska klimatutsläppen. Det är med andra ord en konkurrensfördel för svenskt näringsliv med en ambitiös klimatpolitik i EU och en ambitiös klimatpolitik i övriga värden. Stora delar av Svenskt Näringslivs medlemskrets har dessutom bidragit i arbetet med att ta fram sektorsvisa färdplaner för fossilfrihet, ett arbete som Svenskt Näringsliv nu sammanställer och arbetar vidare utifrån för hela samhället.
EUs mål till 2030 är formulerat som minst 40 procents minskning, och givet de beslut som nu tagits kring bland annat förnybart och energieffektivisering är det mycket troligt att målet kommer att överträffas, vilket Svenskt Näringsliv välkomnar.
Sverige har dessutom betydligt mycket mer ambitiösa klimatmål till 2030 än vad EU har. För att Sverige ska klara detta behöver vi ett ambitiöst EU. Svenskt Näringsliv ser det därför enbart som positivt att EU nu beslutat om ett nytt regelverk för utsläppshandeln, som skapar förutsättningar för att målen nås till 2030, men ser också att EUs regelverk behöver kompletteras – inte minst för transportsektorn där EU fortfarande har en alltför låg ambition, men också för andra delar av samhället.
EU behöver fokusera på en ambitiös väg mot netto noll-utsläpp 2050. Detta är en målsättning som Svenskt Näringsliv stödjer, liksom vi stödjer det svenska målet till 2045. Istället för att fokusera på en diskussion om EUs mål till 2030 måste fokus vara på de medel som behövs för att nå det långsiktiga målet till 2050 – hur vi får transportsektorn att ställa om, hur klimatinnovationer i alla sektorer ska stöttas, hur vi stimulerar marknader för klimatsmarta lösningar och vi får fram kapital för de nödvändiga investeringarna. På så sätt kommer EU nå längre och kunna bli klimatneutralt fortare, och samtidigt mer konkurrenskraftigt.
Miljö och hållbar tillväxt