Arctic Paper Grycksbo

Anrikt bruk med ny miljöteknik

NYHET Publicerad

MILJÖ Grycksbo pappersbruk utanför Falun är en del av Arctic Paper med tre pappersbruk i Sverige och Polen. Här jobbar de med bestruket papper för finare tryckta produkter. 220 000 ton finpapper produceras varje år på bruket som sedan många år tillbaka har noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion.

Michael Fejér, Arctic Paper Grycksbo

Michael Fejér, vd vid Arctic Paper Grycksbo

I Grycksbo är Michael Fejér vd sedan fyra år tillbaka. Satsningarna mot en fossilfri produktion började redan 2009 men har fortsatt under hans ledning.

– Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna, berättar Michel Fejér.

Bruket startade redan 1740 och idag jobbar 315 personer på Grycksbo. 2009 byggdes oljepannan om för att istället matas med biobränsle, träpellets och smul, från träindustrin i Dalarna.

– Vi minskade utsläppen av fossilt koldioxid med 70 000 ton efter ombyggnaden. Per år, från dag ett. Och gjorde ytterligare en minskning med 4 200 ton koldioxid när mottrycksturbinen för el sedan uppgraderades. Övrig el vi köper in är från elbolag med förnyelsebara energikällor. Vi har därför noll utsläpp av fossila växthusgaser i vår produktion. Det är vi stolta över.

Miljö en konkurrensfördel

En fördel är att förlagen som använder papper från Arctic Paper inte behöver klimatkompensera pappersprodukterna från Grycksbo, det är redan gjort. Klimatkompensation erbjuds av många förlag idag och det blir förstås en konkurrensfördel att Grycksbo kommit så långt i sitt arbete.

– Vi ligger i framkant och använder ”best available technology” enligt aktuella miljölagar som bedömer företags ambitioner och framsteg i miljöarbetet. Eftersom vi har haft väldigt bra framförhållning i arbetet med våra fossila utsläpp har vi också lyckats göra det mer kontrollerat än om man måste skynda på processen för att man är tvingad enligt lagar och restriktioner.

Logistik en stor del i framtiden

Även om deras produktion är helt fossilfri, finns flera områden att jobba med framöver.

– Logistik och transporter är något som vi har kommit en bra bit med, berättar Michael Fejér. Eftersom 92 procent av våra produkter går till utlandet är transporter och logistik viktigt. 50 procent av våra underentreprenörer använder bästa möjliga utsläppsklass (Euro6) för lastbilar idag. Vi skickar så mycket vi kan intermodalt, kombinerade transporter med tåg och båt, och vi får även vår råvara med båt till Gävle hamn.

Finpapper görs från kortfibrig eukalyptus så den råvaran kan inte tas från svenska skogar utan från länder som Spanien och Portugal. Däremot kommer leveranserna av pellets till värmeanläggningen från träråvara lokalt i Dalarna. All pappersråvara är FSC-/PEFC-certifierad vilket innebär att det kommer från hållbart skogsbruk.  

– Vi kikar hela tiden vidare på de möjligheter vi har att förbättra och minska vårt avtryck på miljön, säger Michael Fejér.  Det är viktigt, som en gammal anrik och energikrävande industri, att vi kan ställa om - och visa att det går bra.

Tänk till i förväg

Michael Fejér berättar att de varit med i ett pilotprojekt kring eldrivna transporter mellan hamn och pappersbruk men det blev inte av just nu.

– Vi är en viktig del av det lokala samhället och stor arbetsgivare här, men även som en global aktör är det viktigt för oss att vara en förebild på alla sätt vi kan. Det finns ju en järnväg fram till bruket också, där trafiken har legat nere sedan länge. Den vore intressant att börja använda igen för att minska lastbilstransporterna. Vi söker efter operatörer som kan erbjuda en konkurrenskraftig lösning.

Samarbetet mellan företag i Dalarna är gott tycker Michael Fejér och även om alla har olika förutsättningar i respektive verksamhet tycker han att samarbetsklimatet kring klimat och miljö är bra.

– Det är väl mitt bästa tips till andra företag: lyft upp miljö på agendan, högt upp i styrelse och affärsverksamhet. Gör man förändringar i god tid är detta alltid bättre och billigare än att stressa fram något. Vår satsning på pellets istället för fossilt bränsle resulterade dessutom i en minskning av energikostnaden med 30 procent per år, så minskade utsläpp kan bevisligen innebära rejält minskade kostnader både direkt och på lång sikt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.