Arctic Paper Grycksbo

Anrikt bruk med ny miljöteknik

NYHET Publicerad

MILJÖ Grycksbo pappersbruk utanför Falun är en del av Arctic Paper med tre pappersbruk i Sverige och Polen. Här jobbar de med bestruket papper för finare tryckta produkter. 220 000 ton finpapper produceras varje år på bruket som sedan många år tillbaka har noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion.

Michael Fejér, Arctic Paper Grycksbo

Michael Fejér, vd vid Arctic Paper Grycksbo

I Grycksbo är Michael Fejér vd sedan fyra år tillbaka. Satsningarna mot en fossilfri produktion började redan 2009 men har fortsatt under hans ledning.

– Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna, berättar Michel Fejér.

Bruket startade redan 1740 och idag jobbar 315 personer på Grycksbo. 2009 byggdes oljepannan om för att istället matas med biobränsle, träpellets och smul, från träindustrin i Dalarna.

– Vi minskade utsläppen av fossilt koldioxid med 70 000 ton efter ombyggnaden. Per år, från dag ett. Och gjorde ytterligare en minskning med 4 200 ton koldioxid när mottrycksturbinen för el sedan uppgraderades. Övrig el vi köper in är från elbolag med förnyelsebara energikällor. Vi har därför noll utsläpp av fossila växthusgaser i vår produktion. Det är vi stolta över.

Miljö en konkurrensfördel

En fördel är att förlagen som använder papper från Arctic Paper inte behöver klimatkompensera pappersprodukterna från Grycksbo, det är redan gjort. Klimatkompensation erbjuds av många förlag idag och det blir förstås en konkurrensfördel att Grycksbo kommit så långt i sitt arbete.

– Vi ligger i framkant och använder ”best available technology” enligt aktuella miljölagar som bedömer företags ambitioner och framsteg i miljöarbetet. Eftersom vi har haft väldigt bra framförhållning i arbetet med våra fossila utsläpp har vi också lyckats göra det mer kontrollerat än om man måste skynda på processen för att man är tvingad enligt lagar och restriktioner.

Logistik en stor del i framtiden

Även om deras produktion är helt fossilfri, finns flera områden att jobba med framöver.

– Logistik och transporter är något som vi har kommit en bra bit med, berättar Michael Fejér. Eftersom 92 procent av våra produkter går till utlandet är transporter och logistik viktigt. 50 procent av våra underentreprenörer använder bästa möjliga utsläppsklass (Euro6) för lastbilar idag. Vi skickar så mycket vi kan intermodalt, kombinerade transporter med tåg och båt, och vi får även vår råvara med båt till Gävle hamn.

Finpapper görs från kortfibrig eukalyptus så den råvaran kan inte tas från svenska skogar utan från länder som Spanien och Portugal. Däremot kommer leveranserna av pellets till värmeanläggningen från träråvara lokalt i Dalarna. All pappersråvara är FSC-/PEFC-certifierad vilket innebär att det kommer från hållbart skogsbruk.  

– Vi kikar hela tiden vidare på de möjligheter vi har att förbättra och minska vårt avtryck på miljön, säger Michael Fejér.  Det är viktigt, som en gammal anrik och energikrävande industri, att vi kan ställa om - och visa att det går bra.

Tänk till i förväg

Michael Fejér berättar att de varit med i ett pilotprojekt kring eldrivna transporter mellan hamn och pappersbruk men det blev inte av just nu.

– Vi är en viktig del av det lokala samhället och stor arbetsgivare här, men även som en global aktör är det viktigt för oss att vara en förebild på alla sätt vi kan. Det finns ju en järnväg fram till bruket också, där trafiken har legat nere sedan länge. Den vore intressant att börja använda igen för att minska lastbilstransporterna. Vi söker efter operatörer som kan erbjuda en konkurrenskraftig lösning.

Samarbetet mellan företag i Dalarna är gott tycker Michael Fejér och även om alla har olika förutsättningar i respektive verksamhet tycker han att samarbetsklimatet kring klimat och miljö är bra.

– Det är väl mitt bästa tips till andra företag: lyft upp miljö på agendan, högt upp i styrelse och affärsverksamhet. Gör man förändringar i god tid är detta alltid bättre och billigare än att stressa fram något. Vår satsning på pellets istället för fossilt bränsle resulterade dessutom i en minskning av energikostnaden med 30 procent per år, så minskade utsläpp kan bevisligen innebära rejält minskade kostnader både direkt och på lång sikt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Livskraftiga jobb och företag riskerar att slås ut

DEBATT Under den gångna veckan har situationen för många av våra företag i Dalarna förvärrats dramatiskt. I våra kontakter med företagen vittnar nu allt fler om fallande intäkter, problem i produktion och oro över möjligheten att behålla medarbetare. Det slår brett även om vissa branscher givetvis är mer utsatta. Åtgärder behövs och några kommuner har fattat lokala beslut i hur man kan underlätta för det lokala näringslivet, jag hoppas ännu fler följer efter.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Anrikt bruk med ny miljöteknik

MILJÖ Arctic Paper Grycksbo utanför Falun började sin satsning mot en fossilfri produktion redan 2009. Bruket producerar idag 220 000 ton finpapper med noll utsläpp av fossila växthusgaser från sin produktion. "Miljöarbetet är väl förankrat i företagets ledning och affärsverksamhet, det finns i vår affärskultur, vårt dna", säger Michel Fejér vd för företaget.
NYHET Publicerad:

Snickeriföretag efterlyser standard för miljöbedömningar

REGELKRÅNGEL Omsorg om människa och miljö har ända sedan starten för 22 år sedan varit en viktig ledstjärna för Dala Ledstång och Snickeri. Därför är det ett hårt slag för delägaren Anna-Karin Tyskhagen, när hon numera förlorar affärer på grund av att företaget inte mäktar med att få verksamheten godkänd enligt branschens alla olika miljöbedömningar.
NYHET Publicerad:

Utbildningssystemet för yrkesbytare måste bli bättre

VUXENUTBILDNING "Systemet för vuxna som vill byta arbete fungerar inte, detta trots att många branscher skriker efter kompetent personal". Det menar Anneli Gunnars som är vd och skolchef vid Älvdalens Utbildningscentrum. På sikt ger detta mycket negativa effekter för företagen i utsatta branscher.
NYHET Publicerad:

Miljöomställning ger sur bi(l)effekt

SKATTER Politiska beslut minskar omsättningen med över 15 miljoner kronor hos Kents Bilcentrum. När argumenten dessutom inte håller då säger en irriterad bilhandlare Per Gruvris ifrån. Han får medhåll från stora delar av bilförsäljningsbranschen när han hävdar att bonus/malus-systemet varken är bra för företagen eller miljön.
NYHET Publicerad:

Brist på lönsamhet en utmaning för logistikbranschen

TRANSPORT Frakter och logistik får inte kosta pengar, det ska bara finnas och det ska fungera. Tyvärr är det en bild många har av en bransch som går på knäna för att överleva. ”Fler måste förstå att branschen har stora utmaningar på grund av bristen på lönsamhet”, säger Anna Gåsste som är CFO hos DalaFrakt.
NYHET Publicerad:

Mattias Holmström ny näringspolitisk rådgivare 

NY PÅ JOBBET Den 1 februari börjar Mattias Holmström som näringspolitisk rådgivare på Svenskt Näringsliv med placering i Sundsvall. Mattias kommer att arbeta i de fem norra regionerna Västernorrland, Dalarna, Jämtland, Västerbotten och Norrbotten.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Malung-Sälen bäst i Dalarna

UTBILDNING I Dalarnas län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.