"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

NYHET Publicerad

REGELKRÅNGEL Besöksnäringen behöver få minskad regelbörda för att kunna utvecklas. Det menar Sarah Larsson, anläggningschef på Mora Parken. – Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet.

Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken

Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken.

För fem år sedan sålde Mora kommun Mora Parken till Grönklittsgruppen AB. Sedan dess har parken haft en positiv utveckling med kraftigt ökad omsättning och allt fler gäster. Anläggningschefen Sarah Larsson kom in för fyra år sedan.

– Vår kurva har gått skarpt uppåt, vilket är jätteroligt. Vi har flera ben att stå på, både camping, hotell, stugor, restaurang, konferens och bowling. Dessutom har vi två starka säsonger, vintern med Vasaloppet och sommaren med många aktiviteter och gäster, säger Sarah Larsson.

Mora Parken har strax över 20 fastanställda. Varje sommar anställs ytterligare mellan 20 och 25 personer på säsongsanställningar.

– Hittills har det gått bra att hitta personal, vi har många ungdomar som återkommer år efter år när de studerar. Inom restaurang är det lite svårare, det råder kockbrist i hela landet och vi behöver hitta två kockar i sommar och serveringspersonal, säger Sarah Larsson.

Som arbetsgivare skulle hon gärna se en regelförenkling i arbetslagstiftningen.

– Det är svårt att hålla isär de olika anställningsformerna och jag måste ha stenkoll på vad som gäller för varje anställning. Det är en hel del regler att sätta sig in i. När det gäller säsongsanställning och vikariat har man ingen möjlighet att säga upp en person om det av någon anledning inte skulle fungera, utan man måste hålla fast vid anställningsperioden som står i kontraktet. Det händer väldigt sällan, tack och lov, men jag skulle gärna se att det fanns en flexiblare anställningsform för oss som säsongsanställer mycket personal.

En annan utmaning i besöksnäringen är anställningsgraden och det varierande behovet av personal.

– Vi har olika behov olika tider på året och vi har också personal som vill kunna bestämma mer själva när och hur mycket de vill jobba. En tjej har till exempel valt att jobba halvtid i grunden och sedan jobba extra när hon kan. Problemet är att man bara får jobba 200 timmar per år utöver sin anställningsgrad. Om hon jobbar lite mer intensivt under sommaren kommer hon snabbt upp i den tiden.

– Och på restaurangsidan är det en utmaning att lägga schemat så att personalen får den dygns- och veckovila de har rätt till enligt lagen. Vi kan ha en vecka med flera stora bokningar som kräver mer personal och sedan kan det följa tre lugna helger på raken. Det känns som att arbetslagstiftningen inte är anpassad för vår bransch, utan för kontorsjobb med åtta till fem, säger Sarah Larsson.

Hon tycker att det är viktigt att lyfta frågan om regelkrångel för att besöksnäringen ska kunna utvecklas. I Dalarna har branschen och Visit Dalarna satt upp målet att besöksnäringen i länet ska vara ledande i norra Europa 2030.

– Det ställer krav på oss i branschen förstås, men vi måste också få rätt möjligheter för att kunna utvecklas.

En annan viktig fråga för besöksnäringen är de nya reglerna om personalliggare som infördes förra sommaren, något som mött massiv kritik från bransch- och företagarorganisationer. Enligt de nya reglerna måste alla som utför arbetsuppgifter i företaget, oavsett hur lång tid man jobbar, skriva in sig i personalliggaren.

– Problemet är när vi tar in till exempel en idrottsförening som sköter garderoben en kväll måste de också skrivas in. Jag har svårt att se vad reglerna fyller för funktion och jag tror inte att vi kommer att få mer svart arbetskraft om vi tar bort personalliggaren. Det finns så många andra lagar som reglerar arbetsmarknaden i dag att den här lagen känns inaktuell, säger Sarah Larsson.

Efter kritiken mot de nya reglerna är två utvärderingar om personalliggare på gång. Riksdagens skatteutskott gör en utredning som ska vara klar under våren och Skatteverket ska göra en egen genomgång under 2019.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Henrik Navjord - ny på jobbet som regionchef i Dalarna

NY PÅ JOBBET Henrik Navjord och har i dagarna tillträtt som regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. – Dalarna är ett spännande län med både stora möjligheter, men även en hel del utmaningar. Vi har en stor entreprenörsanda med många skickliga företagare som ska ha det bästa företagsklimatet för att kunna bedriva sina företag på ett sunt sätt. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Rut-avdraget bakom lyckad integration

SKATTER Rut-avdraget fördubblades första juli, från 25 000 till 50 000 kronor. Susanne Moffat, regionchef på hemserviceföretaget Homemaid i Falun, tycker att Rut är en vinst för hela samhället. "Det blir en språngbräda in i arbetslivet för väldigt många."
NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun. Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare. "Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.
NYHET Publicerad:

"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING 70 nya jobb står på spel i Långshyttan. Men träindustriföretaget Setra har svårt att få tag i nya medarbetare med rätt kompetens. Därmed återstår alternativet att förlägga nya jobb för tjänstemän i Stockholm eller Gävle, något företaget vill undvika. "Det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälen och Orsa tar stora steg framåt

FÖRETAGSKLIMAT Malung-Sälen och Orsa kommun tar stora steg framåt i årets undersökning av företagsklimatet i Dalarna och Vansbro kommun har länets allra bästa företagsklimat. Det framgår av Svenskt Näringslivs undersökning om företagsklimatet för 2019.
NYHET Publicerad:

Vasaloppet en motor för turism och ungdomsidrott

TILLVÄXT Den ideella verksamheten Vasaloppet har blivit en ekonomisk motor för turismen i Dalarna. På tio år har Vasaloppet dubblat sin omsättning. Det ger näring till både turismen och ungdomsidrotten. Varumärket har funnits i över 50 år och ägs av ideella föreningar. Varje år levererar arrangemanget 20 till 25 miljoner till det lokala och regionala föreningslivet. Nu hoppas Vasaloppet växa ytterligare med nya sommaraktiviteter.
NYHET Publicerad:

Konjunkturen tappar kraft i Dalarna

KONJUNKTUREN Konjunkturen viker nedåt för företagen i Dalarna, visar Svenskt Näringslivs konjunkturrapport. En del företag kommer att minska sin personalstyrka det kommande halvåret och lägre tillväxt är att vänta. Utrymmet företagens kostnadsökningar blir sämre vilket får betydelse för avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

"Minska regelkrånglet i besöksnäringen"

REGELKRÅNGEL Myndigheternas stora regelbörda är en belastning för företag inom besöksnäringen. Sarah Larsson anläggningschef på Mora Parken vill se förenklingar för branschen. "Det känns som att arbetslagstiftningen är anpassad för kontorsjobb och inte för oss som behöver mer flexibilitet"
NYHET Publicerad:

Skistart och Outdoorexperten vill bli största nätbutiken

TILLVÄXT I Dalarna finns e-handelsbutiken Skistart som vill bli störst i landet inom friluftsliv. Detta tillsammans med sin nya partner Outdoorexperten i Västerås. Skistart har efter 13 intensiva år intagit platsen som Nordens största skidbutik på nätet. Detta trots att längdskidor är komplext att sälja då det ska mätas både vikt, spann och åkförmåga men här har ägarna Henrik Lindh och Johan Rehnström tagit hjälp av ny teknik och fixat en välfungerande lösning."Det är därför vi vill vara specialister, vi är bra på skidor och erbjuder garantier om kunden mot förmodan inte är nöjd," säger Johan Rehnström.
NYHET Publicerad:

"Vi ser världen som rekryteringsbas"

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På ABB i Ludvika kommer medarbetarna från 50 olika nationaliteter. "Vi ser världen som vår rekryteringsbas och vi kommer att behöva rekrytera mer från utlandet i framtiden. Mångfald gör oss bättre och mer innovativa", säger platschefen Magnus Ström.
NYHET Publicerad:

Omsorgsföretagare krävs på tredubbla avgifter

TILLSTÅNDSPLIKT Vid årsskiftet införde Inspektionen för vård och omsorg, IVO, nya avgifter för privata omsorgsföretag. Annikas Hemtjänst måste betala 90 000 kronor till IVO. "Det är både tidsödande och dyrt", säger Annika Hedström som driver företaget.
NYHET Publicerad:

"Viktigt att vi inte bara pratar om Google"

FÖRETAGSKLIMAT Om Google bygger serverhallar i Horndal innebär det ett lyft för regionen, menar Avestas kommunalråd Lars Isacsson (S). "Jag tror att de kommer att locka kompetens till länet som blir till nytta för alla. Men grunden i tillväxtarbetet är fortfarande våra aktiva företag".
NYHET Publicerad:

Näringslivsfrågorna ges högsta prioritet i Hedemora

FÖRETAGSKLIMAT Att förbättra för näringslivet är en prioriterad fråga för Hedemoras styrande koalition. "Vi sitter verkligen inte stilla i båten, utan jobbar på flera olika fronter", säger kommunalrådet Ola Gilén (S).
NYHET Publicerad:

Bra kommunal service är Säters filosofi

FÖRETAGSKLIMAT Säters kommun har haft en positiv utveckling de senaste åren, med låg arbetslöshet och stor efterfrågan på bostäder. " När vi blir fler invånare vill vi också växa på företagssidan", säger kommunalrådet Mats Nilsson (S).
NYHET Publicerad:

Dalarnas unga är företagsamma

NY RAPPORT Dalarna är ett av få län där nyföretagsamheten ökar. Den ökar sett till totalen, men också för såväl kvinnor som för unga personer. Det framgår av Svenskt Näringslivs rapport, Företagsamheten i Dalarna 2019. "Dalarnas framtid är beroende av att vi har starka och växande företag. Och bakom varje företag finns det en eller flera människor. I den här rapporten sätter vi fokus på dem", säger Teresa Bergkvist regionchef på Svenskt Näringsliv i Dalarna.
NYHET Publicerad:

Förenklingar och dialog ska lyfta Dalarnas näringsliv

UPPHANDLING Genom att arbeta strategiskt med upphandlingsfrågor kan kommuner både förbättra det lokala företagsklimatet och få större nytta för skattemedlen. Det har man insett i Dalarna och nu börjar Upphandlingscenters arbete märkas hos företagen.