Svenskt Näringsliv logoSvenskt Näringsliv logo
LogoLogo
LogoLogo
NYHET16 april 2020

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd varnar för konsekvenserna av detta.

Urban Italian Group öppnade sin första italienska restaurang Basta i Falun för cirka tre år sedan. Sedan dess har verksamheten utvecklats snabbt och restauranger har öppnats också i Gävle och Borlänge. Företaget planerade också nya restaurangkoncept med fortsatt italienskt tema, men när corona-krisen slog till ändrades fokus till att hålla verksamheterna vid liv.

– Planerna har varit och är fortfarande att vi snart ska öppna en restaurang i Sundsvall, men risken finns att det kommer att dröja. Den enda vision jag har just nu är att vi ska överleva den här krisen. Den har slagit väldigt hårt mot oss och resten av branschen, säger Brazer Bozlak, vd för Urban Italian Group.

Brazer Bozlak anser att regeringen ger dubbla budskap hur företag och privatpersoner ska förhålla sig under corona-krisen, även om han är tydlig med att han förstår att det är en svår balansgång och att människoliv alltid måste komma i första hand.

– Vi förväntas hålla restaurangerna öppna samtidigt som våra gäster uppmanas att stanna hemma för att minska smittspridning. Detta får naturligtvis till följd att borden gapar tomma. Jag är väldigt glad att vi har ett take away-koncept, annars hade situationen varit ännu tuffare, fortsätter han.

Restauranger och besöksnäring skapar vägar in på arbetsmarknaden

Före krisen hade Brazer Bozlak svårt att hitta personer att anställa. Detta fick till följd att han fick anställa personer utan dokumenterad erfarenhet och utbilda dessa på plats. I flera fall har detta varit personer som nyligen har kommit till Sverige och som snabbt har kommit in i verksamheten och blivit uppskattade medarbetare.

Restauranger är en viktig väg in på arbetsmarknaden. Brazer Bozlak väljer att kalla restaurangbranschen för ”Sveriges största integrationsmotor” och är orolig för vad som kommer att hända när många av de nyanlända som har fått sitt första jobb helt plötsligt blir av med dessa.

– Om regeringen inte kliver fram och ser till att de hårdast drabbade branscherna överlever riskerar Sverige att få stora problem framöver, såväl ekonomiskt som integrationsmässigt. Restaurangbranschen och besöksnäringen skapar så många jobb som tillkommer nyanlända, vilka annars har det svårt att ta sig in på arbetsmarknaden, säger Brazer Bozlak.

Han anser att de åtgärder regeringen har vidtagit är i rätt riktning men inte tillräckligt kraftfulla.

– För egen del har lån och möjlighet till anstånd med inbetalningar varit helt otänkbart. Jag bedömer att det är nödvändigt att öka möjligheten till korttidspermittering med upp till 100 procent om vi ska ha en möjlighet att behålla vår personal och komma på fötter igen när krisen vänder, avslutar Brazer Bozlak.

IntegrationKompetensförsörjning
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist