"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Träindustriföretaget Setra investerar i Långshyttan och behöver nyanställa 70 personer de kommande åren. Men det är svårt att hitta tjänstemän med rätt kompetens. "Vi kan tvingas utlokalisera vissa tjänster till våra kontor i Gävle eller Stockholm," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.

Anna-Lena Gull på Setra Group söker 70 nya medarbetare

Anna-Lena Gull på Setra Group behöver anställa fler.

Foto: Karin Janson

Förra året tog Setra Group över Outokumpus tidigare lokaler i Långshyttan, totalt 37000 kvadratmeter med industriytor och kontor. Här håller de på att bygga upp en KL-fabrik, KL står för korslimmat trä. Det är en teknik som växer och efterfrågas allt mer för byggnation av allt från flerbostadshus till industrifastigheter.

– Vi ställer om från att ha varit ett sågverksföretag till att närma oss modern träindustri, säger Anna-Lena Gull.

Setra har sedan tidigare en limträfabrik i Långshyttan som sysselsätter 50 personer. I Outokumpus tidigare lokaler har de öppnat en komponentfabrik som sysselsätter sex personer, men den produktionsenheten ska ökas de kommande åren. Dessutom kommer den nya KL-fabriken också att behöva personal, både på tjänstemannasidan och på kollektiva sidan. Totalt uppemot 70 nya tjänster, räknar företaget med.

– Det är svårt att hitta personal på tjänstemannasidan. Vi är många som konkurrerar om samma kompetens och det gäller att kunna erbjuda något extra, särskilt om vi ska locka folk att pendla från till exempel Falun och Gävle, säger Anna-Lena Gull.

Även om byggkonjukturen är väg ner bedömer Setra Group att efterfrågan på att bygga i trä kommer att hålla i sig.

– Träbyggandet har börjat ta andelar om man pratar om större projekt och på småhussidan byggs redan 90 procent i trä i dag. Allt fler byggare har provat att bygga i trä och sett fördelarna. Förutom att trä är mycket lättare än betong går det snabbare att sätta upp ett träsystem än ett betongsystem. Sedan har förstås trä miljöfördelar i och med att det lagrar koldioxid, säger Anna-Lena Gull.

Just miljöaspekten hoppas hon kan locka personal till den nya KL-fabriken.

– Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och vara med på resan när vi utvecklar nya byggsystem för att bygga hållbart. Vi har ett stort nätverk i hela leverantörskedjan där vi byter erfarenheter och idéer, så det kommer att vara väldigt utvecklande för den som väljer att jobba hos oss. Och så är vi ett väldigt jämställt företag på tjänstemannasidan, både i ledningsgruppen och på ledande befattningar. Vi jobbar för att fylla på med mer tjejer ute på verken.

Just nu jobbar hon för fullt med rekrytering. Företaget har en nära kontakt med Högskolan Dalarna för att locka nyutexaminerade byggingenjörer och deltar även i ett traineeprojekt med Mellansvenska Handelskammaren.

Ett problem är att många av jobbansökningarna som kommer inte uppfyller kravprofilen som ställs i annonsen. En tjänst har företaget försökt rekrytera i flera omgångar utan att lyckas.

– Vi har redan anställt till Gävlekontoret för att vi inte hittat rätt person på en tjänst till Långshyttan och Stockholm är nästa alternativ. Det vore synd, det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens, säger Anna-Lena Gull.

Själv bor hon i Falun och pendlar till Långshyttan med bil, en resa som tar 40 minuter. Hon efterlyser en fungerande kollektivtrafik.

­­– Det vore väldigt skönt att kunna åka kollektivt och det är ju också en konkurrensfaktor när vi letar personal. Jag kan förstås ta bussen till Hedemora och byta till Långshyttan, men det tar tre gånger så lång tid. Och från Gävlehållet går inga bussar alls, om man inte vill kliva av bussen ute på E16 och gå 15 kilometer till Långshyttan. Det tror jag inte att så många är sugna på.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Förtroendet för kommunala upphandlingar har aldrig varit lägre

UPPHANDLING Svenskt Näringsliv mäter varje år företagsklimatet i kommunerna. Bland annat hur företagen upplever att upphandlingarna fungerar i kommunerna. Resultatet i år var nedslående - betyget har aldrig varit lägre, 2,63 på en 6-gradig skala. 
NYHET Publicerad:

Coronakrisen synliggör skatteproblem

SKATTER Coronapandemin har ställt hela vår tillvaro på ända. Sedan mitten av mars har många företag och i vissa fall hela branscher befunnit sig i fritt fall. Andra företag har drabbats genom brutna leveranskedjor, handelshinder och arbetskraft som stoppats vid gränsen. Ingen har lämnats oberörd. 
NYHET Publicerad:

Hur löser vi ett mer än dubbelt så stort elbehov?

SOMMARKRÖNIKA "I Sverige har vi ett av världens mest fossilfria elsystem. Ungefär 98 procent av elen vi använder produceras utan koldioxidutsläpp. Dessutom sker produktionen till en låg kostnad vilket har inneburit en viktig konkurrensfördel för svensk industri. Det är ingen överdrift att säga att låga och stabila elpriser har varit en grundförutsättning för vårt välstånd". Lina Håkansson, Svenskt Näringsliv, lyfter i denna krönika frågan om hur vi ska lösa vårt framtida elbehov.
NYHET Publicerad:

Ingen vanlig semester för Dalarnas företagare

I dagsläget har närmare 11 700 personer korttidspermitterats i länet. Hela 1 500 personer har varslats. Det är ytterst allvarligt.
NYHET Publicerad:

”Det handlar bara om att överleva”  

CORONAKRISEN "Just nu är det helt värdelöst, det kommer inte in någonting", säger Lasse Söderberg, vd för Bergeå kem & vattentvätt AB.
NYHET Publicerad:

Ung företagsamhet lyfter Mora kommun

UNG FÖRETAGSAMHET Morapolitikernas uttalade fokus på Ung Företagsamhet i skolorna börjar ge resultat. Fler lärare har gått UF-utbildning och fler gymnasieprogram får möjlighet att driva UF-företag som en del av utbildningen. UF har blivit en strategi för kompetensförsörjning.
NYHET Publicerad:

Bilmetro ställer om för att klara av krisen

CORONAKRISEN Bilmetros planer för året ställdes på ända när coronakrisen slog till. Nybilsförsäljningen har minskat märkbart. Nu skär bolaget i sina kostnader för att ta sig igenom krisen.
NYHET Publicerad:

Dags att återstarta Dalarnas ekonomi

KRÖNIKA Corona-krisen har inneburit en ekonomisk inbromsning av sällan skådat slag. Det andra kvartalet är det värsta i modern tid och medför kraftigt ökad arbetslöshet, med de sociala och ekonomiska följderna det innebär. Detta resulterar inte minst i att offentlig sektor får färre skattekronor att fördela, i en tid när det redan är svårt att finansiera den gemensamma välfärden.
NYHET Publicerad:

Hur utvecklas företagsklimatet i Dalarna just nu

FÖRETAGSKLIMAT Det är en svår tid för såväl företag som kommuner där både liv och livsverk står på spel. Det är en tid när kommunernas inställning och välvilja att hjälpa och underlätta för företag har fått prövas på ett helt unikt sätt. Aldrig tidigare har kommunernas vilja och förmåga att göra vad de kan för att rädda sitt lokala näringsliv visat sig så tydligt i praktiken. Lite paradoxalt är detta kärnan i det som kännetecknar ett gott företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Stor lättnad efter beskedet om slopat inreseförbud

VÄLKOMMET BESKED "Jag känner en stor lättnad. Det här förändrar allt. Jag blir precis mållös", säger Fredrik Gundhe, ägare och vd på Dala Kvalitetsskog i Insjön. Glädjen är inte att ta miste på sedan regeringen, efter en rekommendation från Europeiska rådet och kommissionen, meddelat att man kommer att införa undantag i inreseförbudet för säsongsarbetare inom trädgårds- och skogsnäringen.
NYHET Publicerad:

Kompetenslyft tar fjällhotellet ur krisen

BESÖKSNÄRING Anställda hos Sälens högfjällshotell går utbildningar inom marknadsföring och digitalisering under korttidspermitteringen. "Ingen mår bra av att sitta hemma 80 procent av sin arbetstid och inte veta vad man ska göra", säger Thommy Backner, vd och ägare.
NYHET Publicerad:

Mörka siffror för Dalarnas företag

KONJUNKTUREN Svenskt Näringslivs senaste konjunkturrapport visar att 61 procent av företagen i Dalarna har en lägre produktion och försäljningsvolym än för sex månader sedan. Siffrorna är alarmerande, säger Henrik Navjord, regionchef vid Svenskt Näringsliv Dalarna.
NYHET Publicerad:

Bemanningsförmedling istället för uppsägningar

CORONAKRISEN För att inte behöva säga upp sina anställda har dalaföretagaren Robin Sjöblom utvecklat bemanningsförmedlingen Uniser. Tjänsten gör det möjligt för företag som har tappat efterfrågan på grund av coronakrisen att hyra ut sin personal till verksamheter där behovet av arbetskraft är större.
NYHET Publicerad:

Coronakrisen slår hårt mot företag i Dalarna

OROVÄCKANDE SIGNALER Corona-krisen påverkar många företag i Dalarna. Bara 13 procent av företagen anser att de har en normal produktionskapacitet. Hela 52 procent av företagen i länet upplever finansierings- och likviditetsproblem.
NYHET Publicerad:

Vi behöver se ökad inhemsk turism i sommar

CORONAKRISEN Garpenbergs slott har funnits i över tvåhundra år, men har sällan varit så öde som nu. Coronakrisen har fått till följd att i princip samtliga gäster uteblivit. – Ju fler svenskar som väljer att semestra i Sverige, desto fortare kommer det gå att få näringslivet på fötter igen, menar ägaren John Sandh.
NYHET Publicerad:

Restaurangbranschen är Sveriges största integrationsmotor

CORONAKRISEN När restauranger, caféer och butiker tvingar säga upp sin personal till följd av corona-krisen försvinner den språngbräda in på arbetsmarknaden som dessa verksamheter har inneburit för många. Urban Italian Groups vd Brazer Bozlak varnar för konsekvenserna av detta.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

Orsa Besparingsskog hjälper lokala företagare

CORONAKRISEN Orsa Besparingsskog grundades 1879 och redan från början var syftet att använda avkastningen för sådant som gynnade delägare och bygd. På grund av corona-krisen öppnar nu styrelsen upp möjligheten för företag att skicka in affärsförslag till Orsa Besparingsskog. Det berättar Joakim Myhrman, förvaltare vid Orsa Besparingsskog.
NYHET Publicerad:

Dalakommuner underlättar för krisande företag

CORONAKRISEN Coronakrisen innebär stora svårigheter för Dalarnas företag, varav många tvingas varsla och andra hotas av konkurs. För att underlätta för Dalarnas företag har kommunerna vidtagit olika typer av åtgärder för att mildra krisens effekter.
NYHET Publicerad:

Vi måste alla hjälpas åt

KRÖNIKA Nu när det nya coronaviruset på många sätt lamslår vårt samhälle gäller det att tänka på de företag som finns omkring oss. Varje gång du köper en tjänst eller produkt så är du med och bidrar till att hålla ett företag i länet igång och hjälper så att en anställd kan behålla sitt jobb. Det skriver Henrik Navjord i en krönika.