"Vi vill inte behöva flytta jobb till Stockholm"

NYHET Publicerad

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Träindustriföretaget Setra investerar i Långshyttan och behöver nyanställa 70 personer de kommande åren. Men det är svårt att hitta tjänstemän med rätt kompetens. "Vi kan tvingas utlokalisera vissa tjänster till våra kontor i Gävle eller Stockholm," säger Anna-Lena Gull på Setra Group.

Anna-Lena Gull på Setra Group söker 70 nya medarbetare

Anna-Lena Gull på Setra Group behöver anställa fler.

Foto: Karin Janson

Förra året tog Setra Group över Outokumpus tidigare lokaler i Långshyttan, totalt 37000 kvadratmeter med industriytor och kontor. Här håller de på att bygga upp en KL-fabrik, KL står för korslimmat trä. Det är en teknik som växer och efterfrågas allt mer för byggnation av allt från flerbostadshus till industrifastigheter.

– Vi ställer om från att ha varit ett sågverksföretag till att närma oss modern träindustri, säger Anna-Lena Gull.

Setra har sedan tidigare en limträfabrik i Långshyttan som sysselsätter 50 personer. I Outokumpus tidigare lokaler har de öppnat en komponentfabrik som sysselsätter sex personer, men den produktionsenheten ska ökas de kommande åren. Dessutom kommer den nya KL-fabriken också att behöva personal, både på tjänstemannasidan och på kollektiva sidan. Totalt uppemot 70 nya tjänster, räknar företaget med.

– Det är svårt att hitta personal på tjänstemannasidan. Vi är många som konkurrerar om samma kompetens och det gäller att kunna erbjuda något extra, särskilt om vi ska locka folk att pendla från till exempel Falun och Gävle, säger Anna-Lena Gull.

Även om byggkonjukturen är väg ner bedömer Setra Group att efterfrågan på att bygga i trä kommer att hålla i sig.

– Träbyggandet har börjat ta andelar om man pratar om större projekt och på småhussidan byggs redan 90 procent i trä i dag. Allt fler byggare har provat att bygga i trä och sett fördelarna. Förutom att trä är mycket lättare än betong går det snabbare att sätta upp ett träsystem än ett betongsystem. Sedan har förstås trä miljöfördelar i och med att det lagrar koldioxid, säger Anna-Lena Gull.

Just miljöaspekten hoppas hon kan locka personal till den nya KL-fabriken.

– Det är en fantastisk möjlighet att få vara med och vara med på resan när vi utvecklar nya byggsystem för att bygga hållbart. Vi har ett stort nätverk i hela leverantörskedjan där vi byter erfarenheter och idéer, så det kommer att vara väldigt utvecklande för den som väljer att jobba hos oss. Och så är vi ett väldigt jämställt företag på tjänstemannasidan, både i ledningsgruppen och på ledande befattningar. Vi jobbar för att fylla på med mer tjejer ute på verken.

Just nu jobbar hon för fullt med rekrytering. Företaget har en nära kontakt med Högskolan Dalarna för att locka nyutexaminerade byggingenjörer och deltar även i ett traineeprojekt med Mellansvenska Handelskammaren.

Ett problem är att många av jobbansökningarna som kommer inte uppfyller kravprofilen som ställs i annonsen. En tjänst har företaget försökt rekrytera i flera omgångar utan att lyckas.

– Vi har redan anställt till Gävlekontoret för att vi inte hittat rätt person på en tjänst till Långshyttan och Stockholm är nästa alternativ. Det vore synd, det pratas ofta om att det inte finns högprofilerade karriärjobb på mindre orter och nu när vi har sådana tjänster så hittar vi inte rätt kompetens, säger Anna-Lena Gull.

Själv bor hon i Falun och pendlar till Långshyttan med bil, en resa som tar 40 minuter. Hon efterlyser en fungerande kollektivtrafik.

­­– Det vore väldigt skönt att kunna åka kollektivt och det är ju också en konkurrensfaktor när vi letar personal. Jag kan förstås ta bussen till Hedemora och byta till Långshyttan, men det tar tre gånger så lång tid. Och från Gävlehållet går inga bussar alls, om man inte vill kliva av bussen ute på E16 och gå 15 kilometer till Långshyttan. Det tror jag inte att så många är sugna på.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Malung-Sälen bäst i Dalarna

UTBILDNING I Dalarnas län ska cirka 3 200 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar vi på Svenskt Näringsliv i Dalarna hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Ge Dalarnas gymnasieelever möjlighet att driva företag

DEBATT Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. Här kan Ung Företagsamhet spela en viktig roll för framtiden.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatten – varken bra för handeln eller miljön

MILJÖSKATT Det är snart två och ett halvt år sedan kemikalieskatten infördes. Med skatten ville riksdagen minska användningen av farliga flamskyddsmedel i elektronik och stimulera övergång till mer miljö- och hälsovänliga alternativ. Åke Arnesson som bland annat driver Arkos Home i Insjön menar att det inte fungerar och att det är dags för politikerna att tänka om.
NYHET Publicerad:

Nu har du som företagare chansen att påverka våra politiker och tjänstemän!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

2020 fortsätter vi arbetet...

JULHÄLSNING 2020 fortsätter vi arbetet med att företagsklimatet ska stå högt på agendan hos våra myndigheter och beslutsfattare.
NYHET Publicerad:

Dalaföretagen signalerar avmattning

KONJUNKTUR Svensk och global konjunktur ser allt svagare ut, det visar en ny konjunkturprognos från Svenskt Näringsliv. Tillväxten mattas av och blir låg under kommande år med svag utveckling av produktivitet och sysselsättning. En avmattning som även syns hos dalaföretagen.
NYHET Publicerad:

"Vi måste ha skatter som är rimliga och regler som är möjliga att efterleva"

SME Anna Grånäs Jakobsson har tagit plats i Svenskt Näringslivs SME-kommitté. Tillsammans med 35 andra ledamöter ska hon vara ett stöd till Svenskt Näringslivs ledning i frågor som rör små och medelstora företag. Rättviksföretagaren brinner för företagarfrågor och vill gärna vara med och bidra till en positiv syn på företagande samt bättre villkor för företagen.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar Dalarnas jobb och välfärd

DEBATT Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Dalarna och resten av Sverige, utan även på viktiga exportmarknader. Nu gäller det att fortsätta med ansvarsfulla avtal. Den svenska löneökningstakten måste växlas ned för att säkra jobb och välfärd och det gäller i synnerhet för Dalarna med så många exportberoende företag.
NYHET Publicerad:

Kompetensbristen ett tillväxthinder för Dalab

KOMPETENSFÖRSÖRJNING De senaste åren har Dalab i Borlänge, som jobbar med luftbehandling, VVS och el, vuxit stort. Men bristen på kompetent arbetskraft gör det svårare för företaget att utvecklas ytterligare. ­"Det behövs ett bättre samarbete mellan skola och näringsliv för att lösa den här frågan", säger Henrik Ekgren, vd för Dalab Sverige AB.
NYHET Publicerad:

Inspirerande Arbetsgivardag i Mora

ARBETSGIVARDAG För femte året i rad arrangerade Svenskt Näringsliv i Dalarna en arbetsgivardag för medlemmar i länet. Dagen bjöd på nyttig information och kunskap varvat med mingel och inspiration. "Bra innehåll och rätt frågor på det som presenteras vid de olika seminarierna. Verkligen höjd på de som medverkar här idag" är några av kommentarerna som vi fick av Patrik Eriksson, Anette Schönberg och Marielle Broberg Lund från Clockwork Mora AB.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Malung-Sälens kommun klättrar flest placeringar i landet

RANKING 2019 Av Sveriges 290 kommuner placerar sig Vansbro, Rättvik, Leksand, Orsa och Malung-Sälen på topp 100 listan, detta när Svenskt Näringslivs årliga ranking av det lokala företagsklimatet presenteras. Malung-Sälen är faktiskt den kommun som klättrat mest av samtliga kommuner i hela Sverige, 158 platser upp från förra året till plats 98 totalt.
NYHET Publicerad:

Henrik Navjord - ny på jobbet som regionchef i Dalarna

NY PÅ JOBBET Henrik Navjord och har i dagarna tillträtt som regionchef för Svenskt Näringsliv i Dalarna. – Dalarna är ett spännande län med både stora möjligheter, men även en hel del utmaningar. Vi har en stor entreprenörsanda med många skickliga företagare som ska ha det bästa företagsklimatet för att kunna bedriva sina företag på ett sunt sätt. Jag tar mig an uppdraget med stor ödmjukhet, säger Henrik.
NYHET Publicerad:

Rut-avdraget bakom lyckad integration

SKATTER Rut-avdraget fördubblades första juli, från 25 000 till 50 000 kronor. Susanne Moffat, regionchef på hemserviceföretaget Homemaid i Falun, tycker att Rut är en vinst för hela samhället. "Det blir en språngbräda in i arbetslivet för väldigt många."
NYHET Publicerad:

Fraktsubventioner skapar osund konkurrens

OSUND KONKURRENS Förra året tog Mikael och Sofie Sjöstrand över nätbutiken Lek Ute i Falun. Som e-handlare tycker de att FN:s paketsubventioner skapar en osund konkurrens för e-handlare. "Kina är en stormakt, de behöver inte billigare frakter", säger Mikael Sjöstrand.
NYHET Publicerad:

Få företag i Dalarna ansöker om mönsterskydd

MÖNSTERSKYDD Bland de olika immaterialrättsliga skydden är mönsterskyddet det minst kända, säger Christina Wainikka, policyexpert för immaterialrätt på Svenskt Näringsliv. Av den statistik som Patent- och registreringsverket nu presenterat, framgår att det från Dalarna bara gjordes en enda mönsterskyddsansökan under 2018.
NYHET Publicerad:

Försiktig satsning gav god lönsamhet

FÖRETAGSAMHET Nya produkter och samarbeten har hjälpt Grådö Mejeri att ta sig vidare efter den stora Milkokrisen. Snart går mejeriet för full kapacitet och kan behöva nyanställa.
"Vi har svårt att hitta utbildad personal", säger mejerichefen Staffan Eklöv.
NYHET Publicerad:

Fäbod får dispens för elektroniskt kassaregister

REGELKRÅNGEL Tin Gumuns på Karl Tövåsens fäbod utanför Vikarbyn blev rikskänd när hon tog strid mot Skatteverkets krav på elektroniskt kassaregister. Att driva en fäbod är ett kulturarv där elektroniska kassaregister inte fungerar i praktiken. Av den enkla anledningen att det saknas el på genuina fäbodar.
Nu har Tin Gumuns fått dispens från kravet igen, den här gången gäller dispensen i tre år.
 
NYHET Publicerad:

Skolan behöver ny syn på kunskap

NY RAPPORT En av de stora utmaningarna för Dalarna är svårigheterna att rekrytera arbetskraft. Detta problem sammanfaller med de låga kunskapsresultaten i svensk skola. Det visar en rapport från Svenskt Näringsliv som släpps i dag. För att komma åt problemen föreslår Svenskt Näringsliv att betydelsen av bas- och ämneskunskaper ska stärkas.