Sopkrig rasar på Gotland

NYHET Publicerad

KONKURRENS Med subventionerad återvinning konkurrerar Region Gotland ut de lokala företag som har som affärsidé att ta hand byggavfall. Men kommunen slår ifrån sig och en lösning på problemet dröjer. ”Det är helt snett”, säger Daniel Björkman som driver företaget Returbagen.

Daniel Björkman

Daniel Björkman, Returbagen, kan inte utveckla sitt företag på grund av kommunens konkurrens.

Kommuner är skyldiga att ta emot privatpersoners avfall av olika slag men när det gäller företag omfattas bara hushållsavfallet. Många kommuner tar därför inte emot verksamhetsavfall från företag på sina ÅVC:er men på Gotland är det tillåtet. Det har lett fram till att en konflikt har blossat upp.  

Till en början var det gratis för företagen att lämna sorterat verksamhetsavfall men sedan några år tillbaka tar Region Gotland 1000 kronor i avgift för en bil med släp. Problemet är att släpen blivit större och att det inte täcker kostnaden för kommunens hantering för att sedan ta hand om skräpet.

Daniel Björkman är en av de företagare som drabbas av kommunens agerande. Idén bakom hans företag Returbagen är att byggföretagen grovsorterar och slänger sitt avfall i stora säckar som Returbagen hämtar upp, sorterar och återvinner med hjälp av underleverantörer.

De 1000 kronor som kommunen tar ut för ett släp med sopor är långt ifrån vad processen egentligen kostar, vilket gör det väldigt svårt att driva en konkurrerande verksamhet, konstaterar han.

– Det är helt snett att kommunen konkurrerar ut lokala företag med hjälp av skattepengar. De har ingen ordning på det idag. Konsekvensen blir att jag inte kan växla upp mitt företag och utveckla det som jag vill.

Han förstår inte regionens subventioner och tror heller inte att medborgarna inser hur mycket de betalar varje år för att de som renoverar eller bygger ska kunna göra sig av med sitt avfall billigt.

– Att alla kommuninvånare är med och delar på den kostnaden känns helt orimligt. Det är stora belopp, tiotals miljoner kronor per år, som ingen ens tackar för. Många andra kommuner låter privata aktörer sköta hela avfallshanteringen, säger Daniel Björkman.

Tommy Gardell (s), ordförande i Tekniska nämnden, bekräftar att företagens byggavfall har varit en konfliktfråga i många år, men att nämnden ännu inte har hittat någon lösning på problemet.

– Egentligen vill vi inte ha in verksamhetsavfall från företag alls. Det finns ju företag på Gotland som tar emot byggavfall men då tar de ju betalt vad det kostar och det vill inte byggföretagen betala.

Varför tar inte kommunen betalt vad det kostar?

– Vi har inte fixat att ta den debatten. Det finns ett starkt motstånd till att betala den där tusenlappen. Och tar vi ut för hög avgift så finns risken att en del tippar det i skogen istället.

Att höja avgiften till 1000 kronor var ett försök att komma tillrätta med problemet, men då hittade företagarna lösningar för att komma förbi det. Han berättar att företagsdekaler togs bort från firmabilar så att de såg ut som privatbilar och byggavfallet lämnades som hushållsavfall. Det gör det svårt för personalen på ÅVC:erna att se om det är en privatperson eller en företagare som kommer.

– Vi har bekymmer med att det uppstår konflikter när vi måste agera polis och stoppa de som ska betala. Vissa kommer flera gånger om dagen och då är det ju uppenbart att det inte är från det egna hushållet, men vi klarar inte av att ta den diskussionen.

Han konstaterar att återvinningscentralerna går back ekonomiskt år efter år och att det är helt fel att kommuninvånarna sponsrar att företagen får lämna sitt avfall till underpriser. Tekniska nämnden har gett förvaltningen i uppdrag av att hitta ett fungerande system, men än har inga förslag presenterats.

– Tyvärr går förvaltningens arbete hemskt trögt och under tiden får vi leva med det. Kanske har vi från politiskt håll inte varit tillräckligt tydliga med att vi vill ha en snabb lösning, säger Tommy Gardell.

ÅVC:erna är egentligen till för hushållsavfall och Claes Friberg, enhetschef för återvinningen på Gotland, skulle vilja att ÅVC:erna stänger helt för företagens verksamhetsavfall och hänvisar dem till avfallsanläggningen i Slite. Där får företagen betala vad det kostar, utifrån vikt och typ av avfall.

– Då blir konkurrensen mer rättvis. Idag gör Region Gotland de företag som försöker leva på avfall en otjänst, eftersom de tappar affärer till kommunen, säger han.

Claes Friberg anser att kommunen ska gå på vad den är skyldig att göra. Som kommuninvånare med ett sopabonnemang vill han inte sponsra företagens verksamhetsavfall.

– Det här är en politiskt het potatis. Men vi är inte primärt till för företagare som vill lämna sitt verksamhetsavfall. Det finns privata alternativ för det. Vi kan göra det men då ska vi ta rätt betalt för det, säger han.

Konflikten har trappats upp ytterligare sedan kommunens deponi i Slite stängt på grund av utrymmesbrist och väntar på utbyggnad. I Slite avgör vikten och karaktären på avfallet hur stor avgift företagen ska betala och här speglar priset kommunens kostnad för hanteringen.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens viktigare än på länge

KOMMENTAR Den aktuella ekonomiska krisen kommer leda till stora förändringar på marknaderna. Då behövs en stark myndighet som säkrar justa spelregler. Det skriver konkurrensexpert Stefan Sagebro med anledning av förslaget att låta Konkurrensverket få beslutanderätt i konkurrensmål.
NYHET Publicerad:

Kommunal busstrafik oroar privata bolag

OSUND KONKURRENS Regioner och kommuner diskuterar att driva kollektivtrafik för buss i egen regi. Det riskerar att slå hårt mot bussbranschen eftersom samhällsbetalda transporter står för över 90 procent av intäkterna, enligt Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Krögare optimistiska till ny e-tjänst – mindre krångel utlovas

FÖRETAGSKLIMAT Det ska vara lika enkelt att söka serveringstillstånd i hela Blekinge, och hela processen ska kunna skötas digitalt. Det är tanken bakom e-tjänsten Serverat, som nu rullas ut i Blekinges fem kommuner. Länet  ska nu erbjuda en helt digital process. "Denna typ av kontakt med myndigheter uppskattar jag som företagare på grund av de tydliga stegen som i sin tur är tidsbesparande", säger David Berg, vd på restaurang Havsviken i Karlskrona.
NYHET Publicerad:

Lågt betyg på företagsklimatet fick Svedala att agera

FÖRETAGSKLIMAT På sju år har Svedala sjunkit från plats 63 till 189 på Svenskt Näringslivs ranking av det lokala företagsklimatet. De negativa mätningarna har fått kommunen att reagera, bland annat genom att starta upp ett näringslivsråd och utbilda kommunrepresentanter i bättre bemötande. ”Vi har alla ett gemensamt ansvar för att se till så företagsklimatet förbättras”, säger Thomas Carlsson, näringslivs- och turismutvecklare i Svedala kommun.
NYHET Publicerad:

Offentlig sektor måste jobba smartare

WEBB-TV Pengar och personal saknas i offentlig verksamhet. Robert Thorburn förklarar hur ekvationen ska lösas.
NYHET Publicerad:

Fler insatser bör göras för att förbättra företagsklimat i Karlskrona

FÖRETAGSKLIMAT Trots insatser upplever företagen brister i företagsklimatet i Karlskrona. Bland annat behöver dialogen med kommunledningen stärkas och informationen om kommunens service förbättras.
NYHET Publicerad:

Domstol går på Visitas linje 

OSUND KONKURRENS Hotellbokningssajten booking.com strider mot konkurrenslagen genom att hindra hotell från att sätta lägre priser än vad sajten erbjuder. Det slår Patent- och marknadsdomstolen fast. "Dagens dom ökar hotellens möjlighet att sätta priser efter faktiska kostnader", säger Jonas Siljhammar, vd för Visita.
NYHET Publicerad:

"Skicka inga bruna kuvert"

FÖRETAGSKLIMAT På initiativ av Svenskt Näringsliv deltar Östhammars kommun och ytterligare fyra kommuner runt om i landet i ett utvecklingsprogram för kommuner. Genom workshops med inspel från experter ges möjligheten att djupdyka i diskussioner, där syftet är att främja det lokala företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunens 6-timmars arbetsdag slår hårt mot privata aktörer

OSUND KONKURRENS Att arbeta sex timmar varje dag istället för åtta har blivit en möjlighet för allt fler arbetstagare i landets kommunalägda bolag. Problemet? ”Det är ett praktexempel på osund konkurrens”, menar företagaren Susanne Andersson Pripp.
NYHET Publicerad:

Regeringens formulering skapar osund konkurrens

VÄLFÄRD En ändring i Skolförordningen riskerar att skapa osund konkurrens mellan fri- och kommunala skolor. Det menar riksdagsledamot Maria Stockhaus (M) och Ulla Hamilton, vd i Friskolornas riksförbund. "Det borde inte vara omöjligt att lägga fram ett förslag som fungerar för både kommunala och fristående huvudmän", säger Svenskt Näringslivs expert.
NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

Konkurrensverket dömer ut förslag om ökad kommunal konkurrens

KONKURRENS Låt kommuner lämna anbud på varandras upphandlingar av avfallshantering. Det föreslår regeringen i ett betänkande. Men förslaget får hård kritik från såväl privata företag i branschen, som Konkurrensverket som underkänner förslaget från regeringen.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Företagen får betala när staden tar oljan

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.
NYHET Publicerad:

Landstinget vill ha monopol på ambulansflyg

KONKURRENS Målsättningen är att konkurrera ut de privata ambulansflygföretagen. Det skriver det nya kommunalförbundet på sin hemsida. ”Varför ska Sverige som enda land i Europa sköta det i offentlig regi när det redan finns expertis?”, frågar sig ett av de privata flygföretagen.
NYHET Publicerad:

Statliga veterinärer snedvrider konkurrensen

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Statliga Distriktveterinärernas försäljning av djurfoder har ökat kraftigt. Nu får de hård kritik av både Riksrevisionen och privata djur- och zooföretagare.
NYHET Publicerad:

EU ger svenska städföretag rätt mot Samhall

KONKURRENS Svenska staten bryter mot EU:s statsstödsregler när de ger Samhall merkostnadsersättning. Det slår EU-kommissionen fast. Beslutet gläder Almega Städföretagen.
NYHET Publicerad:

Privata vårdcentralen: ”Landstinget försöker svälta ut oss”

OSUND KONKURRENS Norrbottens egna vårdcentraler har miljonkompenserats när de gått back, och de privata alternativen har tidigare fått samma ersättning. Nu sätter en ny dom stopp för kompensationen till de privata alternativen. ”Det ska vara sund konkurrens och lika villkor oavsett om vården sker i privat eller offentlig regi”, säger den privata vårdgivaren Ola Berg i Luleå.
NYHET Publicerad:

Region Örebro stoppar privata bussbolag: "Otroligt olyckligt"

OSUND KONKURRENS Region Örebros stadsbussar kommer snart att köras via regionens eget bolag. Det sätter stopp för privata aktörer. ”Stänger man marknaden är konkurrensen skadad”, säger Per Nordin, ordförande i Örebro-Värmlands Bussbranschförening.
NYHET Publicerad:

Gårdsförsäljning – Ett hot mot folkhälsan?

FÖRETAGSKLIMAT Gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker är en vattendelare. Pelle och Siv Brolin som driver Bredalens musteri på Ingarö skulle gärna sälja sin cider direkt över disk men stoppas av monopolet och regelverket. "Man måste ge människor ute i landet en möjlighet att leva", säger Pelle Brolin.