Pappersbruk

Historien om Hylte

NYHET Publicerad

NÄRINGSLIVSHISTORIA Hyltebruk är en typisk svensk bruksort som vuxit upp kring ett pappersbruk. Där Hyltebruk ligger idag fanns ingenting år 1907 när pappersbruket först grundades. Det var ett område med sankmark, skog och ett och annat torp där det bodde färre än tio personer. ”Det ligger ju utmed Nissan så det fanns ett vattenhjul som drev en kvarn för att mala mjöl, och några små sågverk”, berättar Lars Sundberg från Hallands Näringslivsarkiv. ”Man var rädd för översvämningar och vågade därför inte bygga nere i dalen.”

Ungefär en mil nedströms fanns Rydöbruk, där Anders Olsson var disponent. Han verkar ha vantrivts på den positionen, och när han fick möjligheten att göra någonting annat så tog han den. Tillsammans med Johan Larsson, son till Lars Nilsson som ägde marken, så grundade han Hyltebruk AB i december 1907. Anders hade ingenjörskunskaperna och Johan hade pengarna, och 1908 påbörjades arbetet med att gräva och bygga.

– Det krävdes 22 meters fallhöjd på vattnet till turbinen, så det tog några år, säger Lars. Dessutom inträffade storstrejken 1909 som försenade arbetet.

I början bodde arbetarna på bruket trångt i små lägenheter. Bruket ägde allting och började så småningom bygga fler bostäder för arbetarna, och även erbjuda dem att bygga sina egna på deras mark. Länge fanns bara en gata, den som idag heter Järnvägsgatan. Fram till 1925 när torget byggdes var det samhällets centrum.

– Det var ett litet, konstigt samhälle som växte fram ur ingenting, säger Lars. Livet där var knappast en dans på rosor, men man hade en stabil inkomst och egen bostad.

Allteftersom bruket växte och samhällets invånare blev fler växte även ett näringsliv fram. Det var ett småskaligt företagande, men med många aktörer. Eftersom vägarna var dåliga och det var svårt att resa någon annanstans så behövde alla nödvändigheter finnas i staden. Slaktare, mejeri, frisör och läderhandlare etablerade sig, och de i sin tur behövde personal. Söner till brukets arbetare togs in som lärlingar och springpojkar.

I samhället fanns många barn, varje familj hade 5-6 stycken och därför startades tidigt en folkskola. 1936 utvidgades den med en realskola. Det innebar att man fick 6 plus 4 års utbildning vilket med den tidens mått innebar att man var välutbildad och kunde få ett fint arbete.

Förutom bruket och handeln så var även järnvägen en stor arbetsgivare, eftersom allting sköttes manuellt där. Även stadens gjuteri som grundades på 1920-talet erbjöd många arbetstillfällen. All verksamhet var väldigt arbetsintensiv och alla bilder från den tiden visar stora arbetslag.

Brukets verksamhet gick upp och ned, och de båda världskrigen var en tung period eftersom det blev svårt att exportera till England och andra länder.

– Samhället var helt beroende av bruket, säger Lars. Utan bruket skulle samhället inte kunna finnas.

Under 1950-talet blommade samhället upp och fick ett par större industrier, som Hylte träinredning och konfektionsfabriken Hyltea. Hyltea blev arbetsmässigt den kvinnliga motsvarigheten till brukets alla män, och där arbetade ett 50-tal kvinnor med att sy klänningar, pyjamasar och andra damkläder.

Idag har Hyltebruk ett rikt näringsliv, som kanske främst domineras av rör- och plåtföretaget Bendex och Hylte lantmän. Det senare har växt ordentligt under de senare åren och har en stor handel via postorder. I Hylteas gamlas lokaler finns idag industriföretaget Nitator och när företaget AJ flyttade från bygden gjordes deras lokaler om till företagshotell.

– När AJ flyttade trodde många att nu går det utför, men det blev tvärt om, säger Lars. Det blev en injektionsspruta att så många fick tillgång till billiga lokaler. Att något gammalt försvinner och ersätts av något nytt kan bli bra.

Pappersbruket är idag uppköpt av Stora Enso, och är ett av Sveriges störa pappersbruk med en kapacitet på 480 000 ton per år. Fabriken har mer än 500 anställda och är en av Hallands största arbetsgivare. Under flyktingkrisen 2014/2015 fick kommunen en hel del nya invånare.

– Jag tycker det påminner om arbetarna som kom till bruket vid förra sekelskiftet, säger Lars. Hyltebruk erbjuder arbete och bostäder, och de nyanlända ger näringslivet en skjuts, då som nu.

Text: Mathilda Linnander

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Enkätsvaren 2020 – så tycker företagen om företagsklimatet i de halländska kommunerna

FÖRETAGSKLIMAT Idag släpps Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning.
NYHET Publicerad:

Dramatisk försämring för företagen i Halland

DET EKONOMISKA LÄGET Svenskt Näringslivs företagarpanel för det andra kvartalet visar på dramatiska fall för samtliga variabler.
NYHET Publicerad:

Festen ställdes in – ”vi har tappat 50 - 80% av omsättningen”

CORONAKRISEN Coronakrisen har fört med sig allvarliga påfrestningar för privatpersoner och företag i hela landet.
NYHET Publicerad:

Ökat samarbete mellan skola och näringsliv

NY MEDARBETARE Under de närmsta två åren kommer Simon Sjögren att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i Västra Götaland, Halland, Jönköpings län samt Värmland.
NYHET Publicerad:

Hög andel permitterade i Halland

CORONAKRISEN Sedan 7 april har det inkommit 1 400 ansökningar om kortidspermittering till Tillväxtverket från företag i Halland. Totalt är 7,0 % av de anställda i näringslivet är korttidspermitterade, den femte högsta andelen i landet.
NYHET Publicerad:

Så kan vi rädda företag och jobb i Halland

DEBATT Om en tredjedel av företagen står stilla fram till hösten kan arbetslösheten öka med 350 000 personer bara genom konkurser. Därför är det bråttom med mer åtgärder.
NYHET Publicerad:

Sveriges största billogistikföretag vill se mer offensiva åtgärder från regeringen

CORONAKRISEN För svenska logistikföretaget Axess Logistics kommer kommande månader vara ett stålbad. Regeringens åtgärder hittills imponerar inte och skulle behöva vara betydligt mer omfattande. 
”Min bedömning är att många europeiska länder erbjuder förmånligare åtgärder än vad Sverige gör", säger koncernchef Mats Eriksson.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv Väst startar podd

PODCAST Svenskt Näringsliv i Väst startar 'Näringslivspodden'. En podcast om aktuella frågor inom politik och näringsliv i Västsverige.
NYHET Publicerad:

"Vi måste fokusera på att undvika massarbetslöshet"

CORONAKRISEN Regeringen, Centerpartiet och Liberalerna har lagt fram ytterligare ett krispaket på nästan elva miljarder kronor med fokus på jobb och omställning. ”Flera av utbildnings- och omställningssatsningarna är bra. Samtidigt måste vi fokusera på att undvika massarbetslöshet och rädda jobb och företag. Därför är det av yttersta vikt att förstärka systemet för korttidspermittering", säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar.
NYHET Publicerad:

Så slår coronaviruset mot näringslivet i Halland

CORONAKRISEN 6 av 10 företag i Halland upplever en vikande försäljning eller orderingång till följd av Coronaviruset. Samtidigt drabbas också 4 av 10 av företag av störningar i materialtillförsel och produktion. Det visar en ny undersökning bland drygt 250 av Svenskt Näringslivs medlemsföretag i Halland.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

En prövande situation

KRÖNIKA Det som händer just nu runtom i Sverige, Europa och världen är en på många sätt en unik händelseutveckling. Ingen är oberörd av den framfart som coronaviruset har, både gällande effekter på enskilda individer, företag och samhället i stort.
NYHET Publicerad:

Hallänningarna bland de mest företagsamma i hela Sverige

FÖRETAGSAMHET 14,3 procent av hallänningarna är företagsamma, vilket gör Halland till det fjärde mest företagsamma länet i Sverige. Det visar en undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Hans biltvätt inspekteras en gång om året – trots flera kontrollavgifter

TILLSYN Många kommuner tar betalt i förskott för tillsyn och inspektioner, i stället för att tillämpa efterhandsdebitering. Sven-Olof Gudmundsson som driver en Circle K-mack i Halmstad har flera gånger fått betala för fler inspektionsbesök än vad kommunen har utfört. ”Jag tycker att kommunen inte ska debitera för mer jobb än vad de faktiskt gör”, säger han.
NYHET Publicerad:

Visionen: Västsveriges bästa företagsklimat 2030

SERVICEINRIKTAD MYNDIGHETSUTÖVNING Kungsbacka kommun siktar högt och målet är Västsveriges bästa företagsklimat om mindre än tio år. Nyligen bestämde sig kommunen för att införa arbetssättet ”Lätt och Rätt”, ett initiativ som baserats på den s.k. Rättviksmodellen. Men, vad kommer det konkret att innebära för företagen i kontakten med Kungsbacka kommun?
NYHET Publicerad:

Hallå där, Jonas Bergman

FÖRETAGSKLIMAT Det långsiktiga målet är att Halmstad ska ha Sveriges bästa företagsklimat. Svenskt Näringsliv Halland tog ett snack med Jonas Bergman, kommunstyrelsens ordförande om de förändringar som görs och hur det är tänkt att underlätta för Halmstadföretagen.
NYHET Publicerad:

Byggprogrammet i Kungsbacka bäst i Halland

UTBILDNING Nästan 4000 niondeklassare i Hallands län ska under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Tack för i år!

KRÖNIKA Då det efter drygt fyra månader på jobbet blir svårt att författa någon årskrönika, vill jag bara passa på att tacka för allt gott samarbete hittills under de gångna månaderna.