Svenska kockar skapar internationellt intresse

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Rundturen i Kalmar län på temat ”Dags för verkstad” landade på restaurang Kött & Bar i det gamla frimurarhotellet i Kalmar. Restauratören Jörgen Rasmussen beskrev i livliga ordalag de vedermödor en kock och krögare kan få genomleva med personal, hyresvärdar och kommunala tjänstemän – men också den personliga tillfredsställelse man får uppleva när allt går bra.

IMG_0218
IMG_0189
IMG_0192
IMG_0199
IMG_0204
IMG_0205
IMG_0206
IMG_0213
IMG_0227

– Det är svårt att hitta personal som klarar jobbet, menade han. Man kan få halvdåliga individer direkt från skolan, som begär 200 kr/tim, fritt boende och fri öl i baren efter arbetstid – och de får det på vissa håll, för att man inte får tag i andra.

– I Tyskland har man en fyraårig utbildning med ett års teori, följd av tre års praktik med lärlingslön och då kan de jobbet sedan.

Tufft jobb, men också belönande

Jörgen Rasmussen själv har gått den långa vägen och slitit hårt, för att etablera sig som stjärnkock i den skara svenska matproffs som skapat ett rykte om Sverige som attraktivt mat- och krogland. Trots att han som vänsterhänt från början hade svårt att ens öppna konservburkar på Scandic i Växjö.

Hjärtat tvingade honom nyligen till en operation, vilken samtidigt gav honom tid att begrunda sin senaste satsning på Kött & Bar vid Larmtorget i Kalmar.

– Vid övertagandet omsatte vi 5 mkr i restaurangen och lika mycket i hotelldelen, men nu är vi uppe i 30 mkr totalt. Det har kostat 8 mkr i investeringar, men genom lite kreativitet och påpassliga köp av inredningsdetaljer har vi kommit undan med 15 000 för vart och ett av de 37 rummen.

Men trots att Jörgen verkar ha levt sin dröm, bland annat som krögare på Halltorps Gästgiveri, lärare på restaurangskola och kock på kungabröllop, vill han absolut inte att någon av hans två döttrar ska ge sig in i branschen. Det är för slitsamt, menar han.

Invandrare i majoritet i personalen

Claes Sandvig, som är regionchef i branschorganisationen Visita, vidimerar restaurangernas personalproblem.

– Invandrarna fyller upp säger han. 60 procent av de anställda i branschen är invandrare! Här kommer många, som har goda erfarenheter och kunskaper, som kan ta plats i de svenska restaurangköken. Där är jag besviken på Arbetsförmedlingen, som har hittat så få, bland de arbetssökande.

Claes Sandvig uttrycker också missnöje med kommunala tjänstemän, som han anser misstänkliggör många småföretagare i besöksnäringen, för att vara fuskare.

– Den naturliga attityden borde i stället vara att hjälpa företagen att göra rätt från början, som man har gjort i den så kallade Rättviksmodellen, tycker han. Då blir det lättare, mera positivt och mera rätt.

Ungdomarna måste engageras

Hur ska branschen bära sig åt, för att intressera fler ungdomar för branschen, undrade Erik Ciardi, som kandiderar till EU-parlamentet för Centerpartiet.

– Matlagningsprogrammen på TV har inte hjälpt, men vi har sett en positiv effekt av tävlingen ”Kockduellen”, som vi arrangerar på högstadiet, sade Claes Sandvig.

Jörgen Rasmussen för sin del hade ett annat tips.

– Man måste ta in eleverna i praktik på ställen där de lagar seriös mat, inte slänga ut dem på ”skitställen”. Det gäller att få igång hela kedjan med utbildning, praktik, språkutbildning och kompisrelationer på jobbet. Då kan vi lyckas.

Företagens roll som utbildare är intressant, reflekterade Erik Ciardi. Och med hela Europa som arbetsmarknad är företagen en viktig motor. Där kunde även Claes Sandvig flika in:

– Utländska kockar från Spanien, Frankrike, Italien vill nu komma till Sverige för att se och lära. Våra kockar har ju vunnit flera internationella utmärkelser. Det är spännande för branschen!

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Tillsammans måste vi rädda företagen och jobben

CORONA Snabbhet före perfektion, sa Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, på tisdagens pressträff. Snabbhet är just ordet. Virus och oro sprids snabbt, och med dem kommer de ekonomiska konsekvenserna. Också snabbt. Permitteringar, varsel och konkurser sker ni i ett rasande tempo. Nu behövs åtgärderna – snabbt!
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder som kan hjälpa till att dämpa fallet

CORONA Sverige och världen står inför en unik situation och ingen vet riktigt vad vi kan vänta oss, hur illa det blir och när är det över? Det vi vet är att många företag har det mycket tufft just nu och vi behöver snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Tid för samling

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Samling i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Kalmar län behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHETEN I Kalmar län är 11,7 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 6,6 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.
NYHET Publicerad:

Ökade kostnader för små skogsnäringar 

AVGIFTER Trafikverket kräver en ansökan och tar ut en avgift på 2 900 kronor från årsskiftet, för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att förbättra företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT  I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

När skilsmässan är ett faktum

BREXIT Likt en skilsmässa i skvallerpressen med oväntade turer fram och tillbaka, analyser och slutsatser, ibland rätt, ibland fel har Brexit pågått under lång tid. Många har trött uttryck, lika bra att få det gjort så vi kan gå vidare.
NYHET Publicerad:

Energiprogrammet i Oskarshamn bäst i Kalmar län

I Kalmar län ska cirka 2 600 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Vi önskar er alla en riktigt god jul!

JULHÄLSNING Tack för alla möten, samtal och diskussioner under året som gått. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Låt alla gymnasieelever pröva att driva företag 

UNG FÖRETAGSAMHET Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat. 
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Brett program på Arbetsgivardagen

FÖRETAGARFRÅGOR Även om Avtal 20 stod i fokus under Arbetsgivardagen den 23 oktober, både i seminarieprogrammet och i kulisserna, så var det mycket annat som fångade deltagarnas intresse. 
NYHET Publicerad:

Hallå där, Stefan

SKOLNÄTVERKSANSVARIG Vi hälsar Stefan de Goede välkommen som studentmedarbetare. Stefan studerar på Linnéuniversitetet i Växjö och kommer att ha ansvaret för det regionala skolnätverket och utveckla kontakterna mellan skola och näringsliv på Svenskt Näringsliv i Kronobergs och Kalmar län.