Svenska kockar skapar internationellt intresse

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Rundturen i Kalmar län på temat ”Dags för verkstad” landade på restaurang Kött & Bar i det gamla frimurarhotellet i Kalmar. Restauratören Jörgen Rasmussen beskrev i livliga ordalag de vedermödor en kock och krögare kan få genomleva med personal, hyresvärdar och kommunala tjänstemän – men också den personliga tillfredsställelse man får uppleva när allt går bra.

IMG_0218
IMG_0189
IMG_0192
IMG_0199
IMG_0204
IMG_0205
IMG_0206
IMG_0213
IMG_0227

– Det är svårt att hitta personal som klarar jobbet, menade han. Man kan få halvdåliga individer direkt från skolan, som begär 200 kr/tim, fritt boende och fri öl i baren efter arbetstid – och de får det på vissa håll, för att man inte får tag i andra.

– I Tyskland har man en fyraårig utbildning med ett års teori, följd av tre års praktik med lärlingslön och då kan de jobbet sedan.

Tufft jobb, men också belönande

Jörgen Rasmussen själv har gått den långa vägen och slitit hårt, för att etablera sig som stjärnkock i den skara svenska matproffs som skapat ett rykte om Sverige som attraktivt mat- och krogland. Trots att han som vänsterhänt från början hade svårt att ens öppna konservburkar på Scandic i Växjö.

Hjärtat tvingade honom nyligen till en operation, vilken samtidigt gav honom tid att begrunda sin senaste satsning på Kött & Bar vid Larmtorget i Kalmar.

– Vid övertagandet omsatte vi 5 mkr i restaurangen och lika mycket i hotelldelen, men nu är vi uppe i 30 mkr totalt. Det har kostat 8 mkr i investeringar, men genom lite kreativitet och påpassliga köp av inredningsdetaljer har vi kommit undan med 15 000 för vart och ett av de 37 rummen.

Men trots att Jörgen verkar ha levt sin dröm, bland annat som krögare på Halltorps Gästgiveri, lärare på restaurangskola och kock på kungabröllop, vill han absolut inte att någon av hans två döttrar ska ge sig in i branschen. Det är för slitsamt, menar han.

Invandrare i majoritet i personalen

Claes Sandvig, som är regionchef i branschorganisationen Visita, vidimerar restaurangernas personalproblem.

– Invandrarna fyller upp säger han. 60 procent av de anställda i branschen är invandrare! Här kommer många, som har goda erfarenheter och kunskaper, som kan ta plats i de svenska restaurangköken. Där är jag besviken på Arbetsförmedlingen, som har hittat så få, bland de arbetssökande.

Claes Sandvig uttrycker också missnöje med kommunala tjänstemän, som han anser misstänkliggör många småföretagare i besöksnäringen, för att vara fuskare.

– Den naturliga attityden borde i stället vara att hjälpa företagen att göra rätt från början, som man har gjort i den så kallade Rättviksmodellen, tycker han. Då blir det lättare, mera positivt och mera rätt.

Ungdomarna måste engageras

Hur ska branschen bära sig åt, för att intressera fler ungdomar för branschen, undrade Erik Ciardi, som kandiderar till EU-parlamentet för Centerpartiet.

– Matlagningsprogrammen på TV har inte hjälpt, men vi har sett en positiv effekt av tävlingen ”Kockduellen”, som vi arrangerar på högstadiet, sade Claes Sandvig.

Jörgen Rasmussen för sin del hade ett annat tips.

– Man måste ta in eleverna i praktik på ställen där de lagar seriös mat, inte slänga ut dem på ”skitställen”. Det gäller att få igång hela kedjan med utbildning, praktik, språkutbildning och kompisrelationer på jobbet. Då kan vi lyckas.

Företagens roll som utbildare är intressant, reflekterade Erik Ciardi. Och med hela Europa som arbetsmarknad är företagen en viktig motor. Där kunde även Claes Sandvig flika in:

– Utländska kockar från Spanien, Frankrike, Italien vill nu komma till Sverige för att se och lära. Våra kockar har ju vunnit flera internationella utmärkelser. Det är spännande för branschen!

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Företagare i Kalmar län optimistiska, trots nationell ekonomisk utmaning  

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs Företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Men företagen i Kalmar län är något mer positiva än företagarna i landet i stort – trots tuffare tider. 
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – Utgångsläget i Kalmar län 

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Kalmar län ut i år?
NYHET Publicerad:

Så skyddar du ditt företag

WEBBINAR Det blir allt vanligare att stora delar av ansvaret för brottsbekämpning läggs över på den enskilde företagaren. I detta webbinar rätar Per Geijer, säkerhetschef på Svensk Handel, ut en hel del frågetecken och ger handfasta tips på hur du skyddar din verksamhet för brott.
NYHET Publicerad:

Svenska företag har arbetat aktivt i klimatarbetet

KLIMAT Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar.
NYHET Publicerad:

Vi behöver ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Så den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större.
NYHET Publicerad:

David representerar Sverige i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Om två veckor går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. En av dem är David Petersson från Rockneby i Kalmar. 
NYHET Publicerad:

Sverige är i behov av omfattande reformer på flera områden.

KOMMENTAR Konjunktursvängningar är inte näringslivets största utmaningar, istället uppger företagen kompetensbristen som ett av de största tillväxthindren och bostadsbristen spär på den problematiken ytterligare.
NYHET Publicerad:

Det går att påverka enskilda EU-beslut

ARBETSMILJÖ Med rätt argument, rätt metod och rätta kontakter kan faktiskt ett enskilt företag få gehör för förslag om utformning av EU-direktiv, och i förlängningen av svensk lagstiftning. Batteritillverkaren Saft AB i Oskarshamn lyckades påverka reglerna för uppföljning, av hur användning av kadmium (Cd) i tillverkningsprocessen påverkar arbetsmiljön.
NYHET Publicerad:

Växjölöftet - ställer krav på motprestation

ARBETSMARKNAD Genom att kräva motprestation, och samtidigt erbjuda individuella utvecklingsprogram, har Växjö kommun lyckats minska antalet hushåll som får försörjningsstöd med 45 %. Räknat per invånare, är besparingen nästan 36 % av kostnaden.
NYHET Publicerad:

Ny modell för flexibilitet och trygghet i arbetslivet

ARBETSMARKNAD Svenskt Näringsliv var 2009 nära ett huvudavtal med LO om flexibilitet och trygghet på arbetsmarknaden, men det sprack på olika prioriteringar. Likaså 2013 och 2015. Men nu gör organisationen ett nytt avstamp och torgför en ny modell, som man hoppas ska leda till ett antal reformer under de kommande åren.
NYHET Publicerad:

Färre unga börjar driva företag i Kalmar län

JOBBSKAPARE Färre en var hundrade ungdom i Kalmar län tog förra året steget att börja driva eller leda företag. Det visar Svenskt Näringslivs undersökning Företagsamheten. Andelen unga som intresserar sig för företagande är på en rekordlåg nivå.
NYHET Publicerad:

Tips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Dagens unga är bättre rustade

SOMMARJOBB På Böda Sand är det full fart. Mängder med nya aktiviteter, nyrenoverade stugor och lokaler. Nytt nöjesbolag, padelplaner och skojig vattensport. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag – Avtal 20

FÖRETAGARFRÅGOR - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Håll koll på bluffakturorna

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

En arena för verklig förändring

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Några tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.
NYHET Publicerad:

Det går att förändra, även om det tar tid.

FÖRETAGSKLIMAT För Lasse Olofsson har speedway alltid varit ett stort intresse, men också nyttig när det gäller att knyta nya kunder till företaget.
NYHET Publicerad:

Superbra i våra kontakter

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Ilko Corkovic (s) i Borgholm är en av dessa. Vi tog ett snack med honom om hur han ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver reformer

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 7,8 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Kalmar län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår därför höjda krav på lärarutbildningarna, nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.