Svenska kockar skapar internationellt intresse

NYHET Publicerad

FÖRETAGARFRÅGOR Rundturen i Kalmar län på temat ”Dags för verkstad” landade på restaurang Kött & Bar i det gamla frimurarhotellet i Kalmar. Restauratören Jörgen Rasmussen beskrev i livliga ordalag de vedermödor en kock och krögare kan få genomleva med personal, hyresvärdar och kommunala tjänstemän – men också den personliga tillfredsställelse man får uppleva när allt går bra.

IMG_0218
IMG_0189
IMG_0192
IMG_0199
IMG_0204
IMG_0205
IMG_0206
IMG_0213
IMG_0227

– Det är svårt att hitta personal som klarar jobbet, menade han. Man kan få halvdåliga individer direkt från skolan, som begär 200 kr/tim, fritt boende och fri öl i baren efter arbetstid – och de får det på vissa håll, för att man inte får tag i andra.

– I Tyskland har man en fyraårig utbildning med ett års teori, följd av tre års praktik med lärlingslön och då kan de jobbet sedan.

Tufft jobb, men också belönande

Jörgen Rasmussen själv har gått den långa vägen och slitit hårt, för att etablera sig som stjärnkock i den skara svenska matproffs som skapat ett rykte om Sverige som attraktivt mat- och krogland. Trots att han som vänsterhänt från början hade svårt att ens öppna konservburkar på Scandic i Växjö.

Hjärtat tvingade honom nyligen till en operation, vilken samtidigt gav honom tid att begrunda sin senaste satsning på Kött & Bar vid Larmtorget i Kalmar.

– Vid övertagandet omsatte vi 5 mkr i restaurangen och lika mycket i hotelldelen, men nu är vi uppe i 30 mkr totalt. Det har kostat 8 mkr i investeringar, men genom lite kreativitet och påpassliga köp av inredningsdetaljer har vi kommit undan med 15 000 för vart och ett av de 37 rummen.

Men trots att Jörgen verkar ha levt sin dröm, bland annat som krögare på Halltorps Gästgiveri, lärare på restaurangskola och kock på kungabröllop, vill han absolut inte att någon av hans två döttrar ska ge sig in i branschen. Det är för slitsamt, menar han.

Invandrare i majoritet i personalen

Claes Sandvig, som är regionchef i branschorganisationen Visita, vidimerar restaurangernas personalproblem.

– Invandrarna fyller upp säger han. 60 procent av de anställda i branschen är invandrare! Här kommer många, som har goda erfarenheter och kunskaper, som kan ta plats i de svenska restaurangköken. Där är jag besviken på Arbetsförmedlingen, som har hittat så få, bland de arbetssökande.

Claes Sandvig uttrycker också missnöje med kommunala tjänstemän, som han anser misstänkliggör många småföretagare i besöksnäringen, för att vara fuskare.

– Den naturliga attityden borde i stället vara att hjälpa företagen att göra rätt från början, som man har gjort i den så kallade Rättviksmodellen, tycker han. Då blir det lättare, mera positivt och mera rätt.

Ungdomarna måste engageras

Hur ska branschen bära sig åt, för att intressera fler ungdomar för branschen, undrade Erik Ciardi, som kandiderar till EU-parlamentet för Centerpartiet.

– Matlagningsprogrammen på TV har inte hjälpt, men vi har sett en positiv effekt av tävlingen ”Kockduellen”, som vi arrangerar på högstadiet, sade Claes Sandvig.

Jörgen Rasmussen för sin del hade ett annat tips.

– Man måste ta in eleverna i praktik på ställen där de lagar seriös mat, inte slänga ut dem på ”skitställen”. Det gäller att få igång hela kedjan med utbildning, praktik, språkutbildning och kompisrelationer på jobbet. Då kan vi lyckas.

Företagens roll som utbildare är intressant, reflekterade Erik Ciardi. Och med hela Europa som arbetsmarknad är företagen en viktig motor. Där kunde även Claes Sandvig flika in:

– Utländska kockar från Spanien, Frankrike, Italien vill nu komma till Sverige för att se och lära. Våra kockar har ju vunnit flera internationella utmärkelser. Det är spännande för branschen!

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Tips från Finfa

SOMMARÖPPET Vi finns tillgängliga under hela sommaren om du har frågor kring kollektivavtalad försäkring och pension.
NYHET Publicerad:

Dagens unga är bättre rustade

SOMMARJOBB På Böda Sand är det full fart. Mängder med nya aktiviteter, nyrenoverade stugor och lokaler. Nytt nöjesbolag, padelplaner och skojig vattensport. Allt detta hade inte varit möjligt om det inte hade funnits personal som trivs och gör ett bra jobb.
NYHET Publicerad:

Arbetsgivardag – Avtal 2020

SAVE THE DATE - 23 oktober. En dag fylld av det som rör din vardag som företagare och arbetsgivare. Mattias Dahl som efterträder Peter Jeppsson som vice vd med ansvar för arbetsgivarfrågor på Svenskt Näringsliv, medverkar på Arbetsgivardagen i Växjö och diskuterar; Inför Avtal 2020.
NYHET Publicerad:

Håll koll på bluffakturorna

BEDRÄGERIER Bluffakturor är ett stort problem som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då falska fakturorna riskerar att slinka igenom när ordinarie personal är på semester. Här hittar du tips på hur du gör om du får en bluffaktura.
NYHET Publicerad:

En arena för verklig förändring

KRÖNIKA Jag har varit med på politikerveckan i Almedalen på något sätt sedan 2001. Det är en vecka som för oss politiknördar blivit något oantastligt och odisputerbart. En vecka som präglas av minglande, kontaktskapande och utbyte av idéer. En vecka som med rätta kan ifrågasättas för det offentliga slöseriet. Men för den som väljer att planera och strukturera sin närvaro kan veckan bidra till verklig förändring.
NYHET Publicerad:

Några tankar i semestertider

KRÖNIKA Skol- och sommaravslutningar har avlöst varandra och det har blivit dags att summera mina första terminer på Svenskt Näringsliv. Ett fantastiskt arbete med många spännande möten.
NYHET Publicerad:

Det går att förändra, även om det tar tid.

FÖRETAGSKLIMAT För Lasse Olofsson har speedway alltid varit ett stort intresse, men också nyttig när det gäller att knyta nya kunder till företaget.
NYHET Publicerad:

Superbra i våra kontakter

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Ilko Corkovic (s) i Borgholm är en av dessa. Vi tog ett snack med honom om hur han ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Svensk skola behöver reformer

UTBILDNING Trots en arbetslöshet på 7,8 procent finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Kalmar län. Om möjligheterna för alla att få jobb ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår därför höjda krav på lärarutbildningarna, nationell skolpeng samt satsningar för att höja kunskapsnivån hos såväl låg- som högpresterande elever.
NYHET Publicerad:

Lagligt? Lämpligt? Listigt?

FÖRETAGSKLIMAT Bra företagsklimat ger bättre tillväxt. När årets enkätsvar för företagsklimatet i Västerviks kommun presenterades var det fokus på konkurrens och dialog. Svenskt Näringslivs biträdande regionchef Johnny Rönnfjord menade att man inte ska ta alltför allvarligt på förändringar i enstaka tiondelar i omdömena. Samtidigt, menade han, är det viktigt att ta företagens omdöme om kommunens näringslivsklimat på stort allvar.
NYHET Publicerad:

Hög press på svenska åkerier

KONKURRENS Att konkurrensläget för de svenska åkerierna på hemmaplan är tufft, återspeglas såväl i antalet utländska trailerfordon på svenska vägar, som vid en titt i lönsamhetsstatistiken.
NYHET Publicerad:

Trelleborg-företag har tystnad som affärsidé

FÖRETAGARFRÅGOR I ett företag som Trelleborg Sealing Solutions AB i Kalmar, är det ständigt ”dags för verkstad” och det visade platschef Ulf Johansson, inte utan stolthet, för ett 20-tal företagare och politiker, när Svenskt Näringsliv kallade till diskussion och ”verkstad”. Fastighetschefen Mikael Holm deltog också som värd i rundvandringen.
NYHET Publicerad:

Svenska kockar skapar internationellt intresse

FÖRETAGARFRÅGOR Rundturen i Kalmar län på temat ”Dags för verkstad” landade på restaurang Kött & Bar i det gamla frimurarhotellet i Kalmar. Restauratören Jörgen Rasmussen beskrev i livliga ordalag de vedermödor en kock och krögare kan få genomleva med personal, hyresvärdar och kommunala tjänstemän – men också den personliga tillfredsställelse man får uppleva när allt går bra.
NYHET Publicerad:

Guldregn över unga entreprenörer

UNG FÖRETAGSAMHET Sedan 1980 har Ung Företagsamhet gett barn och ungdomar möjlighet att träna och utveckla sin kreativitet, företagsamhet och sitt entreprenörskap. Det här är en fantastisk möjlighet för unga att testa sina vingar och få värdefulla erfarenheter av vad företagande och entreprenörskap handlar om.
NYHET Publicerad:

Kommer att göra mitt yttersta för att infria förväntningarna

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Ingela Nilsson Nachtwei (c) i Vimmerby är en av dessa. Vi tog ett snack med henne om hur hon ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.
NYHET Publicerad:

Rösta för företagsamheten

EU-VALET Valet till EU-parlamentet på söndag kommer att påverkar det svenska näringslivet i väldigt stor utsträckning. Därför är det viktigt att rösta på kandidater som vill stoppa politisk klåfingrighet och överreglering. Rösta på kandidater som vill skapa goda förutsättningar för ett växande näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stora skillnader mellan vad företagare och politiker tycker

FÖRETAGSKLIMAT I år har både företagare och kommunpolitiker svarat på enkäten om hur det står till med det lokala företagsklimatet. Över 30 000 företagare i landet har svarat, varav 1 216 företagare från länet. En lång rad frågor har besvarats och svaren ger en hel del underlag för politiker, tjänstemän och företagare att arbeta vidare med.
NYHET Publicerad:

”Verkstad” med politiska medskick hos Formpress

FÖRETAGARFRÅGOR Formpress i Färjestaden AB har ett 50-tal kunder i Storbritannien. Det gör att Karin Mörnestedt, delägare i företaget och den som sköter bland annat ekonomi, personal och dokumentationen i samband med exportaffärer, ser ett eventuellt Brexit an med spänning.
NYHET Publicerad:

Fler och växande företag – bättre välfärd

FÖRETAGSKLIMAT Med Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen. Bra villkor för företagen är en förutsättning för en bra välfärd.
NYHET Publicerad:

Vi är varandras förutsättningar

FÖRETAGSKLIMAT Efter valet är det många politiker som är nya på sina jobb. Därför har vi gett oss ut för att träffa, samtala, lyssna och föra dialog med dem som styr i kommunerna nu. Matilda Wärenfalk (s) i Mörbylånga är en av dessa. Vi tog ett snack med henne om hur hon ser på företagsklimatet och näringslivet i sin kommun.