Marcus Johansson, Willo

Marcus Johansson, vd på Willo AB.

Willo AB söker problemlösare

NYHET Publicerad

KOMPETENS Willo AB i Växjö är ett företag som traditionellt sålt tillverkningskapacitet, men som successivt utvecklats mot allt mer komplicerade lösningar. Det ställer krav på kontinuerlig utveckling och nytillskott av kompetens hos de 110 anställda.

– Det är en utmaning, berättar vd Marcus Johansson, att öka leveransvärdet genom att förlänga värdekedjan med prototyptillverkning, inköp, tillverkning och montering av produkter med mycket högt ställda krav.

– I detta är personalrekryteringen vårt absolut viktigaste fokus. Allt handlar om vilka människor vi har i Willo. Om man ska attrahera rätt personal, måste man ha en fräsch arbetsmiljö, även i verkstaden.

Detta sagt i det inbjudande konferensrummet, som öppnar sig mot den idylliska Räppe kanal, kantad med lövträd och med småbåtar ankrade i den svaga strömfåran. På bordet står en modell, en gåva från Westinghouse, av ett element med bränsleceller till ett kärnkraftverk – celler som monteras med detaljer från Willo, förutom vad gäller de fyra meter långa rören och de radioaktiva kutsarna som innesluts i dem.

DSC04738 Willo bränslecell

Modellen av en bränslecell från ett kärnkraftverk visar en sida av komplexiteten i Willo AB:s produktion.

Willo AB grundades av schweizaren Willy Loeffel 1956 och ägs i dag av hans dotter Marie Swanström, Bengt Swanström och Marcus Johansson. Inriktningen har från början varit mot automatsvarade detaljer med kompromisslös kvalitet.

Ju svårare, desto bättre
Att man lyckats etablera sig som leverantör av sådana kritiska komponenter till kärnkraftsindustrin är naturligtvis ett toppbetyg, men Marcus Johansson har en minst lika hög ambition på andra områden.

– Kärnkraftsindustrin växer visserligen globalt, men vi vill öka inom annan komplex industri och inom medicinteknik, säger Marcus Johansson. Vi gör i dag detaljer för tand- och hörselimplantat och vill gärna bredda inom med-tech, där det ställs höga krav.

– Processnära detaljer, som är svåra att tillverka – där vill vi vara med. Vi ska aldrig tacka nej till komplexa och svåra affärer. Blir det för enkelt så är det en annan typ av konkurrens, som handlar mer om pris.

Ökat intresse för industriprogrammet
I likhet med många andra industriföretag har Willo AB genom åren sett svårigheter att finna och rekrytera rätt personal. Detta ledde 2008 till att man engagerade sig i tillkomsten av Gotech, där Bengt Swanström är ordförande. Gotech är en ekonomisk förening som drivs av de största teknikföretagen i Växjö och som varit drivande vid etableringen av Epic, en unik satsning på utbildning i teknikyrkena, med bas på Linnéuniversitetet. (Se separat artikel)

– Innan Gotech startades var det nästan inget söktryck alls på industriprogrammet i gymnasiet, men nu är där ett överintag. Jag tror att Epic är orsaken till detta, säger Marcus Johansson.

Problemlösare med rätt attityd
I och med strävandena mot mer komplexa produkter har Willo allt större behov av ren ingenjörskompetens. Detta gör att man har närmat sig Linnéuniversitetet, för att intressera studenterna för att stanna i Växjö, med en framtida karriär i den lokala industrin.

– Vi söker dem som har ett ”problemlösartänk”, som tycker att det är roligt, när det är komplext och svårt. Mera komplexa system kräver rätt attityd hos de människor som ska jobba med dem. En del kanske tycker att det är mera spännande att jobba i stora, välkända företag. Men hos oss får de en större delaktighet och bättre överblick över helheten.

Marcus Johansson tycker att Willo i sitt HR-arbete lyckas bra, men behovet finns ständigt.

– Vi har en fantastisk personal, men det gäller att komplettera den, för att klara av ökad volym och även nya grejer. Vi vill växa organiskt med 10 % per år, och vi vill göra det i Växjö. Om vi skulle välja att växa via förvärv i stället, vore det extremt svårt att fortsätta upprätthålla den exemplariska kvalitet vi är kända för, anser Marcus Johansson.

Bättre marknadsstöd från kommunen
Willo gör vad man kan, tycker han, för att öka intresset för industrin som arbetsgivare.

– Här tycker jag att Växjö kommun kunde hjälpa till att framhäva teknikföretagen mera. Man har kommit långt med att sälja in sin IT-profil, men industri har inte fått samma stöd i den externa kommunikationen. Vi har också annan industri i världsklass och det skulle man kunna framhäva bättre.

– Vi vill att teknikintresserade människor ska veta att det finns extremt spännande och utvecklande jobb i industrin. Och här är det ett helt annat helhetsansvar än i större företag – både i komplexitet och internationellt.

Olle Termén

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

Vi måste rädda företagen & jobben

CORONA Snabbhet före perfektion, sa Jan-Olof Jacke, VD Svenskt Näringsliv, på tisdagens pressträff. Snabbhet är just ordet. Virus och oro sprids snabbt, och med dem kommer de ekonomiska konsekvenserna. Också snabbt. Permitteringar, varsel och konkurser sker ni i ett rasande tempo. Nu behövs åtgärderna – snabbt!
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Åtgärder som kan hjälpa och dämpa fallet

CORONA Sverige och världen står inför en unik situation och ingen vet riktigt vad vi kan vänta oss, hur illa det blir och när är det över? Det vi vet är att många företag har det mycket tufft just nu och vi behöver snabba och kraftfulla likviditetsstärkande åtgärder.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samling i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av Covid-19.
NYHET Publicerad:

Kronoberg behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHETEN I Kronoberg är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 6,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna.
NYHET Publicerad:

Fler avgifter för små skogsnäringar 

AVGIFTER Från årsskiftet krävs det en ansökan till Trafikverket och avgift om 2 900 kronor för att få göra ett virkesupplag vid väg, oavsett storlek på virkesupplag och väg. Detta blir en ytterligare börda för redan tyngda skogsbrukare. 
NYHET Publicerad:

Stort engagemang på SYV-dagen i Växjö

SKOLA - NÄRINGSLIV Det var med stort intresse och engagemang som 34 av Kronobergs läns 40 studie- och yrkesvägledare (SYV:are) deltog i Svenskt Näringslivs SYV-dag den 17 februari. Den som eventuellt inte tidigare känt till vilken bredd och variation av yrkeskunskaper det krävs i dagens företag, fick en givande genomgång, både i föreläsningar och vid nedslag i verkligheten.
NYHET Publicerad:

Förbättra företagsklimatet i din kommun nu!

FÖRETAGSKLIMAT  I januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Skilsmässan är ett faktum

BREXIT Likt en skilsmässa i skvallerpressen med oväntade turer fram och tillbaka, analyser och slutsatser, ibland rätt, ibland fel har Brexit pågått under lång tid. Många har trött uttryck, lika bra att få det gjort så vi kan gå vidare.
NYHET Publicerad:

Yrkesprogram leder snabbast till jobb

ULTBILDNING I Kronobergs län ska cirka 2 300 niondeklassare och deras föräldrar under de närmaste veckorna välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Vi önskar er alla en riktigt god jul!

JULHÄLSNING Tack för alla möten, samtal och diskussioner under året som gått. Tillsammans skapar vi långsiktig förändring och ett förbättrat företagsklimat.
NYHET Publicerad:

EPIC ökar tillgången på teknisk kompetens

KOMPETENS Hösten 2018, tio år efter starten, kunde teknikföretagens intresseförening Gotech i Växjö få ett kvitto på att satsningen nått ett viktigt etappmål. År 2008 hade industritekniska programmet på Kungsmadskolan i Växjö inga sökande. Hösten 2019 hade man 19 som sökte programmet i första hand och ytterligare 18 som hade det som andrahandsval.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

Willo AB söker problemlösare

KOMPETENS Willo AB i Växjö är ett företag som traditionellt sålt tillverkningskapacitet, men som successivt utvecklats mot allt mer komplicerade lösningar. Det ställer krav på kontinuerlig utveckling och nytillskott av kompetens hos de 110 anställda.
NYHET Publicerad:

Låt alla gymnasieelever prova på att driva företag 

UNG FÖRETAGSAMHET Människors kreativitet, mod och initiativkraft lägger grunden för ökad ekonomisk utveckling och ökat välstånd. Ett vitalt näringsliv med många entreprenörer skapar jobb och de skatteintäkter som finansierar välfärden. Det är också avgörande för att lösa många av de problem vi ser idag, inte minst med miljö och klimat.
NYHET Publicerad:

Ansvarsfulla avtal säkrar jobb och välfärd

AVTAL 20 Konjunkturen bromsar nu in, inte bara i Kronobergs län och resten av Sverige, och utan även på viktiga exportmarknader. Samtidigt finns en risk för upptrappade handelskonflikter och fortsatt osäkerhet kring Brexit. Det råder alltså en betydande ovisshet kring den ekonomiska utvecklingen framöver.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.