Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.

I gymmet på Hermelinen

Fysioterapeuten Rickard Carnerud med en patient i Hermelinens gym.

Lisbeth Engelmark, vd Hermelinen

"Sjukvård är ingen lukrativ verksamhet. Vi har inga tio procent i vinst, utan vore glada för 3–4 procent", säger Lisbeth Engelmark som är kritisk till Reepaluförslaget.

En hälso- och sjukvårdsgalleria med olika typer av verksamheter som jobbar ihop. Så beskrivs Hermlinen av vd:n Lisbeth Engelmark.

– Vi har valt att ta hit personer med egna bolag för att få ruljans på verksamheten och för att ha ett bra flöde med duktig personal. Vår affärsidé är att samla alla dessa olika kompetenser på samma ställe för att kunna erbjuda kunden en hög och bred kompetens.

Hermelinen består av fyra delar: träning, fysioterapi, specialistvård och företagshälsovård. Antal personer på lönelistan är 150, varav 50 är fastanställda, 50 timanställda och 50 konsulter med egna bolag. Många av konsulterna är läkare, fysioterapeuter och psykoterapeuter.

Resurser som reception, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer, ansvariga för gruppträning och personlig träning, labbpersonal och röntgen är gemensamma för alla. I det stora gymmet finns styrkemaskiner och gruppträning, och där behandlar även fysioterapeuterna sina rehabpatienter.

En patient som kommer in med en idrottsskada träffar ofta först en sjukgymnast. Om det behövs en röntgen kan patienten få det direkt och sedan träffa en ortoped. Allt under samma tak.

– Det är smidigt och tryggt för patienten, men också för de som jobbar här. De tycker att det är mycket roligare att jobba tillsammans i den här atmosfären än att jobba som ensam konsult, och vår fastanställda personal ser till att deras tidböcker är fulla.

Hermelinen har jobbat mycket med att få ihop de olika yrkeskulturerna och se till att alla drar åt samma håll, säljer varandra och samarbetar på ett bra sätt.

– Hela företaget tjänar på att vi bidrar till varandra och växer tillsammans. Bland annat har vi soppluncher med all personal där någon av de som arbetar hos oss berättar mer om sitt jobb. Det gör att vi förstår varandra bättre och att alla vet vad alla kan.

Under sina 27 år verksamheten bara haft fyra avtal med landstinget men Lisbeth Engelmark skulle gärna se ett större samarbete, men får inte riktigt gehör från landstinget.

– Till exempel skulle vi kunna göra höft- eller knäoperationer, där jag vet att landstingets köer är långa. Vi har en riktigt fin operationsavdelning som vi i dagsläget inte använder fullt ut.

Samtidigt som företaget vill expandera finns hotet från regeringen om begränsade vinster i välfärden.

– Sjukvård är ingen lukrativ verksamhet. Vi har inga tio procent i vinst, utan vore glada för 3–4 procent. Vi måste hela tiden utvecklas.

Exempel på en relativt ny del är företagshälsa för små och medelstora företag som vill ta hand om sin personal. Det finns också en estetisk verksamhet.

– Vi måste ha många ben att stå på eftersom ingen vet hur regeringsförslaget kommer att slå. Blir förslaget verklighet är det knappt relevant för oss att fortsätta med vissa av vårdkoncepten. Med det räknesätt som föreslås kan vi inte investera i ny utrustning eller utveckla personalen.    

En ledstjärna för Hermelinen är kontinuitet. Så långt det går får patienten komma till samma person i stället för att träffa en ny vid varje besök.

– Kontinuitet är nyckeln till våra framgångar. Det är något som landstinget hade förut men nu har tappat i tron på att lean och processer ska öka hälsoeffektiviteten. På vårdcentraler, där det nästan bara är stafettläkare, har det blivit ett jätteproblem. Kontinuiteten finns inte där den är som viktigast.

 Hermelinens sjukgymnastik och läkarhus har funnits sedan 1990 i olika organisationer och köptes 2010 av ett riskkapitalbolag. Men 2014 köpte sex medarbetare tillbaka verksamheten i Luleå och det ser Lisbeth Engelmark som starten för den nuvarande verksamheten.

– Det känns som att vi började om vår historia då, och sedan dess har Hermelinen utvecklats stadigt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Kommunslarv sätter friskolor i kläm – ”Skrämmande”

KONKURRENS Sex av tio av kommuner gjorde fel när de beslutade om friskolors skolpeng för förra året. Det visar en undersökning från Friskolornas riksförbund. Många kommuner riktar inte beslutet till den berörda skolan och i flera fall fattas inte något beslut över huvud taget.
NYHET Publicerad:

"Landstingen svälter ut privata vårdalternativ"

LOV I 19 av 21 landsting går den offentligt drivna primärvården med underskott. För att hantera situationen måste pengar skjutas till, vilket gör att privata vårdgivare missgynnas. ”I debatten talas det väldigt mycket om vinster i välfärden, men alldeles för lite om förluster i välfärden”, säger Karin Liljeblad, näringspolitisk expert på Vårdföretagarna.
NYHET Publicerad:

Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.
NYHET Publicerad:

”Sverige behöver vassa resultatmått”

KVALITET Utbildningskoncernen Academedia har sedan 2014 använt förädlingsvärde som ett kvalitetsmått. Att jämföra elevens resultat från nian med slutbetyget från gymnasiet ger en mer nyanserad bild av en skolas resultat än att bara titta på avgångselevernas snittbetyg, enligt kvalitetschefen Ingela Gullberg.
NYHET Publicerad:

Oseriöst av LO om friskolor

KOMMENTAR Den svenska friskolemodellen bygger på att alla elever och föräldrar oavsett storleken på plånbok får välja. I de flesta länder är det en lyx förbehållen de bättre bemedlade. LO:s häxjakt på valfriheten och välfungerande populära skolor är ett svek inte minst mot de egna medlemmarna, skriver Tobias Krantz, chef för utbildning, forskning och innovation.
NYHET Publicerad:

”Vi ger föräldrarna trygghet”

VÄLFÄRD För Lillugglans BVC är tillgänglighet och spetskompetens nyckelord. Det är Sveriges enda BVC för barn som är för tidigt födda. ”Vårt mål är trygga föräldrar”, säger vd Marlene Fredin.
NYHET Publicerad:

Privata aktörer påskyndar nya äldreboenden

OMSORG Behovet av äldreboenden ökar dramatiskt framöver. För att möta det bygger omsorgsbolaget Attendo sina egna. Företaget har jobbat upp både expertis och tempo i sitt byggande och står nu för vart femte nytt äldreboende i Sverige.
NYHET Publicerad:

Vinstförbud ökar förlusterna i välfärden

KOMMENTAR Privata välfärdsföretag levererar hög kvalitet på sina tjänster jämfört med offentliga aktörer. Ett vinstförbud medför att många måste avvecklas. Det blir dyrare för skattebetalarna, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

S, V & MP skapar monopolkaos i välfärden

VÄLFÄRD "Regeringen och Vänsterpartiet fullföljer sina planer på att försöka förbjuda företag och innovationer i välfärden. Om de lyckas kommer det att resultera i ett monopolkaos och sänka hela välfärdssektorn", säger Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne i en kommentar till Ardalan Shekarabis (S) och Ali Esbatis (V) debattartikel i DN.
NYHET Publicerad:

Privat vs. offentlig välfärd – hur ser kvalitetsskillnaderna ut?

KOMMENTAR Det är svårt att ge en entydig bild av kvaliteten inom vård, skola och omsorg. Bland annat därför att det beror på vem man frågar, skriver Robert Thorburn, projektledare inom välfärd. För att ge en bättre bild har han sammanställt en rad kvalitetsmätningar och länkar till mer information.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

TIDNINGEN ENTREPRENÖR Oron är stor bland svenska välfärdsföretagare som vittnar om hur Reepalus vinstförslag kommer att slå. Men hos norska paret Randi och Hans Jacob Sundby finns ingen oro alls. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige genom sitt företag Læringsverkstedet.
NYHET Publicerad:

Vårdbolag ger missbrukare nytt liv

VÄLFÄRD För den som vårdats för missbruk eller kriminalitet är momentet då personen ska ut i samhället igen kritiskt. Därför satsar vårdbolaget Jordnära Omsorg på att ge sina klienter chansen att jobba under tiden de är där. ”Det bygger självkänsla”, säger vd:n Maria Ericson-Andersson.
NYHET Publicerad:

Hemligheten bakom Sveriges bästa strokevård

VÅRD Aleris Specialistvård Bollnäs har Sveriges bästa strokevård enligt Kvalitetsregistret Riksstroke. ”Vi är det lilla sjukhuset med korta beslutsvägar”, säger verksamhetschefen Magnus Lundin.
NYHET Publicerad:

"Privata vårdgivare driver vårdens digitalisering"

DEBATT Det pågår en digital revolution inom vården som leds av de privata vårdgivarna. Om inte vinstsyftande företag varit en del av sjukvården skulle flera innovationer inte ha gjorts, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

"Regeringen, sluta sprida myter om välfärden"

DEBATT Argumentet att vinstsyfte i välfärden går ut över kvaliteten är falskt. Tvärtom så riskeras kvalitet, mångfald och dynamik av en vinstreglering. Svenskt Näringsliv har med berörda branschorganisationer tagit fram sex programpunkter för att stärka kvaliteten i välfärden. Det skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdsfrågor.
NYHET Publicerad:

Småkommuner drabbas hårt av Reepaluförslag

VÄLFÄRD 60 arbetstillfällen riskerar att försvinna från Essunga kommun om Schedevi Psykiatri måste lägga ned sin verksamhet på grund av vinsttaket. "Vi känner stor oro för framtiden", säger vd Joachim Hilding.
NYHET Publicerad:

Skolans effektivitet under lupp

VÄLFÄRD Ett långsiktigt kvalitetsarbete med klara mål, elevfokus och resurser som används där de gör mest nytta, är tre faktorer som bidrar till mer effektiva skolkommuner. Det visar en ny rapport.
NYHET Publicerad:

"Självklarhet att få välja sin vårdgivare"

VÄLFÄRD Landstinget i Södermanland har frågat Lora Leijoned om hon är intresserad av att öppna fler vårdcentraler. Med förslaget om vinstbegränsning i bakhuvudet ställer hon sig avvaktande till förfrågan.
NYHET Publicerad:

Välfärdsdebatten fortfarande ett hån

KOMMENTAR "Det faktum att retoriken i välfärdsdebatten inte har förändrats på 30 år är ett hån mot alla dem som varje dag brinner för att bidra till att skapa en bättre välfärd. Det är ett hån mot alla de människor som har valt en friskola, privat hemtjänst, en privat vårdcentral. Är det inte dags att krossa myterna i välfärden?" Det skriver Robert Thorburn, projektledare, i en kommentar.
NYHET Publicerad:

"Statsministern tror att han kan trolla igenom ett vinstförbud"

VÄLFÄRD Mellby Gård AB är numera AcadeMedias största ägare. Köpet gjordes mitt i en intensiv välfärdsdebatt. ”Det faller på sin orimlighet att det blir verklighet av hotet med vinstförbud. Skolan är bland det viktigaste vi har i ett samhälle, den vill vi vara med och utveckla”, säger Johan Andersson, vd Mellby Gård.