Högtryck för hälso- och sjukvårdsgalleria

NYHET Publicerad

VÄLFÄRD Läkare, fysio- och psykoterapeuter, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer och labbpersonal är under samma tak i Hermelinen i Luleå. Ett nära samarbete mellan yrkesgrupper leder till att patienten får komma till samma personal i stället för att träffa nya vid varje besök.

I gymmet på Hermelinen

Fysioterapeuten Rickard Carnerud med en patient i Hermelinens gym.

Lisbeth Engelmark, vd Hermelinen

"Sjukvård är ingen lukrativ verksamhet. Vi har inga tio procent i vinst, utan vore glada för 3–4 procent", säger Lisbeth Engelmark som är kritisk till Reepaluförslaget.

En hälso- och sjukvårdsgalleria med olika typer av verksamheter som jobbar ihop. Så beskrivs Hermlinen av vd:n Lisbeth Engelmark.

– Vi har valt att ta hit personer med egna bolag för att få ruljans på verksamheten och för att ha ett bra flöde med duktig personal. Vår affärsidé är att samla alla dessa olika kompetenser på samma ställe för att kunna erbjuda kunden en hög och bred kompetens.

Hermelinen består av fyra delar: träning, fysioterapi, specialistvård och företagshälsovård. Antal personer på lönelistan är 150, varav 50 är fastanställda, 50 timanställda och 50 konsulter med egna bolag. Många av konsulterna är läkare, fysioterapeuter och psykoterapeuter.

Resurser som reception, sjuksköterskor, undersköterskor, ekonomer, ansvariga för gruppträning och personlig träning, labbpersonal och röntgen är gemensamma för alla. I det stora gymmet finns styrkemaskiner och gruppträning, och där behandlar även fysioterapeuterna sina rehabpatienter.

En patient som kommer in med en idrottsskada träffar ofta först en sjukgymnast. Om det behövs en röntgen kan patienten få det direkt och sedan träffa en ortoped. Allt under samma tak.

– Det är smidigt och tryggt för patienten, men också för de som jobbar här. De tycker att det är mycket roligare att jobba tillsammans i den här atmosfären än att jobba som ensam konsult, och vår fastanställda personal ser till att deras tidböcker är fulla.

Hermelinen har jobbat mycket med att få ihop de olika yrkeskulturerna och se till att alla drar åt samma håll, säljer varandra och samarbetar på ett bra sätt.

– Hela företaget tjänar på att vi bidrar till varandra och växer tillsammans. Bland annat har vi soppluncher med all personal där någon av de som arbetar hos oss berättar mer om sitt jobb. Det gör att vi förstår varandra bättre och att alla vet vad alla kan.

Under sina 27 år verksamheten bara haft fyra avtal med landstinget men Lisbeth Engelmark skulle gärna se ett större samarbete, men får inte riktigt gehör från landstinget.

– Till exempel skulle vi kunna göra höft- eller knäoperationer, där jag vet att landstingets köer är långa. Vi har en riktigt fin operationsavdelning som vi i dagsläget inte använder fullt ut.

Samtidigt som företaget vill expandera finns hotet från regeringen om begränsade vinster i välfärden.

– Sjukvård är ingen lukrativ verksamhet. Vi har inga tio procent i vinst, utan vore glada för 3–4 procent. Vi måste hela tiden utvecklas.

Exempel på en relativt ny del är företagshälsa för små och medelstora företag som vill ta hand om sin personal. Det finns också en estetisk verksamhet.

– Vi måste ha många ben att stå på eftersom ingen vet hur regeringsförslaget kommer att slå. Blir förslaget verklighet är det knappt relevant för oss att fortsätta med vissa av vårdkoncepten. Med det räknesätt som föreslås kan vi inte investera i ny utrustning eller utveckla personalen.    

En ledstjärna för Hermelinen är kontinuitet. Så långt det går får patienten komma till samma person i stället för att träffa en ny vid varje besök.

– Kontinuitet är nyckeln till våra framgångar. Det är något som landstinget hade förut men nu har tappat i tron på att lean och processer ska öka hälsoeffektiviteten. På vårdcentraler, där det nästan bara är stafettläkare, har det blivit ett jätteproblem. Kontinuiteten finns inte där den är som viktigast.

 Hermelinens sjukgymnastik och läkarhus har funnits sedan 1990 i olika organisationer och köptes 2010 av ett riskkapitalbolag. Men 2014 köpte sex medarbetare tillbaka verksamheten i Luleå och det ser Lisbeth Engelmark som starten för den nuvarande verksamheten.

– Det känns som att vi började om vår historia då, och sedan dess har Hermelinen utvecklats stadigt.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Effektivisering handlar inte om att springa fortare

KOMMENTAR Kommunsektorns kris kan undvikas, visar en ny rapport från Svensk Näringsliv. Lösningen är inte att springa fortare utan att lära av de mest framgångsrika kommunerna och tillämpa ny teknik. Mjuka faktorer som ledning, styrning, uppföljning och upphandling är avgörande för effektiviteten i en kommun, skriver Anders Morin, ansvarig för välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

Krisande kommuner kan vända negativ trend

KOMMUNKRISEN Ekonomin är ansträngd i många kommuner. Diskussioner om sparpaket och skattehöjningar avlöser varandra. Ett sätt att råda bot på problemen är att effektivisera verksamheten. Besparingspotentialen är 30-40 miljarder kronor, enligt två studier.
NYHET Publicerad:

Nya listan: Sveriges effektivaste kommuner

KOMMUNKRISEN Ödeshög och Ydre är landets två effektivaste kommuner. De kombinerar låga kostnader med hög kvalitet, enligt en undersökning som Svenskt Näringsliv har gjort.
NYHET Publicerad:

Operationsstatistik höjer vårdkvalitén

VÄLFÄRD Brittiska erfarenheter av att göra information om vården tillgänglig för patienter diskuterades vid ett seminarium. Hjärtkirurgen sir Bruce Keogh anser att statistiken tjänar kvalitetsutvecklingen i vården och patienterna väl.
NYHET Publicerad:

Valfriheten inom välfärden är åter hotad

KOMMENTAR Att ge regioner och kommuner rätt att reservera LOV-system för idéburna utförare är detsamma som att ge dem rätt att utesluta vinstdrivande företag från valfrihetssystemen. Det vore mycket olyckligt för valfriheten i välfärden, skriver Anders Morin, Svenskt Näringsliv och Christina Cedergren, Cedergruppen.
NYHET Publicerad:

Skattemedel i miljardklassen klantas bort

OFFENTLIG UPPHANDLING Miljarder slarvas bort i samband med offentlig upphandling. Usla inköp, dålig kontroll och uppföljning samt bristfällig konkurrens innebär att det saknas 70-100 miljarder kronor, enligt en ny kartläggning.
NYHET Publicerad:

Så vänder vi den negativa trenden i skolan

DEBATT Sverige måste vara ledande när det gäller kunskapsintensiv produktion av varor och tjänster, annars blir vi omsprungna av andra länder. Därför behöver vi en ny kurs för skolan – med reformer som är baserade på forskning, skriver Caroline af Ugglas, Anders Morin och Karin Rebas och presenterar fem reformförslag.
NYHET Publicerad:

Tjörnbolag växte snabbt med Lov

HEMTJÄNST Under flera år drev Margreth Andersson ett hemtjänstföretag på Tjörn. Hon beskriver kontakten med de äldre som underbar men konstaterar också att livet som småföretagare är tufft.
NYHET Publicerad:

Succé för industrigymnasiet i Södertälje

UTBILDNING Snart är det sju år sedan Scania och Astrazeneca startade ett industrigymnasium i Södertälje. Söktrycket till skolan är idag högst av alla gymnasier i hela Stockholmsregionen och utbildningen ger ett tillskott på hett efterfrågad kompetens i regionen.
NYHET Publicerad:

Nyköpingsskola prisas för kvalitetsarbete

YRKESUTBILDNING Målen är tydliga. Varje lärare och elev vet vad som gäller för att uppnå bästa resultat. Arbetet har gett Nyköping Strand Utbildningscentrum utmärkelsen Bättre skola 2018.
NYHET Publicerad:

Här uppmuntras äldre att leva livet

HEMTJÄNST Att ge äldre möjligheten att leva sitt liv fullt ut. Det är hemtjänstföretaget Alevas främsta mål. Framgångarna bygger på ett tydligt fokus på att individens behov tillgodoses, och att medarbetarna får stort handlingsutrymme att fatta beslut i vardagen.
NYHET Publicerad:

Politiskt trängd skolföretagare sålde verksamheten

VÄLFÄRD Politisk osäkerhet fick Skolhoppet, som driver en montessoriskola, att sälja till ett större bolag. Därmed är skolans framtid tryggad. "Som liten friskola är det ganska tufft och skakigt idag", säger grundaren Maria Jacky.
NYHET Publicerad:

En myt att mer resurser löser välfärdens problem

KOMMENTAR Mer resurser löser inte välfärdens problem, utan leder till följdproblem. Den enda lösning som är förenlig med förbättrad välfärd är att öka användningen av modern teknik i kommunsektorn, skriver Bettina Kashefi, chefekonom och Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.
NYHET Publicerad:

I Böle har skolan blivit byns mötesplats

SKOLA När den kommunala skolan i Böle lades ner 2003, gick föräldrarna ihop för att rädda den. De startade en ideell förening som idag äger skolan, en restaurang och ett fastighetsbolag. All vinst återinvesteras, bland annat i hög personaltäthet och näringsrik mat lagad från grunden.
NYHET Publicerad:

Dialys på export stärker svensk välfärd

VÅRD Sedan det svenska dialysföretaget Diaverum köptes av ett riskkapitalbolag för elva år sedan har expansionen varit rekordartad. Företaget finns idag i uppåt 20 länder och en av framgångsfaktorerna är det systematiska kvalitetsarbetet som ständigt förbättrar för patienterna.
NYHET Publicerad:

Nöjda lärare ger nöjda barn och föräldrar

FÖRSKOLA Med sin profil för bra mat, miljö och hälsa har Trädets förskola växt och frodats sedan starten. ”Ofta är det bemötandet och hur vi jobbar med barnen som uppskattas”, säger grundaren Erica Rautila. Snart är det dags att ta nästa steg och öppna förskola nummer två.
NYHET Publicerad:

Politiker vallfärdar till fristående skola

GRUNDSKOLA När Jessica och Fredrik Påhlsson startade sin första skola var målet att bli bäst. Idag vallfärdar politiker och andra dit för att förstå hur de får ihop ekvationen med mindre klasser och högre lärartäthet med samma budget som kommunens skolor.
NYHET Publicerad:

Små förskolor får nytt liv med gemensamma processer

VALFRIHET Nya regler och myndighetskrav gör det allt krångligare att driva små förskolor. För att fler små förskolor ska överleva stöttar Tivoliförskolor dem med administrationen. ”Enda möjligheten att klara det på sikt är att samla många under samma paraply”, säger Anders Grahn, verksamhetschef.
NYHET Publicerad:

Familjär hemtjänst lockar både personal och äldre

OMSORG Hemtjänstföretaget Allas vård och omsorg i Enköping växer så att det knakar. Antalet anställda har ökat från 6 till 40 sedan starten för två år sedan. Enligt vd:n Elvir Blazevic ligger företagets familjära känsla bakom en stor del av framgångarna.
NYHET Publicerad:

Kommunerna måste bli effektivare – nu!

DEBATT Bristen på arbetskraft hotar den svenska välfärden. Om inget görs snarast kommer hela ökningen av sysselsättningen fram till år 2025 behöva ske i kommunsektorn. Ett sådant scenario vore förödande för Sverige, skriver Anders Morin, ansvarig välfärdspolitik.