NYHET27 april 2018

Nyhléns Hugosons - ett företag i stark tillväxt

"Det är en utmaning att ständigt försöka fylla på med personal som har just den kompetens som vi är ute efter. Alla aktörer måste aktivt hjälpas åt vid rekrytering av ny personal. Arbetsförmedlingen är en av dem", säger Annika Gåhlin, personalchef vid Nyhléns Hugosons med huvudkontor i Luleå.

Annika Gåhlin

– Arbetsförmedlingen borde rent generellt jobba mer direkt mot olika företag och skapa en bättre dialog med näringslivet för att känna av vilka speciella behov som finns inom olika områden. Tyvärr ser vi att förtroendet för att använda Arbetsförmedlingen har fallit på många håll inom näringslivet. Många företag efterlyser just en mycket snabbare och närmare hantering, det säger Annika Gåhlin som är personalchef vid Nyhléns Hugosons med huvudkontor i Luleå.

Nyhléns Hugosons har cirka 200 anställda och omsätter en halv miljard. Företaget arbetar man med allt från djuruppfödning och slakt till förädling av kött- och charkprodukter. För ett drygt år sedan vidgades verksamheten ytterligare då man köpte Guldfisken Kök AB som startades i Påläng i Kalix och flyttades till Boden för ett tiotal år sedan. Med kyld färdigmat bland produkterna hoppas man fortsatt kunna vara ett ledande matföretag i de fyra nordligaste länen.

– När vi rekryterar gäller det inte bara om att anställa personer med rätt kompetens. Mycket handlar också om att ha rätt inställning till jobbet. Det kommer man långt med.

– Vi anställer många unga både direkt och säsongsvis. En hel del studenter i Luleå jobbar under lediga tider hos oss samtidigt som vi har toppar i produktionen. Många återkommer år efter år. Det har både dom och vi nytta av, konstaterar Annika Gåhlin.

Trestegsraket för utlandsfödda

Men Nyhléns Hugosons anställer även en hel del som kommer från andra länder. Företaget har också ett projekt med utlandsfödda med Luleå kommun. En slags trestegsraket med kortare introduktion, praktik under begränsad tid och sedan kortare anställning som kan resultera i en tillsvidareanställning.

– Det har fungerat väldigt bra, men vi kräver en viss lägstanivå språkmässigt. Här hanterar vi ju vassa knivar och avancerade maskiner så därför är det nödvändigt att man kan läsa instruktioner och förstå säkerhetsanvisningar. Och de som klarar språket får förstås också lättare att snabbt komma in i arbetsgruppen.

– Slaktare och styckare plockas delvis från utlandet. Vi har ingen sådan utbildning här i Norrbotten så därför vänder vi ibland blickarna utåt även om vi också försöker lära upp kategorierna lokalt, vilket gått rätt bra. Men alla passar inte för tunga yrken. Det här är ett hantverk i produktionsdelen även om vi har gott om maskiner till hjälp.

Chaufförsbristen är kännbar

En kategori som det är svårt att rekrytera är chaufförer. Nyhléns Hugosons har egen distribution och problemet delas med många företag runt om i landet.

– Vi har 30 chaufförer och 14 lastbilar och får verkligen kämpa för att få tag i rätt personal. Det finns en utbildning i Skellefteå där vi rekryterar en del, men det är ofta svårt att hitta tillräckligt många chaufförer.

– Förslaget att stoppa arbetskraftsinvandring av okvalificerade yrken skulle delvis försvåra rekryteringar för oss. Helst om en myndighet ska avgöra vilka företag som får rekrytera utifrån och om man inte bryr sig om kompetensen eller bristen på kunnande inom själva yrkeskategorin, menar Annika Gåhlin.

Nyhléns Hugosons är resultatet av en fusion 2005 av charkföretag i Ångermanland och norra Norrland. Produktionsanläggningar finns i Luleå, Skellefteå och Ullånger. 1975 startade verksamheten då skåningen Mikael Hugoson kom till Alvik utanför Luleå och startade grisuppfödning för att själv kunna producera kött. Och på den vägen är det efter diverse turer. Han äger fortfarande företaget efter 43 år. Grisuppfödning pågår fortfarande på Alviksgården och omsorgen om djur och miljö har alltid funnits i främsta rummet.

– För oss är det viktigt att alltid kunna framhålla att vi är ett företag som satsar på att producera närodlat norrländskt samtidigt som vi värnar om den lokala matproduktionen, slutar personalchefen Annika Gåhlin.

Arbetsförmedlingenrekrytering
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist