Stölder i butiker – ett ständigt problem som kostar

NYHET Publicerad

BUTIKSSTÖLDER Kostnaderna kring säkerhet och trygghet ökar stadigt för handlare och frågan är ständigt på tapeten. Karin Matteusson ägare av Ica Maxi vid Boglundsängen i Örebro har tröttnat rejält. "Vi är mer eller mindre maktlösa".

Oxfilé
Foto: Maria Eremo

Oxfilé försvinner i mängder i perioder. Tidigare har lokala krogar varit beställare av stöldgodset.

Karin Matteusson i butiken Ica Maxi

Karin Matteusson driver Ica Maxi vid Boglundsängen sedan 19 år tillbaka. Butiken drabbas regelbundet av stölder och ofta är det köttvaror som stjäls.

Foto: Maria Eremo

Karin suckar när hon berättar hur hon gång på gång får besked om att förundersökningen är nedlagd, att det gått för lång tid och att ärendet aldrig leder till något.

– Det är sällan vi får besked om att en stöld hos oss lett till en dom. Det är kriminell verksamhet som drabbar oss. Med de volymer som stjäls är det inte för privat konsumtion utan på uppdrag av någon annan.

Vid flertal tillfällen har butiken haft problem med stora stölder av oxfilé. Ofta är det samma person som återkommer om och om igen.

– Vi har gripit honom flera gånger, men ibland dumpas varorna strax innan.

Tidigare har det framkommit att lokala krogar i Örebro varit beställare av köttet och nu drabbas Ica Maxi vid Boglundsängen åter igen av den här typen av stölder. Stölder sker dagligen och varje vecka tar både personal och vakter fast gärningspersoner och gör en polisanmälan. Utöver köttvaror är det kaffe, choklad, kosmetika och tuggummi som står högst upp på listan av varor som stjäls.

– Det här är inte vårt arbete, men det medför oerhörda säkerhetskostnader för oss. Det finns lagar vi måste följa då kraven på arbetsmiljön ständigt höjs. Larm och vakter är inte billigt.

Om en anställd ska ingripa får det inte innebära någon risk, men Karin berättar att det också dras kniv eller andra tillhyggen när en person som stulit upptäcks.

– Det är viktigt att våra anställda känner sig trygga. Det känns som att hot och våld ökar och vi behöver skydda oss allt mer med till exempel vakter, grindar och kameraövervakning. Att investera i säkerhet kostar mycket och att löpande ha vakter i butiken är en stor kostnad som även den har ökat.

I 19 års tid har Karin drivit Ica Maxi vid Boglundsängen med sin man Martin Matteusson och även om butiken varit förskonad mot rån är det ständiga arbetet kring stölder något som tar mycket tid, pengar och energi.

– Jag förstår om handlare till slut låter bli att polisanmäla, det leder sällan till något konkret i alla fall. Vi polisanmäler alltid, men ofta blir det inget mer än just en anmälan. Jag vill även gärna se en sänkning av beloppsgränsen så att fler räknas som stöld. Det ökar allvaret i brottet.

Karin berättar hur personalen är måna om att se alla kunder, säga hej och ha ett välkommet bemötande.

– Det gör vi med alla kunder och det tror jag många gånger lett till att de som varit på väg att stjäla lämnar varorna i butiken. Vi kan hitta produkter på helt fel plats och då har de dumpats.

Fler synliga poliser står högt upp på önskelistan. Även strängare straff när brott upprepas igen och igen.

– Besöksförbud för de som bråkar och trakasserar. Många lever i dag på att stjäla och står bara och skrattar oss rakt upp i ansiktet. Vi behöver fler poliser för en tryggare stad.

Tomas Ammer är kommunpolis i Örebro och han förstår Karins och andra handlares frustration.

– Vi beklagar lika mycket vi att vi inte kan vara mer närvarande. Men jag hoppas att vi är på väg åt det hållet, att poliskåren växer. Vad det gäller de enskilda fallen hos just Ica Maxi Boglundsängen kan jag inte uttala mig om, men det måste hålla hela vägen till eventuell rättegång. Även om det upplevs uppenbart för både oss och de drabbade så måste hela kedjan finnas.

Är det någon mening att handlarna fortsätter att anmäla?

– Ja, absolut. Det är väldigt bra. De ska inte ge upp. Även om det inte leder till en dom så kommer anmälan in och vi ser problembilden, utan anmälan syns det ingenstans, säger Tomas.

Nu vill Ica Maxi Boglundsängen arbeta vidare och vara med mer förebyggande. Det handlar inte om att bygga murar enligt Karin, snarare tvärtom. Hon tror på idén att barnen behöver tas omhand i tidig ålder och få trygghet från start.

– Det finns många trassliga familjesituationer som skapar utanförskap och någon gång startar detta beteende. Om vi fångar upp barnen tror jag att vi skulle slippa mycket av det vi drabbas av.

Tidigare har Karin träffat unga som åkt fast för stöld eller ringa stöld och pratat med dem om konsekvenserna.

– Det var en bra grej och gav dem godare chanser till bättring. Jag har då berättat om vår personal som känner sig otrygga, helt enkelt visa människan bakom Maxikläderna.

Nu är planen att Ica Maxi Boglundsängen ska engagera sig. Det vill man för att på så vis vara med och bygga relationer och hjälpa till från tidig ålder så att färre hamnar i utanförskap. Karin anser att första steget till utanförskap är att inte komma vidare i skolan.

– Det tror vi är ett bra sätt att förebygga på. Man måste börja någonstans.

Fakta

Svensk Handel genomför varje år en undersökning, Trygghetsbarometern. Trygghetsbarometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval bland Svensk Handels medlemsföretag.

 

Enkätundersökningen som riktas till butikschefer eller butiksansvariga genomfördes i början av mars 2019 och besvarades av 1104 butiker. Senaste undersökningen visar bland annat att:
 

  • Fyra av tio handlare har utsatts för brott den senaste tiden.
  • Andelen butiker som drabbats av hotfullt beteende från en besökare eller kund den senaste månaden minskar med fem procentenheter, från 23 till 18 procent.
  • Samtidigt ökar utsattheten för butiksstölder något.
  • Två av tre butiksstölder polisanmäls aldrig.

Källa: Svensk Handel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Lekebergs kommun har siktet på framtiden

CORONAKRISEN Vid en undersökning genomförd av Lekebergs kommun visade det sig att 39% av företagen i kommunen påverkats negativt av den pandemi som just nu råder. Detta har inneburit stora utmaningar för företagen vilket både på kort och långt sikt kommer ha stor påverkan på kommunen, under den här tiden har därför kommunstyrelsens nytillträdde ordföranden Johan Niklasson (C) ställts inför utmaningar han inte räknade med då han tillträdde sin tjänst vid årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Jonas Björkman, regionchef för TRR i Örebro län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Årets enkätsvar är här

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet av Svenskt Näringslivs omfattande undersökning av företagsklimatet i landets kommuner är nu här. Närmare 33000 företagare, varav nästan 1200 i Örebroregionen, har tyckt till om hur de ser på att driva företag i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Länets företag tror på en fortsatt nedgång

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Örebroregionens företagare beskriver ett läge som i stort ser ut som riket som helhet och bilden är långt ifrån ljus.
NYHET Publicerad:

1900 olika arbetsplatser ställer stora krav på Humana

CORONAKRISEN Humana Assistans med huvudkontor i Örebro är ett av många företag som fått ställa om under coronakrisen. Andreas Westlund som är affärsområdeschef för Humana personlig assistans menar att inte bara offentlig sektor, utan också privata utförare bör kompenseras för extrakostnaderna i virusets spår.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Nu finns det minsann pengar

KOMMENTAR "Vi måste ha klart för oss att detta är en exceptionell situation som kräver nya sätt att lösa nuvarande och framtida problem", skriver Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län, och menar att om vi inte tar oss råd nu och satsar rejält för att rädda kvar så många företag och jobb som möjligt så kommer den framtida kostnaden för Sverige och oss som bor här att vara betydligt mycket högre.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen och handeln i länet hårt drabbad av coronakrisen

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är de branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. I länet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. Anneli Rådesjö som driver restaurang i Karlskoga har på några månader tappat i stort sett alla sina bokningar och anser att det regeringen hittills lagt fram i stöd är lång ifrån tillräckligt. "Jag skulle önska att arbetsgivaravgiften togs bort helt och att korttidspermitteringen höjs till 100 procent för de som har behov av det", säger Anneli.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.