Stölder i butiker – ett ständigt problem som kostar

NYHET Publicerad

BUTIKSSTÖLDER Kostnaderna kring säkerhet och trygghet ökar stadigt för handlare och frågan är ständigt på tapeten. Karin Matteusson ägare av Ica Maxi vid Boglundsängen i Örebro har tröttnat rejält. "Vi är mer eller mindre maktlösa".

Oxfilé
Foto: Maria Eremo

Oxfilé försvinner i mängder i perioder. Tidigare har lokala krogar varit beställare av stöldgodset.

Karin Matteusson i butiken Ica Maxi

Karin Matteusson driver Ica Maxi vid Boglundsängen sedan 19 år tillbaka. Butiken drabbas regelbundet av stölder och ofta är det köttvaror som stjäls.

Foto: Maria Eremo

Karin suckar när hon berättar hur hon gång på gång får besked om att förundersökningen är nedlagd, att det gått för lång tid och att ärendet aldrig leder till något.

– Det är sällan vi får besked om att en stöld hos oss lett till en dom. Det är kriminell verksamhet som drabbar oss. Med de volymer som stjäls är det inte för privat konsumtion utan på uppdrag av någon annan.

Vid flertal tillfällen har butiken haft problem med stora stölder av oxfilé. Ofta är det samma person som återkommer om och om igen.

– Vi har gripit honom flera gånger, men ibland dumpas varorna strax innan.

Tidigare har det framkommit att lokala krogar i Örebro varit beställare av köttet och nu drabbas Ica Maxi vid Boglundsängen åter igen av den här typen av stölder. Stölder sker dagligen och varje vecka tar både personal och vakter fast gärningspersoner och gör en polisanmälan. Utöver köttvaror är det kaffe, choklad, kosmetika och tuggummi som står högst upp på listan av varor som stjäls.

– Det här är inte vårt arbete, men det medför oerhörda säkerhetskostnader för oss. Det finns lagar vi måste följa då kraven på arbetsmiljön ständigt höjs. Larm och vakter är inte billigt.

Om en anställd ska ingripa får det inte innebära någon risk, men Karin berättar att det också dras kniv eller andra tillhyggen när en person som stulit upptäcks.

– Det är viktigt att våra anställda känner sig trygga. Det känns som att hot och våld ökar och vi behöver skydda oss allt mer med till exempel vakter, grindar och kameraövervakning. Att investera i säkerhet kostar mycket och att löpande ha vakter i butiken är en stor kostnad som även den har ökat.

I 19 års tid har Karin drivit Ica Maxi vid Boglundsängen med sin man Martin Matteusson och även om butiken varit förskonad mot rån är det ständiga arbetet kring stölder något som tar mycket tid, pengar och energi.

– Jag förstår om handlare till slut låter bli att polisanmäla, det leder sällan till något konkret i alla fall. Vi polisanmäler alltid, men ofta blir det inget mer än just en anmälan. Jag vill även gärna se en sänkning av beloppsgränsen så att fler räknas som stöld. Det ökar allvaret i brottet.

Karin berättar hur personalen är måna om att se alla kunder, säga hej och ha ett välkommet bemötande.

– Det gör vi med alla kunder och det tror jag många gånger lett till att de som varit på väg att stjäla lämnar varorna i butiken. Vi kan hitta produkter på helt fel plats och då har de dumpats.

Fler synliga poliser står högt upp på önskelistan. Även strängare straff när brott upprepas igen och igen.

– Besöksförbud för de som bråkar och trakasserar. Många lever i dag på att stjäla och står bara och skrattar oss rakt upp i ansiktet. Vi behöver fler poliser för en tryggare stad.

Tomas Ammer är kommunpolis i Örebro och han förstår Karins och andra handlares frustration.

– Vi beklagar lika mycket vi att vi inte kan vara mer närvarande. Men jag hoppas att vi är på väg åt det hållet, att poliskåren växer. Vad det gäller de enskilda fallen hos just Ica Maxi Boglundsängen kan jag inte uttala mig om, men det måste hålla hela vägen till eventuell rättegång. Även om det upplevs uppenbart för både oss och de drabbade så måste hela kedjan finnas.

Är det någon mening att handlarna fortsätter att anmäla?

– Ja, absolut. Det är väldigt bra. De ska inte ge upp. Även om det inte leder till en dom så kommer anmälan in och vi ser problembilden, utan anmälan syns det ingenstans, säger Tomas.

Nu vill Ica Maxi Boglundsängen arbeta vidare och vara med mer förebyggande. Det handlar inte om att bygga murar enligt Karin, snarare tvärtom. Hon tror på idén att barnen behöver tas omhand i tidig ålder och få trygghet från start.

– Det finns många trassliga familjesituationer som skapar utanförskap och någon gång startar detta beteende. Om vi fångar upp barnen tror jag att vi skulle slippa mycket av det vi drabbas av.

Tidigare har Karin träffat unga som åkt fast för stöld eller ringa stöld och pratat med dem om konsekvenserna.

– Det var en bra grej och gav dem godare chanser till bättring. Jag har då berättat om vår personal som känner sig otrygga, helt enkelt visa människan bakom Maxikläderna.

Nu är planen att Ica Maxi Boglundsängen ska engagera sig. Det vill man för att på så vis vara med och bygga relationer och hjälpa till från tidig ålder så att färre hamnar i utanförskap. Karin anser att första steget till utanförskap är att inte komma vidare i skolan.

– Det tror vi är ett bra sätt att förebygga på. Man måste börja någonstans.

Fakta

Svensk Handel genomför varje år en undersökning, Trygghetsbarometern. Trygghetsbarometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval bland Svensk Handels medlemsföretag.

 

Enkätundersökningen som riktas till butikschefer eller butiksansvariga genomfördes i början av mars 2019 och besvarades av 1104 butiker. Senaste undersökningen visar bland annat att:
 

  • Fyra av tio handlare har utsatts för brott den senaste tiden.
  • Andelen butiker som drabbats av hotfullt beteende från en besökare eller kund den senaste månaden minskar med fem procentenheter, från 23 till 18 procent.
  • Samtidigt ökar utsattheten för butiksstölder något.
  • Två av tre butiksstölder polisanmäls aldrig.

Källa: Svensk Handel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Engagemang, drivkraft och ekonomi när Edekyl och Värme satsar på miljön

MILJÖ Miljötänket har funnits med sedan barnsben. Därför har det också blivit en del av företagandet. Möt Robert Björk, vd:n för Edekyl och Värme. "Vårt största fokus ligger alltid på miljön", säger han.
NYHET Publicerad:

När vänder det i Karlskoga och Degerfors?

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Den negativa utveckling gäller även Karlskoga och Degerfors som båda backar i årets ranking efter att företagarna satt lägre betyg på företagsklimatet i årets enkät.
NYHET Publicerad:

Bakslag i Hällefors

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Årets största förändring i negativ riktning sker i Hällefors som backar hela 106 placeringar och därmed är de senaste årens mycket positiva trend bruten.
NYHET Publicerad:

Hallsberg och Askersund tar stora kliv uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Undantagen är Askersund och Hallsberg som klättrar rejält. "Det är förstås glädjande att det går åt rätt håll, men vi har långt kvar på vår resa", säger Magnus Larsson, Näringslivschef i Hallsberg.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Stölder i butiker – ett ständigt problem som kostar

BUTIKSSTÖLDER Kostnaderna kring säkerhet och trygghet ökar stadigt för handlare och frågan är ständigt på tapeten. Karin Matteusson ägare av Ica Maxi vid Boglundsängen i Örebro har tröttnat rejält. "Vi är mer eller mindre maktlösa".
NYHET Publicerad:

Försiktigare företagare förutspår svalare konjunktur

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningarna om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. "Företagens förväntningar ligger nu under historiska förväntningar", säger Violeta Juks som är ekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare får erfarenhet hos McDonalds

SOMMARJOBB ”Besöksnäringen hos oss ökar med ungefär 20-30% under juni-augusti, och att anställa sommarjobbare är ett väldigt bra sätt för oss att klara av detta”, säger Patrik Forsman som driver tre McDonaldsrestauranger i Karlskoga, Brändåsen och Hedemora.
NYHET Publicerad:

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.
NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.
NYHET Publicerad:

Företagare i Karlskoga och Degerfors har sagt sitt

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I Karlskoga och Degerfors finns en del att ta tag i för de nya politiska styrena när det gäller de faktorer som den kommunala organisationen kan påverka.