Stölder i butiker – ett ständigt problem som kostar

NYHET Publicerad

BUTIKSSTÖLDER Kostnaderna kring säkerhet och trygghet ökar stadigt för handlare och frågan är ständigt på tapeten. Karin Matteusson ägare av Ica Maxi vid Boglundsängen i Örebro har tröttnat rejält. "Vi är mer eller mindre maktlösa".

Oxfilé
Foto: Maria Eremo

Oxfilé försvinner i mängder i perioder. Tidigare har lokala krogar varit beställare av stöldgodset.

Karin Matteusson i butiken Ica Maxi

Karin Matteusson driver Ica Maxi vid Boglundsängen sedan 19 år tillbaka. Butiken drabbas regelbundet av stölder och ofta är det köttvaror som stjäls.

Foto: Maria Eremo

Karin suckar när hon berättar hur hon gång på gång får besked om att förundersökningen är nedlagd, att det gått för lång tid och att ärendet aldrig leder till något.

– Det är sällan vi får besked om att en stöld hos oss lett till en dom. Det är kriminell verksamhet som drabbar oss. Med de volymer som stjäls är det inte för privat konsumtion utan på uppdrag av någon annan.

Vid flertal tillfällen har butiken haft problem med stora stölder av oxfilé. Ofta är det samma person som återkommer om och om igen.

– Vi har gripit honom flera gånger, men ibland dumpas varorna strax innan.

Tidigare har det framkommit att lokala krogar i Örebro varit beställare av köttet och nu drabbas Ica Maxi vid Boglundsängen åter igen av den här typen av stölder. Stölder sker dagligen och varje vecka tar både personal och vakter fast gärningspersoner och gör en polisanmälan. Utöver köttvaror är det kaffe, choklad, kosmetika och tuggummi som står högst upp på listan av varor som stjäls.

– Det här är inte vårt arbete, men det medför oerhörda säkerhetskostnader för oss. Det finns lagar vi måste följa då kraven på arbetsmiljön ständigt höjs. Larm och vakter är inte billigt.

Om en anställd ska ingripa får det inte innebära någon risk, men Karin berättar att det också dras kniv eller andra tillhyggen när en person som stulit upptäcks.

– Det är viktigt att våra anställda känner sig trygga. Det känns som att hot och våld ökar och vi behöver skydda oss allt mer med till exempel vakter, grindar och kameraövervakning. Att investera i säkerhet kostar mycket och att löpande ha vakter i butiken är en stor kostnad som även den har ökat.

I 19 års tid har Karin drivit Ica Maxi vid Boglundsängen med sin man Martin Matteusson och även om butiken varit förskonad mot rån är det ständiga arbetet kring stölder något som tar mycket tid, pengar och energi.

– Jag förstår om handlare till slut låter bli att polisanmäla, det leder sällan till något konkret i alla fall. Vi polisanmäler alltid, men ofta blir det inget mer än just en anmälan. Jag vill även gärna se en sänkning av beloppsgränsen så att fler räknas som stöld. Det ökar allvaret i brottet.

Karin berättar hur personalen är måna om att se alla kunder, säga hej och ha ett välkommet bemötande.

– Det gör vi med alla kunder och det tror jag många gånger lett till att de som varit på väg att stjäla lämnar varorna i butiken. Vi kan hitta produkter på helt fel plats och då har de dumpats.

Fler synliga poliser står högt upp på önskelistan. Även strängare straff när brott upprepas igen och igen.

– Besöksförbud för de som bråkar och trakasserar. Många lever i dag på att stjäla och står bara och skrattar oss rakt upp i ansiktet. Vi behöver fler poliser för en tryggare stad.

Tomas Ammer är kommunpolis i Örebro och han förstår Karins och andra handlares frustration.

– Vi beklagar lika mycket vi att vi inte kan vara mer närvarande. Men jag hoppas att vi är på väg åt det hållet, att poliskåren växer. Vad det gäller de enskilda fallen hos just Ica Maxi Boglundsängen kan jag inte uttala mig om, men det måste hålla hela vägen till eventuell rättegång. Även om det upplevs uppenbart för både oss och de drabbade så måste hela kedjan finnas.

Är det någon mening att handlarna fortsätter att anmäla?

– Ja, absolut. Det är väldigt bra. De ska inte ge upp. Även om det inte leder till en dom så kommer anmälan in och vi ser problembilden, utan anmälan syns det ingenstans, säger Tomas.

Nu vill Ica Maxi Boglundsängen arbeta vidare och vara med mer förebyggande. Det handlar inte om att bygga murar enligt Karin, snarare tvärtom. Hon tror på idén att barnen behöver tas omhand i tidig ålder och få trygghet från start.

– Det finns många trassliga familjesituationer som skapar utanförskap och någon gång startar detta beteende. Om vi fångar upp barnen tror jag att vi skulle slippa mycket av det vi drabbas av.

Tidigare har Karin träffat unga som åkt fast för stöld eller ringa stöld och pratat med dem om konsekvenserna.

– Det var en bra grej och gav dem godare chanser till bättring. Jag har då berättat om vår personal som känner sig otrygga, helt enkelt visa människan bakom Maxikläderna.

Nu är planen att Ica Maxi Boglundsängen ska engagera sig. Det vill man för att på så vis vara med och bygga relationer och hjälpa till från tidig ålder så att färre hamnar i utanförskap. Karin anser att första steget till utanförskap är att inte komma vidare i skolan.

– Det tror vi är ett bra sätt att förebygga på. Man måste börja någonstans.

Fakta

Svensk Handel genomför varje år en undersökning, Trygghetsbarometern. Trygghetsbarometern baseras på en webbenkät till ett slumpmässigt urval bland Svensk Handels medlemsföretag.

 

Enkätundersökningen som riktas till butikschefer eller butiksansvariga genomfördes i början av mars 2019 och besvarades av 1104 butiker. Senaste undersökningen visar bland annat att:
 

  • Fyra av tio handlare har utsatts för brott den senaste tiden.
  • Andelen butiker som drabbats av hotfullt beteende från en besökare eller kund den senaste månaden minskar med fem procentenheter, från 23 till 18 procent.
  • Samtidigt ökar utsattheten för butiksstölder något.
  • Två av tre butiksstölder polisanmäls aldrig.

Källa: Svensk Handel

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så kan kommuner lyfta börda för sina företag i Coronatider

CORONA Svenskt Näringsliv följer noggrant utvecklingen kring corona/covid-19. I vår Företagarpanel ser vi att det under den senaste veckan fått allt mer omgående konsekvenser i en stor andel av företagen. Antalet varsel om uppsägningar har tyvärr ökat markant. Utöver de nationella åtgärder som nu görs, behövs även åtgärder i kommuner, regioner och länsstyrelser. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder som kan genomföras för att mildra konsekvenserna i detta läge.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes; 9300 företagsamma kvinnor!

FÖRETAGSAMHETEN Företagsamheten i Örebroregionen fortsätter att öka om än i långsam takt. Regionen har dock fortfarande landets näst svagaste företagsamhet. Det visar Svenskt Näringslivs färska rapport Företagsamheten 2020 där just företagsamheten bland Sveriges invånare kartläggs.
NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Att få bjuda eller inte, det är frågan

KOMMENTAR För några år sedan drogs en kampanj i gång i Örebro Kommun. ”En i taget” gick i korthet ut på att den som köpte öl, vin eller något annat med alkohol i också var den som drack det inköpta. Att gå till baren, köpa dryck och bjuda hela sällskapet skulle inte längre vara möjligt eftersom tanken var att den som serverar också skulle veta vem som drack ölen eller vinet.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Karlskoga redo att ta nästa steg

FÖRETAGSKLIMAT En ny omgång av Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, för kommuner som vill satsa hårt på att få till en bättre myndighetsutövning och ett bättre företagsklimat, är igång. En av kommunerna som är med i programmet är Karlskoga som ligger långt ned på rankingen men det finns en tydlig vilja att förändra läget. "Vi har redan gjort väldigt mycket och detta kom mitt i prick", säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.
NYHET Publicerad:

Snart dags att söka sommarjobb – men får unga tonåringar ens chansen?

KOMMENTAR Att, som ung tonåring, hitta ett extrajobb är få förunnat. Jobben för den som är under 18 är få och för den som inte fyllt 15 är det näst intill omöjligt att hitta något som kan vara ett första steg in i yrkeslivet. Gör vi unga en otjänst när vi skapat för många regler kring vad, när och hur de under 18 får jobba? Det undrar Karl Hulterström i sin kommentar.
NYHET Publicerad:

Alléskolan och Möckelngymnasiet i topp i Örebroregionen

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska cirka 3 300 niondeklassare i Örebroregionen välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl. 
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.