Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.

1. Zinkgruvan gänget i skopa
Foto: Maria Eremo
Hela gänget 800 meter under jord. Ett något annorlunda studiebesök som lockade till många nyfikna frågor och ännu fler intressanta svar.
2. Zinkgruvan Helena Vilhelmsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) passade på att få svar på en del frågor under dragningen om Zinkgruvan Mining. Från vänster vid bordet ser vi även Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Karl Hulterström Svenskt Näringsliv och närmast kameran sitter gruvchefen Craig Griffiths
4. Zinkgruvan verkstadsramp
Foto: Maria Eremo
En av verkstadsramperna där gruvans alla maskiner servas.
8. Stjernsund Isabell Mikael och Inga-Lill
Foto: Maria Eremo
Isabell Gilbertsson har utbildat sig till agronom för att vara bättre förberedd den dagen hon och hennes syskon tar över hela verksamheten från Mikael och Inga-Lill Gilbertsson
5. Stjernsundsgård äggpackning
Foto: Maria Eremo
Karin Lundberg packar ägg och Ida Thorell från Ung Företagsamhet tittar nyfiket på.
6. Stjernsund fika
Foto: Maria Eremo
Ida Thorell, Ung Företagsamhet, Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Hanna Jonasson från Företagarna och Sofia Fredriksson näringslivsutvecklare i Askersund vid fikabordet.
7. Stjernsund Johan Pehrsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Johan Pehrsson (L) i en engagerad diskussion.

– Vi genomför företagsamma resor runt om i hela landet för att tillsammans med företagare och politiker diskutera företagares vardag och villkor. Det blir alltid diskussioner om regler, skatter och övriga villkor när företagare och politiker träffas, säger Karl Hulterström, regionchef Örebro.

Dagen startade tidigt med samling i Zinkgruvan och på gruvområdet för Zinkgruvan Mining, där vd Agne Ahlenius och kommunikations- och CSR-ansvarig Monika Andersson tog emot i strålande morgonsol.

– Först kör vi en säkerhetsgenomgång tillsammans innan alla behöver byta om. I dag ska vi ner 800 meter under jord, berättade Agne.

Det blev en ganska tyst bilresa ner i två minibussar för de tolv besökarna plus anställda som hela tiden fanns vid gruppens sida. Det tar 30 minuter att komma hela vägen ner och när kroppen vant sig vid mörkret, värmen och den något annorlunda luften var det dags för vd Agne Ahlenius dragning om företaget. I ett helt vanligt konferensrum, 800 meter under jordytan.

– Allt handlar hela tiden om säkerhet i vardagen här hos oss. Zinkgruvan har varit i drift sedan 1857 och vi strävar ständigt efter att bli ännu mer effektiva och säkra upp att vi fortsätter vara konkurrenskraftiga.

Inom gruvbranschen finns en hel del lagar och regler att ta hänsyn till, utöver det som varje företag i Sverige måste följa. I snitt bryter man 3 700 ton malm per dag, malm som sedan mals i stora kvarnar och därefter genomgår en flotationsprocess där bly, zink och kopparmineralen frigörs från det övriga berget. Till sist får man fram tre olika koncentrat, som sedan måste fraktas till kunder. I dag sker det via lastbil och sedan båt, men Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot, hoppas på att man i framtiden kommer kunna använda sig av järnvägen.

– Jag tror som du, det finns stor potential. Men det är långt kvar, säger Agne.

Gruvdriften i Sydnärke är stor och företaget har nästan 420 anställda varav 250 av dem arbetar under jord. Sedan tillkommer även flertalet entreprenörer. En stor och viktig arbetsgivare för regionen.

– Jag hade gärna sett att vi hade möjlighet att ta med besökare hit ner ännu oftare. Allt för att visa vad vi håller på med. Det kräver resurser i form av guider men vi tar emot många studenter och andra inom vår bransch, säger Monika Andersson.

Zinkgruvan Mining arbetar ständigt för att vara en attraktiv arbetsgivare och som i framtiden kommer arbeta ännu hårdare med säkerhets- teknikutvecklings-och miljöfrågor.

På Stjernsunds Gård ser man möjligheter

Efter lunch bytte dagens studiegrupp lite deltagare när bilarna styrde mot Stjernsunds Gård för att besöka företagarna Mikael och Inga-Lill Gilbertsson.

– Jag har blivit ombedd att dra lite om företagets historia och hur vi hamnade där vi är i dag, säger Mikael samtidigt som han leder oss in i en av lagerlokalerna på gården.

Paret Gilbertsson har haft en krokig företagsresa med många tuffa utmaningar, både när det gäller den faktiska verksamheten men också kring miljölagar och myndigheter som har motarbetat snarare än samarbetat.

– Från början var vi en ren spannmålsgård, men äggproduktion kom vi i gång med redan 2001. Då handlade det om 850 kilo ägg per dag, i dag är den siffran uppe i 7 100 kilo, berättar Mikael.

Mikael har lärt sig allt i praktiken medan Inga-Lill har ekonomisk bakgrund, en bra kombination tror de båda.

– Som lantbrukare har du många möjligheter och vi har breddat oss rejält med både fastigheter och tomtprojekt. Det är egentligen bara din egen hjärna som bromsar och ibland även myndigheterna, säger Mikael.

Paret har tagit många risker genom åren, men Mikael har också alltid haft revanschlust.

– Jag är främst företagare och entreprenör. Sedan att det blev inom lantbruk, det är sekundärt.

Kring punkten ID 06, som är systemet för elektroniska personalliggare i byggbranschen, finns det mycket frustration för en lantbrukare förklarar Mikael.

– Ena stunden är jag lantbrukare och kör traktor, i nästa stund behöver jag kanske fixa något som räknas som bygg. Då ska jag logga in i en annan personalliggare, det är inte försvarbart för oss i denna bransch.

Lotta Olsson (M) riksdagsledamot, som medverkade under besöket, ber Mikael om förslag på förändring. Och det får hon:

– Undanta lantbrukarna. Så enkelt är det.

Mikael och Inga-Lill är tvärsäkra på att många småföretagare bromsas av allt för många regler. De har själv känt frustration flertalet gånger, men har fortsatt kämpa och kan i dag se hur deras barn står redo att bli än mer delaktiga.

– Det känns riktigt skönt, att det är de själva som vill det, säger Inga-Lill.

Det har varit en lång, men intressant och informativ dag som efter kaffestunden lider mot sitt slut.

– Vi vill verkligen tacka er för att ni kom hit. Det är jättebra att kunna sitta så här och prata, säger Mikael.

– Det är vi som ska tacka för att vi fick komma hit, det är viktigt, replikerar riksdagsledamot Johan Pehrsson (L).

Karl Hulterström får sista ordet:

– Jag är övertygad om att dessa möten tillför mycket kunskap om företagares vardag och jag hoppas att det leder till bättre villkor för företagande vilket är viktigt för Sveriges välstånd framöver. Jag tycker att det blev en intressant dag med bra diskussioner och stor nyfikenhet från alla som besökte både Zinkgruvan och Stjernsunds Gård.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Visioner för miljön och klimatets skull

SOMMARKRÖNIKA "Det är en framåtblickande, visionär, syn som måste prägla vårt fortsatta miljöarbete. Sverige behöver ta fasta på utvecklingen i näringslivet, den hållbara utvecklingen, som en motor för att skapa ett välfärdssamhälle." Det skriver Nicklas Skår, Svenskt Näringsliv i denna krönika.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Lekebergs kommun har siktet på framtiden

CORONAKRISEN Vid en undersökning genomförd av Lekebergs kommun visade det sig att 39% av företagen i kommunen påverkats negativt av den pandemi som just nu råder. Detta har inneburit stora utmaningar för företagen vilket både på kort och långt sikt kommer ha stor påverkan på kommunen, under den här tiden har därför kommunstyrelsens nytillträdde ordföranden Johan Niklasson (C) ställts inför utmaningar han inte räknade med då han tillträdde sin tjänst vid årsskiftet.
NYHET Publicerad:

Blandade känslor inför sommaren inom besöksnäringen

CORONAKRISEN När vi nu lämnar våren bakom oss kan många företagare inom besöksnäringen se tillbaka på en extremt tuff tid präglad av restriktioner och avbokningar. Sedan den 13 juni reserestriktionerna hävts och symptomfria personer kan resa fritt i landet, men känslorna inför hur sommaren ska bli är ändå oviss för många företagare.
NYHET Publicerad:

Vill att unga ska se företagande som ett naturligt yrkesval

SKOLNÄTVERK Välkommen Jennifer Österlund som kommer att arbeta heltid med att öka samverkan mellan skola och näringsliv i vår region. "Jag vill att företagande ska ses som ett lika naturligt yrkesval för unga som vilket annat som helst, och därför är jag väldigt glad och tacksam över att få jobba för det".
NYHET Publicerad:

Kompetensförsprång efter krisen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
NYHET Publicerad:

TRR - ett stöd för företag i omställning

OMSTÄLLNING Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Jonas Björkman, regionchef för TRR i Örebro län, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning.
NYHET Publicerad:

Så kompetenssäkrar du företaget under krisen

WEBBINAR Ett webbinarium om hur du som arbetsgivare kan använda tiden under corona till att behålla och stärka kompetensen i ditt företag, för att stå starkare när det vänder.
NYHET Publicerad:

Årets enkätsvar är här

FÖRETAGSKLIMAT Resultatet av Svenskt Näringslivs omfattande undersökning av företagsklimatet i landets kommuner är nu här. Närmare 33000 företagare, varav nästan 1200 i Örebroregionen, har tyckt till om hur de ser på att driva företag i landets 290 kommuner.
NYHET Publicerad:

Länets företag tror på en fortsatt nedgång

KONJUNKTUR En gång i kvartalet tar Svenskt Näringsliv tempen på näringslivet regionalt och i Sverige. Resultatet är en viktig input till de politiska beslut som bör fattas för att få ett företagsklimat i toppklass. Örebroregionens företagare beskriver ett läge som i stort ser ut som riket som helhet och bilden är långt ifrån ljus.
NYHET Publicerad:

1900 olika arbetsplatser ställer stora krav på Humana

CORONAKRISEN Humana Assistans med huvudkontor i Örebro är ett av många företag som fått ställa om under coronakrisen. Andreas Westlund som är affärsområdeschef för Humana personlig assistans menar att inte bara offentlig sektor, utan också privata utförare bör kompenseras för extrakostnaderna i virusets spår.
NYHET Publicerad:

EU:s inre marknad avgörande för företagen och jobben

EUROPADAGEN Idag den 9 maj firas Europadagen för att minnas startskottet till det som kommit att bli den europeiska unionen. EU har gett oss helt nya möjligheter att handla och samarbeta inom en av världens största integrerade ekonomier. De gränshinder som nyligen visat sig på EU:s inre marknad går på tvärs mot grundtanken med unionen. "Nu måste den ömsesidiga viljan till handel och utbyte av varor och tjänster stärkas för att Sveriges och EU:s företag ska kunna klara sig igenom denna svåra tid", säger Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län.
NYHET Publicerad:

Stöd till dig som ledare vid omställning

WEBBINAR Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. I detta webbinarium får du information om vilket stöd och vilken hjälp du kan få via trygghetsorganisationen TRR i en omställningsprocess.
NYHET Publicerad:

Den obegripliga bristen på medarbetare

KOMMENTAR Corona tydliggör saker i samhället. Ett av dem är synen på jobb. Eller att många inte tycks se vissa jobb som värdiga nog. Många av dessa jobb finns inom den gröna sektorn. Intresset från svenskar att ta jobben har varit ytterst begränsat.
NYHET Publicerad:

Nu finns det minsann pengar

KOMMENTAR "Vi måste ha klart för oss att detta är en exceptionell situation som kräver nya sätt att lösa nuvarande och framtida problem", skriver Karl Hulterström, Svenskt Näringsliv Örebro län, och menar att om vi inte tar oss råd nu och satsar rejält för att rädda kvar så många företag och jobb som möjligt så kommer den framtida kostnaden för Sverige och oss som bor här att vara betydligt mycket högre.
NYHET Publicerad:

Upphandling under coronatider

WEBBINAR Coronapandemin slår brett mot alla delar i samhället. Tillsammans bidrar också alla till att samhällets nödvändiga delar kan upprätthållas under krisen och att alla delar kan fungera ordentligt när krisen är över. Offentliga myndigheters upphandling är viktig både för att offentlig verksamhet ska fungera och som marknad för många företag. I den krissituation som nu råder ger lagstiftningen om offentlig upphandling möjligheter att på ett konstruktivt sätt säkerställa en god affär för båda parter.
NYHET Publicerad:

Besöksnäringen och handeln i länet hårt drabbad av coronakrisen

CORONAKRISEN Besöksnäringen och handeln är de branscher som tidigt drabbades av effekterna av coronakrisen. I länet gapar hotell, restauranger och butiker tomma. Anneli Rådesjö som driver restaurang i Karlskoga har på några månader tappat i stort sett alla sina bokningar och anser att det regeringen hittills lagt fram i stöd är lång ifrån tillräckligt. "Jag skulle önska att arbetsgivaravgiften togs bort helt och att korttidspermitteringen höjs till 100 procent för de som har behov av det", säger Anneli.
NYHET Publicerad:

TSL redo att hjälpa vid arbetsbrist

OMSTÄLLNING Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Markus Sandin, på Trygghetsfonden TSL region Mitt.
NYHET Publicerad:

”Vi gick från 100 procent till 0 på två dagar”

ARBETSMARKNADSNYTT Inom två dagar meddelade alla Linde Maskiners kunder att de stänger ner. ”Sedan i tisdags förra veckan har vi ingen produktion, inga utleveranser och inga kunder som efterfrågar våra produkter”, säger vd:n Dan Johansson som nu har korttidspermitterat alla fastanställda.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.