Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.

1. Zinkgruvan gänget i skopa
Foto: Maria Eremo
Hela gänget 800 meter under jord. Ett något annorlunda studiebesök som lockade till många nyfikna frågor och ännu fler intressanta svar.
2. Zinkgruvan Helena Vilhelmsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) passade på att få svar på en del frågor under dragningen om Zinkgruvan Mining. Från vänster vid bordet ser vi även Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Karl Hulterström Svenskt Näringsliv och närmast kameran sitter gruvchefen Craig Griffiths
4. Zinkgruvan verkstadsramp
Foto: Maria Eremo
En av verkstadsramperna där gruvans alla maskiner servas.
8. Stjernsund Isabell Mikael och Inga-Lill
Foto: Maria Eremo
Isabell Gilbertsson har utbildat sig till agronom för att vara bättre förberedd den dagen hon och hennes syskon tar över hela verksamheten från Mikael och Inga-Lill Gilbertsson
5. Stjernsundsgård äggpackning
Foto: Maria Eremo
Karin Lundberg packar ägg och Ida Thorell från Ung Företagsamhet tittar nyfiket på.
6. Stjernsund fika
Foto: Maria Eremo
Ida Thorell, Ung Företagsamhet, Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Hanna Jonasson från Företagarna och Sofia Fredriksson näringslivsutvecklare i Askersund vid fikabordet.
7. Stjernsund Johan Pehrsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Johan Pehrsson (L) i en engagerad diskussion.
video spelare

– Vi genomför företagsamma resor runt om i hela landet för att tillsammans med företagare och politiker diskutera företagares vardag och villkor. Det blir alltid diskussioner om regler, skatter och övriga villkor när företagare och politiker träffas, säger Karl Hulterström, regionchef Örebro.

Dagen startade tidigt med samling i Zinkgruvan och på gruvområdet för Zinkgruvan Mining, där vd Agne Ahlenius och kommunikations- och CSR-ansvarig Monika Andersson tog emot i strålande morgonsol.

– Först kör vi en säkerhetsgenomgång tillsammans innan alla behöver byta om. I dag ska vi ner 800 meter under jord, berättade Agne.

Det blev en ganska tyst bilresa ner i två minibussar för de tolv besökarna plus anställda som hela tiden fanns vid gruppens sida. Det tar 30 minuter att komma hela vägen ner och när kroppen vant sig vid mörkret, värmen och den något annorlunda luften var det dags för vd Agne Ahlenius dragning om företaget. I ett helt vanligt konferensrum, 800 meter under jordytan.

– Allt handlar hela tiden om säkerhet i vardagen här hos oss. Zinkgruvan har varit i drift sedan 1857 och vi strävar ständigt efter att bli ännu mer effektiva och säkra upp att vi fortsätter vara konkurrenskraftiga.

Inom gruvbranschen finns en hel del lagar och regler att ta hänsyn till, utöver det som varje företag i Sverige måste följa. I snitt bryter man 3 700 ton malm per dag, malm som sedan mals i stora kvarnar och därefter genomgår en flotationsprocess där bly, zink och kopparmineralen frigörs från det övriga berget. Till sist får man fram tre olika koncentrat, som sedan måste fraktas till kunder. I dag sker det via lastbil och sedan båt, men Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot, hoppas på att man i framtiden kommer kunna använda sig av järnvägen.

– Jag tror som du, det finns stor potential. Men det är långt kvar, säger Agne.

Gruvdriften i Sydnärke är stor och företaget har nästan 420 anställda varav 250 av dem arbetar under jord. Sedan tillkommer även flertalet entreprenörer. En stor och viktig arbetsgivare för regionen.

– Jag hade gärna sett att vi hade möjlighet att ta med besökare hit ner ännu oftare. Allt för att visa vad vi håller på med. Det kräver resurser i form av guider men vi tar emot många studenter och andra inom vår bransch, säger Monika Andersson.

Zinkgruvan Mining arbetar ständigt för att vara en attraktiv arbetsgivare och som i framtiden kommer arbeta ännu hårdare med säkerhets- teknikutvecklings-och miljöfrågor.

På Stjernsunds Gård ser man möjligheter

Efter lunch bytte dagens studiegrupp lite deltagare när bilarna styrde mot Stjernsunds Gård för att besöka företagarna Mikael och Inga-Lill Gilbertsson.

– Jag har blivit ombedd att dra lite om företagets historia och hur vi hamnade där vi är i dag, säger Mikael samtidigt som han leder oss in i en av lagerlokalerna på gården.

Paret Gilbertsson har haft en krokig företagsresa med många tuffa utmaningar, både när det gäller den faktiska verksamheten men också kring miljölagar och myndigheter som har motarbetat snarare än samarbetat.

– Från början var vi en ren spannmålsgård, men äggproduktion kom vi i gång med redan 2001. Då handlade det om 850 kilo ägg per dag, i dag är den siffran uppe i 7 100 kilo, berättar Mikael.

Mikael har lärt sig allt i praktiken medan Inga-Lill har ekonomisk bakgrund, en bra kombination tror de båda.

– Som lantbrukare har du många möjligheter och vi har breddat oss rejält med både fastigheter och tomtprojekt. Det är egentligen bara din egen hjärna som bromsar och ibland även myndigheterna, säger Mikael.

Paret har tagit många risker genom åren, men Mikael har också alltid haft revanschlust.

– Jag är främst företagare och entreprenör. Sedan att det blev inom lantbruk, det är sekundärt.

Kring punkten ID 06, som är systemet för elektroniska personalliggare i byggbranschen, finns det mycket frustration för en lantbrukare förklarar Mikael.

– Ena stunden är jag lantbrukare och kör traktor, i nästa stund behöver jag kanske fixa något som räknas som bygg. Då ska jag logga in i en annan personalliggare, det är inte försvarbart för oss i denna bransch.

Lotta Olsson (M) riksdagsledamot, som medverkade under besöket, ber Mikael om förslag på förändring. Och det får hon:

– Undanta lantbrukarna. Så enkelt är det.

Mikael och Inga-Lill är tvärsäkra på att många småföretagare bromsas av allt för många regler. De har själv känt frustration flertalet gånger, men har fortsatt kämpa och kan i dag se hur deras barn står redo att bli än mer delaktiga.

– Det känns riktigt skönt, att det är de själva som vill det, säger Inga-Lill.

Det har varit en lång, men intressant och informativ dag som efter kaffestunden lider mot sitt slut.

– Vi vill verkligen tacka er för att ni kom hit. Det är jättebra att kunna sitta så här och prata, säger Mikael.

– Det är vi som ska tacka för att vi fick komma hit, det är viktigt, replikerar riksdagsledamot Johan Pehrsson (L).

Karl Hulterström får sista ordet:

– Jag är övertygad om att dessa möten tillför mycket kunskap om företagares vardag och jag hoppas att det leder till bättre villkor för företagande vilket är viktigt för Sveriges välstånd framöver. Jag tycker att det blev en intressant dag med bra diskussioner och stor nyfikenhet från alla som besökte både Zinkgruvan och Stjernsunds Gård.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Prao - första mötet med arbetslivet

PRAO Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Örebroregionen, men de många fördelarna överväger. "Obligatorisk prao är bra eftersom alla elever får chansen att se hur olika delar av arbetslivet fungerar", säger Karin Rebas, skolpolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.
NYHET Publicerad:

Engagemang, drivkraft och ekonomi när Edekyl och Värme satsar på miljön

MILJÖ Miljötänket har funnits med sedan barnsben. Därför har det också blivit en del av företagandet. Möt Robert Björk, vd:n för Edekyl och Värme. "Vårt största fokus ligger alltid på miljön", säger han.
NYHET Publicerad:

Bakslag i Hällefors

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Årets största förändring i negativ riktning sker i Hällefors som backar hela 106 placeringar och därmed är de senaste årens mycket positiva trend bruten.
NYHET Publicerad:

När vänder det i Karlskoga och Degerfors?

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Den negativa utveckling gäller även Karlskoga och Degerfors som båda backar i årets ranking efter att företagarna satt lägre betyg på företagsklimatet i årets enkät.
NYHET Publicerad:

Hallsberg och Askersund tar stora kliv uppåt

FÖRETAGSKLIMAT Det är tyvärr en dyster utveckling av företagsklimatet i Örebroregionen. Det stod klart när årets ranking från Svenskt Näringsliv presenterades. Undantagen är Askersund och Hallsberg som klättrar rejält. "Det är förstås glädjande att det går åt rätt håll, men vi har långt kvar på vår resa", säger Magnus Larsson, Näringslivschef i Hallsberg.
NYHET Publicerad:

Arbetsförmedlingen i ropet: Vad händer nu?

WEBBINAR Arbetsförmedlingen förändras runt om i Sverige. Det är i grunden positivt men det skapar viss oro och otydlighet vad som gäller. Hur påverkas näringslivet på kort och längre sikt?
NYHET Publicerad:

Stölder i butiker – ett ständigt problem som kostar

BUTIKSSTÖLDER Kostnaderna kring säkerhet och trygghet ökar stadigt för handlare och frågan är ständigt på tapeten. Karin Matteusson ägare av Ica Maxi vid Boglundsängen i Örebro har tröttnat rejält. "Vi är mer eller mindre maktlösa".
NYHET Publicerad:

Försiktigare företagare förutspår svalare konjunktur

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningarna om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. "Företagens förväntningar ligger nu under historiska förväntningar", säger Violeta Juks som är ekonom på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Sommarjobbare får erfarenhet hos McDonalds

SOMMARJOBB ”Besöksnäringen hos oss ökar med ungefär 20-30% under juni-augusti, och att anställa sommarjobbare är ett väldigt bra sätt för oss att klara av detta”, säger Patrik Forsman som driver tre McDonaldsrestauranger i Karlskoga, Brändåsen och Hedemora.
NYHET Publicerad:

Emax Sverige 2019 tar Andreas och Sixten till Kenya

Emax Sverige 2019 är nu avklarat, unga entreprenörer från hela Sverige har under intensiva dagar varit på plats på Chalmers i Göteborg för att få ta del av inspirerande möten, tävlingar och föreläsningar. Deltagarna har tävlat i olika lagkonstellationer och har därmed samlat poäng i lag och individuellt. Två av de som stod högst upp på prispallen kommer från Örebro Län.
NYHET Publicerad:

Emax boostar unga entreprenörer till Kenya

EMAX SVERIGE Den 16-20 juni intar 110 av landets främsta unga entreprenörer i åldrarna 18-20 år återigen Chalmers, Lindholmen i Göteborg. Sedan starten 2002 har 3 000 deltagare fått chansen att delta under intensiva och inspirerande dagar mixat med föreläsningar, sociala aktiviter, teambildning, workshops, nätverkande och olika tävlingsmoment. Emax-veckan driftas med hjälp av volontärpersonal, som många gånger har varit deltagare tidigare. Sedan 2012 körs även Emax Norge årligen.
NYHET Publicerad:

Zinkgruvan Mining verkar på 1300 meters djup

ENTREPRENÖRSKAP På ytan ser det ut som ett vanligt industriområde. Kanske att de skorstensliknande gruvlavarna avslöjar vad som döljer sig långt under jordytan. Följ med till Zinkgruvan strax utanför Askersund och företaget Zinkgruvan Mining.
NYHET Publicerad:

Stjernsunds Gård – så mycket mer än ägg

ENTREPRENÖRSKAP Från att ha varit en renodlad spannmålsgård är Stjernsunds Gård i dag så mycket mer. Tack vare att ägarna vågat satsa, trots flertalet stora utmaningar, är man i dag inte alls lika sårbara som tidigare. "Nu är nästa generation på väg in i företaget, det känns riktigt bra", säger Mikael Gilbertsson, ägare.
NYHET Publicerad:

"Vi vill att EU skriver fler frihandelsavtal"

EU-VALET Hallå där, Elin Jensen, som kandiderar till Europaparlamentet för Sverigedemokraterna. Vi på Svenskt Näringsliv vill veta hur kandidater från länet ser på EU:s förhållande till företagsamhet, entreprenörskap och villkoren för Sveriges företag. Vilka frågor med kopplingar till näringslivet skulle du vilja driva i EU?
NYHET Publicerad:

Positiva och negativa signaler från företagare i Örebroregionen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I enkätsvaren kan vi utläsa både positiva och negativa nyheter.
NYHET Publicerad:

Dystert i norra länsdelen

FÖRETAGSKLIMAT Årets enkätsvar om företagsklimatet i landets 290 kommuner är här. I Örebroregionen är det över 1200 företagare som tyckt till om hur de upplever att det är att driva företag i den kommun de är verksamma i. I norra länsdelen är signalerna från företagarna som besvarat enkäten tydliga. Företagsklimatet blir sämre i tre av fyra kommuner.