Svenskt Näringsliv bjöd på företagsam resa i Sydnärke

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Under fredagen den 17 maj såg Svenskt Näringsliv Örebro län till att företagare och politiker möttes under en företagsam resa. Den här gången stod Sydnärke på schemat och gruppen besökte Zinkgruvan Mining och Stjernsunds Gård.

1. Zinkgruvan gänget i skopa
Foto: Maria Eremo
Hela gänget 800 meter under jord. Ett något annorlunda studiebesök som lockade till många nyfikna frågor och ännu fler intressanta svar.
2. Zinkgruvan Helena Vilhelmsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Helena Vilhelmsson (C) passade på att få svar på en del frågor under dragningen om Zinkgruvan Mining. Från vänster vid bordet ser vi även Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Karl Hulterström Svenskt Näringsliv och närmast kameran sitter gruvchefen Craig Griffiths
4. Zinkgruvan verkstadsramp
Foto: Maria Eremo
En av verkstadsramperna där gruvans alla maskiner servas.
8. Stjernsund Isabell Mikael och Inga-Lill
Foto: Maria Eremo
Isabell Gilbertsson har utbildat sig till agronom för att vara bättre förberedd den dagen hon och hennes syskon tar över hela verksamheten från Mikael och Inga-Lill Gilbertsson
5. Stjernsundsgård äggpackning
Foto: Maria Eremo
Karin Lundberg packar ägg och Ida Thorell från Ung Företagsamhet tittar nyfiket på.
6. Stjernsund fika
Foto: Maria Eremo
Ida Thorell, Ung Företagsamhet, Anna Ahnér (S) oppositionsråd Askersund, Hanna Jonasson från Företagarna och Sofia Fredriksson näringslivsutvecklare i Askersund vid fikabordet.
7. Stjernsund Johan Pehrsson
Foto: Maria Eremo
Riksdagsledamot Johan Pehrsson (L) i en engagerad diskussion.

– Vi genomför företagsamma resor runt om i hela landet för att tillsammans med företagare och politiker diskutera företagares vardag och villkor. Det blir alltid diskussioner om regler, skatter och övriga villkor när företagare och politiker träffas, säger Karl Hulterström, regionchef Örebro.

Dagen startade tidigt med samling i Zinkgruvan och på gruvområdet för Zinkgruvan Mining, där vd Agne Ahlenius och kommunikations- och CSR-ansvarig Monika Andersson tog emot i strålande morgonsol.

– Först kör vi en säkerhetsgenomgång tillsammans innan alla behöver byta om. I dag ska vi ner 800 meter under jord, berättade Agne.

Det blev en ganska tyst bilresa ner i två minibussar för de tolv besökarna plus anställda som hela tiden fanns vid gruppens sida. Det tar 30 minuter att komma hela vägen ner och när kroppen vant sig vid mörkret, värmen och den något annorlunda luften var det dags för vd Agne Ahlenius dragning om företaget. I ett helt vanligt konferensrum, 800 meter under jordytan.

– Allt handlar hela tiden om säkerhet i vardagen här hos oss. Zinkgruvan har varit i drift sedan 1857 och vi strävar ständigt efter att bli ännu mer effektiva och säkra upp att vi fortsätter vara konkurrenskraftiga.

Inom gruvbranschen finns en hel del lagar och regler att ta hänsyn till, utöver det som varje företag i Sverige måste följa. I snitt bryter man 3 700 ton malm per dag, malm som sedan mals i stora kvarnar och därefter genomgår en flotationsprocess där bly, zink och kopparmineralen frigörs från det övriga berget. Till sist får man fram tre olika koncentrat, som sedan måste fraktas till kunder. I dag sker det via lastbil och sedan båt, men Helena Vilhelmsson (C), riksdagsledamot, hoppas på att man i framtiden kommer kunna använda sig av järnvägen.

– Jag tror som du, det finns stor potential. Men det är långt kvar, säger Agne.

Gruvdriften i Sydnärke är stor och företaget har nästan 420 anställda varav 250 av dem arbetar under jord. Sedan tillkommer även flertalet entreprenörer. En stor och viktig arbetsgivare för regionen.

– Jag hade gärna sett att vi hade möjlighet att ta med besökare hit ner ännu oftare. Allt för att visa vad vi håller på med. Det kräver resurser i form av guider men vi tar emot många studenter och andra inom vår bransch, säger Monika Andersson.

Zinkgruvan Mining arbetar ständigt för att vara en attraktiv arbetsgivare och som i framtiden kommer arbeta ännu hårdare med säkerhets- teknikutvecklings-och miljöfrågor.

På Stjernsunds Gård ser man möjligheter

Efter lunch bytte dagens studiegrupp lite deltagare när bilarna styrde mot Stjernsunds Gård för att besöka företagarna Mikael och Inga-Lill Gilbertsson.

– Jag har blivit ombedd att dra lite om företagets historia och hur vi hamnade där vi är i dag, säger Mikael samtidigt som han leder oss in i en av lagerlokalerna på gården.

Paret Gilbertsson har haft en krokig företagsresa med många tuffa utmaningar, både när det gäller den faktiska verksamheten men också kring miljölagar och myndigheter som har motarbetat snarare än samarbetat.

– Från början var vi en ren spannmålsgård, men äggproduktion kom vi i gång med redan 2001. Då handlade det om 850 kilo ägg per dag, i dag är den siffran uppe i 7 100 kilo, berättar Mikael.

Mikael har lärt sig allt i praktiken medan Inga-Lill har ekonomisk bakgrund, en bra kombination tror de båda.

– Som lantbrukare har du många möjligheter och vi har breddat oss rejält med både fastigheter och tomtprojekt. Det är egentligen bara din egen hjärna som bromsar och ibland även myndigheterna, säger Mikael.

Paret har tagit många risker genom åren, men Mikael har också alltid haft revanschlust.

– Jag är främst företagare och entreprenör. Sedan att det blev inom lantbruk, det är sekundärt.

Kring punkten ID 06, som är systemet för elektroniska personalliggare i byggbranschen, finns det mycket frustration för en lantbrukare förklarar Mikael.

– Ena stunden är jag lantbrukare och kör traktor, i nästa stund behöver jag kanske fixa något som räknas som bygg. Då ska jag logga in i en annan personalliggare, det är inte försvarbart för oss i denna bransch.

Lotta Olsson (M) riksdagsledamot, som medverkade under besöket, ber Mikael om förslag på förändring. Och det får hon:

– Undanta lantbrukarna. Så enkelt är det.

Mikael och Inga-Lill är tvärsäkra på att många småföretagare bromsas av allt för många regler. De har själv känt frustration flertalet gånger, men har fortsatt kämpa och kan i dag se hur deras barn står redo att bli än mer delaktiga.

– Det känns riktigt skönt, att det är de själva som vill det, säger Inga-Lill.

Det har varit en lång, men intressant och informativ dag som efter kaffestunden lider mot sitt slut.

– Vi vill verkligen tacka er för att ni kom hit. Det är jättebra att kunna sitta så här och prata, säger Mikael.

– Det är vi som ska tacka för att vi fick komma hit, det är viktigt, replikerar riksdagsledamot Johan Pehrsson (L).

Karl Hulterström får sista ordet:

– Jag är övertygad om att dessa möten tillför mycket kunskap om företagares vardag och jag hoppas att det leder till bättre villkor för företagande vilket är viktigt för Sveriges välstånd framöver. Jag tycker att det blev en intressant dag med bra diskussioner och stor nyfikenhet från alla som besökte både Zinkgruvan och Stjernsunds Gård.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Unga beslutsfattare i fokus

NÄRINGSLIVSAKADEMIN Näringslivsakademins första termin har nu gått av stapeln och ett 20-tal personer tog chansen i denna första runda som riktade sig till verksamma i Västmanland, Södermanland och Örebro län. Syftet har varit att öka samsynen kring vad som krävs för att företag ska kunna växa och anställa fler och som i sin tur kan leda till en bättre långsiktighet i politiken.
NYHET Publicerad:

Att få bjuda eller inte, det är frågan

KOMMENTAR För några år sedan drogs en kampanj i gång i Örebro Kommun. ”En i taget” gick i korthet ut på att den som köpte öl, vin eller något annat med alkohol i också var den som drack det inköpta. Att gå till baren, köpa dryck och bjuda hela sällskapet skulle inte längre vara möjligt eftersom tanken var att den som serverar också skulle veta vem som drack ölen eller vinet.
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Karlskoga redo att ta nästa steg

FÖRETAGSKLIMAT En ny omgång av Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram, för kommuner som vill satsa hårt på att få till en bättre myndighetsutövning och ett bättre företagsklimat, är igång. En av kommunerna som är med i programmet är Karlskoga som ligger långt ned på rankingen men det finns en tydlig vilja att förändra läget. "Vi har redan gjort väldigt mycket och detta kom mitt i prick", säger Tony Ring, kommunstyrelsens ordförande i Karlskoga.
NYHET Publicerad:

Snart dags att söka sommarjobb – men får unga tonåringar ens chansen?

KOMMENTAR Att, som ung tonåring, hitta ett extrajobb är få förunnat. Jobben för den som är under 18 är få och för den som inte fyllt 15 är det näst intill omöjligt att hitta något som kan vara ett första steg in i yrkeslivet. Gör vi unga en otjänst när vi skapat för många regler kring vad, när och hur de under 18 får jobba? Det undrar Karl Hulterström i sin kommentar.
NYHET Publicerad:

Alléskolan och Möckelngymnasiet i topp i Örebroregionen

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska cirka 3 300 niondeklassare i Örebroregionen välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl. 
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.
NYHET Publicerad:

Ett år med GDPR – hur har det gått?

WEBBINAR I ett och ett halvt år har de nya dataskyddsreglerna med GDPR i spetsen tillämpats. Inför GDPR upplevde många företag brist på information och praktisk vägledning. Många företag har fortfarande en hel del frågor att sätta sig in i och förstå för att personuppgiftsbehandlingen ska klara de nya tuffare kraven.
NYHET Publicerad:

Lär dig mer om offentlig upphandling - Förbättra dina chanser att vinna med ditt anbud

WEBBINAR I detta webbinarium möter du Ellen Hausel Heldahl som är jurist och expert på offentlig upphandling. Ellen kommer att dela med sig av sina erfarenheter och beskriva konkreta exempel.
NYHET Publicerad:

Blanka läkarintyg ska inte förekomma!

SJUKFRÅNVARO Vad gäller när en anställd blir sjuk? Hur hanterar du som arbetsgivare ett blankt eller innehållsfattigt sjukintyg? Enligt Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan, måste fler arbetsgivare bli medvetna om vad som gäller och hur man hjälper den anställde tillbaka till arbete.
NYHET Publicerad:

Ledarskapspolicy - lösningen på destruktivt ledarskap

ARBETSGIVARDAGEN Forskning om ledarskap har gått in i en ny fas. Från att ha betraktat ledarskap som att “göra rätt saker, eller göra saker rätt,” till att uppmärksamma att även ledare gör fel. "Vi ställer ofta höga krav på ledare och förväntar oss att de ska vara superhjältar, men man får göra fel. Ett destruktivt ledarskap uppstår först när medarbetare systematiskt och under en längre tid påverkas på ett sätt som de upplever som negativt", säger Maria Fors Brandebo, Fil dr på Försvarshögskolans ledarskapscentrum.
NYHET Publicerad:

Var hade vi varit utan rankingen?

KOMMENTAR Nu har det gått en dryg månad sedan vi på Svenskt Näringsliv släppte senaste rankingen av företagsklimatet i landet 290 kommuner och som traditionen bjuder har det varit mycket och livliga diskussioner. Det är bra för ju mer företagsklimatet är på agendan desto bättre är det.
NYHET Publicerad:

Skyll inte på lagstiftningen – gör istället er hemläxa!

UPPHANDLING Det pågår en intensiv debatt kring nyligen gjorda upphandlingar. Oavsett upphandling så skyller mer eller mindre alla som deltar i debatten på lagen om offentlig upphandling och kräver att denna ska ändras. Det påstås bland annat att det är lagens fel att upphandlande myndigheter måste köpa till ”lägsta pris”, att lagen förhindrar upphandlare att tala med leverantörer och att det enligt lagen inte får ställas krav på referenser. Inget kunde vara mer fel. Självklart får man beakta kvalitet i upphandlingen, tala med varandra och ställa krav på referensobjekt eller referenser.
NYHET Publicerad:

Med cirkulärt tänk omvandlas avfall till resurs

CIRKULÄR EKONOMI Klimat- och miljöfrågan stod på agendan när Svenskt Näringslivs arbetsgivardag gick av stapeln. Enligt Jenny Svärd, ansvarig för miljöpolicy, är dessa frågor viktiga för Svenskt Näringslivs medlemsorganisationer. Lika viktigt är det att med rätt investeringar och effektiv resurshantering spelar näringslivet en avgörande roll i arbetet mot att uppnå FN:s klimatmål. Men, hur ska företag göra för att effektivt nyttja sina resurser? Vad är cirkulär ekonomi? Och, vad finns för det för hinder? Under seminariet “Hållbarhet behöver vara lönsamt” inspirerar Jenny till att tänka cirkulärt.
NYHET Publicerad:

E-kampen stärker elevers entreprenöriella förmågor

UTBILDNING E-kampen grundas i att elever i årskurs 7-9 under två dagar får prova på att vara entreprenörer. Detta genom att de får arbeta fram en affärsidé, planera och förverkliga idén, genomföra den och reflektera över processen. Konceptet bidrar till att eleverna får utveckla sina entreprenöriella förmågor och får en tydligare förståelse för entreprenörskap och företagande. E-kampen levereras som ett färdigt koncept till skolorna, med schema för de två dagarna samt tillhörande övningar.
NYHET Publicerad:

Hållbarhet och personalfrågor i fokus under Arbetsgivardagen i Västerås

ARBETSGIVARDAG Under arbetsgivardagen kunde deltagarna besöka flertalet seminarier som avhandlade de viktiga frågor och utmaningar som arbetsgivare idag står inför. Bland annat diskuterades hållbarhet, personalförändringar i företag och den kommande avtalsrörelsen.
NYHET Publicerad:

Prao – första mötet med arbetslivet

PRAO Sedan en tid är prao återigen obligatoriskt i högstadiet. Det innebär en utmaning för både skolor och företag i Örebroregionen, men de många fördelarna överväger. "Obligatorisk prao är bra eftersom alla elever får chansen att se hur olika delar av arbetslivet fungerar", säger Karin Rebas, skolpolitisk expert på Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Svenskt Näringsliv satsar på en NäringslivsAkademi för unga beslutsfattare

UTBILDNING Svenskt Näringslivs regionkontor i Södermanland, Västmanland och Örebro gör en gemensam satsning för att öka kunskapen om vad som krävs för ett växande och välmående företagande. Satsningen heter NäringslivsAkademin Mälardalen.