Svenskt Näringslivs vd, Jan-Olof Jacke, har extra fokus på hållbarhet under sina företagsbesök runt om i landet. Det kunde knappast ha varit ett mer passande ämne då han i tisdags besökte Norrköping och E.ON. Energigiganten satsar kraftfullt på att ställa om till 100 procent förnybar och återvunnen energi redan 2025.
– Hållbarhetsfrågor ligger mig varmt om hjärtat. Jag lyfter gärna fram goda exempel på omställning till ett hållbart samhälle. Det görs mycket bra arbete i svenska företag. Vi behöver förstärka bilden av att företagen och näringslivet är en fullständig förutsättning för att vi tillsammans ska klara klimatomställningen, säger Jan-Olof Jacke.
Jonas Lind, produktionschef på E.ON Händelöverket, berättar om den pågående och omvälvande förändringsresan:
– Det har hänt extremt mycket på energimarknaden de senaste åren. Vi har ett krav från samhället på förnybar produktion som vi självklart vill bidra till. Vi har en verksamhet som utvecklas utifrån kundernas perspektiv.
Efterfrågan på förnybara energikällor ökar med vindens fart. E.ON är med och driver förändringen och vill att det genomsyrar allt de gör, från samarbeten till hållbara energilösningar. Drivkrafterna bakom förändringen är kraven på nya teknologier, såsom solceller, elektrifierade transporter, digitalisering och lokalt producerad förnybar energi. De samarbeten som utvecklas genererar nya lösningar och samhällsvinster.
– Det är ett spännande eko-industriellt kluster vi har här, säger Jonas Lind, och lyfter som exempel fram att processånga från kraftvärmeverket levereras lokalt till Lantmännen Agroetanol för produktion av drivmedelsetanol. En etanol med 95% CO2 reduktion.
Händelöverket är navet i Händelö Eco Industrial Park som bygger på tanken att utnyttja synergieffekter mellan energiföretag och processindustri. Här finns nu ett kluster av eko-industrier som använder varandras bi- och restprodukter. Klustret har just beviljats EU-medel till att attrahera fler bolag till området.
– Superspännande med det här klustertänkandet och hur man kan fortsätta att utveckla det. Massor av samarbeten växer fram genom kluster. Det är spännande framtidslösningar och dessutom innovationer som leder till tillväxt och nya företag, säger Jan-Olof Jacke.
Han passar på att lyfta Svenskt Näringslivs elförsörjningsprojekt, där man är angelägen om att säkerställa företagens energibehov i samband med övergången från fossil till förnybar energiproduktion.
– Ju mer man lär sig, desto mer fattar man hur komplext det är... Det ni gör här på Händelöverket är inte bara viktigt, utan också imponerande, säger Jan-Olof Jacke.
På frågan vad kunskapen och erfarenheten från de många företagsbesöken ska leda till, svarar han rappt:
– Det hjälper till att spetsa våra argument i de företagsfrågor som vi lyfter fram genom Svenskt Näringsliv. Det blir verkligen kraftfullt med alla lokala exempel.
Miljö och hållbar tillväxt