Johannes Soner driver sju framgångsrika restauranger i Linköping. Det senaste tillskottet till barkoncernen S8Gruppen är Taket, som snart kommer att slå upp portarna för stadens gäster. Övriga restauranger som ingår i S8Gruppen är Johannes kök, Malt & Humle, 1854, Storan, Innergården och Uteserveringen på Stora Torget.
Johannes är en välkänd profil i Linköping som drivs av friheten och det ansvar man har som företagare. Att vara företagare är inget jobb utan en livsstil är hans motto. Svenskt Näringsliv ställde några snabba frågor mitt i Afterwork-rushen.
Hur många anställer ni under sommaren?
– Vanligtvis är vi omkring 100 anställda. På sommaren anställer vi mellan 30 – 40 sommarjobbare under månaderna maj till augusti, så det är en hel del.
Vilka är era största utmaningar under sommaren?
– Att hitta rätt och kompetent personal är en stor utmaning. Vi lägger oerhört mycket tid och resurser på att hitta rätt personal till våra restauranger. Det tar tid att lära upp den personal som vi behöver under sommaren men det är något som måste göras för att erbjuda våra gäster den bästa upplevelsen. Det borde finnas något system som förbereder personal som söker sig till restaurangyrket men bara ser det som en tillfällighet, det hade underlättat rekryteringsprocessen.
– Men möjligheterna väger tyngre än utmaningarna under sommaren, det livar upp hela staden med restauranger och uteserveringar. Glädjen genomsyrar hela verksamheten och det är fantastiskt att se!
Vad önskar du dig utav sommaren?
– Mycket gäster givetvis och att alla är glada och har trevligt när de besöker oss. Om vi dessutom får tur med vädret hade det varit ett plus, haha.
EntreprenörskapArbetsmarknad