två personer vid ett skrivbord hanterar fakturor
Foto: Mostphotos

Bluffaktura – så här gör du

NYHET Publicerad

SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.

  Om du har fått en faktura som är felaktig ska du i första hand kontakta företaget via e-post eller fax och bestrida kravet. Det är viktigt att du har ett datum för bestridande. Skicka en kopia till Svensk Handel som är det förbund inom Svenskt Näringsliv som hanterar dessa frågor. Tänk på att inte i något av fallen nedan underteckna meddelandet! Behåll kvitton för avsända e-post/fax.

  1. Erbjudande som utformats som en faktura
  Om du inte är intresserad av erbjudandet, riv och släng det. Skriv aldrig under utan att läsa ALL text, även det finstilta och baksidan.

  2. Faktura från företag som du har varit i kontakt med men du anser att fakturan inte överensstämmer med överenskommelsen som ni gjort
  I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller om det är omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande text rakt över underlaget:

  ”Motsätter mig betalningsansvar eftersom fakturan inte stämmer med överenskommelsen, Svensk Handel informerade.” 

  Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst e-postadresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Om företaget därefter söker kontakt är det viktigt att reda ut förhållandet. 

  3. Faktura där du anser att säljaren vilselett dig på ett sätt som kan anses bedrägligt
  I första hand ska du kontakta företaget och begära rättelse. Be att företaget skickar kopia på avtalet/inspelningen. Saknas avtal som styrker kravet eller är det omöjligt att komma i kontakt med företaget skriver du följande rakt över underlaget:

  ”Motsätter mig betalningsansvar beroende på ett vilseledande som är att anse som bedrägeri, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.” 

  Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst e-postadresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se. Polisanmälan kan du göra här. 

  4. Faktura utan någon som helst tidigare kontakt med företaget
  Skriv följande rakt över underlaget:

  ”Motsätter oss betalningsansvar beroende på att vi inte beställt dessa varor/tjänster, Svensk Handel informerade. Polisanmälan kommer att göras.” 

  Skicka en kopia av underlaget till företaget på angivna adresser, helst e-postadresser, med kopia till varningslistan@svenskhandel.se

  5. Utländska företag
  Om företaget som du fått en faktura, eller ett erbjudande från är utländskt skriver du:

  ”We reject this claim due to misleading information, the Swedish Trade Federation has been informed. A complaint will be filed with the police”. 

  Även här är det viktigt att Svensk Handel får en kopia på underlaget. Mejla varningslistan@svenskhandel.se

  Svensk Handels varningslista

  Varningslistan varnar för bluffakturor, företag med oseriösa försäljningsmetoder och för erbjudanden eller utskick som kan uppfattas som vilseledande. Att ett namn saknas på listan är dock ingen garanti för att verksamheten är seriös. Var alltid vaksam! Som myndighet kan ni även få information om de företag som avpublicerats från varningslistan. 

  Fler liknande nyheter

  NYHET Publicerad:

  Hallå där, Ulrika Forsgren Högman

  FÖRETAGSKLIMAT Vi har träffat Ulrika Forsgren Högman, ny förvaltningschef för kommunledningskontoret i Lomma kommun med ansvar även för kommunikation och näringslivsfrågor, för en kort intevju. Läs hennes tankar om sin roll här.
  NYHET Publicerad:

  Det är dags att återstarta Sverige

  DEBATT Coronapandemin har lett till stora nedgångar i ekonomin. Ett ambitiöst återstartsprogram behöver nu startas igång för att stärka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Blekinge, i denna debattartikel.
  NYHET Publicerad:

  Vi behöver kraftsamla för jobben

  DEBATT De ekonomiska konsekvenserna av coronapandemin är stora. Nu behöver Sverige införa ett ambitiöst program för att återstarta ekonomin och öka vår konkurrenskraft inför framtiden, skriver Jan-Olof Jacke, vd på Svenskt Näringsliv, och Carina Centrén, regionchef Svenskt Näringsliv Skåne, i denna debattartikel.
  NYHET Publicerad:

  Bluffaktura – så här gör du

  SÄKERHET Bluffakturor är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Här får du tips på hur du hanterar en bluffaktura.
  NYHET Publicerad:

  Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

  SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
  NYHET Publicerad:

  ”Tack för den här tiden, nu väntar nya utmaningar”

  KRÖNIKA Nina Andersson gör sin sista arbetsdag hos oss på Svenskt Näringsliv. Här sammanfattar hon sina intryck av att ha arbetat i företagens tjänst, och vad hon tar med sig till sitt nya jobb.
  NYHET Publicerad:

  Flygplatschef tror på framtiden – men det kan ta tid att komma tillbaka

  CORONAKRISEN När coronakrisen slog till försvann 99 procent av alla passagerare från Malmö Airport. I avgångshallen, som normalt brukar eka av liv, är det allt som oftast tomt. Men nu börjar resandet så sakteliga komma igång igen med fler avgångar och fler passagerare. ”Det finns en lust och en önskan efter att resa och den kommer inte att försvinna”, säger flygplatschefen Peter Weinhandl.
  NYHET Publicerad:

  Kompetensförsprång efter krisen

  KOMPETENSFÖRSÖRJNING För många företag har det sedan i mitten av mars handlat om att hantera coronakrisens mest akuta effekter. Många åtgärder har vidtagits och ett stort antal verksamheter har varslat, sagt upp eller permitterat sin personal. Nu går tankarna till hur man kan göra det bästa av tiden fram tills dess att det vänder. Kan man kanske till och med stå starkare när hjulen börjar snurra igen? 
  NYHET Publicerad:

  Högt tryck på omställning – så stöttar TRR företagen

  VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Magnus Gustafsson, regionchef för TRR i Blekinge, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
  NYHET Publicerad:

  Så stöttar TRR företag som står inför omställning

  VARSEL Att vara företagsledare och chef har alltid sina utmaningar, men för många är det tuffare än någonsin just nu. Marie Killander, regionchef för TRR i Skåne, berättar om hur de stöttar företag som står inför omställning. 
  NYHET Publicerad:

  Så tycker Blekinges företagare om sina kommuner

  FÖRETAGSKLIMAT Blekinges företagare ger ett bra betyg till mobil- och bredbandsnätet i länet, men man är inte fullt lika nöjd när det gäller kommunernas upphandlingar. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet i landets alla kommuner.
  NYHET Publicerad:

  Så tycker Skånes företagare om sin kommun

  FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i Skåne har försämrats och det även innan coronakrisen. I Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning får 18 kommuner i Skåne ett sämre sammanfattande omdöme av företagen jämfört med året innan. Bara 11 får ett bättre betyg. Samtidigt är det allt färre kommuner som får ett riktigt lågt betyg. Enbart en kommun hamnar under gränsen för ett godtagbart företagsklimat.
  NYHET Publicerad:

  Stöden måste nå ut!

  KOMMENTAR Under coronakrisen är det många företagare som kämpar för sin överlevanad. En ny undersökning visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
  NYHET Publicerad:

  Viktiga stöd måste förlängas

  KOMMENTAR Många företag kämpar för sin överlevnad under coronakrisen. Nya siffror visar att en stor andel av företagen redan har, eller kommer att, utnyttja de olika stödpaketen. Men om de inte förlängs riskerar vi fler konkurser och neddragningar.
  NYHET Publicerad:

  Företagen i Skåne tror på fortsatt nedgång

  WEBBINARIUM En rekordstor andel företag i Skåne har upplevt sjunkande produktion och försäljning det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. Fyra av tio tror att nedgången kommer att fortsätta de kommande sex månaderna. Detta presenterades vid ett webbinarium om det ekonomiska läget nyligen.
  NYHET Publicerad:

  Krisen blir lång, enligt företagen i Blekinge

  KONJUNKTUR Många företag i Blekinge har upplevt en nedgång i försäljning och produktion det senaste halvåret. Det visar Svenskt Näringslivs senaste företagarpanel. Få av dem tror på en snabb återhämtning. 29 procent av företagen tror till och med att tappet kommer att fortsätta de närmaste sex månaderna.
  NYHET Publicerad:

  Fyra av fem företag i Skåne har lägre produktion än normalt

  CORONA De ekonomiska effekterna av coronakrisen är fortsatt stora. Det visar en undersökning bland 426 medlemsföretag i Svenskt Näringsliv. Bara 17 procent av företagen uppger att de använder hela sin normala produktionskapacitet.
  NYHET Publicerad:

  Hållbar design gav seger

  UNG FÖRETAGSAMHET I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in har Ung Företagsamhet istället valt att ställa om hela sin tävlingsdag till ett digitalt format. Design By Ronneby UF satsade på hållbar design och kammade hem inte mindre än fyra kategorier i Ung Företagsamhets digitala regionfinal, däribland Årets UF-företag. Den 19 maj deltar företaget i SM-finalen, som även den kommer att ske digitalt. 
  NYHET Publicerad:

  TSL redo att stötta vid omställning

  ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.
  NYHET Publicerad:

  TSL står rustade för omställningsvåg

  ARBETSMARKNAD Coronakrisen tvingar just nu många företag runt om i landet till både permitteringar och varsel och på TSL Trygghetsfonden står man nu redo. "Vår verksamhet är designad för att klara stora ökningar av antalet uppsagda, men detta är en extrem situation. Därför har vi skalat upp resurserna och justerat våra verksamhetsprocesser så att vi kan hantera alla de som kommer att behöva hjälp till nytt jobb", säger Katina Korlevska, TSL Trygghetsfonden region Syd.