Arbetsgruppen för NSD Södra regionen

Arbetsgruppen för NSD Södra regionen: Stefan Greén, Heidi Holm, Teodor Petterson, Pia Hantoft och Roger Carnestad.

Nätverk gynnar säkerheten

NYHET Publicerad

SÄKERHET I en värld med en ökad digitalisering är säkerhet och speciellt informationssäkerhet allt mer viktigt. ”Många företag har insett att det kommer nya risker och ny lagstiftning på området som de måste reagera på”, säger Heidi Holm, Inter IKEA, Malmö.

Vi ser idag hur till exempel bilar kan hackas och kontrolleras från en dator långt borta eller datorer kan spärras så man måste betala hackaren för att få tillgång till sina filer igen. Om företaget inte betalar så är allt man har på datorn borta för alltid.

I NSD, Näringslivets Säkerhetsdelegation, Södra regionen är Heidi Holm ordförande för nätverket och hon ser att informationssäkerhet blir allt viktigare för företagarna och speciellt för de i informationssäkerhet- och säkerhetspositioner. Heidi Holm jobbar själv som Information Security and Data Privacy manager hos IKEA.

– Säkerhetsfrågor och nätverket har ökat mycket i betydelse. Några år tillbaka var det en dip men nu kommer där fler och fler företag som vill vara med i NSD. Många företag har insett att det kommer nya risker och ny lagstiftning på området som de måste reagera på, säger Heidi Holm.

Genom Svenskt Näringsliv har företag möjlighet att bli medlem i NSD och komma med på seminarier om säkerhet och möta andra människor som jobbar med säkerhet i andra företag. Att kunna få nya kontakter och kanske inspiration till att lösa de utmaningar det egna företaget står inför med hjälp från andra är en stor tillgång genom NSD-nätverket.

– Företagarna har många personer som har ansvar för säkerhetsfrågor och dessa behöver ett nätverk och forum där de kan diskutera de utmaningar som de har. Utmaningar med ny teknologi och ny lagstiftning. De får mycket utbyte av NSD, inte bara erfarenheter från andra medlemmar men också på seminarier där vi behandlar de olika aspekterna inom säkerhet. I nätverket kan de också få inspiration och hjälp när de har problemen med säkerhet från andra, säger Heidi Holm.

NSD har utvecklats mycket på senare år och växer nu med fler och nya företag. Nu sker också något som är helt nytt och som kanske visar en ny trend, inte bara i NSD, men också i näringslivet.

– Jag ser en väldig positiv tendens med att vi vid varje möte får flera kvinnor som deltar. Vi var förut nästan bara män i NSD men i dag är det mycket mer jämlikhet mellan män och kvinnor. På de jobbpositioner hos de företag som är med i nätverket har det kommit flera kvinnor i ledande positioner och det tycker vi är positivt för nätverket och näringslivet, säger Heidi Holm.

NSD höll under den sista veckan i april sitt senaste seminarium. Under två dagar i Malmö fick deltagarna ta del av många intressanta seminarier. En av dem var Anna Borg från KnowIT Secure som pratade om de nya utmaningarna med att implementera en ny dataskyddsförordning från EU. Ett direktiv som t.ex. kräver att företagarna ser över sin IT-logging och datainsamling. Dessutom fick de en rundvandring i IKEA:s nya Hubhult i Hyllie, säkerhetsinformation av SÄPO, analys från Migrationsverket och seminarium i risk management från ett globalt perspektiv av Pinkerton.

De två dagarna avslutades med en spännande presentation av säkerhetsaspekter i de nya självkörande bilarna, som gavs av Anders Rosdahl från Volvo Cars. En helt ny utmaning för alla som jobbar i den branschen där man har sett bilar bli hackade och kontrollerade över internet.

Så i en värld med mycket lagstiftning, teknologiska framsteg och konstanta förändringar är NSD:s nätverk en stor tillgång för deltagarna. Läs mer om medlemskapet och NSD via länk HÄR.

Kasper Alstrup Schnell

NSD Södra regionen

Arbetsgruppen för NSD Södra består av:

  • Heidi Holm, Range & Supply, Inter IKEA

  • Stefan Green, AB Tetra Pak

  • Roger Carnestad, Securitas Sverige AB

  • Teodor Pettersson, Alfa Laval Lund AB

  • Pia Hantoft, Axis Communications AB

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Näringslivets roll i totalförsvaret

KOMMENTAR Folk och försvars nyss avslutade rikskonferens i Sälen lade stor tonvikt vid behovet av att bygga upp ett nytt totalförsvar. Näringslivet kommer att behöva ges en tydlig roll i detta arbete. Men vad får det kosta?
NYHET Publicerad:

Finansieringen av civilförsvaret måste säkras

KOMMENTAR Notan för det framtida totalförsvaret lär bli högre än vad politiken räknar med. Regeringen och riksdagen måste ta sitt ansvar för rikets säkerhet och säkra finansieringen av det civila försvaret, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

EU-kampanj: Digital brottsvåg ska stoppas

SÄKERHET Hot, cyberattacker och dataintrång. It-brotten ökar, småföretagare är en vanlig måltavla. Vd-bedrägerierna kostar årligen hundratals miljoner kronor, säger kriminalkommissarie Jan Olsson, vid Nationellt It-Brottscentrum.
NYHET Publicerad:

Brotten mot företagare måste prioriteras

DEBATT Att driva företag ska vara tryggt. Så är det inte i dag. Bland annat överväger var femte handlare att sälja eller stänga butiken. Ansvaret vilar tungt på politikerna. Det är hög tid att prioritera den lågprioriterade mängdbrottsligheten som kostar svenska företag stora summor, skriver vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

SÄPO:s nya vägledningar inom säkerhetsskydd

SÄKERHET Säkerhetspolisen har publicerat nya vägledningar inom säkerhetsskydd.
NYHET Publicerad:

MSB:s säkerhetsskyddsutbildningar

I och med den nya säkerhetsskyddslagen som trädde i kraft 1 april vill vi passa på att uppmärksamma NSD-nätverket på följande utbildningar som MSB erbjuder.
NYHET Publicerad:

Elefanten i rummet – hur ska totalförsvaret finansieras?

DEBATT Det sägs ofta att ”säkerhet måste få kosta”. Detta är helt korrekt, men frågan är för vem? Näringslivet ställer gärna upp och gör sin bit, men staten måste ta sitt ansvar som garant för säkerheten och allmännyttan. Det finns inga gratisluncher eller magiska genvägar, skriver Karl Lallerstedt, ansvarig för säkerhetspolicyfrågor.
NYHET Publicerad:

Akut att stoppa cyberbrottsligheten – så ska det gå till

IT-SÄKERHET I ljuset av den stora säkerhetsläckan från 1177 Vårdguiden är frågan hur Sverige ska stärka sin IT-säkerhet viktigare än någonsin. På Näringslivets Säkerhetsdelegations årsmöte diskuterades hur svenska företag och myndigheter kan arbeta för att stå emot den växande cyberbrottsligheten.
NYHET Publicerad:

Anförande om totalförsvar på Rikskonferensen i Sälen

Jag har blivit ombedd att tala om ”offentlig-privat samverkan”. Då finns det ett ämne som är större och viktigare än alla andra, och det är det framtida totalförsvaret.
NYHET Publicerad:

”Vi är på väg att förlora rättssäkerheten”

KOMMENTAR Brotten är brutalare, ökar i antal och kostar samhället stora summor. Ett sätt att bryta den negativa utvecklingen är att tillsätta en "Säkerhetsberedning", skriver Karl Lallerstedt, säkerhetsexpert.
NYHET Publicerad:

Tuffare policy ska avskräcka från industrispionage

EU Svenskt Näringsliv har, inom ramen för Business Europé, varit med och tagit fram en policy om industrispionage.
NYHET Publicerad:

Sämre skydd för företagshemligheter

KOMMENTAR Första juli börjar en ny lag att gälla som skyddar företagshemligheter. Den inkluderar inte straffansvar för anställda. Jurist Christina Wainikka undrar varför företagens viktigaste instrument för att skydda innovationer inte värnas.
NYHET Publicerad:
NYHET Publicerad:

Effektivt totalförsvar kräver engagerade företag

KOMMENTAR Informationsutbyte med det offentliga, rimlig ersättning för åtaganden och likvärdiga förutsättningar mellan företag. Det är näringslivets krav för att engagera sig i totalförsvaret, skriver säkerhetsexpert Karl Lallerstedt.
NYHET Publicerad:

Brottsligheten kostar 55 miljarder om året

KOMMENTAR För att hitta rätt strategi behöver den övergripande bilden av vilka brott som kostar samhället mest vara tydlig. Det menar säkerhetsexpert Karl Lallerstedt som pekar på möjligheten att myndigheter som Brottsförebyggande rådet och Statistiska centralbyrån får i uppdrag att kartlägga olika typer av brott och samhällskostnaderna för de samma.
NYHET Publicerad:

55 miljarder om året – så mycket kostar brotten företagen

SÄKERHET En ny studie som HUI Research gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv visar att brottsligheten kostar 55 miljarder om året. 58 procent av de tillfrågade i undersökningen har utsatts för brott under de senaste två åren och mer än varannan företagare tror att brottsligheten kommer att öka.
NYHET Publicerad:

Ica-handlare stoppar inbrottstjuvar med rökmaskin

SÄKERHET Jenny Stenberg tog över en Ica Nära butik i Norrhult i Småland för sex år sedan. Hon har redan haft fem inbrott och har varit tvungen att installera säkerhetsutrustning för 450 000 kronor. "Jag polisanmäler inte längre. Det tar bara tid och jag tappar fart", säger hon.
NYHET Publicerad:

NSD:s säkerhetsstipendium 2018 tilldelas Anne-Marie Eklund Löwinder

Anne-Marie Eklund Löwinder har varit en av Sveriges synligaste profiler när det gäller IT-säkerhet under ett flertal år. För att uppmärksamma ett gott och gediget arbete under många år, på ett område som är av yttersta vikt för näringslivet, utnämner Svenskt Näringsliv Anne-Marie till 2018:s säkerhetsstipendiat.
NYHET Publicerad:

Varning för bluffmakare

FAKTUROR Det väller in klagomål mot bolaget Företagsopinion till Svensk Handels Varningslista. ”Vi ger rådet att bestrida men inte betala fakturan”, säger Per Geijer, säkerhetschef.