David Andersson och Sven-Olof Bernhoff

David Andersson, vd Ecoera och Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö, framför Europas största Pyrolyspanna P1500.

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

NYHET Publicerad

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är ett företag med rötter. 1928 bildade Sven-Olof Bernhoffs morfar, Nils Svensson, företaget. Redan från starten sålde företaget gräsfrö och utsäde, vilket än i dag är huvudverksamheten. Ledordet är kvalité. I en undersökning av tidningen Råd & Rön utsågs ett av företagets gräsfrö till bäst-i-test.

Skånefrö

Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö.

– Jämfört med billigare gräsfrön så växer våra frön mer på bredden, så att gräsmattan blir tjock, snarare än på höjden så att man måste klippa den hela tiden, säger Sven Olof Bernhoff.

På senare år har företagets portfölj utökats, med både klimatvänlig fjärrvärme och produktion av biokol. Att bidra till att minska mängden koldioxid i luften har blivit ett viktigt mål för företaget. Miljöintresset har växt fram genom åren, och det hela började med ett EU-projekt för att ta hand om restprodukterna från produktionen av frö och utsäde.

– Vi hade många som ville ta hand om våra restprodukter och elda upp dem, men det skapar svavel- och klorföreningar som släpps ut i luften. Vi ville göra det på ett mer miljövänligt sätt, säger Sven-Olof Bernhoff.

Inom EU-projektet lyckades man hitta ett sätt tillsammans med företaget Ecoera att blanda ut restprodukterna med andra ämnen, så att de skadliga ämnena inte frigjordes ut i luften när de eldades upp. På företagets två marker, en i Östra Tommarp och en i Hammenhög, finns nu fjärrvärmepannor som värmer både de egna anläggningarna och flera villor i samhällena runt omkring. Det första projektet stötte på flera hinder, med bland annat långa överklaganden.

– Bygget överklagades och till slut hamnade det i regeringsrätten, där vi till slut lyckades få ett positivt besked. Ett tag undrade jag om vi alls skulle kunna bygga värmepannan, säger Sven-Olof Bernhoff.

Bekymren stannade inte där. När bygget väl var igång visade sig att det fanns en miss i planeringen, vilket gjorde en del av byggnaden lite högre än tillåtet. Kommunen ville fatta beslut om omedelbart byggstopp, något som man till slut lyckades undvika. När några tjänstemän från EU kom på besök berättade dem att de, efter alla turer, bara väntade på ett brev från företaget om att de skulle ge upp. Nu blev det i stället avstampen till ett ännu större projekt.

– Eftersom plantorna binder lika mycket koldioxid när de växer som de släpper ut när de eldas upp fick vi ett koldioxidneutralt kretslopp. Men om vi ska klara klimatmålen behövs det mer. Då måste vi återföra koldioxid från atmosfären till jorden. Vi ville inte bara vara klimatneutrala utan klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

För att uppnå målet behövdes ny typ av pannor, pyrolyspannor, där restprodukterna värmdes upp i en syrefrimiljö så att en gas bildas. Sedan eldas den upp. På så sätt stannar kolet kvar och bildar inte koldioxid igen, och i stället för aska bildas biokol. Den kan exempelvis spridas på åkrar för att öka skördenivåerna. På Skånefrös anläggning i Hammenhög finns nu världens första klimatpositiva fjärrvärmeanläggning som minskar mängden koldioxid i luften.

– Just nu har vi också startat ett samarbete med Max hamburgerrestauranger för att skapa hamburgare som är bra för klimatet, bland annat genom att mata korna med foder som odlats med hjälp av vårt biokol, säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är med i ett projekt från Vinnova; ”Rest till bäst”, om vidare utveckling av biokol från andra restprodukter än enbart jordbruket

– Det går ut på att vi skall testa våra restprodukter; slam från Lunds kommun, trädgårdsavfall samt alger och tång från Trelleborgs kommun. Restprodukterna körs i pyrolyspannorna i Hammenhög, berättar Sven-Olof Bernhoff.

Fotbollen då? Sven-Olof Bernhoff är en stor fotbollsfantast, men upptäckte att de flesta matcher i allsvenskan spelas på konstgräs som tillverkas av fossilt material. Dessutom är konstgräs den största källan till mikroplatser som letar sig ut i haven. Han skapade därför en vision att alla matcher i allsvenskan skulle spelas på riktigt gräs. För att skapa en så bra gräsplan som möjligt till fotbollsmatcherna har Skånefrö påbörjat ett experiment för att ta fram den bästa tänkbara blandningen av underlag och gräsfrön. Utanför företagets kontor står 72 lådor med olika gräsplanteringar. Via en glasskiva på sidan kan man se hur långa och breda rötterna är, och jämföra en vanlig plan i dag med deras olika varianter. Efter 216 olika försök så har man kommit fram till att använda ett speciellt gräs och att växtbädden skall byggas upp på ett speciellt vis och där ingår biokol.

– Redan i dag föredrar spelarna att spela på naturgräs. Vårt mål har alltid varit kvalité och vi vill ta fram den bästa gräsplanen, som håller hela säsongen med så lite underhåll som möjligt. Är det ett bra, tätt gräs, ska man kunna sticka ner handen utan att komma till jorden. Blandningarna med vårt biokol tillsammans med ny typ av gräs har visat sig bäst hittills, och skulle dessutom göra planerna klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.
NYHET Publicerad:

Hotelldirektör: ”En stad måste visa upp sig från sin bästa sida”

FÖRETAGSKLIMAT Besöksnäringen växer snabbt och sysselsätter i år runt 200 000 personer. Kenneth Hoffström är hotelldirektör på Quality Hotel i Kristianstad. Han är positiv till kommunens arbete med att marknadsföra staden, men skulle önska att de hade mer dialog med företagen om väg- och byggarbeten, och annat som påverkar deras gäster.
NYHET Publicerad:

Det måste satsas på svenska skolan!

UTBILDNING Det finns stora svårigheter att hitta kompetent arbetskraft i Skåne. Tre av sju rekryteringsförsök i Skåne misslyckas. För att jobbmöjligheterna ska förbättras krävs det att kunskapsnivåerna i skolan ökar. Svenskt Näringsliv föreslår satsningar på svenska skolan genom bland annat nationell skolpeng och höjda krav på lärarutbildningarna.
NYHET Publicerad:

”Vi företagare vill göra rätt”

FÖRETAGSKLIMAT Hotell Mossbylund i Skurups kommun har sedan de öppnade för sjutton år sedan vuxit i rasande fart men kämpar fortfarande med oförståelse från myndigheters håll och med regler som förlorar sitt syfte. ”Rättviksmodellen borde vara en självklarhet för fler kommuner att arbeta efter”, säger Ingrid Svensson, Hotell Mossbylunds ägare.
NYHET Publicerad:

Fler entreprenader – en god affär för kommunen

UPPHANDLING För tio år sedan skötte Tomelilla kommun det mesta i egen regi. Bara åtta kommuner i Sverige lade ut en mindre andel av sin verksamhet på entreprenad. Budgetkris och en vilja att ta tillvara på entreprenörskraften i kommun ändrade på det. I dag är Tomelilla en av de kommuner i Sverige som upphandlar störst andel av verksamheten. ”Tomelilla är en småföretagarkommun och då är det naturligt att vi frågar företagen vad de kan hjälpa till med”, säger Leif Sandberg (C), vice ordförande i kommunstyrelsen.
NYHET Publicerad:

Kemikalieskatt slår mot lokala handlare

SKATT Elektronik- och vitvarubranschen präglas av små marginaler och tuff konkurrens. Nu drabbas branschen dessutom av en höjd kemikalieskatt, som konkurrenter med lager utomlands slipper. Pierre Mayr är vd på Elon Knut Pers i Skurup, och ägare av ytterligare elva Elonbutiker i Skåne. "Jag tycker det är bra med miljöskatter, men sättet som denna har utformats är vansinnigt. Man förstör ju för den svenska handeln", säger han.
NYHET Publicerad:

Så gick Rättviks kommun till ett bättre företagsklimat

TILLSYN Genom att sätta fokus på myndighetsutövning lyckades Rättviks kommun i Dalarna på knappt tio år klättra 209 placeringar i Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet. Ömsesidig förståelse, bättre kommunikation och tydlighet är områden som diskuterades när tre skånska kommuner samtalade om hur de kan nå ett bättre företagsklimat.
NYHET Publicerad:

Höganäs får högst betyg av företagarna, Höör lägst

FÖRETAGSKLIMAT Det har blivit bättre att driva företag i Skåne, åtminstone om man frågar företagarna själva. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning av företagsklimatet. I årets mätning ger företagen högre sammanfattande omdöme i 14 av Skånes kommuner och lägre i 12, jämfört med förra årets mätning. Enbart tre kommuner får ett betyg under 3, som innebär att företagsklimatet upplevs som godtagbart.
NYHET Publicerad:

Mer dialog ger bättre upphandlingar

FÖRETAGSKLIMAT Lena Hedvall på Grönsakshallen Sorunda i Hässleholm efterfrågar en bättre dialog mellan företag och offentliga upphandlare. I dag är okunskapen om företagens villkor och möjligheter stor hos flertalet offentliga upphandlare vilket gör att för många och för detaljerade krav ofta ställs.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ellen Dahl

NY MEDARBETARE Vi välkomnar Ellen Dahl som vikarierande projektledare på Svenskt Näringsliv i Skåne. Vi bad henne svara på några snabba frågor för att lära känna henne bättre. Läs hennes presentation här.
NYHET Publicerad:

Utan företagare – ingen vård, skola, omsorg

FÖRETAGSKLIMAT Att vi har goda förutsättningar för våra företag är inte bara viktigt för jobben, utan även för välfärden. Via Svenskt Näringslivs tjänst välfärdsskaparna kan landets företagare själva räkna ut hur mycket skatt deras verksamhet skapar, och vad det betyder för vården, skolan eller omsorgen.
NYHET Publicerad:

Malmöelever vann pris som årets företag – med sugrör av råghalm

UNG FÖRETAGSAMHET Sugrör av plast är ett stort miljöproblem. Därför ville de fem eleverna bakom företaget Rawstraw UF ta fram ett miljövänligt alternativ. Lösningen blev strån från skånsk råghalm. Vid de svenska mästerskapen i Ung företagsamhet utsågs de till Årets Företag, och ska nu vidare till Europamästerskapen. "Det ska bli jättekul och vi måste redan nu börja jobba med vår pitch på engelska", säger Josephine Daly-Tempelaar, ansvarig för Rawstraws grafiska design.
NYHET Publicerad:

Fokus på miljön gav högre lönsamhet

HÅLLBARHET Miljötänket har varit centralt sedan 20 år tillbaka för profilbyrån Felestad i Kävlinge kommun. Företaget arbetar med branding av profil- och arbetskläder, gåvor och expomaterial från kända varumärken. Företagets grundare och ägare, Ingela Engman, menar att deras fokus på klimatsmarta alternativ gjort företaget mer lönsamt.
NYHET Publicerad:

Utökat rut-avdrag kan hjälpa fler

ARBETSMARKNAD Om rut-avdraget utökas skulle fler äldre kunna få hjälp i vardagen, samtidigt som kommunens omsorg avlastas. Det menar Lars Larsson, vd på Hemrex i Ystad, som erbjuder en stor bredd av hushålls- och trädgårdstjänster i framförallt södra Skåne. ”De flesta av våra kunder är seniorer som vill kunna bo kvar hemma”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skånska företagare satsar, trots risker i ekonomin

FÖRETAGARPANELEN Fyra av tio företag i Skåne planerar att öka sin produktion det kommande halvåret. Bara en tiondel planerar att dra ned. Det visar Svenskt Näringslivs företagarpanel. Skånska företag är något mer pessimistiska om framtiden är företagarna i övriga Sverige.
NYHET Publicerad:

Skolelever i Bromölla lär sig om bristyrken

SAMARBETE Fem dagars prao, en lektion om arbetsmarknaden och obligatoriska studiebesök i industrin. Med dessa åtgärder vill Bromölla kommun ge sina elever mer kunskap inför gymnasievalet. Även elevernas vårdnadshavare kommer att bjudas in till möte på temat arbetslivet och bristyrken i dagens och morgondagens samhälle. "När barnen kommer hem efter praktiken är det viktigt att också föräldrarna är med på tåget och pratar med barnen om deras gymnasieval och olika yrken", säger Maria Block, näringslivsutvecklare på Bromölla kommun.