David Andersson och Sven-Olof Bernhoff

David Andersson, vd Ecoera och Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö, framför Europas största Pyrolyspanna P1500.

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

NYHET Publicerad

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är ett företag med rötter. 1928 bildade Sven-Olof Bernhoffs morfar, Nils Svensson, företaget. Redan från starten sålde företaget gräsfrö och utsäde, vilket än i dag är huvudverksamheten. Ledordet är kvalité. I en undersökning av tidningen Råd & Rön utsågs ett av företagets gräsfrö till bäst-i-test.

Skånefrö

Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö.

– Jämfört med billigare gräsfrön så växer våra frön mer på bredden, så att gräsmattan blir tjock, snarare än på höjden så att man måste klippa den hela tiden, säger Sven Olof Bernhoff.

På senare år har företagets portfölj utökats, med både klimatvänlig fjärrvärme och produktion av biokol. Att bidra till att minska mängden koldioxid i luften har blivit ett viktigt mål för företaget. Miljöintresset har växt fram genom åren, och det hela började med ett EU-projekt för att ta hand om restprodukterna från produktionen av frö och utsäde.

– Vi hade många som ville ta hand om våra restprodukter och elda upp dem, men det skapar svavel- och klorföreningar som släpps ut i luften. Vi ville göra det på ett mer miljövänligt sätt, säger Sven-Olof Bernhoff.

Inom EU-projektet lyckades man hitta ett sätt tillsammans med företaget Ecoera att blanda ut restprodukterna med andra ämnen, så att de skadliga ämnena inte frigjordes ut i luften när de eldades upp. På företagets två marker, en i Östra Tommarp och en i Hammenhög, finns nu fjärrvärmepannor som värmer både de egna anläggningarna och flera villor i samhällena runt omkring. Det första projektet stötte på flera hinder, med bland annat långa överklaganden.

– Bygget överklagades och till slut hamnade det i regeringsrätten, där vi till slut lyckades få ett positivt besked. Ett tag undrade jag om vi alls skulle kunna bygga värmepannan, säger Sven-Olof Bernhoff.

Bekymren stannade inte där. När bygget väl var igång visade sig att det fanns en miss i planeringen, vilket gjorde en del av byggnaden lite högre än tillåtet. Kommunen ville fatta beslut om omedelbart byggstopp, något som man till slut lyckades undvika. När några tjänstemän från EU kom på besök berättade dem att de, efter alla turer, bara väntade på ett brev från företaget om att de skulle ge upp. Nu blev det i stället avstampen till ett ännu större projekt.

– Eftersom plantorna binder lika mycket koldioxid när de växer som de släpper ut när de eldas upp fick vi ett koldioxidneutralt kretslopp. Men om vi ska klara klimatmålen behövs det mer. Då måste vi återföra koldioxid från atmosfären till jorden. Vi ville inte bara vara klimatneutrala utan klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

För att uppnå målet behövdes ny typ av pannor, pyrolyspannor, där restprodukterna värmdes upp i en syrefrimiljö så att en gas bildas. Sedan eldas den upp. På så sätt stannar kolet kvar och bildar inte koldioxid igen, och i stället för aska bildas biokol. Den kan exempelvis spridas på åkrar för att öka skördenivåerna. På Skånefrös anläggning i Hammenhög finns nu världens första klimatpositiva fjärrvärmeanläggning som minskar mängden koldioxid i luften.

– Just nu har vi också startat ett samarbete med Max hamburgerrestauranger för att skapa hamburgare som är bra för klimatet, bland annat genom att mata korna med foder som odlats med hjälp av vårt biokol, säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är med i ett projekt från Vinnova; ”Rest till bäst”, om vidare utveckling av biokol från andra restprodukter än enbart jordbruket

– Det går ut på att vi skall testa våra restprodukter; slam från Lunds kommun, trädgårdsavfall samt alger och tång från Trelleborgs kommun. Restprodukterna körs i pyrolyspannorna i Hammenhög, berättar Sven-Olof Bernhoff.

Fotbollen då? Sven-Olof Bernhoff är en stor fotbollsfantast, men upptäckte att de flesta matcher i allsvenskan spelas på konstgräs som tillverkas av fossilt material. Dessutom är konstgräs den största källan till mikroplatser som letar sig ut i haven. Han skapade därför en vision att alla matcher i allsvenskan skulle spelas på riktigt gräs. För att skapa en så bra gräsplan som möjligt till fotbollsmatcherna har Skånefrö påbörjat ett experiment för att ta fram den bästa tänkbara blandningen av underlag och gräsfrön. Utanför företagets kontor står 72 lådor med olika gräsplanteringar. Via en glasskiva på sidan kan man se hur långa och breda rötterna är, och jämföra en vanlig plan i dag med deras olika varianter. Efter 216 olika försök så har man kommit fram till att använda ett speciellt gräs och att växtbädden skall byggas upp på ett speciellt vis och där ingår biokol.

– Redan i dag föredrar spelarna att spela på naturgräs. Vårt mål har alltid varit kvalité och vi vill ta fram den bästa gräsplanen, som håller hela säsongen med så lite underhåll som möjligt. Är det ett bra, tätt gräs, ska man kunna sticka ner handen utan att komma till jorden. Blandningarna med vårt biokol tillsammans med ny typ av gräs har visat sig bäst hittills, och skulle dessutom göra planerna klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Ruben Trossmark

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Ruben Trossmark! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre.
NYHET Publicerad:

Burlövsföretagare: "Språket är för oss inte ett avgörande hinder”

INTEGRATION På FrontPac i Burlöv får de medarbetare som inte talar svenska en chans att lära sig språket på arbetet. "Språket är inget avgörande hinder, i första hand söker vi rätt personlighet och kompetens", säger vd Martin Enocson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Emma Wåhlberg

STUDENTMEDARBETARE Vi hälsar Emma Wåhlberg välkommen som studentmedarbetare i Skåne med inriktning mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv. Det görs bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare. 
NYHET Publicerad:

Medaljregn för skåningarna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Tävlingen i Kazan i Ryssland är nu avgjord. Totalt hade det svenska yrkeslandslaget 28 tävlande, varav fem stycken från Skåne.
NYHET Publicerad:

“Företag som tänker för snävt i rekryteringar går miste om kompetens”

ARBETSMARKNAD Privata arbetsgivare, framförallt mindre företag, är bäst på att anställa människor med funktionsnedsättningar. ”Offentliga arbetsgivare har mycket att lära av småföretagen som är mer kreativa i sitt jobbskapande”, säger funktionshinderforskaren Jessica Arvidsson. Företagaren Lars Nyström driver August No Stress Surf Café i Malmö och uppmanar arbetsgivare att tänka brett när det gäller rekrytering. 
NYHET Publicerad:

Vårdmomsen sätter käppar i hjulet för privata aktörer

SKATT Den 1 juli infördes moms på uthyrning av läkare, barnmorskor och annan legitimeras vårdpersonal. Momsen har slagit undan benen för den privata sjukvården. “Jag räknar med en kostnadsökning på 200 000 kronor för att upprätthålla samma bemanning som förra året”, säger Tina Zetterling som driver fyra barnmorskemottagningar i Skåne, Barnmorskegruppen Öresund. 
NYHET Publicerad:

Här är de skånska representanterna i Yrkes-VM

YRKESLANDSLAGET Den 22 augusti i år går Yrkes-VM av stapeln i Kazan i Ryssland. Fler än 1200 ungdomar från 70 länder kommer då tävla i över 50 olika yrkesgrenar. Fem av de tävlande ungdomarna är hemmahörande i Skåne. Bland dessa finns hudterapeuten Emmie Lindblad från Hässleholm och Elias Larsson, hotellreceptionist från Hjärup. 
NYHET Publicerad:

Samarbete med universitet gav nytt liv åt Diabs spill

HÅLLBARHET Diab, en global koncern med huvudkontor i Helsingborg, skapar lätta och hållbara kompositmaterial till bland annat vindkraftverk. Spillet från produktionen gick tidigare till soptippen. Studenterna Amanda Schoenfeld och Andres Vargas har istället lyckats visa hur spillet kunnat bli en vinstgivande produkt.
NYHET Publicerad:

Lund bra på att söka patent – Malmö bra på att söka varumärke

IMMATERIALRÄTT Patent- och registreringsverket har nyligen presenterat sin statistik för 2018. I den statistiken går att hitta stora skillnader mellan hur företag i olika delar av Skåne använder sig av immaterialrättigheter såsom patent och varumärken.
NYHET Publicerad:

Svenska företag skapar global och nationell klimatnytta

MILJÖ Svenska företag prioriterar klimatarbetet. Flyg-, skogs- och cementindustrin, dagligvaruhandeln samt sjöfarten är branscher som har färdplaner mot fossilfrihet eller klimatneutralitet, skriver Linda Flink, energi- och klimatexpert.
NYHET Publicerad:

Så får vi ett bättre upphandlingsklimat

KONKURRENS Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Skatterna som slår undan konkurrens- och innovationskraft för företagen

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

"Om vi kan hjälpa människor att integreras så här så gör vi helt rätt”

ARBETSMARKNAD Grossisten Svensk Cater med huvudkontor i Löddeköpinge anställer även om det svenska språket inte är fulländat. Något som deras vd tycker är viktigt för näringslivet, arbetsmarknaden och integrationen. ”Det är för oss en win-win” säger Lars Carlsson, vd på Svensk Cater.  
NYHET Publicerad:

Zebras sängbord Svanenmärktes med hjälp av student

SAMARBETE Möbelföretaget Zebra Collection i Arlöv kände att de ville ta ett större miljöansvar och miljöcertifiera sina produkter. Via organisationen Miljöbron anordnade de en praktikplats, som ledde fram till en Svanenmärkning av företagets möbler.
NYHET Publicerad:

Skånska Rawstraw tog hem Ready for Work Award i Frankrike

UNG FÖRETAGSAMHET Europamästerskapen i Ung Företagsamhet har gått av stapeln för trettionde året i rad, denna gången i Lille, i Frankrike. Det skånska UF-företaget Rawstraw med Anna von Groß, Daniel Lindkvist, Elise Lindow, Josephine Daly-Tempelaar och Linnea Jerlebo var Sveriges representanter på plats. De tog sig till en fjärde plats och knep priset för ManpowerGroup – Ready for Work Award. 
NYHET Publicerad:

Sänk arbetsgivaravgiften och stärk småföretagens möjlighet att anställa

ARBETSMARKNAD Som ett resultat av Januariöverenskommelsen sänks arbetsgivaravgiften för ungdomar under 18 år från och med 1 augusti i år, för att 1 januari 2020 slopas helt. Åtgärder i syfte att sänka företagens kostnader är bra, men generella sänkningar vore bättre än särlösningar, anser Svenskt Näringsliv. Jeanette Boman som driver Skivarps Gästgivaregård välkomnar reformen och menar att det kommer att underlätta för henne som arbetsgivare.
NYHET Publicerad:

Ystadföretagare: ”Vi vill satsa på svensk produktion”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING På BLS Industries i Ystad, Lönsboda och Smålandsstenar tillverkas golvbrunnar, golvrännor, diskbänkar och andra produkter för badrum och kök. För vd Rebecka Spånberg är det viktigt att behålla produktionen i Sverige, men skulle önska fler åtgärder för att komma åt kompetensbristen och förbättra infrastrukturen. ”Det måste vara lönsamt att bedriva effektiv produktion i Sverige”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.