David Andersson och Sven-Olof Bernhoff

David Andersson, vd Ecoera och Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö, framför Europas största Pyrolyspanna P1500.

Österlenföretag vill göra allsvenskans fotbollsplaner miljövänliga

NYHET Publicerad

HÅLLBAR TILLVÄXT Viljan att förbättra klimatet växte under en längre tid fram hos Sven-Olof Bernhoff, vd för frö- och utsädesföretaget Skånefrö i Simrishamn. I dag tar företaget själv hand om sina restprodukter, som både blir till värme och till biokol som binder koldioxid. Hans nästa stora projekt är att fotbollen i Sverige ska spelas på planer som bidrar till ett bättre klimat. "Vår vision är att alla allsvenskans matcher ska spelas på naturgräs", säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är ett företag med rötter. 1928 bildade Sven-Olof Bernhoffs morfar, Nils Svensson, företaget. Redan från starten sålde företaget gräsfrö och utsäde, vilket än i dag är huvudverksamheten. Ledordet är kvalité. I en undersökning av tidningen Råd & Rön utsågs ett av företagets gräsfrö till bäst-i-test.

Skånefrö

Sven-Olof Bernhoff, vd Skånefrö.

– Jämfört med billigare gräsfrön så växer våra frön mer på bredden, så att gräsmattan blir tjock, snarare än på höjden så att man måste klippa den hela tiden, säger Sven Olof Bernhoff.

På senare år har företagets portfölj utökats, med både klimatvänlig fjärrvärme och produktion av biokol. Att bidra till att minska mängden koldioxid i luften har blivit ett viktigt mål för företaget. Miljöintresset har växt fram genom åren, och det hela började med ett EU-projekt för att ta hand om restprodukterna från produktionen av frö och utsäde.

– Vi hade många som ville ta hand om våra restprodukter och elda upp dem, men det skapar svavel- och klorföreningar som släpps ut i luften. Vi ville göra det på ett mer miljövänligt sätt, säger Sven-Olof Bernhoff.

Inom EU-projektet lyckades man hitta ett sätt tillsammans med företaget Ecoera att blanda ut restprodukterna med andra ämnen, så att de skadliga ämnena inte frigjordes ut i luften när de eldades upp. På företagets två marker, en i Östra Tommarp och en i Hammenhög, finns nu fjärrvärmepannor som värmer både de egna anläggningarna och flera villor i samhällena runt omkring. Det första projektet stötte på flera hinder, med bland annat långa överklaganden.

– Bygget överklagades och till slut hamnade det i regeringsrätten, där vi till slut lyckades få ett positivt besked. Ett tag undrade jag om vi alls skulle kunna bygga värmepannan, säger Sven-Olof Bernhoff.

Bekymren stannade inte där. När bygget väl var igång visade sig att det fanns en miss i planeringen, vilket gjorde en del av byggnaden lite högre än tillåtet. Kommunen ville fatta beslut om omedelbart byggstopp, något som man till slut lyckades undvika. När några tjänstemän från EU kom på besök berättade dem att de, efter alla turer, bara väntade på ett brev från företaget om att de skulle ge upp. Nu blev det i stället avstampen till ett ännu större projekt.

– Eftersom plantorna binder lika mycket koldioxid när de växer som de släpper ut när de eldas upp fick vi ett koldioxidneutralt kretslopp. Men om vi ska klara klimatmålen behövs det mer. Då måste vi återföra koldioxid från atmosfären till jorden. Vi ville inte bara vara klimatneutrala utan klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

För att uppnå målet behövdes ny typ av pannor, pyrolyspannor, där restprodukterna värmdes upp i en syrefrimiljö så att en gas bildas. Sedan eldas den upp. På så sätt stannar kolet kvar och bildar inte koldioxid igen, och i stället för aska bildas biokol. Den kan exempelvis spridas på åkrar för att öka skördenivåerna. På Skånefrös anläggning i Hammenhög finns nu världens första klimatpositiva fjärrvärmeanläggning som minskar mängden koldioxid i luften.

– Just nu har vi också startat ett samarbete med Max hamburgerrestauranger för att skapa hamburgare som är bra för klimatet, bland annat genom att mata korna med foder som odlats med hjälp av vårt biokol, säger Sven-Olof Bernhoff.

Skånefrö är med i ett projekt från Vinnova; ”Rest till bäst”, om vidare utveckling av biokol från andra restprodukter än enbart jordbruket

– Det går ut på att vi skall testa våra restprodukter; slam från Lunds kommun, trädgårdsavfall samt alger och tång från Trelleborgs kommun. Restprodukterna körs i pyrolyspannorna i Hammenhög, berättar Sven-Olof Bernhoff.

Fotbollen då? Sven-Olof Bernhoff är en stor fotbollsfantast, men upptäckte att de flesta matcher i allsvenskan spelas på konstgräs som tillverkas av fossilt material. Dessutom är konstgräs den största källan till mikroplatser som letar sig ut i haven. Han skapade därför en vision att alla matcher i allsvenskan skulle spelas på riktigt gräs. För att skapa en så bra gräsplan som möjligt till fotbollsmatcherna har Skånefrö påbörjat ett experiment för att ta fram den bästa tänkbara blandningen av underlag och gräsfrön. Utanför företagets kontor står 72 lådor med olika gräsplanteringar. Via en glasskiva på sidan kan man se hur långa och breda rötterna är, och jämföra en vanlig plan i dag med deras olika varianter. Efter 216 olika försök så har man kommit fram till att använda ett speciellt gräs och att växtbädden skall byggas upp på ett speciellt vis och där ingår biokol.

– Redan i dag föredrar spelarna att spela på naturgräs. Vårt mål har alltid varit kvalité och vi vill ta fram den bästa gräsplanen, som håller hela säsongen med så lite underhåll som möjligt. Är det ett bra, tätt gräs, ska man kunna sticka ner handen utan att komma till jorden. Blandningarna med vårt biokol tillsammans med ny typ av gräs har visat sig bäst hittills, och skulle dessutom göra planerna klimatpositiva, säger Sven-Olof Bernhoff.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Malmöföretag: ”Vi utvecklar vården men motarbetas av gamla strukturer”

TILLGÄNGLIGHET År 2013 blev Malmöföretaget Min Doktor först i Sverige med att erbjuda digital läkarkontakt vid urinvägsinfektioner. I dag har man ett brett nationellt vårderbjudande och satsar på fysiska vårdmottagningar tillsammans med ICA och Apotek Hjärtat. Men trots att detta möjliggör ökad tillgänglighet, resurseffektivitet och högre kvalitet i primärvården så upplever företagets vd, Jonas Vig, svårigheter i samarbetet med det offentliga.
NYHET Publicerad:

Så för Eslöv skolan närmare näringslivet

SAMVERKAN Kompetensförsörjning är en stor utmaning för många kommuner i Skåne. Därför anordnandes Framtidsmötet i Eslöv i syfte att föra skola och näringsliv närmare varandra. Kommunens 400 åttondeklassare fick möjligheten till en tidig inblick i vad ett arbete faktiskt innebär. Företagen fick möjlighet att visa upp sig för eleverna och därefter väntade företagsbesök.  
NYHET Publicerad:

Malmöföretagares omställning till ett hållbart och klimatsmart arbete

MILJÖ Städ- och trädgårdsföretaget God Service har sedan de startade haft en väl integrerad miljöpolicy i verksamheten. Nu har de med hjälp av Miljöbron Skåne och Service Management Logisticsstudenten, Houman Atashpour, André Eliasson, Erzen Polozani och Fredrik Hammar växlat upp för att göra ytterligare miljösatsningar.
NYHET Publicerad:

Där gick startskottet för Ung Företagsamhet!

UNG FÖRETAGSAMHET Ett nytt läsår kickar igång och så också för Ung Företagsamhet. Än så länge har 2128 nya elever registrerat sig för att driva UF-företag. Under året kommer dessa få möjligheten att driva egna företag som en del av läroplanen. I september samlades eleverna för en kick-off i Kristianstad Arena för att peppas inför UF-året.
NYHET Publicerad:

ICA-handlare om otryggheten: ”Har investerat i säkerhetsförebyggande insatser för en miljon kronor” 

BUTIKSSTÖLDER Otryggheten att driva företag har idag kommit att bli ett stort problem för landets företagare. Problemen finns i näringslivets alla sektorer. Nästan sex av tio företag uppger att de har utsatts för brott under de senaste två åren. Några av de branscher som hittills drabbats hårdast är handel, besöksnäring, transporter och bygg. 
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Näringslivet behöver ha stenkoll på EU

EU ”Trots vi varit medlemmar i EU sen 1995 har svensken fortfarande en tendens att se EU som ”dem”. Fortsätter vi så blir vårt konkurrensläge sämre.” Kommentaren fällde Anders Edholm, chef för EU-kontoret, när han träffade företagare, politiker och representanter för offentlig sektor i Skåne.
NYHET Publicerad:

Alla tjänar på att det går bra för företagen i Skåne

VÄLFÄRDSSKAPARNA Sedan vi på Svenskt Näringsliv presenterade årets ranking av företagsklimatet för länets alla kommuner har ledarskribenter och kommunpolitiker skickat med både ris och ros utifrån betydelsen av enkäten och rankingen. I den bästa av världar skulle det vara fantastiskt om undersökningen inte spelade någon roll eller skulle behövas därför att företagens betydelse i samhället och för vår välfärd var så självklar.
NYHET Publicerad:

Skånska företagares förväntningar om framtiden svalnar

KONJUNKTUR Svenskt Näringslivs företagarpanel för tredje kvartalet 2019 visar att svenska företags förväntningar om framtida produktion/försäljning, investeringar och sysselsättning fortsätter att minska. Företagen i Skåne är inget undantag och det är till och med så att de är mer pessimistiska i sina bedömningar av konjunkturen jämfört med snittet för riket.  
NYHET Publicerad:

Malmös näringslivsdirektör: ”Vi måste arbeta med hur vi som kommun möter näringslivet” 

FÖRETAGSKLIMAT Svenskt Näringsliv samlade Malmö stads kommunstyrelseordförande Katrin Stjernfeldt Jammeh (S) och nytillträdde näringslivsdirektör Micael Nord tillsammans med ett 40-tal företagare för att diskutera Malmös företagsklimat och framtidsvision.  
NYHET Publicerad:

Hallå där, Christina Chukman!

UNG FÖRETAGSAMHET Svenskt Näringsliv välkomnar Christina Chukman som ny regionchef för Ung Företagsamhet Skåne. ”Att få möjligheten att arbeta med något så viktigt som Ung Företagsamhet, är en fantastisk möjlighet. Det är otroligt kul att få leda arbetet i en så samhällsnyttig verksamhet” säger hon. 
NYHET Publicerad:

Gymnasieelever hjälper till att lösa utmaningar på arbetsplatsen

SKOLA På Thorén Business School i Malmö vill man närma sig näringslivet genom att arbeta med casebaserad undervisning. ”Eleverna uppskattar att få göra något utöver det vanliga där de får träffa spännande personer och kanske möta nya förebilder för framtiden”, säger läraren Emma Larsson.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Johan Henriksson

STUDENTMEDARBETARE Vi välkomnar Johan Henriksson som studentmedarbetare till Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne. Hans uppgift är mot att minska avståndet mellan skola och näringsliv, bland annat genom att etablera kontakter med rektorer, lärare och studie- och yrkesvägledare.
NYHET Publicerad:

Hallå där, Benjamin Hausel

STUDENTMEDARBETARE Svenskt Näringslivs regionkontor i Skåne välkomnar en ny studentmedarbetare – Benjamin Hausel! Vi bad honom att svara på några snabba frågor för att lära känna honom lite bättre. 
NYHET Publicerad:

Skånes kommuner siktar på företagsklimat i toppklass

RANKING Den 24 september släpptes Svenskt Näringslivs årliga kommunranking över det lokala företagsklimatet. I år hamnade tre skånska kommuner på topp 10-listan över var i landet det är bäst att starta och driva företag. Vid rankingsläppet samlades representanter för kommuner tillsammans med företagare för att inspireras av framgångsexempel med temat “Med sikte mot toppen”. 
NYHET Publicerad:

Höganäs har Sveriges näst bästa företagsklimat

RANKING Höganäs har länge legat i toppskiktet i Svenskt Näringslivs ranking men 2019 blir det hittills bästa året för Höganäs lokala företagsklimat. I Svenskt Näringslivs kommunranking av det lokala företagsklimatet blir kommunen den i Skåne med det bästa företagsklimatet samtidigt som man placerar sig på andraplaceringen i Sverige. "Näringslivsarbetet har blivit något som genomsyrar hela kommunen", säger näringslivschef Åsa Lundqvist Peyron. 
NYHET Publicerad:

Rankingresultatet: Här finns Skånes bästa företagsklimat

RANKING När Svenskt Näringsliv rankar kommunerna efter var det upplevs vara bäst att starta och driva företag hamnar fyra skånska kommuner bland landets tio bästa. Höganäs är återigen på topplistan och avancerar till en andraplats. Staffanstorp är ny på prispallen och tar hem tredjeplatsen.
NYHET Publicerad:

Inför rankingen 2019 – utgångsläget i Skåne

FÖRETAGSKLIMAT Den 24 september släpper Svenskt Näringsliv resultatet av den årliga rankingen av företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Syftet är att visa var i landet det är bäst att starta och driva företag. Men, varför mäter vi företagsklimatet och hur ser förutsättningarna för Skåne ut i år?
NYHET Publicerad:

Nu börjar resan mot ett bättre företagsklimat i Hässleholms kommun

FÖRETAGSKLIMAT Hässleholms företagsklimat har gått från plats 68 år 2009 till att förra året hamna på plats 255. Nu siktar kommunen på ett förbättrat klimat för företagen i Hässleholm. Företagen och tjänstemän lyfter samarbete, vision och information som inspel för ett förbättrat företagsklimat. 
NYHET Publicerad:

Berendsens cirkulära kärnaffär gör dem ledande i hållbarhetsarbetet

MILJÖ En av vår tids stora hållbarhetsproblem är den ökande textilkonsumtionen. Textil- och serviceföretaget Berendsen släpper för andra året i rad en hållbarhetsrapport där de beskriver hur de arbetar i en affärsmodell för cirkulär konsumtion av textilier. “Det är inte längre försvarbart att stirra sig blind på pris per plagg”, berättar Lina K Wiles, hållbarhetschef på Berendsen i Malmö.