Ibrahim Baylan

Näringsminister Ibrahim Baylan möter skånska företagare på en hearing i Malmö.

Regelförbättring i fokus när näringsminister Baylan besöker Malmö

NYHET Publicerad

FÖRETAGSKLIMAT Malmö blev slutdestination för den resa näringsminister Ibrahim Baylan gjort genom Sverige med temat regelförenkling. 23 företag fick genom en hearing möjlighet att berätta om de problem de upplever och komma med förslag på förbättring.

Som ett led i arbetet med ett konkurrenskraftigt företagsklimat för mindre företag har näringsministern under hösten genomfört fem besök för att lyssna in och diskutera utmaningar och möjligheter för företagare runt om i landet. 

– Sverige behöver fler och växande företag. Det är en grundpelare för svensk tillväxt, jobbskapande och konkurrenskraft, och för detta krävs ett konkurrenskraftigt företagsklimat. Jag ser fram emot att diskutera hur och vad vi kan förenkla för att svenska företag ska kunna fortsätta verka och växa, säger näringsminister Ibrahim Baylan.

– Förenklingsresan är ett mycket bra och välkommet initiativ av näringsministern. Vi från näringslivet har länge påtalat behovet av att minska företagens regelbörda, något som är helt nödvändigt om vi ska stå oss i den internationella konkurrensen och kunna skapa tillväxt. Samtidigt som hoppet är stort till Baylans initiativ är också förväntningarna från näringslivet höga. Förutom att genomföra konkreta förbättringar här och nu måste det skapas en process inom regeringskansliet som hanterar regelförbättringsarbetet över tid. Annars kommer vi att hamna i samma situation igen om några år. NNR och hela näringslivet är villiga att hjälpa till och har flera mycket konkreta förslag som ministern kommer att få i sin hand, säger Andrea Femrell, vd Näringslivets Regelnämnd NNR.

Det övergripande näringspolitiska målet är att stärka den svenska konkurrenskraften och skapa förutsättning för fler jobb i fler och växande företag. Att stärka den svenska konkurrenskraften, menar Carin Stoeckmann på Byggmästar’n i Skåne, är en nödvändighet, men hon påpekar också att det viktigaste är att konkurrensen blir sund: 

Carin Stoeckmann med pokal

Carin Stoeckmann, Byggmästar'n i Skåne.

Foto: Luckyhouse

– För det första så ställer de sekretessbelagda uppgifterna som Skatteverket instiftat till det ordentligt för oss i byggbranschen, vilket man måste rätta till. Det gör att det försvåras för oss att kontrollera aktörerna vi gör affärer med gällande deras skattehantering. Tanken från regeringen om att införa ändringar gällande överprövningar till upphandlingar oroar också oerhört, för det kommer att gynna osunda affärer och osunda kulturer, och många små företag kommer inte att våga ifrågasätta osunda upphandlingar. Under remissen sade avrådde flera instanser inklusive Konkurrensverket och Upphandlingsmyndigheten detta, så lyssna på dem! 

Carin Stoeckmann menar också att företagen måste få tydligare besked gällande satsningen på Agenda 2030. 

– Vi företagare måste få ett tydligare besked på satsningen när det gäller Agenda 2030, framför allt klimatomställningen. Ska vi företag fokusera på det eller ska vi acceptera segdragna tillståndsprocesser som hämmar hållbarhetsarbetet? Om det sistnämnda är fallet kommer energi- och klimatomställningen inte komma någonstans, säger Carin Stoeckmann.

En fråga som också lyftes av flera företagare vad hur dåliga upphandlingar och dåligt upphandlingsmaterial i allra högsta grad påverkar företagen negativt. Det är något som Mikael Nilsson från Tjörnarps Buss och Åkeri kan intyga. 

Baylan och Mikael Nilsson

Ibrahim Baylan och Mikael Nilsson, Tjörnarps Buss och Åkeri.

– Tyvärr finns det allt för många exempel på dåligt skötta upphandlingar. Dåligt upphandlingsmaterial ger en dålig upphandling, som i sin tur kanske leder till en lång rättsprocess. Väl där finns risken att den lokala marknaden slås ut och konkurrensen därför drastiskt försämras. Det borde införas ett upphandlingskörkort så att sådana fall kan upphöra, säger Mikael Nilsson. 

Det finns ungefär tre tusen lagar och regler som en företagare ska förhålla sig till. En av dem är personalliggaren, som den 1 juli 2018 blev uppdaterad. Nu krävs inte bara att personalen som arbetar ska skriva in sig, utan även företagaren själv, samt sina anhöriga mellan 0 och 16 år. För den som missar att skriva in sig själv – eller om någon skulle skriva i med fel penna – väntar dyra böter. 

Jeanette Bohman

Jeanette Bohman, Skivarps Gästgivaregård.

– Att jag som företagare kan befinna mig under olagliga former i mitt eget företag, i min egen fastighet, om jag missar att registrera min tid som verksam i lokalen – det är en absurd känsla. Men det är en verklighet för en fåmansföretagare i restaurangbranschen. Personalliggaren kostar pengar, den missar syftet och den är enbart en närvarokontroll med hutlösa straffavgifter för slarvfel som ej är kopplade till skatteinbetalningar, säger Jeanette Boman, som driver Skivarps Gästgivaregård.

Varje år kostar administrationen kring personalliggaren 365 miljoner kronor för företagen i Sverige. Det visar en studie från Handelns Forskningsinstitut, HFI. Rapporten undersöker företagarnas uppfattningar om personalliggare samt analyserar om kravet på personalliggare är ett ändamålsenligt system för att minska svartarbete och motverka osund konkurrens. Jeanette Boman menar att lagen belastar de seriösa småföretagarna. 

– Vi seriösa företagare har absolut ingenting emot att man jobbar för att få bort de oseriösa företagen, kriminalitet och den svarta marknaden, men jaga då de som fuskar och inte alla oss småföretagare. Vi som jobbar seriöst står bredvid och ser hur de oseriösa obehindrat kan fortsätta med sitt fusk både med svart handel och arbetskraft. Personliggaren ska inte vara till för att sätta dit en seriös småföretagare för ett misstag, den ska vara grund för att hitta oseriösa företagare med oegentligheter i verksamheten. Men så fungerar det inte i verkligheten, säger Jeanette Bohman.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Läget är akut – nu måste jobben räddas

KOMMENTAR De ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen drabbar oss i ett rasande tempo, med varsel, permitteringar och konkurser. Nu behövs åtgärder, i ett lika högt tempo. Snabbhet måste gå före perfektion, som Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke påpekade på en presskonferens häromdagen. Det handlar om att rädda jobben och företagen.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Så vill länsstyrelsen mildra krisen

CORONA Coronakrisen har lett till en akut situation för många företag runt om i landet, och det är viktigt att alla hjälper till att dämpa fallet. Nyligen gick Svenskt Näringsliv ut med förslag på vad kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra. Länsstyrelsen i Skåne har redan implementerat en del förslag, och fler är på gång.
NYHET Publicerad:

Det gör Skånes kommuner för att stötta företagen i coronakrisen

CORONA Från såväl nationellt som lokalt håll genomförs nu många åtgärder för att mildra krisen som följer i coronavirusets spår. Om du är intresserad av vad som görs i just din kommun så samlar vi här länkar till de åtgärder som är beslutade runt om i Skåne.
NYHET Publicerad:

Ung Företagsamhet Skåne lanserar digital tävlingsdag med anledning av corona

NYTT FORMAT I tider då många aktiviteter och fysiska möten ställs in behöver vi hitta nya lösningar för att kunna leverera saker i ett passande format. Då passar Ung Företagsamhet på att ställa om hela sin tävlingsdag i Skåne till ett digitalt format. 
NYHET Publicerad:

Lokala åtgärder mot coronakrisen

CORONA Många företag drabbas nu hårt av den rådande coronakrisen. Det behövs kraftfulla och snabba åtgärder för att dämpa fallet. På lokal nivå finns det åtgärder som kommuner, regioner och länsstyrelser kan göra för att mildra effekterna av krisen. Vi har listat ett antal förslag till åtgärder. 
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Samverkan i en tid av oro

LIKVIDITET Svenskt Näringsliv skrev i måndags till regeringen och la fram en rad konstruktiva förslag som behöver komma på plats för att stötta företagen i den rådande kris som är på grund av covid-19.
NYHET Publicerad:

Skåne behöver fler företagsamma kvinnor! 

FÖRETAGSAMHET I  Skåne är 12 procent av befolkningen företagsamma. Denna siffra måste bli högre, framför allt bland kvinnor där andelen bara är 7,8 procent. Detta kräver bättre förutsättningar att driva företag i de kvinnodominerade branscherna. 
NYHET Publicerad:

Här är Skånes mest företagsamma kommuner

FÖRETAGSAMHET Skåne har landets sjätte högsta företagsamhet. Båstad har länets mest företagsamma befolkning medan andelen företagsamma personer ökat mest i Perstorp, Vellinge och Ängelholms kommun. Samtidigt minskar företagsamheten bland de yngre och befinner sig nu på en historiskt låg nivå. Det framgår av en ny undersökning från Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Inställt vårmöte för NSD Södra regionen

KONFERENS Arbetsgruppen för NSD Södra regionen har beslutat att inte arrangera något möte för medlemmarna under våren 2020.
NYHET Publicerad:

Ta chansen att påverka företagsklimatet i din kommun!

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företag i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så att vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och din kommun.
NYHET Publicerad:

Så påverkas ditt företag av Brexit

BREXIT Vad innebär Brexit rent konkret för dig som företagare? Vi hjälper dig att på ett tidseffektivt sätt få koll på vad du som handlar med, eller investerar i, Storbritannien behöver göra för att förbereda dig för kommande förändringar. 
NYHET Publicerad:

Lantbrukare om den tidskrävande ansökningsprocessen: “Oacceptabelt”

REGELKRÅNGEL För lantbrukare som vill expandera sin verksamhet är proceduren om att godkännas som tillståndspliktig verksamhet oerhört kostsam och tidskrävande. Många företagare expanderar därför sin verksamhet upp till gränsen för tillståndsplikt. Detta skapar ett tillstånd för företagen att stanna i sin utveckling istället för att expandera. Mattias Espert, Smågris Syd AB och Making Bacon AB utanför Trelleborg, menar att myndigheter borde se mer positivt på nyetableringar i vissa områden för en levande landsbygd med jobb och infrastruktur, istället för att se det som en belastning för samhället. 
NYHET Publicerad:

Svedala och Skurup deltar i program för att utveckla företagsklimatet

FÖRETAGSKLIMAT Svedala och Skurup är två av elva kommuner som under 2020 kommer att delta i Svenskt Näringslivs utvecklingsprogram. Programmet, vars syfte är att förbättra det lokala företagsklimatet genom att utveckla arbetet kring ledarskap, kommunikation, digitalisering och myndighetsutövning, startar nu under våren.
NYHET Publicerad:

Nobina: ”Vi behöver 150 bussförare i Skåne”

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Nobina, nordens största kollektivstrafiksoperatör, är ett företag som i dag skriker efter kompetens. Med sina 7000 anställda i Sverige är de ändå i stort behov av fler bussförare. ”Vi kommer att behöva anställa omkring 150 bussförare fram till sommaren bara i Skåne”, säger Linda Uddenäs, rekryteringsstrateg på Nobina.
NYHET Publicerad:

Så får du bättre pejl på gymnasievalet

UTBILDNING Under de närmaste veckorna ska Skånes niondeklassare välja gymnasieprogram inför nästa läsår. För att hjälpa dem att göra genomtänkta val visar Svenskt Näringsliv hur elever från olika gymnasieprogram har klarat sig på arbetsmarknaden med siffror från Ekonomifaktas Gymnasiepejl.
NYHET Publicerad:

Hallå där Kamilla, ny tillväxtchef i Sjöbo kommun

FÖRETAGSKLIMAT Sjöbo kommun har fått en helt ny avdelning, tillväxtavdelningen, för att med befintliga resurser kunna arbeta mer sammanhållet kring tillväxtfrågor. Kamilla Danielsson är sedan den 1 oktober 2019 chef över den nya avdelningen.