NYHET21 mars 2022

Hotellbranschen skriker efter rätt utbildad personal

Besöksnäringen har just nu stora problem att rekrytera personal. Pandemin är en bidragande orsak, men inte den enda.

Besöksnäringen behöver bli en bransch där man vill jobba och där man ser att det finns en löneutveckling, konstaterar Helena von Porat.Foto: Privat

– Vi är inte så synliga alla gånger, vår bransch är lite dåliga på det. Samarbetet mellan näringsliv och skola är viktig, säger Helena von Porat, hotelldirektör på Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell i Eskilstuna.

Just nu är situationen tuff för många verksamheter inom besöksnäringen och hotellen har drabbats när mycket kompetens försvunnit i och med alla upp- och nedgångar under de senaste två åren.

– Många i vår bransch har försvunnit till andra branscher i och med vi var i gungning under så lång tid. Många har även valt att vidareutbilda sig. Vår personal är väldigt eftertraktad eftersom vi är vana vid service och kundbemötande, säger Helena.

Trots det tuffa nuläget påpekar Helena att inte alla kompetensutmaningar beror på pandemin. Problemet att rekrytera rätt personer fanns redan tidigare.

– Jag vet att det är för få sökande till utbildningarna. Vi jobbar i en bransch som inte alltid är så högt värderad. Vi förväntas finnas där för folk som äter och reser, men det många inte förstår är att vår bransch bidrar till så mycket i Sverige. Vi ska vara stolta över det vi gör och branschen behöver bli uppskattad för det vi gör. Det behöver bli en bransch där man vill jobba och där man ser att det finns en löneutveckling.

Hotell- och restaurangbranschen är inte direkt kända för att ha höga löner, i stället dras man med prat om hårt slit, dåligt betalt och obekväma arbetstider.

– Vi har förhållandevis låga löner i jämförelse med andra branscher, men vi är steget in i arbetslivet för många. Vi behöver nå ut och prata om möjligheterna att utvecklas snabbt. För att få in fler måste vi visa på de positiva bitarna, hur otroligt roligt det är, hur du utvecklas, alla ovärderliga kontakter du bygger. Du kan börja på golvet och sluta som marknadschef, säljchef eller vd.

Att få till ett ännu bättre samarbete med befintliga utbildningar tror Helena är jätteviktigt.

– Bandet mellan näringsliv och skola är viktig. Vi har många lärlingar som sedan får fast anställning. Vi behöver besöka skolor och prata, men också involvera oss i utbildningarna och tillsammans utveckla de utbildningar som finns. Det vore värdefullt för både studenter och oss. Jag tror att många skulle vara öppna för ett sådant samarbete.

Clarion Collection Hotel Bolinder Munktell i Eskilstuna har många arbetssökande, men många av dem är noviser och har inte jobbat i branschen tidigare. Det i sin tur lägger stort ansvar på de redan anställda eftersom de nyanställda behöver mer tid för ”learning by doing”.

– Det är så klart tidskrävande och det kräver att tiden finns. Nu står vi med mycket personal som får börja från grunden. Vi är vana att göra det långsamt och att lära upp på vägen är inte optimalt för någon. Vår HR-avdelning har däremot haft musklerna och möjlighet att skapa ett enklare on-boardingverktyg för oss. Alltså digitala verktyg, kurser och utbildningar. Då kan nyanställda börja sin utbildning och lära sig om företaget redan innan de har gjort sin första riktiga dag, det underlättar.

KompetensförsörjningHelena von Porat
Skriven avMaria Eremo
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Kontakta Svenskt Näringsliv
Postadress: 114 82 Stockholm
Besöksadress: Storgatan 19
Telefon: 08-553 430 00

Kontakta oss

Ta del av fler nyheter på Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet
Tidningen Näringslivet är för dig som är intresserad av företagande, ekonomi, arbetsmarknad och näringspolitik.
Prenumerera på Nytt från Svenskt Näringsliv
Ansvarig utgivare och chefredaktör Anna Dalqvist