Pomme frites. En av de vanligare anledningarna till att restauranger införskaffar en fritös.
Foto: Nina Varumo / SvD / TT

Pomme frites. En av de vanligare anledningarna till att restauranger införskaffar en fritös.

Företagen får betala när staden tar oljan

NYHET Publicerad

KONKURRENS Kommunens beslut att ta över hanteringen av överbliven olja från restaurangerna i Stockholm möts av hård kritik från branschen. "De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer", säger Stefan Lundin, chefsjurist Visita.

Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max Burgers.

Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max Burgers.

Stefan Lundin, chefjurist Visita

Stefan Lundin, chefjurist Visita.

Foto: Foto: Peter Knutson
Miljöborgarråd Katarina Luhr (Mp).

Miljöborgarråd Katarina Luhr (Mp).

Stockholms stad tog i höstas över avfallshanteringen av frityrolja, vilket innebar att kommunens restauranger fick börja betala för en hantering som företagen har en lång tradition av att hantera.

– Vi har återvunnit vår begagnade frityrolja sedan allra minst 70-talet. Sedan 2009 har vi sålt den till bolaget Sveprol som omvandlar den till biodiesel. Nu säger plötsligt Stockholms Stad att frityroljan egentligen tillhör dem, säger Kaj Török, Informations- och hållbarhetschef på Max Burgers. 

Tillsammans med företrädare för bland annat McDondalds och Scandic, beskrev Kaj Török Stockholms stads beslut som ”ett orimligt avfallsmonopol”, på debattplats i Svenska Dagbladet, tidigare i år.

– Använda matfetter är en resurs som företagen faktiskt har betalat för och som kommunen nu gör anspråk på med stöd av sitt avfallsmonopol, säger Stefan Lundin, chefsjurist på Visita.

Han och Kaj Török vänder sig båda mot att restaurangföretagen nu tvingas betala Stockholm stad för att hantera oljan.

– De bryter upp en väl fungerande kedja mellan restauranger och duktiga entreprenörer som återvunnit använda matlagningsoljor till bland annat biodieselproduktion, säger Stefan Lundin.

Från kommunalt håll menar man samtidigt att omgörningen gjordes för att värna just miljön. Det har nämligen funnits en oro för att restaurangägare inte alltid har förförståelse för hur oljan bör hanteras ur miljö- och återvinningssynpunkt, menar Katarina Luhr (Mp), miljöborgarråd och ordförande i Miljö- och hälsoskyddsnämnden. 

– Om oljan skulle spolas ner i avloppet kan det skapa stora problem och orsaka skador i avloppsnätet.

Är det något som har varit ett problem i Stockholm tidigare?

– Det kan jag inte uttala mig om. De större restaurangkedjorna har säkerligen haft bra rutiner och system för att hanteringen ska fungera.

Från branschen sida har man hittills haft förhoppningen om att Stockholms stad i alla fall bör lyssna till den nationella myndighet som stiftar riktlinjer för just hanteringen av avfall, Naturvårdsverket. Myndigheten anser nämligen, tvärt emot Stockholms stad, att frityroljan bör ses som verksamhetsavfall och därmed hanteras av verksamheten, alltså restaurangen.

– Det var så klart bekymmersamt att de gjorde en helt annan bedömning. Därför välkomnar jag en diskussion med de större företagen om det här. Det vore till och med tacksamt om någon överklagade vårt beslut så att vi kan få det prövat i en högre instans och få reda på vad som egentligen gäller, säger Katarina Luhr.

Det är dock en diskussion som aldrig borde varit nödvändig från första början, enligt Visitas chefsjurist, Stefan Lundin.

– Det är anmärkningsvärt att Stockholms stad inte följer Naturvårdsverkets vägledning. Och om staden tycker att regelverket är otydligt är det minst sagt förvånande och märkligt att de väljer att tolka det till företagens nackdel på detta sätt, säger Stefan Lundin.

Fakta Frityroljan

Hösten 2017 ger Miljö- och hälsoskyddsnämnden vid Stockholms stad , ett utlåtande om frityroljan som slår fast att frityroljan ska ses som hushållsavfall och därför faller under "det kommunala avfallsmonopolet".

Senare under hösten går myndigheten Naturvårdsverket ut med riktlinjer gällande bland annat frityroljan. Deras tolkning visar sig vara den precis motsatta från Stockholms stad, då de klassar oljan som verksamhetsavfall.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Livsmedelskontroll debiteras i efterhand

FÖRETAGSKLIMAT Företag som berörs av kommunal livsmedelskontroll kan glädjas. Regeringen vill införa obligatorisk efterhandsdebitering, framgår av en lagrådsremiss.
NYHET Publicerad:

Så undviker du bluffakturor och vd-bedrägerier

SÄKERHET Bluffakturor och internetbedrägerier är något som drabbar företagen under hela året. Särskilt besvärligt är det under sommaren då ordinarie personal inte är på plats och därför inte heller erfarenheten kring vilka leverantörer företaget använder och således vilka fakturor som ska betalas. Nina Jelver, bedrägeriexpert på Svensk Handel, listar sina bästa tips för hantering av bluffakturor och vd-bedrägerier. 
NYHET Publicerad:

Väl fungerande konkurrens viktigare än på länge

KOMMENTAR Den aktuella ekonomiska krisen kommer leda till stora förändringar på marknaderna. Då behövs en stark myndighet som säkrar justa spelregler. Det skriver konkurrensexpert Stefan Sagebro med anledning av förslaget att låta Konkurrensverket få beslutanderätt i konkurrensmål.
NYHET Publicerad:

Kommuner som satsar på hyresrabatter

CORONAKRISEN Många företag har svårt att betala hyran. Utsatta branscher kan ta del av ett särskilt hyresstöd. Kiruna och Örnsköldsvik hjälper kämpande företag genom att vara generösa med hyran i de kommunala bostadsbolagen.
NYHET Publicerad:

Så kan fler kommunala åtgärder rädda företagen

CORONAKRISEN Idag har nio av tio kommuner vidtagit någon form av åtgärd för att stödja det lokala näringslivet. I ett andra stödpaket från Svenskt Näringsliv ligger fokus på företagens kostnader och den kommunala ekonomin.
NYHET Publicerad:

Kommunala åtgärder under coronakrisen

Vad kan kommuner göra för att fler företag ska klara sig igenom coronakrisen?
NYHET Publicerad:

Vill bredda ungas syn på arbetslivet

SYV I mitten av februari öppnar storsatsningen Jobblabb – Arbetets museums nya utställning, som ska nå alla elever i årskurs 5 i Östergötland. Då möter experimentverkstad studie- och yrkesvägledning.
NYHET Publicerad:

Företagarenkäten uppdateras

FÖRETAGSKLIMAT Årets företagarenkät innehåller nya frågor och sakområden. Björn Lindgren, ansvarig för lokalt företagsklimat, hoppas att uppdateringarna bättre ska spegla vad företagarna tycker om företagsklimatet.
NYHET Publicerad:

Kommunal busstrafik oroar privata bolag

OSUND KONKURRENS Regioner och kommuner diskuterar att driva kollektivtrafik för buss i egen regi. Det riskerar att slå hårt mot bussbranschen eftersom samhällsbetalda transporter står för över 90 procent av intäkterna, enligt Transportföretagen.
NYHET Publicerad:

Här är landets första krångelombudsman

FÖRETAGSKLIMATET Malin Johnsson är landets första krångelombudsman. Kommunalrådet Peter Danielsson (M) jobbar hårt för att minska regelkrånglet men anser att kommunen har hamnat i en återvändsgränd och vill därför testa något nytt.
NYHET Publicerad:

Så blev kommunen kvitt förlorarstämpeln

FÖRETAGSKLIMATET 195 platser uppåt i kommunrankingen på tre år. Det är effekten av att Kungsör lägger sig nära företagarnas hållning. ”Vi satte oss ner och började prata med varandra, inte om varandra. Det hade ingen gjort tidigare, säger kommundirektören Claes-Urban Boström.
NYHET Publicerad:

Sjudande näringsliv hos årets klättrare

RANKING 2019 Dalakommunen klättrar 158 placeringar, från plats 256 till 98 i årets undersökning. ”Det har aldrig varit roligare att vara företagare i Malung-Sälen”, säger Leif Nilsson.
NYHET Publicerad:

Här trivs företagen bäst – och sämst

RANKING 2019 Tydlig, tillgänglig och professionell. Så vill många företag att deras hemkommun ska vara. Och alla dessa egenskaper hittar vi hos – just det – Solna. Kommunen är bäst på företagande för tolfte gången i rad, enligt en färsk näringslivsranking.
NYHET Publicerad:

Snabbfotade politiker lyfter Falkenberg i näringslivsranking

RANKING 2019 Det är enkelt att driva företag i Falkenberg, anser Lotta Peltoarvo, en av kommunens entreprenörer. ”Mycket handlar om närheten mellan kommun och företag. Vi känner oss lyssnade på”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Prao omtyckt återvändare till skolan

PRAO Under tre veckor i oktober är det återigen dags för elever från Vara kommuns två högstadieskolor att prova på arbetslivet. Kommunen anses som ett gott exempel på en lyckosam process för att återinföra den lagstadgade praktiska arbetslivsorienteringen för elever.
NYHET Publicerad:

”Teknisk kompetens måste in i alla utbildningar”

KOMPETENS Vilka kunskaper och förmågor behövs i framtiden? Hur utbildar man till jobb som inte ens finns än? Måste alla ha teknisk kompetens? Det diskuterades under ett seminarium i Almedalen.
NYHET Publicerad:

Landets bästa myndighetskommuner – så tycker företagarna 

FÖRETAGSKLIMAT Tillstånd, tillsyn, bygglov och tillgången till mark och lokaler. Kommuner hanterar frågor som påverkar företagandet på många sätt. Se vilket betyg det lokala näringslivet ger myndighetsutövningen i sin hemkommun.
NYHET Publicerad:

Här finns bäst förutsättningar för företagen

FÖRETAGSKLIMAT Företagsklimatet i landets kommuner har aldrig varit så bra som nu. Samtidigt är skillnaderna stora mellan topp och botten visar årets företagarenkät. ”Fler kommuner presterar bättre, färre fastnar i botten”, konstaterar Christer Östlund, ansvarig för kommunrelationer.
NYHET Publicerad:

Rekordet för att få ett bygglov – en timme

FÖRETAGSKLIMAT Vårgårda är den kommun i landet som fått högst betyg i det sammanfattande omdömet i årets företagarenkät om lokalt företagande. "Vi har en inställning från kommunens sida att saker går att lösa", säger kommunstyrelsens ordförande Bengt Hilmersson (C).
NYHET Publicerad:

Här betalar företagarna livsmedelsfakturan utan att klaga

FÖRETAGSKLIMAT Surahammar sticker ut i positiv bemärkelse när det gäller myndighetsutövningen. Kommunen har bland annat infört en modell med efterhandsdebitering för sina livsmedelskontroller. "Inte en enda företagare har ifrågasatt varför de har fått en faktura", säger Minal Mistry, ansvarig för miljötillsyn.