Johanna Wiberg, Stockholms Hamnar
Foto: Daniel Roos

"Vi kan bara se till att vara en schyst arbetsplats där vi är öppna och välkomnande så att den som kommer till oss och inte ser ut som resten av gruppen accepteras direkt", säger Johanna Wiberg, Stockholms hamnar.

Föräldraledighet stoppar inte karriären

NYHET Publicerad

REKRYTERING Stockholms Hamnar jobbar hårt för att få in fler kvinnor genom att vara en schyst och öppen arbetsplats. Men för att anställa fler kvinnor måste det också finnas ett rekryteringsunderlag, säger HR-specialisten Johanna Wiberg.

De senaste åren har Stockholms Hamnar aktivt försökt att skapa en mer jämställd arbetsmiljö bland annat för att kunna anställa fler kvinnor. Till exempel genom att se till att alla anställda, både män och kvinnor, känner att det går att kombinera jobbet med småbarn. Möten läggs i så stor utsträckning som möjligt mellan nio och tre för att underlätta dagishämtningar, det går bra att jobba hemifrån vid behov och företaget har utökad föräldrapenning.

– Det ligger i vår kultur att det är helt ok att vara föräldraledig och att vabba, och vi betonar att vi även vill att män är det, säger Johanna Wiberg, HR-specialist på Stockholms Hamnar.

Stockholms Hamnar är också mån om att den som är föräldraledig fortsätter att känna sig som en del av företaget. Det handlar om allt från att bli inbjuden till julfesten och till att ha lönesamtal och medarbetarsamtal.

För den som är borta några månader ska det vara enkelt att komma tillbaka i karriären. Ingen ska känna att han eller hon tappar något under sin ledighet, utan det ska finns en gemensam plan. Och det har gett resultat eftersom män vabbar lika mycket som kvinnor på företaget.

– Vi har också många killar som är föräldralediga länge. Men det har även med samhället i stort att göra. För unga män är det en självklarhet att det fungerar bra att vara föräldraledig.

Men att få in fler kvinnor handlar först och främst om att få fler kvinnliga sökande, enligt Johanna Wiberg. Hamnen kan jobba hur mycket som helst med organisationen och med positiv särbehandling, men i slutänden måste det också finnas ett bra rekryteringsunderlag. Som företag är det svårt att påverka helheten, påpekar hon.

– Vi kan bara se till att vara en juste arbetsplats där vi är öppna och välkomnande så att den som kommer till oss och inte ser ut som resten av gruppen accepteras direkt.

Det är mycket som måste hända så mycket före det, för att det ska finnas personer med rätt utbildning och erfarenheter som söker jobbet, och den förändringen tar tid.

– När vi anställer har personen redan gått i skolan och blivit färgad av så mycket annat i livet. Företagen kan inte fixa hela jämställdheten. Tjejer formas tidigt in i normen att de ska tycka om att göra vissa saker medan killar ska tycka om att andra saker.

Idag har Stockholms Hamnar tre kvinnor anställda som hamnarbetare och om det ska hända något ordentligt måste det göras mycket på olika nivåer i samhället, enligt Johanna Wiberg. Det handlar om hur det är på dagis och i skolan, hur föräldrar uppfostrar sina barn.

– När det är dags för att välja till gymnasiet, varför är det alltid så många fler killar än tjejer som väljer teknik? Det är svårt att ändra intresset för olika yrkesområden.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Pluggparadoxen urholkar landets yrkesutbildningar

YRKESPROGRAM De unga vill jobba i näringslivet – men väljer inte utbildningar som ger jobb. De senaste tolv åren har yrkesprogrammen tappat var tredje elev. Nu behövs politiska satsningar på studie- och yrkesvägledningen, på yrkesprogrammen och på lärlingsutbildningarna, menar Västsvenska Handelskammaren.
NYHET Publicerad:

Skånska insikter i den smarta fabriken

KOMPETENS Ny teknologi kommer att innebära dramatiska förändringar för morgondagens industri. Projektet Smarta Fabriker vill sprida kunskap om industriell digitalisering. 50 företag har bidragit med komponenter och kompetens.
NYHET Publicerad:

Scania storsatsar på mångfald

AFFÄRSNYTTA Att rekrytera nya grupper till företaget är inte det svåra. Den stora utmaningen är att se till att de känner sig inkluderade så att de vill stanna och kan bidra till sin fulla potential. Det säger Karin Callin på Scania som nu rustar företagets 48 000 medarbetare för att öka mångfalden.
NYHET Publicerad:

Starkt driv hos nya byggkvinnor

HALLÅ DÄR Anders Leander, projektledare, Ikano Bostad. I våras sökte ni kvinnliga snickare i en kampanj i tunnelbanan, och nu har de ni anställde jobbat i två månader. Hur har det gått?
NYHET Publicerad:

Inkluderande karriärmodell central för teknikkonsult

KOMPETENS När företaget ÅF vill öka andelen kvinnor handlar det främst om att jobba med chefsförsörjningen och att säkra att kompetensutveckling är inkluderande. ”En mer diversifierad arbetsplats ger ökad konkurrenskraft”, säger Emma Claesson, kommunikations- och hr-direktör.
NYHET Publicerad:

Byggbranschens bryderi: 10000 nya medarbetare varje år

UTBILDNING Kompetensförsörjningen är helt affärskritisk för byggbranschen. Det säger Elin Kebert på Sveriges Byggindustrier. Fler utbildningsplatser och bredare rekrytering måste till för att få in de minst 10 000 nya medarbetare som behövs varje år.
NYHET Publicerad:

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen ”Älska Kemi”, som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.
NYHET Publicerad:

Forskare: ”Kompetensbrist största tillväxthindret”

KOMPETENS Kompetensbristen är skriande i nästan alla branscher. ”Att bara satsa på utbildning när de andra pusselbitarna saknas är som att slänga pengarna i sjön."
NYHET Publicerad:

Akut personalbrist stoppar verkstadsföretag

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Verkstadsföretaget Nordtek skulle kunna fördubbla försäljningen men avstår då det inte finns personal att anställa. ”Det behövs fler tekniker och ingenjörer, många fler”, säger Krister Koch som driver företaget.
NYHET Publicerad:

Kommer kompetensutvisningarna att fortsätta?

KOMMENTAR Lagrådet har avstyrkt socialförsäkringsutskottets förslag om ny lagstiftning kring kompetensutvisningarna. Men förändringen är nödvändig för att komma tillrätta med de orättfärdiga utvisningarna, skriver arbetsmarknadsexpert Patrik Karlsson.
NYHET Publicerad:

”Mentorprogram ger en knuff framåt”

LEDARSKAP För Anna-Lena Olsson gav ledarskapsprogrammet Womentor en chans att reflektera över sig själv, lägga upp en strategi framåt och bli en bättre ledare. ”Det ger en knuff framåt och det blir lättare att se sitt eget värde och ta för sig”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Teknik mot mensvärk lockar unga

HALLÅ DÄR Elin Östblom, kommunikatör på Teknikföretagen. På sajten Hacktheworld.se låter ni videobloggaren Therese Lindgren och andra Youtube-profiler presentera tekniska lösningar på vardagliga problem. Vad ligger bakom det?
NYHET Publicerad:

Webbverktyget ger koll på kompetensen

STRATEGI Kompetensförsörjning är en av företagens största utmaningar, och för att hantera verksamhetens unika kompetensbehov krävs ett systematiskt arbete. Som stöd för det har webbverktyget Jobbamedlonen.se en modul för att analysera kompetensbehovet.
NYHET Publicerad:

Smart produktion lockar byggkvinnor

REKRYTERING I början av nästa år är Lindbäcks Byggs nya fabrik klar. Det innebär mängder av nyanställningar och ledningen har beslutat att hälften av de som rekryteras till fabriken ska vara kvinnor. ”Målet har inte uppfyllts men vi är på god väg”, säger vd:n Stefan Lindbäck.
NYHET Publicerad:

Föräldraledighet stoppar inte karriären

REKRYTERING Stockholms Hamnar jobbar hårt för att få in fler kvinnor genom att vara en schyst och öppen arbetsplats. Men för att anställa fler kvinnor måste det också finnas ett rekryteringsunderlag, säger HR-specialisten Johanna Wiberg.
NYHET Publicerad:

Lokala tävlingar ska locka till praktiska jobb

HALLÅ DÄR Pontus Slättman, vd på Worldskills. Ni har fått er ansökan om projektstöd från Europeiska socialfonden, ESF, godkänd. Hur ska pengarna användas?
NYHET Publicerad:

Volvo vill få fler kvinnor att köra lastbil

KOMPETENS Förarhytter för kvinnor, tjejer som får provköra lastbil, och internt arbete för att ändra attityder. Volvo Lastvagnar vill bredda rekryteringen och locka fler kvinnor till lastbilsbranschen.
NYHET Publicerad:

Hon skräddarsyr arbetsplagg för kvinnor

FÖRETAGANDE Kläder betyder mycket för hur man känner sig och uppfattas i sin yrkesroll. Därför utvecklar Johanna Söderström arbetskläder designade för kvinnor.
NYHET Publicerad:

"Att tävla i ett yrke sätter det på kartan"

WORLDSKILLS SWEDEN Förra Yrkes-VM tog det svenska laget hem två silver och ett brons. Nu håller lagledaren Annie Widerberg och de tävlande tummen för att det blir guld i år. "Det är ett fantastiskt lag som åker till VM", säger hon.
NYHET Publicerad:

Egen skola ska stärka rekryteringen

KOMPETENS Åtta skolor ska bli tolv, väl spridda över landet. Det är Maskinentreprenörernas sätt att stärka den framtida rekryteringen av förare. Med modern utrustning på plats vill man locka både killar och tjejer.