ME skolan utbildningscenter
Foto: Erik Elverö

Maskinentreprenörerna är den hittills första och enda bransch- och arbetsgivarorganisationen att själva förser branschen med kvalificerad arbetskraft. 2014 startade de gymnasie- och vuxenutbildning för maskinförare.

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

NYHET Publicerad

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.

Jonas Thorstenson framför en grävskopa

"Vi har tagit fram en samarbetsmodell för att långsiktigt förse branschen med kvalificerad arbetskraft" säger Jonas Thorstenson.

Foto: Erik Elverö
My Salaman Hansson, Företagsrådgivare på Maskinentreprenörerna

"Maskinförare är ett framtidsjobb. Det är ett yrke som erbjuder stor variation i en spännande och expansiv bransch", säger My Salaman Hansson.

Foto: Erik Elverö

Kompetensförsörjning har länge varit ett problem för Maskinentreprenörerna. Utvecklingen var oroväckande, antalet utbildningsplatser blev färre samtidigt som efterfrågan ökade. Maskinentreprenörerna beslutade då som den hittills första och enda bransch- och arbetsgivarorganisationen att själva förse branschen med kvalificerad arbetskraft. 2014 startade de gymnasie- och vuxenutbildning för maskinförare. Sex år senare har ME-skolan växt till nio skolor, 35 anställda och en omsättning på 45 miljoner.

– ME-skolan är unik då det inte är en friskola utan ett samarbete med kommunen. Vi har tagit fram en samarbetsmodell för att långsiktigt förse branschen med kvalificerad arbetskraft. Samarbetet började med Upplands-Bro kommun och går ut på att vi levererar den yrkesmässiga delen av utbildningen och den kommunala skolan står för de gymnasiegemensamma ämnena, det blir det bästa från båda världar, säger Jonas Thorstenson VD ME-skolan.

Under dagen lyfte flera talare fram att behovet på maskinförare är stort. Av 100 000 sökande till gymnasiet sökte HT 2019 endast 136 elever till Maskinförarutbildningen. Marknad efterfrågar cirka 1 000 nya maskinförare varje år och idag är det cirka 350 personer som slutför sin utbildning till maskinförare. Av dessa är 170 gymnasieungdomar och vuxna som slutför sin utbildning vid ME-skolan. Den ökade efterfrågan på maskinförare är en följd av pensionsavgångar och stora satsningar på infrastruktur planerade de närmaste åren. Trafikverkets nationella plan för statens transportinfrastruktur för åren 2018–2029 omfattar 622,5 miljarder kronor och perioden 2019–2024 kännetecknas av en volymökning med drygt 20 procent.

ME-skolan tilldelades under 2018 pengar från Europeiska Socialfonden (ESF) för att öka maskinföraryrkets attraktionskraft och stärka kvalitén på yrkesutbildningen till maskinförare. Inom projektet arbetade de med att synliggöra yrkesutbildningen och yrket mot en bred målgrupp och hitta former för att öka attraktionen även för minoritetsgrupper i branschen. Inom ramen för projektet intervjuade de 600 högstadieungdomar för att få reda på hur de tänker inför gymnasievalet, utifrån den informationen har de jobbat vidare i det samarbetsprojekt som ME-skolan haft tillsammans med Ahlsell, medarrangör för Framtidsdagen 2020. 

Med informationen från EFS projektet har de arbetat vidare för att öka attraktionskraften och antalet sökande till HT 2020. De har arbetat med sociala medier för att på så sätt möta ungdomar på de plattformar de är på. Här inkluderas bland annat ett samarbete med influencern Hampus Hedström som marknadsfört ME-skolan och maskinförarutbildningen på Youtube. ME-skolan har även anlitat en reklambyrå som berättade hur de marknadsfört utbildningen och vilket genomslag kampanjen fått. Den 6 februari hade ME-skolans reklamfilm visats över 900 000 gånger på sociala medier-plattformen Snapchat och över 14 000 människor hade valt att läsa mer genom att klicka på annonsen.

–Förhoppningen är att detta skall leda till resultat i antalet gymnasieansökningar till ME-skolan, säger Jonas Thorstensson.

–Maskinförare är ett framtidsjobb. Det är ett yrke som erbjuder stor variation i en spännande och expansiv bransch. Det är en teknikintensiv bransch med stora utvecklingsmöjligheter. Många av dem som driver företagen närmar sig pensionsåldern och unga kan få varierande spännande arbetsuppgifter men har också stor möjlighet till att bli egna företagare och entreprenörer, säger My Salaman Hansson, Företagsrådgivare på Maskinentreprenörerna.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Stockholms kommuner stöttar företagen i coronakrisen

CORONAKRISEN På många håll i Stockholms län fattas nu beslut om åtgärder som ska underlätta för företagen i den svåra kris de befinner sig i. Lidingö, Tyresö och Sundbyberg är tre kommuner som visat handlingskraft och kreativitet i sina åtgärdspaket.
NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret HT 2020

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv söker en praktikant under höstterminen 2020 på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sök eller tipsa!
NYHET Publicerad:

Företagsamheten bland ungdomar oroar

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre unga blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi uppmätt. Under 2019 var lite drygt 14 av 1000 unga personer nyföretagsamma i Stockholms län. När andelen unga företagare sjunker är det en varningssignal för att återväxten av nya företag hotas.
NYHET Publicerad:

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.
NYHET Publicerad:

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Stockholm

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Olle Karstorp ny regionchef i Stockholmsregionen

NY PÅ JOBBET Den 1 januari tillträdde Olle Karstorp tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län. Olle kommer närmast från tjänsten som biträdande regionchef. ”Vi kommer att fortsätta att pusha och hjälpa kommunerna att förbättra sitt företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.