Så ökar du säkerheten på ditt företag

NYHET Publicerad

SÄKERHET Varje år sker sex miljoner stölder, och speciellt utsatt är handeln. Av alla stöldbrott är det endast 0.7 promille som leder till åtal. Under förra året anmäldes 178 fall av motvärnsrån, stöld där man använder våld. Det resulterade endast i en fällande dom.

Per Geijer

Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel

Foto: Olle Nylund

– Det sänder naturligtvis fel signaler till brottslingarna när risken att åka fast är så liten. Många av de som döms för stöld döms till böter, böter som de sen inte kan betala. Det skapar egentligen bara en tyngre skuldbörda som gör det ännu svårare för personen att ta sig ur sin brottslighet, säger Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel under sitt seminarium i Stockholm.

Det inte bara stölder, inbrott och rån som drabbar företagare. Efter en minskning av antalet bedrägeribrott under 80-talet är nu antalet bedrägerier på väg uppåt igen.

– Förklaringen till att bedrägerierna minskade under en tid var att vi slutade med checkbetalning i Sverige. Checkbedrägerierna stod för merparten av bedrägerierna på 80-talet. Idag ser vi att bedrägerierna istället har flyttat till internet, säger Per Geijer.   

De vanligaste typerna av bedrägerier idag är VD-bedrägerier, kapade fakturor, bluffakturor, telefonbluffar och bolagskapningar. Per Geijers råd till företagare som drabbas av bluffakturorna är att aldrig betala dem.

– Jag säger att man inte ska betala en spänn, bestrid fakturan! Ring oss, eller gå in på vår hemsida och kolla upp företaget som har skickat fakturan. Det är aldrig så bråttom så att man inte har möjlighet att kontrollera en faktura med oss på Svenskt Handel.

VD-bedrägerier har i några fall allvarligt skadat företag som har blivit utsatta. Brottslingen har i kontakt med företagens ekonomiavdelning utgivit sig för att vara företagets VD och lyckats få stora summor utbetalda till ett konto för att ”snabbt kunna avsluta en viktig affär”. För att skydda sig mot den typen av bedrägerier är det viktigt att involvera alla medarbetare på företaget i säkerhetsarbetet. Det ska vara tydligt vilka befogenheter varje person har.

Sju konkreta tips på hur du som företagare kan öka säkerheten:

 1. Ha nolltolerans mot oönskat beteende.
  Om du fått bluffakturor som någon vill kräva dig på betalning för, ha en skarp ton och berätta att du inte kommer betala ett öre. Våga lägga på luren. Kriminella vill inte slösa tid på hopplösa fall, när de gäller bluffakturor vill de ofta ha snabba pengar. Likadant med hotfulla människor i butik, ha nolltolerans mot oönskat beteende.
   
 2. Gå in på bolagsverket, under Mina sidor, där anmäler man att alla förändringar i bolaget ska meddelas, då kommer ett mail alltid att skickas.
  Får du meddelanden om konstiga förändringar i bolaget bör du kolla upp detta. Det är oerhört enkelt att byta styrelse i någon annans bolag. De utger sig för att vara en viss individ och skickar in papper till bolagsverket, detta kan man skydda sig mot.
   
 3. Involvera alla anställda i säkerhetsarbetet.
  Skapa en stämning där personal vågar säga ifrån när något verkar fel, eller berätta när misstag begåtts. Till exempel måste anställda våga berätta om de lämnat ett paket till fel person. Misstag ska bara ske en gång per grupp, se till att lära från varandra.
   
 4. Se på din verksamhet utifrån en brottslings perspektiv.
  Undersök företagets svagheter. Du kan även be någon du har förtroende för, kanske någon som driver liknande verksamhet i närheten av dig, att undersöka din verksamhet som brottsling och vara så kritisk som möjligt. Gör detsamma i deras verksamhet.
   
 5. Ha en god och nära relation till affärskollegor i området.
  Men också polis, eventuellt kyrkan och alla de som finns i ditt när- och verksamhetsområde. Prata om säkerhetsfrågor och lär från varandras misstag och dela med er av tips.
   
 6. Sätt gränser på ditt larm.
  Om du vet att du aldrig behöver vara i företagslokalerna efter 21, se till att det inte bara larmas om någon tar sig in då, utan att det då är ett överfallslarm som går av. Det har hänt att kriminella tar sig in i företagslokaler med hjälp av att hota anställda, och det ska inte gå.
   
 7. Sätt gränser på när överföringar från banken kan göras.
  Stora överföringar behöver oftast inte kunna göras mitt på natten, sätt upp tidsspärrar så att det inte heller går. Du kan även se till att stora överföringar alltid behöver attesteras av två personer. Prata med din bank, ibland kan de vara motsträviga men ligg på — som företagare kan du ställa krav.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Få medlemsstöd i hanteringen av Coronakrisen

CORONAKRISEN Hur kan du som företagare och arbetsgivare bäst hantera Corona-krisen? Vilken hjälp finns att få? Och hur kan få nytta av korttidspermitteringen och de andra åtgärder som presenterats i de olika stödpaketen? Flera av våra medlemsorganisationer erbjuder nu webinarier där du som företagare kan få hjälp att orientera sig i dessa frågor.
NYHET Publicerad:

200 miljarder kronor i räddningspaket för företag och jobb

CORONAKRISEN "Det nya coronaviruset har skapat en extremt svår situation för svenska företag och jobb. Det är ett unikt svårt läge som kräver unikt kraftfulla åtgärder. Vi måste agera för att rädda företagen och jobben. Därför föreslår Svenskt Näringsliv nu ett brett räddningspaket för företag och jobb motsvarande 200 miljarder kronor". Det säger vd Jan-Olof Jacke.
NYHET Publicerad:

Avgörande läge för besöksnäringen

CORONAKRISEN "Innan krisen var orderböckerna fulla, nu är allt avbokat. Vi befinner oss i ett chocktillstånd", det säger Lotta Boman som driver Sigtunahöjden, en hotell- och konferensanläggning i centrala Sigtuna, och hon är inte ensam. Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars visar att företag inom besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

”Vår verksamhet kan komma att upphöra”

CORONAKRISEN Tobias Ellenius som driver Ellenius Buss AB i Sigtuna är en av många företagare som vittnar om hur hårt coronakrisen slår mot företagen. "I fredags blev jag tvungen att gå ut med ett varsel på 18 av våra 31 anställda. De åtgärder som regeringen presenterade kan förhoppningsvis rädda resterande persona", säger han.
NYHET Publicerad:

”Med dagens regler överlever vi inte”

CORONAKRISEN I Sigtuna kommun är många företag direkt eller indirekt kopplade till Arlanda och besöksnäringen. I Svenskt Näringslivs företagarpanel från den 16:e mars framgår det att företag inom transportsektorn och besöksnäringen är de som initialt drabbats hårdast av krisen.
NYHET Publicerad:

Senaste nytt: Kraftfulla krisåtgärder men fler kommer att behövas

CORONA Läget för svenska företag har förvärrats dramatiskt på mycket kort tid. ”Därför är det bra att regeringen, i linje med Svenskt Näringslivs förslag, vidtar ytterligare åtgärder som kan hjälpa företag ur den mest akuta krisen, säger vd Jan-Olof Jacke i en kommentar till regeringens nya krispaket.
NYHET Publicerad:

Sökes: Praktikant till regionkontoret HT 2020

PLATSANNONS Svenskt Näringsliv söker en praktikant under höstterminen 2020 på regionkontoret i Stockholm. Är det du? Eller någon du känner? Sök eller tipsa!
NYHET Publicerad:

Företagsamheten bland ungdomar oroar

FÖRETAGSAMHETEN Allt färre unga blir företagsamma visar ny statistik. Svenskt Näringslivs sammanställning av företagsamheten visar den lägsta nivån som vi uppmätt. Under 2019 var lite drygt 14 av 1000 unga personer nyföretagsamma i Stockholms län. När andelen unga företagare sjunker är det en varningssignal för att återväxten av nya företag hotas.
NYHET Publicerad:

”I framtiden driver vi 17sagor AB”

UNG FÖRETAGSAMHET Betina Pierre, Emma Holmlund, Ida Rönnberg, Julia Nordenskjöld och Saga Fjellheim går sista året på Jensens södra gymnasium och läser ekonomiprogrammet inriktning management. Tillsammans driver de UF-företaget 17sagor UF som på bara en månad har sålt 3 400 böcker.
NYHET Publicerad:

”Maskinförare är ett framtidsjobb”

UTBILDNING Diskussioner hur branschen ska locka till sig framtidens maskinförare stod på agendan när ME-skolan och Ahlsell anordnade seminariet Framtidens Maskinförare. Enligt Bransch- och arbetsgivarorganisationen Maskinentreprenörerna (ME) är tillgången på kvalificerade maskinförare branschens viktigaste framtidsfråga.
NYHET Publicerad:

Stort behov av ägarskiften i Stockholm

GENERATIONSSKIFTE Svenska företagare blir allt äldre och i dagsläget är en femtedel av Sveriges företagsamma personer över 64 år. Stora värden i form av företag, arbetstillfällen och skatteintäkter står på spel när företagarna ska genomföra generationsskiften. 
NYHET Publicerad:

Hur påverkas ditt företag av Brexit?

WEBBINAR En av Sveriges största handelspartner Storbritannien lämnade formellt den Europeiska Unionen den 31 januari, efter 46 års medlemskap. Vad händer nu?
NYHET Publicerad:

Olle Karstorp ny regionchef i Stockholmsregionen

NY PÅ JOBBET Den 1 januari tillträdde Olle Karstorp tjänsten som regionchef för Svenskt Näringsliv i Stockholms län. Olle kommer närmast från tjänsten som biträdande regionchef. ”Vi kommer att fortsätta att pusha och hjälpa kommunerna att förbättra sitt företagsklimat”.
NYHET Publicerad:

Erik är ny praktikant på Svenskt Näringsliv

PRAKTIKANT Erik Elverö är ett nytt ansikte för Svenskt Näringsliv och kommer under våren att praktisera på regionkontoret i Stockholm. "Min förhoppning är att lära mig mer om hur Svenskt Näringsliv bedriver opinionsbildning och påverkansarbete. Jag ser fram emot att få träffa företagare och delta i arbetet att företräda företagarnas intressen i olika sammanhang", säger Erik.
NYHET Publicerad:

Nu har du chansen att påverka våra politiker och tjänstemän

FÖRETAGSKLIMAT Den 2 januari skickades årets enkät om det lokala företagsklimatet ut till cirka 60 000 företagare i Sverige. Det är ni företagare som kan ge oss de rätta svaren, detta så vi tillsammans kan fortsätta arbetet med att förbättra och utveckla företagsklimatet i länet och i din kommun.
NYHET Publicerad:

Sex år av verkstad, arbetsglädje och möten som gör skillnad

"Kärnan i mitt uppdrag har varit att låta företagens röster komma till tals. Under åren har jag besökt 200 olika företagare runt om i länet som lägger ner sin själ för att driva sina företag. Deras berättelser om svårigheter att rekrytera, snåriga anställningsvillkor, regelkrångel och en rad andra problem har varit drivkraften i mitt engagemang", det skriver Annika Bröms när hon summerar sina år på regionkontoret i Stockholm. Nu går hon vidare i organisationen och kommer ansvara för SME-kommittén och fortsätta lyfta företagens perspektiv.
NYHET Publicerad:

Stockholm öppnar för serviceinriktad myndighetsutövning

POLITIKER PÅ FÖRETAGSBESÖK Svenskt Näringsliv och Visita tog med Stockholms stads socialborgarråd Jan Jönsson (L) till Niklas Ahlbom som driver Restaurang Himlen. En givande dag som gav en god inblick i hur olika regler lägger en tung administrativ börda på företagaren och att kommuner och myndigheter behöver ha en serviceinriktad inställning när tillsyn utövas.
NYHET Publicerad:

Sjukskrivna medarbetare och läkarintyg – vad gäller egentligen?

WEBBINAR I detta webbinar tillsammans med Catharina Bäck, socialförsäkringsexpert på Svenskt Näringsliv och Alija Dizdarevic, samverkansansvarig på Försäkringskassan får du svar på några av frågorna som uppstår i samband med sjukskrivna medarbetere och de sjukintyg som ligger till grund för sjukskrivningen.
NYHET Publicerad:

TRR stöttar vid omställning “idag, igår & imorgon”

OMSTÄLLNING Digitalisering, Brexit och demografisk utveckling är faktorer som ökar kraven på dagens företagare. För vissa kan det skapa behov av omställning och uppsägning. Men, hur informerar man på bästa sätt sina medarbetare? Vilka framtidsmöjligheter har medarbetare efter uppsägning? och vad är egentligen en “people plan?” Det var frågor som Erica Sundberg och Susanne Corse från TRR besvarade under årets arbetsgivardag i Västerås.