Så ökar du säkerheten på ditt företag

NYHET Publicerad

SÄKERHET Varje år sker sex miljoner stölder, och speciellt utsatt är handeln. Av alla stöldbrott är det endast 0.7 promille som leder till åtal. Under förra året anmäldes 178 fall av motvärnsrån, stöld där man använder våld. Det resulterade endast i en fällande dom.

Per Geijer

Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel

Foto: Olle Nylund

– Det sänder naturligtvis fel signaler till brottslingarna när risken att åka fast är så liten. Många av de som döms för stöld döms till böter, böter som de sen inte kan betala. Det skapar egentligen bara en tyngre skuldbörda som gör det ännu svårare för personen att ta sig ur sin brottslighet, säger Per Geijer, säkerhetsansvarig på Svensk Handel under sitt seminarium i Stockholm.

Det inte bara stölder, inbrott och rån som drabbar företagare. Efter en minskning av antalet bedrägeribrott under 80-talet är nu antalet bedrägerier på väg uppåt igen.

– Förklaringen till att bedrägerierna minskade under en tid var att vi slutade med checkbetalning i Sverige. Checkbedrägerierna stod för merparten av bedrägerierna på 80-talet. Idag ser vi att bedrägerierna istället har flyttat till internet, säger Per Geijer.   

De vanligaste typerna av bedrägerier idag är VD-bedrägerier, kapade fakturor, bluffakturor, telefonbluffar och bolagskapningar. Per Geijers råd till företagare som drabbas av bluffakturorna är att aldrig betala dem.

– Jag säger att man inte ska betala en spänn, bestrid fakturan! Ring oss, eller gå in på vår hemsida och kolla upp företaget som har skickat fakturan. Det är aldrig så bråttom så att man inte har möjlighet att kontrollera en faktura med oss på Svenskt Handel.

VD-bedrägerier har i några fall allvarligt skadat företag som har blivit utsatta. Brottslingen har i kontakt med företagens ekonomiavdelning utgivit sig för att vara företagets VD och lyckats få stora summor utbetalda till ett konto för att ”snabbt kunna avsluta en viktig affär”. För att skydda sig mot den typen av bedrägerier är det viktigt att involvera alla medarbetare på företaget i säkerhetsarbetet. Det ska vara tydligt vilka befogenheter varje person har.

Sju konkreta tips på hur du som företagare kan öka säkerheten:

 1. Ha nolltolerans mot oönskat beteende.
  Om du fått bluffakturor som någon vill kräva dig på betalning för, ha en skarp ton och berätta att du inte kommer betala ett öre. Våga lägga på luren. Kriminella vill inte slösa tid på hopplösa fall, när de gäller bluffakturor vill de ofta ha snabba pengar. Likadant med hotfulla människor i butik, ha nolltolerans mot oönskat beteende.
   
 2. Gå in på bolagsverket, under Mina sidor, där anmäler man att alla förändringar i bolaget ska meddelas, då kommer ett mail alltid att skickas.
  Får du meddelanden om konstiga förändringar i bolaget bör du kolla upp detta. Det är oerhört enkelt att byta styrelse i någon annans bolag. De utger sig för att vara en viss individ och skickar in papper till bolagsverket, detta kan man skydda sig mot.
   
 3. Involvera alla anställda i säkerhetsarbetet.
  Skapa en stämning där personal vågar säga ifrån när något verkar fel, eller berätta när misstag begåtts. Till exempel måste anställda våga berätta om de lämnat ett paket till fel person. Misstag ska bara ske en gång per grupp, se till att lära från varandra.
   
 4. Se på din verksamhet utifrån en brottslings perspektiv.
  Undersök företagets svagheter. Du kan även be någon du har förtroende för, kanske någon som driver liknande verksamhet i närheten av dig, att undersöka din verksamhet som brottsling och vara så kritisk som möjligt. Gör detsamma i deras verksamhet.
   
 5. Ha en god och nära relation till affärskollegor i området.
  Men också polis, eventuellt kyrkan och alla de som finns i ditt när- och verksamhetsområde. Prata om säkerhetsfrågor och lär från varandras misstag och dela med er av tips.
   
 6. Sätt gränser på ditt larm.
  Om du vet att du aldrig behöver vara i företagslokalerna efter 21, se till att det inte bara larmas om någon tar sig in då, utan att det då är ett överfallslarm som går av. Det har hänt att kriminella tar sig in i företagslokaler med hjälp av att hota anställda, och det ska inte gå.
   
 7. Sätt gränser på när överföringar från banken kan göras.
  Stora överföringar behöver oftast inte kunna göras mitt på natten, sätt upp tidsspärrar så att det inte heller går. Du kan även se till att stora överföringar alltid behöver attesteras av två personer. Prata med din bank, ibland kan de vara motsträviga men ligg på — som företagare kan du ställa krav.

Fler liknande nyheter

NYHET Publicerad:

Ny kraft för ett bättre företagsklimat

HALLÅ DÄR Camilla Lindgren, ny ledamot i Svenskt Näringslivs SME-kommitté för Almega Tjänsteföretagen, som grundat och driver Verbala Stigar. Grattis till nya uppdraget! "Tack! Det ska bli roligt att jobba tillsammans med andra företagare för att påverka företagsklimatet i Sverige".
NYHET Publicerad:

Erik och Oscar representerar Sverige i betongarbete

WORLDSKILLS I slutet av augusti åker Erik och Oscar från Väsby yrkesgymnasium med varsitt SM-guld i bagaget till Ryssland för att representera Sverige i Yrkes-VM.
NYHET Publicerad:

Svenska företag bidrar till att rädda klimatet

KLIMATARBETE Klimatutmaningen är en av vår tids största utmaningar. Forskningen är tydlig, den globala uppvärmningen måste begränsas, helst till under 1,5 grader. För att klara det måste världens utsläpp gå mot netto-noll till mitten av seklet. Sedan några år tillbaka har näringslivets klimatarbete intensifierats ytterligare. Det arbetas aktivt med utveckling av nya tekniker, fossilfria bränslen, utsläppsfria processer i industrin samt nya tjänster och produkter som hjälper konsumenter att minska sina klimatavtryck, villket är mycket positivt och något som måste bejakas och stöttas. Det skriver Linda Flink, Svenskt Näringsliv.
NYHET Publicerad:

Stockholm – en svensk och nordisk innovationsmotor

PATENT När statistiska undersökningar görs kring innovation brukar Sverige ofta hamna väldigt högt. Tittar man närmare på statistiken sticker ofta Stockholm ut som innovationsmotor. Detta blir tydligt även om man tittar på ren immaterialrättsstatistik kring exempelvis patent.
NYHET Publicerad:

Kristoffer möter den internationella eliten i Yrkes-VM

WORLDSKILLS I augusti kommer Kristoffer Seger delta i Yrkes-VM i Kazan. För att bli världsmästare i tillverkningsteknik krävs en hel del förberedelser för att kunna mäta sig med den internationella eliten, ”Jag har rent av vägrat förlora, därför står jag här idag”, säger han.
NYHET Publicerad:

Tankeläsning är svårt

UPPHANDLING Den offentliga marknaden är stor, mycket stor. Enligt Upphandlingsmyndigheten uppgick värdet på den offentliga marknaden år 2016 till 683 miljarder, eller 17 procent av BNP. Det saknas dock fullt tillförlitlig statistik och många menar att marknaden sannolikt är ännu större. En del menar att det handlar om över 1000 miljarder kronor per år.
NYHET Publicerad:

Högsäsong för butiker och sommarjobb

SOMMARJOBB Under sommarmånaderna anställs många unga inom handeln. ”Det är ett väldigt bra sätt för handeln att klara av det ökade trycket” säger Mats Hedenström, näringspolitisk chef på Svensk Handel.
NYHET Publicerad:

Miljöskatter måste designas bättre

SKATTER Svenskt Näringsliv är av uppfattningen att elektronikskatten, den s.k. kemikalieskatten, aldrig borde ha införts och att den bör avskaffas. Skatten infördes med miljöargument men den eventuella miljönyttan är tveksam och den har påtagliga negativa effekter för svenska företag i form av bl.a. ökad administration och försämrad konkurrenskraft.
NYHET Publicerad:

Hallå där Tage Gripenstam!

FÖRETAGSKLIMAT Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Centerpartiet ingår i det nya politiska styret som ska leda Södertälje kommun de kommande fyra åren.
NYHET Publicerad:

Win-win för både unga och företag om fler valde yrkesprogram

JÄRVAVECKAN Trots att företagen skriker efter yrkesutbildade medarbetare väljer många 15-åringar bort yrkesprogrammen på gymnasiet. I Stockholm är andelen som läser yrkesprogram på gymnasiet lägre än i övriga landet trots att Stockholm är en tillväxtregion som har stora kompetensbehov.
NYHET Publicerad:

Hektiska sommarmånader för besöksnäringen

SOMMARJOBB Sommaren är högsäsong för besöksnäringen. Extra personal är för många företag nödvändigt för att klara årets stressigaste månader. Sommarjobb är för många unga ett sätt att få sitt första jobb. Antal anställda i Sverige i åldrarna 15-24 år ökar mellan juni och augusti, med ca 95 000 enligt AKU.
NYHET Publicerad:

Företagarna berättar och kommunen lyssnar i Sollentuna

FÖRETAGSKLIMAT ”Nyckeln till ett gott företagsklimat är samverkan mellan företagen och politiken. Då behövs en god dialog och det är viktigt att alla partier deltar i den”, säger Peter Werner vd för Sollentuna. Det var konstruktiva samtal när politiker, tjänstemän och företagare träffades på Scandic Star i Sollentuna för att diskutera företagsklimat på Walk & Talk som arrangerades av Svenskt Näringsliv och Sollentuna kommun.
NYHET Publicerad:

E-tjänst ur funktion i tre år

DIGITALISERING Hälften av företagen använder e-tjänster i sina kontakter med hemkommunen och det finns en önskan om fler digitaliserade tjänster. Utvecklingen varierar dock rejält mellan olika kommuner i Stockholms län.
NYHET Publicerad:

”Liberala värderingar står på spel i EU-valet”

EU-VALET Karin Karlsbro räds inte att kalla sig själv för Sveriges mest Europavänliga kandidat i EU-valet. Som Liberalernas toppnamn och tidigare egenföretagare vill hon värna om ett fördjupat EU-samarbete med fokus på klimatet och stark konkurrenskraft för svenska företag.
NYHET Publicerad:

Dags att lyfta säkerheten för svenska företag

GÄSTKRÖNIKA "Företagandet i Sverige har kommit lång väg och allt som oftast är det en fröjd att få driva eget. Men säkerhetsfrågan måste prioriteras och regelkrånglet måste minska för att människor ska våga och orka att starta och driva företag". Det skriver Peter Simonsson, VD Stjärnurmakarna, i sin gästkrönika.
NYHET Publicerad:

Framtidsdialog med politiker och företagare om företagens betydelse för Sverige

VÄLFÄRDSSKAPARNA Kompetensförsörjning, myndighetsutövning, regelkrångel och flexibiliteten på arbetsmarknaden är fyra politiska områden som påverkar svenska företags möjligheter att fortsätta växa i Stockholm. Det framkom när politiker och branschorganisationer, tillsammans med Svenskt Näringsliv besökte åtta företag i Stockholms län under fredagen. ’’Utan företag har vi inte någon välfärd”, säger Camilla Brodin, riksdagsledamot för Kristdemokraterna.
NYHET Publicerad:

Bättre företagsklimat i Stockholms län

FÖRETAGSKLIMAT Tolv kommuner går framåt och sju backar. Det område som genomgående får lägst betyg är kommunernas upphandlingar. Även kompetensförsörjningen är fortsatt en stor utmaning för länets företag. Det visar Svenskt Näringslivs årliga enkätundersökning om företagsklimatet i Sveriges 290 kommuner. Över 30 000 företagare, varav nästan 3500 från länet, har satt betyg på sin kommun.
NYHET Publicerad:

Varannan vakant it-tjänst finns i Stockholm

ARBETSKRAFT Kompetensbristen kostar Sverige 34 miljarder kronor varje år, enligt Stockholms handelskammare, och den slår olika hårt i olika branscher och regioner. Bland annat finns mer än hälften av alla it-vakanser i Stockholm, vilket hindrar företag från att växa.
NYHET Publicerad:

Prisbelönt pedagog vill se mer entreprenörskap i skolan

UNG FÖRETAGSAMHET Michael Lindquist har prisats både nationellt och internationellt i näringslivet för sina insatser inom entreprenörskap. Med sin långa erfarenhet som expert för Skolverket, UF- lärare och läromedelsförfattare vill han få fler lärare att integrera entreprenörskap i undervisningen.
NYHET Publicerad:

Rätt tugg i affärsplanen tog VitaBite UF till SM-final

UNG FÖRETAGSAMHET Kreativitet, entreprenörskap och företagsamhet genomsyrar VitaBite UF som kammade hem en andra plats i kategorin “Årets affärsplan” när SM avgjordes i Stockholm den 6 maj 2019. “Jag har lärt mig mer ekonomi under mitt UF-år än vad jag har under mina tre år som ekonomistudent”, säger Elin Samuelsson, VD på UF-företaget VitaBite.